PVV wil van wethouder weten waarom Utrechters moeten betalen om onderzoek slavernijverleden te lezen PVV wil van wethouder weten waarom Utrechters moeten betalen om onderzoek slavernijverleden te lezen

PVV wil van wethouder weten waarom Utrechters moeten betalen om onderzoek slavernijverleden te lezen

PVV wil van wethouder weten waarom Utrechters moeten betalen om onderzoek slavernijverleden te lezen
De PVV vraagt zich af waarom inwoners moeten betalen om het volledige onderzoek naar slavernij en de stad Utrecht te mogen lezen. De resultaten van het onderzoek, dat voortkwam uit een motie van de gemeenteraad, zijn in een boek gepresenteerd en dat kan gekocht worden voor 25 euro. De PVV vraagt zich af waarom andere onderzoeken vanuit de gemeente wel gratis in te zien zijn maar voor deze betaald moet worden.

De PVV vraagt zich af waarom inwoners moeten betalen om het volledige onderzoek naar slavernij en de stad Utrecht te mogen lezen. De resultaten van het onderzoek, dat voortkwam uit een motie van de gemeenteraad, zijn in een boek gepresenteerd en dat kan gekocht worden voor 25 euro. De PVV vraagt zich af waarom andere onderzoeken vanuit de gemeente wel gratis in te zien zijn maar voor deze betaald moet worden.

Burgemeester Sharon Dijksma en wethouder Linda Voortman kregen vorige week de eerste exemplaren van het boek ‘Slavernij en de stad Utrecht’. Er is maanden hard gewerkt aan het boek waarin de resultaten staan van het wetenschappelijk onderzoek over de rol die het Utrechts stadsbestuur en de stad in de slavernijgeschiedenis van Nederland hadden.

Het onderzoek kwam er na een motie die de gemeenteraad indiende in juli 2019. Cultuurhistoricus Nancy Jouwe heeft hierop in opdracht van de gemeente Utrecht het onderzoek uitgevoerd, samen met onderzoekers van de Universiteit Utrecht.

De PVV in Utrecht vraagt zich nu af hoe het kan dat het onderzoek in een boekvorm is gegoten, en waarom het boek op de markt wordt gebracht door een uitgeverij. Utrechters die het onderzoek willen inzien moeten daarvoor 25 euro betalen. Wel zijn een aantal deelconclusies en enkele aanbevelingen die de onderzoekers doen beknopt te lezen op de website van de gemeente en ligt er een exemplaar in de bibliotheek. De PVV vindt dit een opmerkelijke gang van zaken, omdat andere onderzoeken wel openbaar en digitaal te verkrijgen zijn.

‘Gemeenschapsgeld’

De politieke partij vraagt om opheldering bij de wethouder en schrijft onder meer: “Dit boek is betaald met gemeenschapsgeld en dat in opdracht van de raad.” De PVV wil weten hoe het kan dat de resultaten van het onderzoek in opdracht van de gemeente commercieel verhandeld worden.

De partij schrijft: “De gemeente Utrecht was opdrachtgever, maar de rechten van het boek liggen nu bij uitgeverij Walburg Pers. Hoe kan dat met een openbaar onderzoek met gemeenschapsgeld? Hoe kunnen de auteursrechten van dit onderzoek, ingesteld in opdracht van de raad nu uit het publieke domein zijn verwijderd?”

De PVV roept op om het boek alsnog digitaal gratis beschikbaar te stellen. De wethouder heeft enkele weken de tijd om te reageren op de vragen van de politieke partij.

Gekoppelde berichten

24 Reacties

Reageren
 1. Hans van Burik

  nog steeds zijn er mensen die geld aan slavernij willen verdienen ….

 2. Hans van Burik

  Niet namens mij, niet aan mij en namens wie dan wel ?

 3. stefan

  Ik ben het niet vaak met de PVV eens (eigenlijk nooit) maar onderzoek in opdracht van de gemeente dient volledig openbaar te zijn en gratis toegankelijk via de gemeentelijke website. ben heel nieuwsgierig naar de beantwoording van deze schriftelijke vragen!

 4. Yoshua

  Misschien heeft de PVV een punt.
  Ben benieuwd wie er excuus gaat maken voor het slavernijverleden.
  Ben voor de grap eens gedoken in de familie naam Dijksma.
  Woonde in die tijd voornamelijk in Noord-Oost Friesland en Groningen.
  Behoorden tot de gewone burgerij ze werden zwaar benadeeld door de invloedrijke mensen van Kamer Stad en Lande, Groningse afdeling van WIC
  Het gaat heel ongeloofwaardig zijn wanneer Burgemeester Dijksma excuus gaat maken over een periode dat Dijksma’s niet tot slaaf gemaakt waren, wel werden behandeld als slaven door de Jonkers, kooplieden en Borgheren die enorme bakken geld verdienden aan de slaven en plantages.

  Excuus in Utrecht is alleen mogelijk door nazaten van de adellijke families, van Tuyll van Serooskerken, van Zuylen etc., etc.
  Buiten de adellijke families is elke vorm van excuus ongeloofwaardig.
  Annie van de Takkenstraat kan geen excuus aanbieden uit naam van de adel die haar voorouders hebben uitgebuit.

 5. Scherpschutter

  De wethouder heeft inderdaad wat uit te leggen. Het is al te zot voor woorden dat dit soort onderzoeken worden uitgevoerd op kosten van belastingbetalers (als er vraag naar zou zijn, quod non, dan had een commerciele partij wel op die vraag ingespeeld), maar dat je als belastingbetaler geacht wordt om nog een keer te betalen om een onderzoek te mogen lezen dat je al betaald hebt, is werkelijk volstrekt onacceptabel.

  Overigens ook bijzonder verfrissend dat de PVV een wat nuttigs doet.

 6. Uuutje

  Grappig

  Als er nog meer belastinggeld was uitgegeven om het rapport gratis te laten lezen, was de PVV juist DAAROVER gevallen.

  Lekker goedkoop en makkelijk scoren weer van de PVV, volgens de aloude oost-europese tactieken.

  U weet dat de PVV gewoon door Vlad. P. gesponsord wordt?

 7. Arjan Verhoeven

  Het gaat mij vooral om die excuses (hoewel de PVV hier een punt heeft).

  Als mijn buurman een deuk in jouw auto rijdt, wat voor betekenis heeft het dan als ik excuses maak? Ja ik woon ook in deze buurt dus ik dacht laat ik dan ook maar even sorry zeggen want ik vind het ook een kutstreek?

  En het is niet eens mijn buurman, het is de over-over-overgrootvader van mijn buurman die slaven hield. De enige overeenkomst tussen mij en de over-over-overgrootvader van mijn buurman is huidskleur. En de gemeente overweegt om ook namens mij excuses te maken. Racistischer dan dat kan gewoon niet.

 8. Koel Hoofd

  PVV heeft hier voor de verandering wel een strak punt.
  Dat onderzoek heeft de Utrechters 40 mille gekost.
  bron:
  https://www.duic.nl/algemeen/gemeente-selecteert-3-onderzoekers-om-slavernijverleden-van-utrecht-in-kaart-te-brengen/

  En dan zouden ze nu €25 moeten dokken om het resultaat van dat onderzoek te kunnen lezen? Wat zijn dat voor onethische praktijken?

 9. Herman

  Ben het net vaak met PVV eens. Maar dit is bij uitstek een dossier dat bij de landelijke politiek thuishoort. De gemeente heeft hier geen rol in.

 10. Ton

  @ Yoshua
  Mevrouw Dijkstra gaat geen excuses maken.
  Misschien gaat de Stad Utrecht excuses maken.
  Dat is wat anders.

 11. Ton

  @ Yoshua
  De Groningse voorouders van mevrouw Dijkstra waren geen slaaf.
  Ze hadden misschien een slecht leven, maar dat is wat anders.
  Ze waren geen prive-eigendom; niet verhandelbaar. Er was geen eigenaar met onbeperkte macht. Ze waren niet volledig beroofd van ieder zelfbeschikkingsrecht.

 12. Rob H.

  Wat mensen maar niet begrijpen is dat de overheid alleen maar de excuses aan kan bieden voor de rol die de overheid speelde in de slavenhandel. Zij doet dat niet namens u en ik, want dat kunnen ze niet. Maar namens de overheid, die zelf slavernij faciliteerde. En dat is terecht. meer dan terecht

 13. Scherpschutter

  @Koel Hoofd

  De kosten zijn veel hoger dan 40K. Los van de directe kosten voor de onderzoekers, zijn er ook nog de kosten voor andere ambtenaren die deze onderzoekers bezig hebben gehouden tijdens hun onderzoek, alle interne ambtelijke kosten bij de gemeente voorafgaand aan het onderzoek (werkgroepen, overleg, projectleiders etc etc) en natuurlijk de kosten van o.a. een Dijksma en Voortman tijdens de presentatie. Voorts zullen er ongetwijfeld aanvullende vergoedingen aan de onderzoekers voldaan zijn, bijvoorbeeld voor lunches, diners, reiskosten etc etc.

  Ik denk dat de kosten vrij gemakkelijk de 100K zullen hebben overstegen, maar hee: daar heb je als belastingbetaler dan ook wel een mooie deug-exhibitionistische persco van Dijksma en Voortman voor terug gekregen.

 14. Utrechter2

  Gaan de nazaten die excuses hebben gevraagd, ook naar het WK in Qatar kijken?
  Open vraag en vooral onderzoekend bedoeld. Immers: Afrikaanse topvoetballers of andere naties met een slavernijverleden hebben niet aangegeven het WK te willen gaan boycotten. Misschien dat we wat van deze professionals kunnen leren. Of juist niet.
  Men kan kwaad zijn omdat het de EIGEN bevolkingsgroep is die geleden heeft (begrijpelijk en ook dat je genoegdoening eist) OF men kan kwaad zijn over de slavernij in zichzelf, wie het ook overkomt.

 15. Anne Marie ten Berge

  Weet u wat het is? Weet u hoe het gaat? Vergissingen die samen met persoonlijke excuses en genoegdoening niet rechtgezet worden, worden fouten genoemd. Die blijven hangen. Fouten die onder het kleed geveegd worden, worden misdrijven. En als een misdrijf niet door de strafrechter behandeld mag worden van de gezaghebbende overheid dan leven we in een dictatuur, waar de Koning en de Minister-president de (gedeelde) absolute macht hebben. Een goed voorbeeld hiervan is het Toeslagenmisdrijf. Een ander voorbeeld is de ontzetting uit het kiesrecht zoals de overheid mij heeft aangedaan zonder dat er een strafzaak tegen mij speelde. Het zijn de hedendaagse vormen van slavernij, uitgeoefend door een bange Nederlandse overheid aan het roer.

 16. Lombokker

  Het antwoord is eigenlijk heel simpel. Al dat woke gedoe is gewoon een verdienmodel. Het geld gaat vooral naar ‘wetenschappers’ en en organisaties die claimen dat ze al dat onrecht bestrijden.

 17. Pee

  Dat geld vragen ze omdat er samen met een excuses de deuren open gaan voor schadeclaims .
  Misschien moeten wij de duitsers maar eens om excuses vragen voor de tweede wereldoorlog zodat wij ook schadeclaims kunnen indienen.

 18. heins

  pvv heeft een punt gemeenschaps geld.
  Weer een onderzoek naar wiens verleden niet naar de gewone man en vrouw die haddet zelf ook niks te makken
  is toch zo makkelijk om een stad weg te zetten als fout
  De oude families die hebben verdiend aan de slavernij die zijn niet aansprakelijk voor de fouten van hun voorouder dus mot het klootjesvolk weer bloeden voor iets waar de gewonen bevolking nog nooit een cent aan heeft verdient.
  en ook nu betaalt de Utrechse belastingbetaler het gelag van een ander te zot voor woorden.

 19. ACTK

  De PVV heeft een punt. Als de onderzoeker en uitgever de gemaakte kosten aan de gemeente terugbetalen kunnen ze het slavernijverleden naar hun eigen inzicht uitbuiten voor commercieel gewin. Past ook leuk bij het onderwerp. Waar heb je anders slaven voor gehad? Als daar vandaag nog wat aan te verdienen valt, waarom zou je het laten?
  Al met al begint dit toch een totaal idioot onderwerp te worden. De PVV die ineens zinnige dingen zegt. Onschuldigen die excuses gaan aanbieden. Nazaten van slachtoffers die volop mee profiteren van de welvaart die via de uitbuiting van hun voorouders tot stand is gekomen, die excuses en herstelbetalingen willen…
  Waarom zouden we niet gewoon met zijn allen erkennen dat het in het verleden fout is gegaan en het daarbij laten? Geschiedenis is er om van te leren, niet om geld aan over te houden…

 20. Berina

  In Nederland leeft nog veel te weinig het besef dat ELKE cent die de overheid uitgeeft, bij de BURGER is weggehaald.
  Bewindslieden, die bijna zonder uitzondering nergens verstand van hebben, gaan veel te makkelijk om met ONS geld. Ze snappen dus ook niet dat alle uitgaven aan HET VOLK moeten worden verantwoord.
  Er bestaat NIET zoiets als “dat betaalt de overheid” Het is ONS geld! Onthoud dat!

 21. Luuk Upuuk

  Wijk bij Duurstede eist van de Deense overheid een diepgaand onderzoek naar haar eigen rol bij de vernietiging van Dorestad, te publiceren in boekvorm en verplicht door iedere Deen aan te schaffen. Van de opbrengst kan dan een schadeloosstelling betaald worden. Oja , en natuurlijk de welgemeende en oprechte excuses dienen gemaakt te worden.

 22. Toine Goossens

  Midden in de roos Lombokker. Het is exclusief zelfzuchtgedrag. Wordt over 150 jaar een studue naar ingesteld.

 23. Ton

  @ Luuk Upuuk
  Altijd interessant, historisch onderzoek. Levert altijd weer nieuwe feiten op.
  Misschien blijkt dan wel dat de plunderaars Vikingen waren die zich in Schotland hadden gevestigd met voorouders uit wat nu Zweden heet. Zeg maar Schotten met een Scandinavisch etnische achtergrond.
  In ieder geval zal blijken de de staat Denemarken nog niet bestond.
  En dat Wijk bij Duurstede niet hetzelfde is als Dorestad; dat lag wat meer stroomafwaarts.
  Overigens, Utrecht bestond al wel, maar was nog niet echt een stad. De Stad Utrecht bestond zeker nog niet.
  Ik zou zeggen, kom eerst maar eens door met de feiten.

 24. Luuk Upuuk

  @ Ton, ik meende mij in mijn sarcastiese commentaar wat vrijheden te kunnen veroorloven. Jammer dat je dat afkeurt.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).