Utrechtse partijen willen met spoed in debat over ongeregeldheden Utrechtse partijen willen met spoed in debat over ongeregeldheden

Utrechtse partijen willen met spoed in debat over ongeregeldheden

Utrechtse partijen willen met spoed in debat over ongeregeldheden
Het stadhuis in Utrecht. Foto: Robert Oosterbroek / DUIC
Verschillende oppositiepartijen willen zo snel mogelijk in debat over de ongeregeldheden in Utrecht. Al meerdere dagen zoeken jongeren de confrontatie op met de politie. En het zijn ook juist politieagenten die woensdag hun onvrede hebben geuit over de aanpak in Utrecht. Reden voor VVD, CDA, PVV en Stadsbelang Utrecht om met spoed een debat te willen.

Verschillende oppositiepartijen willen zo snel mogelijk in debat over de ongeregeldheden in Utrecht. Al meerdere dagen zoeken jongeren de confrontatie op met de politie. En het zijn ook juist politieagenten die woensdag hun onvrede hebben geuit over de aanpak in Utrecht. Reden voor VVD, CDA, PVV en Stadsbelang Utrecht om met spoed een debat te willen.

Eerst in Kanaleneiland, toen in Overvecht en vervolgens ook in Hoograven en Ondiep. Op meerdere plekken in de stad zijn de afgelopen dagen ongeregeldheden. Er zijn tientallen arrestaties verricht. Er is met stenen en vuurwerk naar de politie gegooid en er zijn vernielingen aangericht.

Voor VVD-raadslid Queeny Rajkowski is de maat nu vol, de rellen moeten stoppen en de relschoppers – en waar minderjarig hun ouders – bestraft. Ze staat hier niet alleen in, andere oppositiepartijen steunen de wens voor een commissiedebat. Die moet met spoed plaatsvinden.

‘Dweilen met de kraan open’

Er was al onvrede onder de politieke partijen over de lokale aanpak. Daarom was een publicatie in NRC de druppel. Daaruit bleek dat ook verschillende agenten ontevreden zijn over de aanpak in Utrecht. In het korps is sprake van een „breedgedeelde onrust en wens tot een andere aanpak”, zei Paul Lathouwers, regionaal vakbondsbestuurder van de Nederlandse Politiebond tegen NRC.

Agenten zouden spreken van ‘dweilen met de kraan open’ omdat arrestanten na een dag alweer vrij zijn. Ondertussen moeten agenten langere diensten draaien tot diep in de nacht. “Onacceptabel”, noemt Rajkowski dit. “De maat is vol. Dit tast het rechtsvaardigheidsgevoel aan. De gemeente lijkt de regie kwijt te zijn.”

De partijen willen weten wat nu precies de aanpak van de gemeente is, hoe de daders vervolgd worden, of er niet te laat en verkeerd ingegrepen is en hoe de gemeente de regie houdt. De oppositiepartijen hebben genoeg raadsleden bij elkaar om een commissiedebat aan te vragen over het onderwerp, en dat hebben ze gedaan. Ze willen dat het onderwerp met spoed op de agenda komt.

Lees hier wat de gemeente eerder zei over de aanpak van de onrust.

Gekoppelde berichten

20 Reacties

Reageren
 1. Hetty

  Het is net als bij Corona, een uitstekend afweersysteem kan heel veel schade, veroorzaakt door de rellende virusdeeltjes voorkomen. …

 2. Scherpschutter

  Allemaal leuk en aardig, maar in iedere stad waar een kneiterlinks struisvogelbestuur in de meerderheid is zal nooit een oplossing voor dit probleem komen, want er bestaat immers geen concreet en tastbaar probleem om te lossen, nietwaar? Links is veel liever bezig met problemen oplossen die per definitie helemaal niet opgelost kunnen worden en ook aantoonbaar in de eerste plaats helemaal geen probleem zijn. Zoals het klimaat.

  Glas. Plas. En alles is weer zoals het altijd was.

 3. [email protected]🤔

  Tja voorál naar links blijven wegkijken en net doen alsof er niets aan de hand is.
  Kan me wél voorstellen dat je als agent moedeloos word van dit soort raddraaiers.

 4. Don

  En iedereen roept dat het werkelijk ontoelaatbaar is en we gaan onderzoeken wat de oorzaak is. Het is een ingewikkeld probleem waar sociale instanties zich maanden lang over gaan buigen. Kortom er gebeurt helemaal niets. Rekening van de schade komt bij de werkende Utrechters terecht en we sudderen voort.

 5. Esrin W.

  Als je nu nog moet onderzoeken waar dit allemaal vandaan komt dan heb je 20/30 jaar zitten slapen. Blijf dit dan ook gewoon doen.
  We zien wel waar het allemaal naar toe gaat.
  Wat je zaait zal je ooit eens moeten oogsten.
  We zullen dit oogsten wat al jaren aan de gang is nog de komende jaren wel even door zien gaan.
  Ik pak er popcorn bij.

 6. cas

  Zo nog een motie van wantrouwen waar de coalitie lekker arrogant mee omgaat en er niks gebeurt.

 7. Frits

  @Koel Hoofd,
  De rechtse aanpak is meer: we stoppen het weg, als we het niet zien, is het er niet. De junkentunnel destijds in Utrecht is daarvan een perfect voorbeeld. Die mensen helpen? Waarom? Het is toch opgelost!

 8. Herman

  Dit heeft niets met politiek,links of rechts te maken.
  Zo’n debat gaat dit ook niet oplossen.
  Wat wel werkt is keihard is grijpen en zero tolerance.
  Maar ziekenhuisopnames later piept men wel anders.

 9. Wouter

  En waar zijn al die sprekende voorbeelden van rechtse besturen die dit probleem wel succesvol tackelen?

 10. Pee

  @Frits

  Je bedoelt links want als ze de wantoestanden van deze groep buiten de media kunnen houden dan doen ze dat.
  Rechts wil dat er nu eens ingegrepen word en links wilt er niet eens over praten.
  Links blijft deze groep maar de hand boven het hoofd houden en signalementen van daders achterwegen laten.
  Waar is dat goed voor geef daar eens antwoord op.

 11. Claudia

  Brandspuit er op en een paar leuke hondjes er op af sturen! Dan is een debat ook niet nodig. Geneuzel wat niks oplevert en alleen maar geld kost.

 12. Wim Vreeswijk

  M.i. zijn taken van de lokale politie, onder oud minister/burgemeester Opstelten veel te veel afgeschoven naar de nationale politie en dat heeft kennelijk weer onvoldoende overzicht en inzicht wat er allemaal in de 355 Nederlandse gemeenten en duizenden wijken gebeurt in ons land gebeurt. De politie zal dan ook weer gewoon, net zoals vroeger het geval was, zoveel mogelijk lokale politietaken moeten gaan vervullen met in alle 10 Utrechtse wijken 24/7 bemande politiebureaus en in alle (sub) wijken wijkagenten die bekend zijn met wie en wat er allemaal woont en uitgespookt wordt in hun wijk. Eventueel vanuit de buro’s ondersteund door onzichtbare geruisloze drones op 500 meter hoogte waar de politie veel profijt van had met bijvoorbeeld heterdaadaanhoudingen van autopyromanen. Ook het feit dat 50% van de aangiften op de plank blijven liggen is ook een heel slecht signaal naar de Utrechter. Als de wijkagent zijn wijkbewoners goed kent kan er m.i. veel meer en beter uitgezocht worden en het ‘kaf van het koren’ gescheiden worden in zijn of haar wijk.

 13. G. de Vries

  Wonende in K’ eiland nrd en geconfronteerd met de rellen plaatste ik een reactie op Duic, dezelfde nacht (15/8/2020 – 0:47). Vol ongeloof en onder de indruk van de angst die het veroorzaakte in de buurt onder omwonenden. Om nadien te lezen in div. media dat de Loco burgemeester urenlang niet wilde ingrijpen is totaal onbegrijpelijk,incapabel. wereldvreemd en niet van deze tijd. Dat (spaans:Loco)-Lotje zich de volgende morgen zelfs nog durfde te vertonen op de Rijnbaan is dan ook zeer aanmatigend.

 14. Val

  Nooit gedacht dat ik dit ooit zou gaan zeggen …… een keiharde aanpak is nodig geen eindeloos gediscussieer met hoe en wat waarom. Even weekje tot zichzelf komen in een veilige ruimte…..inkeer is nodig nu. Politie moet meer ondersteuning krijg …gisteren al.

 15. Koel Hoofd

  @Frits
  Ik heb hier helemaal geen comment geplaatst!

  Degelijke problemen zijn van alle tijden, er is altijd een ontevreden onderlaag in elke bevolking welke het op een gegeven moment zat is.
  “Vroeger” zijn daar de sociale arbeidspartijen uit voortgekomen omdat zij direct te lijden hadden onder de zucht naar meer geld, status en macht van de bovenlaag. De partij van de arbeid(er) werd op een gegeven moment spottend de ‘partij van de allochtonen’ genoemd, de nieuwe arbeiderslaag in de bevolking.. Maar toen deze groep de rug werd toegekeerd door de pvda, die ineens ook mee wilde doen met de klimaatreddingsactie en het groot kapitaal, ontstond er een gat wat is opgevuld door Denk. de haantjes partij.

  Politiek allemaal hardstikke leuk hoor.
  Maar het feit is dat iedereen de sociale onderlaag de rug heeft toegekeerd, hulpverlening is weggesaneerd omdat men andere politieke prestige hobbies belangrijker vond, en heilig geloofde in het neoliberaal kapitalisme van de merocratie (=arm zijn is eigen schuld, had je maar beter je best moeten doen op school), vooral sinds de oprichting van de EU.

  De geschiedenis blijft zich herhalen, ondanks dat de oplossingen al bekend zijn. Maar nu kan men met schone handjes voor de problemen weglopen door meer onderzoek te doen naar bekende oplossingen…
  De wereld is echt gek geworden.

 16. Vak K

  Eerste maatregel moet zijn de loco burgemeester en groepscommendant van Midden Nederland op non actief te zetten…je krijgt jeuk als je deze mensen hoort bagatelliseert wat er in deze stad en land aan de hand is.

  Ten 2e een Kamerdebat waarin duidelijke wetten worden afgesproken bij dit asociale gedrag…dubbele paspoort innemen en criminele asielzoekers het land uit sturen.

  Ten 3e de media verplichten het beestje bij de naam te noemen, als het boeren zijn, zijn het boeren, als het voetbalsupporters zijn,zijn het voetbalsupporters en als het Noord Afrikaanse ,Antilliaanse of Surinaamse reljeugd is dan dit ook gewoon benoemen.

  Niets discriminatie of institiueel racisme, gewoon de harde feiten.

  Benieuwd of de Staatstv ( NPO) eindelijk eens de waarheid gaat brengen wat er in ons land aan de hand is!

 17. Dirk Prinsen

  Hoe krijgt Lot van Hooijdonk het iedere keer voor elkaar dat iemand anders (zoals nu Martin Sitalsing) de schuld op zich neemt en hierover naar buiten treedt, terwijl zij zelf keer op keer faalt? Zelf de vrije pers te woord staan, doet zij niet in lastige situaties. Beetje ingewikkeld voor de pers (als vierde macht) om haar belangrijke democratische rol goed uit te kunnen voeren.

  Een motie van wantrouwen blijkt in Utrecht vooral een wassen neus te zijn. Coalitie blijft wethouder steunen, ongeacht haar falen keer op keer. Vertrouwen van burgers in de politiek neemt alleen nog maar meer af. GroenLinks zou, in het kader van eigen geloofwaardigheid, er verstandig aan doen zelf aan te sturen op vervanging voor Lot.

  Mocht GL zelf niet tot dit inzicht kunnen komen, wil ik graag alsnog de gemeentelijke politiek verzoeken nu eindelijk eens voor het algemeen belang te kiezen (lees: veiligheid in de wijken) en aan te sturen op een voortijdig vertrek van Lot en hier naar te handelen. Partij- en eigen belang is belangrijk, maar algemeen belang nog veel meer.

 18. peter

  Dweilen met de kraan open noemen we dit. Maar wat doen de beleidsmakers, die steken de kop in het zand, en laten de kraan wagenwijd open staan. Als politie agent kun je maar een ding gaan doen, namelijk blijf erna staan kijken, maar doe niets, hopelijk komt de kop dan uit het zand.

 19. Kees de Groot

  Vijf vragen:
  – Waarom staat loco-burgemeester media niet zelf te woord?
  – Hoe krijgt zij het iedere keer voor elkaar om anderen (nu: Sitalsing) de schuld op zich te laten nemen en er mee weg te komen?
  – Hoe lang houdt de coalitie deze wethouder nog de hand boven het hoofd? Wordt nu wel ernstig…
  – Wanneer schuift GL een vervanger voor haar naar voren?
  – @Oppositie: Motie van wantrouwen voor wederom falen (derde keer)?

 20. Utrechter2

  @Dirk Prinsen: wat je ziet is correct. Het valt me ook op en ik ben niet de enige. En dan heb ik het niet over de klassieke proteststemmers, integendeel.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).