Vragen over gevolgen uitspraak verhuurboten: “Er is nu geen open markt” | De Utrechtse Internet Courant Vragen over gevolgen uitspraak verhuurboten: “Er is nu geen open markt” | De Utrechtse Internet Courant

Vragen over gevolgen uitspraak verhuurboten: “Er is nu geen open markt”

Vragen over gevolgen uitspraak verhuurboten: “Er is nu geen open markt”
De fractie van de VVD heeft vragen voor het Utrechts college over een recente uitspraak van de Raad van State. Die bepaalde dat de gemeente Amsterdam niet voor onbepaalde tijd vergunningen mag verlenen aan bootverhuurders. Utrecht verstrekt ook van deze oneindige vergunningen.

De fractie van de VVD heeft vragen voor het Utrechts college over een recente uitspraak van de Raad van State. Die bepaalde dat de gemeente Amsterdam niet voor onbepaalde tijd vergunningen mag verlenen aan bootverhuurders. Utrecht verstrekt ook van deze oneindige vergunningen.

Volgens de Raad van State is het Amsterdamse beleid in strijd met de Europese Dienstenrichtlijn en belemmert het beleid zodoende de marktwerking. De gemeente Amsterdam hanteert immers tevens een maximum aantal vergunningen. Zodra alle vergunningen voor onbepaalde tijd vergeven zijn, kunnen nieuwe spelers niet meer tot de markt toetreden.

In Utrecht hebben verschillende exploitanten van bijvoorbeeld rondvaartboten vergunningen voor onbepaalde tijd. “De VVD heeft al vaker gewezen op de beklemmende regels rondom Utrechtse verhuurboten”, zegt VVD-raadslid Lex van Eijndhoven. “Er is nu gewoon geen open markt. Wij zijn dus blij met deze uitspraak, maar willen graag van de wethouder weten wat hij met de uitspraak gaat doen.”

6 Reacties

Reageren
 1. Harry

  Zolang de bootjes op de afbeelding maar nooit meer mogen varen in de grachten. Welke idioot bedenkt het dat die krengen toeters moeten hebben?! Je kan toch ook zelf bedenken dat alleen opgeschoten pubers in die bootjes gaan varen en constant op die toeter gaan hangen.

 2. Ronald

  Wat is het toch jammer eigenlijk dat die F1-bootjes weg moesten.

 3. Geenstijl@Utrecht

  VVD’ers moeten in Amerika gaan wonen, lekker alles commercieel over de rug van een ander, inclusief vriendjespolitiek waar de VVD in uitblinkt.
  Nederland is te klein voor vrije marktwerking, waar moeten deze rondvaartboten dan heen als men geen vergunning krijgt, op zolder of maar hopen dat er een koper komt.
  Vrije marktwerking heeft dit land niet gebracht wat het moest brengen, kijk naar de zorgverzekeringen als voorbeeld.

 4. Arjan Verhoeven

  @Harry,

  Die toeters zien er wat overdreven uit, maar onder de Stadhuisbrug word je geacht te toeteren.

  Veel erger nog dan huur-bootjes is het beleid rond de gewone bootjes met een vergunning. Een vergunning kost zowat niks (100 E/jaar), mag je niet overdragen en is verbonden met de boot zodat je niet een mooiere boot mag kopen.

  Direct gevolg: niemand wil zijn vergunning kwijtraken dus de wachtlijst voor een vergunning neemt enorm toe, en dat versterkt zichzelf, want nu wil helemaal niemand meer zijn vergunning kwijt.

  Het indirecte gevolg: een steeds groter percentage bootjes ligt er om de vergunning te behouden, niet om lekker mee te varen. Pas als ze echt zinken worden ze weggehaald.

  Dus in plaats van een mooie inkomstenbron voor de gemeente, ligplaatsen op alleen maar top-locaties, ligt over 10 jaar de hele singel vol met wrakken.

  Als eigenaar van zo’n bootje wéét ik gewoon dat de wal het schip zal keren en het beleid ooit aangepast zal moeten worden. Over 10 jaar mag ik mijn boot vast omwisselen voor wél een mooi jachtje, of mijn vergunning verkopen aan iemand die op de schitterende locatie ook een schitterende boot wil neerleggen. Dus ook ik geef mijn vergunning niet op.

 5. Harry

  @Arjan Verhoeven: Ik werk aan de Nieuwegracht en geloof mij die toeters maakte een pokke herrie. En al die jochies begonnen te toeteren zodra ze iemand aan de werf zaten zitten.

 6. Ronaldq

  Maar dit artikel gaat niet over toeters.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).