Utrecht onderzoekt of verlichting van Stadion Galgenwaard voldoet aan de regels Utrecht onderzoekt of verlichting van Stadion Galgenwaard voldoet aan de regels

Utrecht onderzoekt of verlichting van Stadion Galgenwaard voldoet aan de regels

Utrecht onderzoekt of verlichting van Stadion Galgenwaard voldoet aan de regels
Archieffoto
Meerdere Utrechters hebben last van het licht van Stadion Galgenwaard. Dat menen althans de lokale fracties van de Partij voor de Dieren, Stadsbelang Utrecht, GroenLinks, ChristenUnie en BIJ1. Zij hebben daarom de gemeente gevraagd in te grijpen en de wethouder zegt dat momenteel wordt onderzocht of er sprake is van een overtreding.

Meerdere Utrechters hebben last van het licht van Stadion Galgenwaard. Dat menen althans de lokale fracties van de Partij voor de Dieren, Stadsbelang Utrecht, GroenLinks, ChristenUnie en BIJ1. Zij hebben daarom de gemeente gevraagd in te grijpen en de wethouder zegt dat momenteel wordt onderzocht of er sprake is van een overtreding.

Sinds een paar weken stijgt in de avonduren boven de Galgenwaard een gekleurde gloed op. Deze gloed wordt veroorzaakt door speciale lampen die de grasmat, die afgelopen zomer is neergelegd, helpt met groeien. “Of het licht nu paars of geel (vorige week) is of welke kleur van de regenboog dan ook, het licht veroorzaakt veel overlast, en dan gaat het volgens het stadion nog maar om twee lampen, terwijl zij er eigenlijk veel meer in gebruik zouden willen nemen om hun gras beter te laten groeien. Meerdere bewoners [hebben] bij ons aan de bel getrokken over de overlast die zij en wilde dieren hiervan ondervinden”, schrijven de partijen.

De fracties wilden dan ook van de gemeente weten of zij iets kan doen aan deze ‘lichtvervuiling’. Wethouder Dennis de Vries zei in een reactie daarop dat op dit moment onderzocht wordt of er sprake is van een overtreding. “Het is een nieuw soort verlichting, waarvan bekeken moet worden of de bestaande regelgeving hierop van toepassing is. Mocht er sprake zijn van een overtreding, dan treden we handhavend op. Het onderzoek zal naar verwachting in enkele weken worden afgerond.”

De wethouder zei daarnaast ook in gesprek te gaan met de Galgenwaard als straks blijkt dat er geen regels worden overtreden. “Maar we zijn is dat geval afhankelijk van hun vrijwillige medewerking.”

18 Reacties

Reageren
 1. Rose

  Men heeft er veel last van maar de vreemde reactie is: is dit een overtreding? Men zou beter meteen kunnen redeneren: veel last van, dus andere oplossing zoeken om het gras te laten groeien.

 2. Diederik

  Pff hoe kun je er last van hebben? Kleuren van de regenboog, gewoon zeggen dat het een actie in het kader van LBHTIQ+ is en de politieke partijen kunnen gaan aanpakken wat echt nut heeft voor de stad.

 3. M.

  @Rose: de oplossing destijds van Jacobse en Van Es (alias Koot en Bie): neutronenkorrels (alias basterdsuiker)!

 4. Rose

  @M.
  Wat mij irriteerde, is de houding “alles is toegestaan wat niet uitdrukkelijk is verboden”. Men kijkt hier dus niet in eerste instantie naar de mate van overlast en wat daaraan te doen is maar naar of het al dan niet een overtreding is.

 5. Peter

  Het word steeds gekker in Utrecht, een paar wss klimaatgasten schijnen last te hebben en gelijk springt ” deuglinks” er op zeg. Wat een grap is dit, en dan nog met droge ogen als ” linkse” wethouder zeggen dat we luisteren naar onze bewoners!

  Dat had dan moeten gebeuren met al die dwaze autoplannrn, verbouwingen van straten etc.

  Het is notabene in een stadion buiten, zie het als een mooi Noorderlicht waar jullie wss wel lol aan beleven

  Hopelijk heeft de FC hier lak aan!

 6. Bas

  @M: alleen als ze last hebben van scheurgras toch?

 7. Marieke

  Peter, Stadsbelang Utrecht is niet links en ChristenUnie ook niet echt…meerdere partijen maken zich zorgen over deze lichtvervuiling en trekken samen op, zoek geen valse tegenstellingen alsjeblieft. Dit heeft ook niets met “klimaatgasten” te maken. Doe eens lief.

 8. M.

  @Rose: u hebt helemaal gelijk. Zelfzucht is een van de grootste problemen van de huidige samenleving. Eigenbelang is een van de basisbegrippen en uitgangspunten van de neoliberale partijen. De resultaten zie je dagelijks om je heen, zoals ook hier weer.

 9. Vak J

  Waar gaat dit over?

  Iedereen heeft last van dingen on de stad, Ik erger me kapot aan de stoplichten die na 3 auto’s op rood springen, aan de dure parkeertarieven, aan het invoeren van vergunningen aan de knips in de stad etc…

  Inderdaad Marieke doe eens lief, en nu voor de voetbalclub die haar grasveld weer op orde wil hebben.

  Laat de politiek zich met belangrijkere zaken bemoeien!

 10. Jeroen

  “Wilde dieren”? Wat Die verdwaalde uil en wat konijnen? Kijk dan eerst naar de absurde verlichting op autosnelwegen rond Utrecht. Dat kan prima 80% minder, we hebben allemaal fatsoenli jk licht op onze auto tegenwoordig. Ik heb niks met voetbal, maar maak je om serieuze dingen druk.

 11. Bart

  @ Peter: Lees je eens in zeg. Zowel stadsbelang als CU zijn alles behalve links. Er zijn gewoon regels wat betreft lichtvervuiling en daar heet FCU zich gewoon aan te houden.

  FCU heeft zelf ook al in de gaten dat we wat geks aan de hand is. aangezien er in Nederland bij geen enkele andere club deze problemen zich uiten.

  Als FCU zict daar niet aan wilt houden is dat prima. Maar dan moeten ze net als de Arena of Gelredome een dak op het stadion plaatsen.

 12. Mojoman

  Wat een gedoe weer. Sommige mensen hebben overal last van. Een gekleurde gloed ugh.
  Tjonge we wonen wel in een stad hè, er is altijd een gloed ergens. Bij een stad horen nou eenmaal stadse zaken.
  We lijken steeds meer een stad van zeurpieten te worden.

 13. Ilvy

  Ik woon in de buurt en het is niet meer donker. Sowieso is het gebied behoorlijk overbelicht. Bij Kampong branden vaak alle lichtmasten terwijl er geen speler op het veld te zien is. Heb een bericht gestuurd naar het bestuur en hoop dat meer mensen dit doen.

 14. Pee

  Gooi dat dak dan dicht.

 15. pevedebe

  Als ik de gemeente bel omdat ik kan lezen bij het licht van de lantaarnpaal met de gordijnen dicht dan geven ze niet thuis. maar omdat het nu over beestjes gaat komt er een onderzoek?

 16. eric

  Dat dak kan niet dicht!

  En natuurlijk wonen we in een stad waar reclameverlichting etc dagelijkse kost is.

  Burgers klagen en klagen maar, en nu in ene zegt notabene een Groen linkse politicus dat er naar de burgers word geluisterd? Dan heb ik wat gemist de laatste decennia zeg, vooral Groenlinks/Pvda voert haar eigen program ( lees eigen zin) uit. Kom op zeg….

  Overal op sportvelden branden lichtmasten, gaan we dat nou allemaal verbieden om een paar muggezifters? Over een maand is het veld weer picobello en zullen er wss geen lampen meer nodig zijn, en ik moet zeggen, ik zie liever deze kleurencombinatie dan de normale lichtmasten, en….het Noorderlicht is heel dichtbij in ene!

 17. Koel Hoofd

  Ach, in het westland gaat de zon al jaren niet meer onder dankzij de kassen.
  Vliegen nog genoeg vleermuizen rond.

  @Diederik
  Goed plan, kon wel eens de oplossing zijn.

  @Pee
  Dat zou een heel groot zeil worden, niet zo handig.

  @Mojoman
  Linksdraaiend melkzuur, was al zo toen ze nog geitenwollen sokken droegen en macroidiobiotisch aten in het stenentijdperk.

 18. Barbara Burgering

  Dag Ilvy,
  zou je even contact willen opnemen met voorzitter.federatie@kampong.nl? Ik kan je dan verder helpen met de vragen die je hebt. Gr SV Kampong

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).