Utrecht als gaststad voor een grote klimaattop? De gemeenteraad ziet dat wel zitten Utrecht als gaststad voor een grote klimaattop? De gemeenteraad ziet dat wel zitten

Utrecht als gaststad voor een grote klimaattop? De gemeenteraad ziet dat wel zitten

Utrecht als gaststad voor een grote klimaattop? De gemeenteraad ziet dat wel zitten
Het stadhuis in Utrecht
Utrecht als gaststad van een grote klimaattop? Een overgrote meerderheid van de gemeenteraad ziet dit wel zitten en wil dan ook dat het college de mogelijkheden hiervoor gaat onderzoeken.

Utrecht als gaststad van een grote klimaattop? Een overgrote meerderheid van de gemeenteraad ziet dit wel zitten en wil dan ook dat het college de mogelijkheden hiervoor gaat onderzoeken.

De Utrechtse fracties van de VVD, D66, CDA, ChristenUnie en Student & Starter dienden onlangs een motie in waarmee zij het college wilden opdragen de mogelijkheden voor zo’n klimaattop in de stad te onderzoeken. De partijen constateren namelijk dat klimaatverandering de grootste bedreiging is voor de huidige en toekomstige generaties.

De fracties vinden dat Utrecht een voortrekkersrol speelt in Nederland en daardoor een inspiratiebron kan zijn voor veel andere steden en regio’s in Europa en de rest van de wereld. Ook menen de partijen dat internationale conferenties, zoals bijvoorbeeld de klimaattop in Glasgow, een belangrijke impuls zijn voor de aanpak van klimaatverandering.

Middels een motie wilden de fracties het college dan ook opdragen te onderzoeken of Utrecht in de toekomst ook zo’n klimaatconferentie zou kunnen organiseren. Deze motie is vervolgens door een meerderheid van de raad aangenomen. Alleen de SP en PVV stemden tegen.

35 Reacties

Reageren
 1. Speak Up

  GA NU EERST EENS DE STAD BESTUREN IN PLAATS VAN KICKEN OP AANDACHT.

  De beste klimaatconferentie is overigens een virtuele.

 2. Koel Hoofd

  Utrecht een voortrekkersrol in Nederland?
  VVD en CDA zijn besmet met het ecozombie virus.
  Onze stad is een showcase van hoe het vooral niet moet!

 3. Baliekluiver

  Tuurlijk, na al die grote internationale wielerfestijnen (voortrekkersrol, inspiratiebron, hihihi) kunnen we zo’n klimaattop ook best wel hebben. Grote kans dat alle achterstallige nieuwe bomen er dan in no-time staan!

 4. Hertz

  Gemeenteraad en College…Hou nu alsjeblieft eens op met die luchtfietserij en symboolpolitiek.
  Utrecht staat al op elke kaart !
  Ga de stad besturen …er zijn problemen genoeg.
  Maar ja die staan niet sjiek op jullie politieke CV.

 5. Joop

  Tegen !! Niet doen.
  Kost veel geld, de stad zal onbegaanbaar zijn voor de gewone mensen rond dat gebeuren, en het levert verder niets op.

 6. Scherpschutter

  Kansloos. Waar moet de internationale klimaatjetset in Utrecht immers hun honderden privejets en duizenden vliegtuigen laten landen om het klimaat te redden?

 7. buurtbewoner

  doe ook een poging voor de Olympische spelen en voor de G7! je weet t maar nooit

 8. Peter de V.

  Woningnood.
  Armoede.
  Criminaliteit.
  Horecaterreur.
  Homohaat.
  Gewoon kunnen lopen in de stad zonder te struikelen over fietsen, afval of terrassen.
  Doe eerst eens ff de problemen oplossen dames en heren, gewoon besturen en zo, en als dat allemaal op orde is, dan mogen jullie een feesje. Eerder heb je het niet verdiend.

  O, weten jullie al dat er volgend jaar gemeenteraadsverkiezingen zijn? Misschien wordt het tijd voor partijen die de problemen gaan aanpakken, in plaats van overal een bus (watergedragen) regenboogverf over te gooien en dan te roepen: problem solved!

 9. WvR

  Ik denk dat dit met gejuich door de zittende feestcommissie zal worden ontvangen. Het was zo rustig dat zelfs rare ideeen als 5 miljard voor een metrolijn naar buiten werden gebracht.

 10. De count

  Breng het plan maar weer per fietskoerier naar het VN hoofdkantoor. Succes. Ga eens iets nuttigs doen

 11. Ralf

  Prima plan. Ik houd wel van dat ambitie niveau! De standaard negatieve posts hier, waar het om het beleid van de gemeente Utrecht gaat, kan het stadsbestuur het best negeren en ik heb het goede vertrouwen dat men dat ook zal doen. Ik kijk met enthousiasme en nieuwsgierigheid uit naar vervolg berichten over deze specifieke positieve uitdaging. En last but not least wens ik het college en de ambtenaren veel succes toe dit tot een positief resultaat te brengen en Utrecht nog prominenter op de kaart te zetten.

 12. GeeWee

  Prima. Maar dan wel allemaal met het OV of de auto op de P&R parkeren en dan met de deelfiets! Allemaal.

 13. Ralf

  @ Peter: Jawel, ik ben mij er zeer van bewust dat er volgend jaar weer verkiezingen zijn. En in dat licht kan ik u alvast meegeven dat ik zeer content ben met het beleid dat het huidige college de afgelopen jaren heeft neergezet. Ik draag er met mijn stem dan ook graag een steentje aan bij om een college van zo veel mogelijk gelijke signatuur er nog 4 jaar beleid aan vast te laten plakken.
  En oh ja, over dat “feestje” waarover u rept.. De profilering van de stad beschouwen ik niet als een feestje, maar als mede een kerntaak van het gemeentebestuur. En het streven naar het binnenhalen van een internationaal forum, zoals genoemd, past daar prima bij. Dat hoeft het gemeentebestuur “niet te verdienen” daar heeft de stad recht op en ik zou dan zeggen, niet dralen daarmee omdat Peter nog wat te klagen over heeft, maar als de drommel doorpakken met zulke ambities.

 14. P-trus

  @ Scherpschutter:

  Iedereen die deelneemt komt dan verplicht met (zeil)boot en o.v., net als Gretha. Zo goed?

  Overigens apart dat dit voorstel uit die hoek komt. Geen GL, SP, P vd D? Die lijken toch wat meer vh klimaat?!

 15. Ihsan

  Hahaha, Utrecht een voortrekkersrol!? Hoe dan? Worden hier alleen nog maar energieneutrale woningen gebouwd? Zijn alle sociale woningen van dubbel glas voorzien? Is er al een wijk succesvol van het gas gehaald? Is het stroomnet gemoderniseerd om de groeiende decentrale productie en opslag te faciliteren? Heeft de gemeente een oplossing voor het probleem van asbest in kruipruimtes gevonden, of zijn de levens van mensen die onze huizen isoleren niet van belang? Wordt er in de gemeente bij voorkeur gebruikgemaakt van duurzame bouwprocessen en materialen, zoals houtskeletbouw? Zijn er al succesvolle duurzame transformaties van grote monumentale panden uitgevoerd? … Laat de gemeenteraad eens echt beleid gaan maken, en niet eindeloos geld verbranden voor hun greenwashing projectjes zoals een ‘Climate Planet’ show die draait op diesel aggregaten, of een conferentie die tienduizenden mensen aantrekt van over de hele wereld. Laat mij de raad uit haar dromen helpen: die conferentie komt hier niet, want Utrecht heeft geen vliegveld waar al die zogenaamde met het milieu begane wereldleiders hun privéjet kunnen parkeren. Die conferentie zal natuurlijk worden gehouden in Rotterdam. Dat ligt aan de zee, heeft internationale allure, een zeer actieve lobby van het havenbedrijf, grote energieproducenten, ervaring met infrastructurele transformaties, en is ook nog eens een etnisch diverse stad. Alles wat Utrecht nou net mist, en waar men zeker naar zal kijken.

 16. Rob H.

  Als ik de comments hier lees, dan lijkt het wel of we in een verschrikkelijke stad wonen. Dat hier uberhaupt nog mensen willen wonen?!?

 17. Utrechtsch

  Wat een reacties zeg. Er zal toch een stad moeten zijn die eens naar voren stapt en zegt: wij laten zien hoe het moet. Tuurlijk valt er genoeg op aan te merken en laat het college van B&W steken vallen. Ik vind het echter een mooi streven. Een groene studentenstad die de neuzen dezelfde kant op wil krijgen.

  Zet hem op!

 18. Scherpschutter

  @P-trus

  Als het de organisatoren en deelnemers van dit soort klimaatfestijnen werkelijk om het klimaat te doen zou zijn en er zou inderdaad sprake zijn van een spoedeisende klimaatsituatie, quod non (je reinste flauwekul), dan organiseer je zoiets wel per videoconference. Snel, goedkoop en effectief.

 19. Yoshua

  Dit is een heel goed plan, onze stad zit namelijk al een aantal jaar in de klimaatnoodtoestand.
  Juist voor wereldleiders en leiders van kleine landen is het een Eye opener om eens in een klimaat brandhaard te komen kijken.
  De leiders kunnen wel gezellig vergaderen in het mooie Parijs of het grauwe Glasgow over aanpak van de klimaatveranderingen.
  Maar beter is natuurlijk dat ze eens komen kijken hoe mensen leven in een stad waar de klimaatnoodtoestand al een paar jaar is ingesteld.
  Beter dan de vervuilende Vuelta laten plaatsvinden ten behoeve van het voor de tig miljoenste keer Utrecht op de kaart zetten.
  Zodat toeristen van over de hele wereld met het vliegtuig Utrecht kunnen bezoeken.

 20. Realist

  Een klimaattop levert dermate veel vervuiling op dat je dat uit principe niet moet willen.

 21. Don

  Lijkt mij ook een prima excuus om een internationaal vliegveld aan te leggen uiteraard op kosten van het rijk die dan mooi aansluit op de aan te leggen metro.

 22. Cas

  @yoshua, het is hier heel goed, die klimaat noodtoestand zie je niks van. Misschien eens naar een stad in een arm land waar mensen smerig water uit de rivier moeten drinken en hopen dat ze eten hebben in de avond… en dan vragen wat zij van het klimaat vinden

 23. Realist

  @Cas. Een arm land, een vervuilde rivier en weinig eten heeft erg weinig met het klimaat te maken. Door de dagelijks op ons afgevuurde klimaatterreur gaan mensen niet meer helder denken.

 24. Allemachtig hé

  @Ralf Het is uit uw reactie niet te missen dat u zelf kennelijk in de gemeenteraad zit – of iig politiek actief bent en die ambitie heeft… ‘Wij van WC-eend adviseren: WC-eend’ – of als u daarvoor wellicht te jong bent het algemenere ‘Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt’.

  Tip – die in de Utrechtse politiek regelmatig vergeten, danwel aan de kant geschoven, wordt: luister naar wat er leeft onder je inwoners. Luister om te hóren, niet om te reageren. ‘Volksvertegenwoordigers’ in Utrecht lijken vaak te vergeten om daadwerkelijk te luisteren naar wat er speelt onder de inwoners, en liever te kiezen voor profilerende prestigeprojecten. Dat is geen volks ‘vertegenwoordiging’, maar een wassen neus.

 25. Wim

  Doe die te grote broek maar weer uit.

 26. Katja

  Houdt die grootheidswaanzin nou nooit op ?

 27. Nina

  Tuurlijk, joh. Geld zat bij de gemeente Utrecht.

  De gemeentelijke belastingen voor de inwoners zijn voor volgend jaar alvast omhoog gegaan middels een besluit van de gemeenteraad dit najaar. Waarvoor eigenlijk precies? Om theekransjes te organiseren?

  https://www.duic.nl/algemeen/belastingen-in-utrecht-gaan-omhoog-zodat-gemeente-kan-blijven-investeren/

 28. RABE

  Zal dat geld opleveren????
  Vast niet.
  ALLES VOOR PRESTIGE!!!!!

 29. Utrechter

  @Ralf negatieve posts kan het stadsbestuur het best negeren. Ik zou zeggen een beetje volksvertegenwoordiger luistert er op zijn minst naar. en als hij ze wat vaker hoort zou ik er op zijn minst even over na gaan denken of het iets is waar de inwoners van de gemeente utrecht behoefte aan hebben. Zaken als utrecht leefbaar en betaalbaar houden komen nog wel eens voorbij een klimaatconferentie kan op heel wat minder sympathie rekenen. Weet niet wat jouw politieke voorkeur is maar zou dat eens met ze delen zeker nu er verkiezingen aan zitten te komen.

 30. Amanpour

  @Realist: sorry, maar wat? Droogte en overstromingen door klimaatverandering zorgen niet voor voedseltekorten, en armoede heeft weinig met het klimaat te maken? Ok boomer, spreek maar niet meer al teveel over helder denken.

 31. RABE

  Speak up. Yes dat is de spirit.
  Geen flauwe kul. Gewoon de stad eerst op orde. Huisje boompje beestje voor alle inwoners.

 32. buurtbewoner

  eerst International Airport Utrecht bouwen, eerder niet

 33. Realist

  @Amanpour. Het probleem met het klimaat wordt vooral situationeel uitgelegd, een arm land, ergens is honger, ergens is een rivier vervuild enz. Er is iets gebeurd en er volgt een link naar het klimaat met een verontrustende ondertoon waarbij een weerwoord kennelijk niet wordt getolereerd. Over voedseltekort door droogte staat in het klimaatrapport van de VN dat er, als we niets doen, in 2050 (dus niet nu) door droogte een voedseltekort kan ontstaan. Niet elke regio met een voedseltekort kan daarom klakkeloos aan klimaatverandering gelinkt worden.

 34. Pee

  Komen de hoofdrol figuren dan op de fiets of met het OV ?
  Dat denk ik niet maar word niets over gezegd.
  Kijk gewoon even wat ze zelf doen voor het klimaat voordat ze ons onze zakken leegtrekken onder het mom van het klimaat.

 35. Anne Marie ten Berge

  Zijn alle slachtoffers van het toeslagenmisdrijf al in kaart gebracht? Gecompenseerd? De kinderen weer thuis?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).