Partij voor de Dieren in Utrecht wil af van reclames voor vliegvakanties en vervuilende auto’s Partij voor de Dieren in Utrecht wil af van reclames voor vliegvakanties en vervuilende auto’s

Partij voor de Dieren in Utrecht wil af van reclames voor vliegvakanties en vervuilende auto’s

Partij voor de Dieren in Utrecht wil af van reclames voor vliegvakanties en vervuilende auto’s
Een reclame van Shell aan de Lange Viestraat.
De Utrechtse afdeling van de Partij voor de Dieren (PvdD) wil dat zogenoemde fossiele reclame verdwijnt uit de openbare ruimte. De partij vraagt het college dan ook om opheldering.

De Utrechtse afdeling van de Partij voor de Dieren (PvdD) wil dat zogenoemde fossiele reclame verdwijnt uit de openbare ruimte. De partij vraagt het college dan ook om opheldering.

“Terwijl de opwarming van de aarde afstevent op mogelijk zelfs drie graden, de Utrechtse raad de Klimaatcrisis uitriep en zich heeft verbonden aan de Global Goals, hebben bedrijven in de fossiele industrie volop mogelijkheid om hun producten aan te prijzen in de openbare ruimte”, aldus de PvdD.

De partij doelt hiermee op reclames over bijvoorbeeld vliegvakanties, auto’s met een verbrandingsmotor en bedrijven die in de olie- of kolensector actief zijn. “De Partij voor de Dieren neemt hier aanstoot aan.”

Verbod

Maarten van Heuven, fractievoorzitter van de PvdD in Utrecht, vraagt zich dan ook af of de gemeente mogelijkheden heeft om dit soort reclames te verbieden. Mocht zo’n verbod bijvoorbeeld juridisch niet haalbaar zijn, dan vraagt de partij om aan de bel te trekken in Den Haag.

Ook wil Van Heuven weten in hoeverre de gemeente het eens is met de stelling van zijn partij. “In hoeverre is het college het eens met de stelling dat we in onze gemeente geen reclame zouden moeten maken voor fossiele producten, omdat dit niet bijdraagt aan ons duurzaamheidsbeleid?”

Aanstootgevend

Tot slot kunnen de reclames volgens de PvdD ook aanstootgevend zijn voor inwoners van de stad. “In hoeverre kan het college zich voorstellen dat inwoners van Utrecht fossiele reclame aanstootgevend vinden en dat zij niet met deze vorm van reclame geconfronteerd willen worden vanwege hun zorgen om het klimaat en de leefbaarheid van de aarde?”

23 Reacties

Reageren
 1. cas

  Welkom in de censuur wereld! Volstrekt belachelijk en druist volledig in tegen de vrije markt. Dit is juist het gevaarlijke denken wat bestreden moet worden.

 2. Erwin

  Heel goed! Reclames voor drank en sigaretten zijn ook verboden.

 3. jankanerwatvan

  Prima hoor, het langs de gemeentelijke duurzaamheidslat leggen van deze reclames. Maar Utrechters die aanstoot nemen aan deze reclames? Erger je je dan ook aan iedere brandstofauto die je ziet? “Ik heb een heel zwaar leven”

 4. JongMaarNietZoJong

  Die greenwashing-reclame van The Great Travel Hack van Shell vind ik ook aanstootgevend eigenlijk. Het is niet eens zo zeer dat het fossiele reclame is maar ook dat het een soort misinformatie is die mensen doet geloven dat Shell een veel schoner bedrijf is dan het daadwerkelijk is. Maar goed, reclame is reclame.

  Verder zie ik het nut niet echt. Te veel van dit soort problemen wordt bij de burger gelegd terwijl de politiek harde regels zou kunnen stellen over (compenseren van) CO2-uitstoot en gebruik biobrandstoffen voor het reizen. Dan los je echt iets op in plaats van dat je symboolpolitiek bedrijft.

  Een lokale fractie kan daar wellicht weinig aan doen, dus ik begrijp dat men wel iets wil proberen. Wellicht toch iets dichter bij huis houden? De Gemeente kan hartstikke veel doen aan lokale uitstoot van fijnstof (gezondheid) en broeikasgassen (milieu).

 5. JvS

  Ze verbranden vooral belastingcenten met dit soort onzinnige ideeën van ze die onmogelijk lokaal kunnen worden uitgevoerd.

 6. Scherpschutter

  Haha, te gek man. Ik heb mijn minachting voor een democratie als zodanig nooit onder stoelen of banken gestoken (je krijgt werkelijk de vreemdste vogels in je bestuur, zelfs mensen die de mensheid zien als een stel onderontwikkelde 3-jarigen kennelijk), maar dit is wel zo zot dat je niet anders kunt dan er de humor van inzien.

  Hebben we nu dan de bodem bereikt of kan de lat qua gebrek aan intelligentie in bestuurslagen nog lager? Het zal me benieuwen!

 7. Rebel

  Waarschijnlijk naar aanleiding van deze actie vorige jaar:
  https://www.duic.nl/algemeen/extinction-rebellion-voert-actie-in-stadskantoor-tegen-reclame-van-shell-in-utrecht/

 8. Rebel

  Waarschijnlijk naar aanleiding van deze actie vorig jaar:
  https://www.duic.nl/algemeen/extinction-rebellion-voert-actie-in-stadskantoor-tegen-reclame-van-shell-in-utrecht/

 9. Massegast

  Welkom in de kazerne-staat. Wij zijn de maat aller dingen.

 10. Yoshua

  Ik vindt het ook aanstootgevend dat ik folders/flyers ontvang van de PVDD in mijn NEE-NEE brievenbus.
  Diverse keren gemaild dat ze daar mee moeten stoppen.
  Misschien zouden ze zelf het goede voorbeeld kunnen gaan geven.

 11. Martin

  Wellicht kan Utrecht in een permanente lockdown gaan waarbij ook bezoekers die van buiten stad komen geweerd worden. Immers al die toeristen die naar de stad komen verstoken meer fossiele brandstof dan die paar mensen die door het zien van een reclame in de stad denken dat ze maar weer eens op vliegvakantie moeten gaan.

 12. HArry

  De afbraak van ieders autonomie en zelfbeschikkingsrecht.

  Het groene klimaat dictaat moet en zal aan iedereen worden opgelegd.

 13. wollie

  @yoshua hebben ze alweer ezels het bezorgwerk laten doen? mail het partijbureau!

 14. Cor Nelis

  Reisbureaus en automobilisten willen af van de Partij voor de Dieren in Utrecht. En als het kan ook van een paar andere partijen……

 15. Koel Hoofd

  Ik vind het aanstoot gevend dat er mensen zijn die voor andere mensen gaan bepalen wat wel en niet aanstootgevend is.

  @Scherpschutter
  Een goede dictator is inderdaad soms wel te verkiezen boven een democratie.
  Het probleem is echter, waar vind je een goede dictator?
  Het zit in de aard van de mens om gecorrumpeert te worden door het pluche,
  Dus men begint altijd vol goede moet een (of een paar) leider(s) te volgen, die vervolgens verandert(-en) in een totale teringlijer(s).
  Vanuit dat oogpunt, is een democratie wel te verkiezen boven alle andere vormen van bestuur, ook al is het extreem kostbaar vanwege de zwakzinnige geldverspilling.
  In een democratie kan je tenminste elke paar jaar de leiders eruit gooien, dat lukt je niet met een totalitair regime!
  Dat is ook het probleem met de EU, het is niet democratisch.

 16. Stuurvrouwtje aan wal

  Stuurvrouwtje wil wel een verbod op (bijna) alle reclame in de openbare ruimte. Of in ieder geval hele strikte voorwaarden, zoals in Zutphen.

  https://zutphen.nl/reclame/reclame-plaatsen

  Ook Grenoble en Sao Paolo hebben reclame in de ban gedaan.
  Resultaat: een fijne rustige buitenruimte met alle aandacht voor de gebouwen en het groen. Ook veiliger in het verkeer.

  Te beginnen met alle bewegende, flikkerende en felle led-reclames.

  Lijkt Stuurvrouwtje héérlijk 🙂

 17. Scherpschutter

  @Koel Hoofd

  Er bestaan nog wel meer mogelijkheden naast een democratie of een dictator natuurlijk haha. Persoonlijk hoef ik niet bestuurd te worden. Geef mij maar een totaal geprivatiseerde samenleving met absoluut minimale overheid die werkelijk niets anders doet/mag dan de veiligheid van burgers borgen.

  “In een democratie kan je tenminste elke paar jaar de leiders eruit gooien, dat lukt je niet met een totalitair regime!”

  Met een democratie ook niet. Dat is echt een illusie, goede man. Kartelvorming. Daarom wordt je al 50 jaar geregeerd door VVD, D66, GroenLinks, PVDA en CDA, ofwel De Partij. Verkiezingen doen er niet meer toe. Al helemaal niet met de E.U., waar Nederland defacto een provincie van is.

  Democratieen zijn afgrijselijk in ieder opzicht. Ze leveren uiteindelijk ook niets anders op dan de dictatuur die ze zou moeten voorkomen. Merk in dat kader op dat er geen democratie ter wereld is waar de overheid kleiner wordt. Het proces naar de dictatuur verloopt alleen wat langzamer.

 18. cas

  @ Koelhoofd, er waren een paar goed dictators tot wij onze vorm van democratie gingen implementeren. Je weet wel, een land binnenvallen, alles vernietigen en als de moeilijke opbouw fase komt gaan we snel weg en kijken trots terug hoe het land ten onder gaat.

 19. Wim

  D
  Kunnen de leden van deze club niet gewoon verhuizen naar bijvoorbeeld Polen waar ook alle vrijheden worden selectief beknot.kunnen deze mensen nu niets bedenken waardoor we snel uit de huidige Covid crisis komen zodat we weer vreugde in het leven hebben.
  Dit soort acties drukt je alleen nog maar meer in de put.

 20. Facts

  @ SS

  Groen Links regeert niet en heeft ook nooit geregeerd. 1x in een tijdelijk kabinet gedoogsteun gegeven. Bestaat ook nog geen 50 jaar, die partij.

  Mensen die het over kartelvorming hebben geloven over het algemeen ook in complotten.

  Het feodale stelsel was in een zekere zin een geprivatiseerde samenleving. Nou, het was fantastisch.

 21. Nina

  Als je het niet ziet, is het er niet?

  Eens kijken wie van de raadsleden van deze partij op vliegvakantie zijn geweest de afgelopen 10 jaar.

  Ter info: ik heb de afgelopen 10 jaar niet gevlogen, dus die reclame is aan mij niet besteed.

  Verder: wat is een vervuilende auto?
  De fijnstof die electrische auto’s produceren is tot 1.000 keer (…) meer dan bij moderne fossiele auto’s. Fijnstof is bovendien zeer ongezond voor de longen van mens en dier. Dus ja…

 22. Sjaak

  @ Nina

  Dat over die fijnstof bij electrische auto’s klopt niet. Is niet juist.

 23. Nina

  @ Sjaak

  Dit is volgens de OESO wel zo en staat in het AD.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).