Utrechts college ziet geen bezwaar in nieuwe rechtsvorm Machinerie Utrechts college ziet geen bezwaar in nieuwe rechtsvorm Machinerie

Utrechts college ziet geen bezwaar in nieuwe rechtsvorm Machinerie

Utrechts college ziet geen bezwaar in nieuwe rechtsvorm Machinerie
Central Studios in Utrecht wordt Kabul a Gogo
De gemeente Utrecht geeft aan geen bezwaar te zien in de nieuwe rechtsvorm van De Machinerie. Verschillende Utrechtse politieke partijen trokken eerder deze maand aan de bel toen bleek dat ’t Hoogt, NFF en Fotodok zich niet aan de plannen leken te houden. De Machinerie krijgt 3,55 miljoen euro subsidie om te starten.

De gemeente Utrecht geeft aan geen bezwaar te zien in de nieuwe rechtsvorm van De Machinerie. Verschillende Utrechtse politieke partijen trokken eerder deze maand aan de bel toen bleek dat ’t Hoogt, NFF en Fotodok zich niet aan de plannen leken te houden. De Machinerie krijgt 3,55 miljoen euro subsidie om te starten.

Evenementenhal Central Studios gaat dicht en wordt omgebouwd tot een locatie voor film- en beeldcultuur in Utrecht. Die plek gaat de Machinerie heten en wordt de thuisbasis voor partijen als ’t Hoogt, Nederlands Film Festival en Fotodok. Om dit mogelijk te maken stemde de gemeenteraad in december in met het verlenen van 3,55 miljoen euro steun.

In de plannen voor De Machinerie was sprake van het oprichten van een coöperatieve vereniging, omdat dat het best zou passen bij de plannen die er zijn en de manier waarop de drie instellingen het zouden willen organiseren.

Vereniging

Begin oktober bleek dat de instellingen geen coöperatieve vereniging gingen beginnen, maar een stichting hadden opgericht. De Utrechtse politiek vond dat De Machinerie daarmee niet meer voldeed aan de eisen van de gemeenteraad.

“Het idee was juist een vereniging op te richten, zodat alle toekomstige culturele ondernemers in het pand wat te zeggen hebben”, zei VVD-raadslid Marijn de Pagter destijds.

Geen bezwaar

Het college geeft nu aan geen bezwaar te hebben tegen de andere rechtsvorm. “De coöperatieve vereniging was een geschikte rechtsvorm voor dit project, maar ook de stichting was in de second opinion al als geschikte rechtsvorm vermeld.”

Stichting als rechtsvorm blijkt volgens het college beter te passen bij de doelstelling van De Machinerie: gemaakte winsten vloeien terug en worden besteed aan het doel van de stichting. Bij een coöperatieve vereniging kunnen winsten worden uitgekeerd aan leden.

Afspraken tussen de instellingen in de stichting moeten worden vastgelegd in statuten en contracten. Het college zegt erop toe te zien dat zulke afspraken ook daadwerkelijk zijn gemaakt, voordat de subsidie wordt toegekend.

Gekoppelde berichten

11 Reacties

Reageren
 1. UtrechtseSjoerd

  ‘t Hoogt lives on! Directeur en GL Kiescommissie voorzitter Rianne Brouwers wordt alleenheerser bij een subsidieslurper en heeft haar toekomst weer verzekerd met hulp van haar geliefde GroenLinks.

  https://www.duic.nl/opinie/opmerkelijk-directeur-van-t-hoogt-selecteert-kandidaten-van-groenlinks/

 2. Erwin

  Ik heb er wél moeite mee!

 3. Soylent

  Onvoorstelbaar dat de gemeente 3.5 miljoen subsidie onder voorwaarden toezegt, en zo’n organisatie vervolgens wegkomt met het in de wind slaan van een van die voorwaarden. De gemeente kijkt er naar en de vlag draait mee. Afspraken zijn kennelijk minder waard dan je zou denken.

 4. Jord in de Kelder

  Niemand hier doe het échte probleem ziet? Politiek die het zoveelste stukje cultuur probeer te doden. Hier, geld, en nu oprotten uit het centrum naar een plek uit het zicht om een stille dood te sterven. Net zoals het nachtleven in Utrecht van een dikke 9 naar een mager drietje is gezakt door het “””prachtige””” Tivre project. Waarbij toffe clubs uit hun locatie gechanteerd zijn. Echt? Niemand?

  En vind je het dan echt gek dat men niet doet wat er gevraagd wordt?

 5. Toine Goossens

  Het standpunt van het college is niet interessant. De Raad het besluit genomen. In dat besluit is de coöperatieve rechtvorm een essentieel onderdeel. Alleen de Raad kan de structuur veranderen.

 6. Koel Hoofd

  Altijd uitkijken bij mooie praatjes over ideologische doelstellingen wanneer het feitelijk over geld (en dus macht) gaat.

 7. Bill

  @Jord: Dan heb je geen idee wat de potentie van de Cartesiusdriehoek/Werkspoorkwartier is, en welke kunstzinnige bedrijvigheid hier al zit.
  En “deze plek uit het zicht”? Is straks praktisch het geografisch centrum van Utrecht gelegen tussen het oude centrum en Leidsche Rijn Centrum, een betere plek naar de toekomst toe voor de creatieve industrie, etc.. is bijna niet mogelijk.

 8. cas

  Moeten wij ons niet eens gaan afvragen hoeveel subsidie we geven aan instellingen die vooraf toch al failliet verklaard kunnen worden.
  En vooral in het veel te grote pand waar ze nu in trekken weet je dat ze de exploitatie in het eerste jaar al niet rond krijgen. Ben bang dat dit weer een clubje wordt die tot in de treurnis van tijden veel te veel subsidie nodig heeft. Laat staan de arrogantie waarmee ze zichzelf alle macht hebben toebedeeld.

 9. GeeWee

  Ik houd van bijzondere films. Ik snap dat er voor bijv Nederlandse films en voor Spaanstalige films subsidie nodig is. Maar aan de andere kant moet dit geen oneerlijke concurrentie worden voor Louis H/ Springhaver. Naast deze opstartsubsidie, hoeveel stucturele subidie gaat ‘t Hoogt krijgen? Weet iemand dat?

 10. Pee

  Volgens mij gaat er iets niet eerlijk daar.

 11. Marcel 59

  “Bij een coöperatieve vereniging kunnen winsten worden uitgekeerd aan leden.”
  Ja, dat kan maar dat hoeft niet perse. Zoiets is gewoon een kwestie van wat je daaromtrent opneemt in de statuten van zo’n vereniging. Als de gemeente dat laat opnemen als voorwaarde voor de subsidieverstrekking, is het ook geregeld.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).