Student & Starter verliest zetel na vertrek van fractievoorzitter Esma Kendir Student & Starter verliest zetel na vertrek van fractievoorzitter Esma Kendir

Student & Starter verliest zetel na vertrek van fractievoorzitter Esma Kendir

Student & Starter verliest zetel na vertrek van fractievoorzitter Esma Kendir
Foto: Robert Oosterbroek
De politiek partij Student & Starter verliest een zetel in de Utrechtse gemeenteraad. Eerder werd namelijk al bekend dat fractievoorzitter Esma Kendir zou opstappen en nu is duidelijk dat niet Ruben Snijder, maar Victor Paalman haar plaats inneemt. Paalman kiest er tegelijkertijd voor om onder een andere vlag verder te gaan.

De politiek partij Student & Starter verliest een zetel in de Utrechtse gemeenteraad. Eerder werd namelijk al bekend dat fractievoorzitter Esma Kendir zou opstappen en nu is duidelijk dat niet Ruben Snijder, maar Victor Paalman haar plaats inneemt. Paalman kiest er tegelijkertijd voor om onder een andere vlag verder te gaan.

Het is gebruikelijk binnen Student & Starter om te wisselen van raadsleden. “Zo zorgen we voor een frisse blik en meer toegankelijkheid voor jonge mensen om deel te nemen aan de lokale politiek”, aldus partijvoorzitter Melanie Pieper. Student & Starter droeg commissielid Ruben Snijder aan, maar oud-lid Victor Paalman stond hoger op de kieslijst. Daarom heeft hij meer recht om de zetel te bekleden.

Paalman is naar eigen zeggen al ruim een jaar geleden bij de partij vertrokken. Dat hij zijn zetel nu opeist, is volgens partijvoorzitter Pieper dan ook niet volgens de normale gang van zaken: “Dit wisselsysteem is een kernprincipe van onze partij. Door het schenden van deze afspraak is Victor namens Student & Starter niet welkom bij onze fractie. Dat hij ervoor kiest om toch de zetel in te nemen, vinden we een miskenning van de kiezers van Student & Starter.”

De regeling is bedacht om te zorgen voor een frisse blik en meer toegankelijkheid voor jonge mensen om deel te nemen aan de lokale politiek. Alle kandidaten van de partij zouden voor de verkiezingen op de hoogte zijn geweest van het systeem en hun steun hiervoor hebben betuigd.

Reactie Paalman

Paalman schrok naar eigen zeggen flink van de aanstelling omdat hij al een tijd geen lid meer was van Student & Starter en het hoofdstuk had afgesloten. Maar na de schrik is hij naar eigen zeggen gaan nadenken. “Ik had al een jaar lang niks van Student & Starter gehoord en schrok toen ik hoorde dat ik was benoemd. Voor mezelf heb ik toen een afweging gemaakt tussen mijn zetel afgeven aan een partij die al meer dan een jaar geen contact met me heeft gezocht en waar ik niet compleet achtersta, en de verantwoordelijkheid naar iedereen die specifiek op mij heeft gestemd. Na gesprekken heb ik toen een conclusie getrokken en voor dit laatste gekozen.”

Paalman laat daarbij weten een nieuwe partij op te richten die ‘jong, progressief en vol ambitie’ zal zijn. Zelf zegt Paalman nu op zoek te gaan naar Utrechters die vorm kunnen geven aan de partij en samen te starten aan ‘het begin van een ongelofelijk avontuur’. Hij sluit samenwerken met Student & Starter naar eigen zeggen niet uit.

Pieper van Student & Starter zegt tot slot het volgende: “Wij hebben een sterk fractieteam en een enorm betrokken vereniging die zich allen scharen achter ons raadslid en de wethouder. Zo kunnen we ook met één zetel in de gemeenteraad ons geluid stevig laten horen.”

 

Opmerking: In een eerdere versie van dit artikel stond dat Victor Paalman meer recht zou hebben op een zetel vanwege het feit dat hij meer stemmen heeft gekregen dan Ruben Snijder. Echter, deze bewering was onjuist. Volgens de Nederlandse kieswet wordt het recht op een zetel bepaald op basis van de volgorde van de kandidatenlijst zoals ingediend tijdens de verkiezingen. Het aantal ontvangen stemmen is pas relevant als de drempel voor een voorkeurszetel is overschreden. Wanneer een kandidaat deze drempel niet heeft bereikt, heeft het aantal stemmen geen invloed op het recht op een zetel. Paalman had recht op de zetel omdat hij hoger op de lijst stond, niet vanwege het aantal stemmen. Bovendien waren er meerdere andere kandidaten op de lijst van Student & Starter die meer stemmen hadden gekregen dan Paalman.

Gekoppelde berichten

31 Reacties

Reageren
 1. Kloek

  Ik merk weinig van een verantwoordelijkheidsgevoel bij dit soort partijen en politici.

  Ze doen net alsof een stad besturen een soort hobby is en/ of een linkedinprofiel.

  Dat het besturen van een stad uiteindelijk ook over mensenlevens gaat, ontgaat ze volledig.

 2. Utrechter

  En dit is een partij die onze stad moet besturen en onderdeel is van het college. Droevig intens droevig en logisch dat er zo veel mis gaat in deze gemeente.

 3. Omar

  Deze kop is misleidend en doet suggereren dat de lijsttrekker met haar vertrek de zetel meeneemt. Een meer genuanceerde kop is op z’n plek.

 4. Baliekluiver

  Kijk nou toch, het zijn al echte politici daar bij Student&Starter!

 5. Marius

  Sympathieke actie Victor…

 6. Cas

  Ik heb destijds op Paalman gestemd, omdat ik Student&Starter het beste partijprogramma vond hebben en graag iemand met een IT-blik steun die met digitale geletterdheid aan de slag kan. Maar laat mij heel duidelijk zijn: mij vertegenwoordig je niet door te breken met je partij. Hoe ga je nu de punten uit het partijprogramma realiseren? Aan wie leg je verantwoording af als je vertrekt uit je fractie en geen partijgenoten hebt die je kritisch volgen? Ga je nu precies hetzelfde stemmen als de partij of andere standpunten innemen, en waar baseer je die dan op als je geen eigen partijprogramma hebt? Politici die zichzelf belangrijker vinden dan de partij of het partijprogramma hebben we echt al meer dan genoeg. Wat een waardeloze actie. Ik heb spijt van mijn stem.

 7. Ruben

  Vooral in de gemeentelijke politiek stemt men echt niet voor een persoon. Maar op een partij. Dus dat hij zich geroepen voelt is vooral zijn eigen invulling. Wat schiet je er nou mee op om een soortgelijke, kleinere partij, op te richten.

 8. W

  @kloek: mensenlevens..? Wow!

 9. Romaris

  Dit heet politiek opportunisme. In politiek Den Haag lijkt dit normaal te zijn geworden, en nu dus ook in Utrecht. (schud mismoedig mijn hoofd)

 10. Kloek

  @ W

  Wat denk je dan waar armoebeleid, daklozenproblematiek, gastarbeidersbeleid, drugsbeleid, criminaliteitsbeleid, milieuvergunningen en verkeersveiligheid vooral over gaan?

  Daarom zijn mensen die denken dat politiek alleen een soort debat-clubje is ten behoeve van je eigen carriereplannen ook zo irritant.

 11. Wim

  Hij gaat nu dus het raadsgeld ontvangen en ook nog als fractieleider.
  Andere vraag is de coalitie nu zijn meerderheid kwijt.

 12. Herman

  Rare partijen, net als andere te specifieke.partijen als 50+, Partij voor de Dieren lossen ze hun bestaan meestal zelf.op.
  Doordat ze constant intern ruzie maken en zo ten onder gaan.
  Dit soort partijen voegen ook weinig toe, dus we zullen ze niet missen.

 13. Floris

  @Cas mooi verwoord!

 14. Stemadvies

  Gefeliciteerd Utrecht, met onze verkiezingsuitslag. Dit bestuur hebben wij met z’n alle gekozen. We doen het onszelf aan.
  #weetwatjestemtalshetnodigis

 15. Sam

  Na een jaar afzondering toch gebruik maken van een zetel waar je zonder de partij nooit een kans op had gemaakt laat wel een bepaalde soort grootheidswaanzin blijken.
  Lekker betrouwbaar als je al beloftes verbreekt voordat je begint

 16. W

  @kloek: je bedoelt wellicht het “leven van mensen”.
  Met “mensenlevens” bedoelt men over het algemeen wat anders.

 17. Alain

  De vergoeding a 2175 euro/maand voor een raadslid in een grote gemeente als Utrecht, zal vast niks met de beslissing van deze student (al een jaar niet actief bij S&S) te maken hebben.

  Het gaat hem, heel integer, om het vertegenwoordigen van de volle 400 mensen die op hem gestemd hebben. Dat dat zelfs minder is dan de nummer 3, 5en 8 van dezelfde partij, is niet zo relevant natuurlijk. Hij is een politieke grootmacht en de plicht en het volk schreeuwen om zijn inbreng!

 18. Boogschutter

  “Paalman schrok naar eigen zeggen flink van de aanstelling omdat hij al een tijd geen lid meer was van Student & Starter en het hoofdstuk had afgesloten. Maar na de schrik is hij naar eigen zeggen gaan nadenken.”

  De oude uitdrukking ‘voor paal staan’ krijgt na zorgvuldige lezing van bovenstaande uitlating hernieuwde glans.

 19. Yoshua

  Beetje vreemde reactie van S&S.
  Deze man staat in zijn recht en maakt daar gebruik van.
  Ze blijven toch slechts twee jaar besturen en wisselen dan weer met een ander.
  Passanten partij S&S doet net of ze geen passanten partij zijn voor mensen die een springplank zoeken van lokaal naar nationaal.
  Kijk naar Esma, voor ze bij S&S kwam, had ze niets met Utrecht, ze kende de stad niet eens als Zaandamse.
  Dat er tien jaar geleden afspraken zijn gemaakt, met passanten die toen S&S hebben opgericht doet niet ter zake.
  De mensen van tien jaar geleden, daarvan, wonen de meesten niet eens meer in Utrecht en hebben geen binding met de stad na afstuderen of elders verder studeren.
  Het gaat om het idee van S&S, niet om de partij, leden en bestuur.

 20. cas

  Wacht ik snap het niet, Paalman is gekozen omdat hij hoger op de kieslijst stond en niet omdat hij meer stemmen kreeg naar mijn weten. Intern is dacht ik gestemd voor snijder, maar omdat hij de nr 7 was moest iedereen boven hem bedanken tot hij aan de beurt was… toch….
  Wel vreemd dat hij vrijwillig zijn lidmaatschap heeft opgezegd, nog wel in aanmerking kan komen voor de zetel van student en starter, dat lijkt mij een hiaat in het systeem.

 21. Wim

  Überhaupt triest dat zo’n passantenclub onze gemeente meebestuurt.

 22. sj

  @wim: zijn we niet allemaal passanten?

  overigens: ben je niet ook student of starter geweest? of was je direct en zonder opleiding een succesvol ondernemer en woonde je meteen in een doorstroomwoning… knap hoor

 23. Martin

  Het is nu Student en Doorstarter.

 24. Ferdinand

  ik ben erg teleurgesteld dat victor paalman zetelroof pleegt ten behoeve van zichzelf 🙁 na gesprekken zegt hij… met wie als je bent vertrokken en met niemand hebt gesproken? dit stinkt aan alle kanten

 25. Trebor

  Totaal niet op de hoogte van hoe het werkt.
  Het is geen vrijwilligers werk!

 26. Kloek

  @ W

  Nee hoor, ik heb het over mensenlevens, fijn dat je jezelf intelligenter inschat dan mij en mij de les gaat leven. Ik weet wat IK bedoel.

  Nee, ook de gemeenteraad beslist wel degelijk over leven en dood. Kennelijk is dat besef nooit echt bij je ingedaald.

 27. Ad

  Een hypocriete opportunist. Die komt er wel.

 28. Hoera

  @Wim, dat is bij elke partij zo. Wat een onzin om dit als kulargument naar voren te brengen. Juist heel goed om om de twee jaar te wisselen, dat zouden meer partijen doen: stelletje plucheplakkers.

 29. W

  @kloek: Was inderdaad niet bij mij ingedaald, en overigens nog steeds niet. het lijkt mij allemaal wat dramatisch en vergezocht. Beslissingen over leven en dood door de gemeenteraad… sjonge
  Sterkte man!

 30. Leon

  @Baliekluiver Als je het artikel had gelezen had je gesnapt dat deze Victor juist geen politicus bij S&S is.

 31. Koel Hoofd

  @W
  @Kloek heeft toch echt gelijk, de politiek gaat wel degelijk over mensenlevens.
  Maar de door mij aangehaalde voorbeelden om dat aan je duidelijk te maken mogen niet worden gezegd van Duic, terwijl ze toch al jarenlang het nieuws in reguliere media domineren…
  Ook de gemeentepolitiek gaat over mensenlevens omdat beleid impact heeft op mensen en dus hun levens.
  Concreet voorbeeld, de gemeente is verantwoordelijk voor zowel weginrichting als onderhoud wegen. Daarbij steken laten vallen is levensbedreigend. Onze, maar ook andere gemeenten hebben daardoor ook rechtszaken verloren: wegens nalatigheid in wegbeheer met dodelijke afloop als gevolg.

  @Duic GW art. 7, neem dat eens ter harte.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).