Wethouder Klaas Verschuure neemt afscheid van Utrechtse politiek Wethouder Klaas Verschuure neemt afscheid van Utrechtse politiek

Wethouder Klaas Verschuure neemt afscheid van Utrechtse politiek

Wethouder Klaas Verschuure neemt afscheid van Utrechtse politiek
D66-wethouder Klaas Verschuure neemt na de komende formatie afscheid van de Utrechtse politiek. Dat maakte hij vrijdagavond bekend via een persbericht. Na een politieke loopbaan van maar liefst zestien jaar zal Verschuure de komende collegeperiode dus niet meer terugkomen als wethouder.

D66-wethouder Klaas Verschuure neemt na de komende formatie afscheid van de Utrechtse politiek. Dat maakte hij vrijdagavond bekend via een persbericht. Na een politieke loopbaan van maar liefst zestien jaar zal Verschuure de komende collegeperiode dus niet meer terugkomen als wethouder.

Klaas Verschuure noemt het wethouderschap ‘een van de boeiendste, mooiste en leukste functies’ die hij tot nog toe heeft mogen vervullen. “Nog steeds geniet ik elke dag van deze prachtige baan. Het is bovendien een enorme eer om te mogen werken voor de stad, waar ik ben opgegroeid, de stad waarvan ik hou.”

Verschuure is in 2006 begonnen als fractiemedewerker bij D66. De partij groeide destijds in Utrecht naar drie zetels.  Vervolgens werd hij in 2010 raadslid en snel daarna fractievoorzitter van een fractie van negen leden. In 2014 werd hij vervolgens lijsttrekker. De fractie telde toen na die verkiezingen dertien raadsleden. Verschuure voerde ook de lijst aan bij de verkiezingen in 2018 waarbij D66 tien zetels behaalde en de op een na grootste partij werd in de gemeenteraad. Na de coalitievorming werd hij wethouder.

Nieuwe generatie

Verschuure: “De afgelopen jaren heb ik me met een enorme passie ingezet voor Utrecht. Ik heb inmiddels vijf gemeenteraadsverkiezingen meegemaakt en heb daarin talloze functies bekleed namens D66. Als fractiemedewerker, raadslid, lijsttrekker, fractievoorzitter en wethouder. Maar rond elke verkiezing is er een natuurlijk moment om na te denken over verdere dromen en ambities. En ik voel dat het na zestien jaar tijd is om daar verdere invulling aan te gaan geven. Daarbij is het tijd voor een nieuwe generatie D66‘ers om het over te nemen.”

Verder vertelt Verschuure: “Het zijn tropenjaren geweest, met de nodige uitdagingen, afgewisseld met hoogtepunten  en successen. Met een steeds groeiend en beter georganiseerd D66 hebben we belangrijke zaken voor elkaar gekregen voor Utrecht en ons ingezet voor een leefbare duurzame stad. Samenwerking met de stad en andere partijen was daarin cruciaal.”

”D66 en de stad Utrecht hebben mij ontzettend veel kansen geboden. Ik ben trots op wat ik voor beiden heb mogen doen. Ik ben dankbaar voor al het vertrouwen dat ik heb mogen ontvangen en heb de samenwerking met alle inwoners, ondernemers en ambtenaren erg gewaardeerd. Daar wil ik  iedereen hartelijk voor bedanken.“

‘Groei in goede banen’

In het persbericht over het afscheid van Verschuure staan meerdere wapenfeiten over hem als wethouder. Zo zijn er onder zijn bestuurlijke leiding onder andere 13.000 woningen gebouwd, wordt de Ruimtelijke Strategie Utrecht genoemd als ‘stevig fundament’ voor de verdere ontwikkeling van Utrecht, heeft hij zich als wethouder ingezet voor steunmaatregelen voor ondernemers tijdens de coronacrisis en heeft hij zich extra hard gemaakt voor het mbo in de stad.

Verschuure: “Mijn inzet is altijd geweest om de groei van Utrecht in goede banen te leiden. Om te zorgen voor beter onderwijs, een economie die werkt voor elke Utrechter en een bruisende en levendige stad. Dé uitdaging voor de komende jaren blijft het op peil houden van de woningbouw. Ik heb als wethouder met de Ruimtelijke Strategie Utrecht daar een stevig fundament neer mogen leggen. Ik ben op veel dingen trots. Vooral op al de Utrechters met wie ik de afgelopen jaren heb mogen werken. Op de resultaten die we voor elkaar hebben gekregen.”

“Ik ben klaar voor een nieuwe uitdaging. Waar ik mijn volgende stap ga zetten weet ik nog niet, er komt ongetwijfeld iets interessants op mijn pad.”

Wil jij DUIC steunen en een set ansichtkaarten ontvangen met de beste foto’s uit het boek DUIC in 2021? Voor 7,95 euro krijg je twaalf kaarten, van elke maand in 2021 één ansichtkaart. Met de aanschaf van de kaarten heb je niet alleen een herinnering aan 2021 – om op te hangen, te bewaren of te versturen – maar steun je ook de lokale journalistiek in Utrecht.

7 Reacties

Reageren
 1. Barend

  Jammer. Een van de laatste oldskool D’66-ers, in een partij die is overgenomen door hedonistische jonkies met maar één mantra: meer meer meer feesten en partijen.

 2. woutvr

  Als idd de RSU een wapenfeit mogen we blij zijn dat hij weg is. Nu de RSU nog. Utrecht heeft al veel te veel zijn oren naar het kapitaal laten leggen. Helaas is de verkiezingsuitslag geen garantie dat het anders wordt.

 3. Geenstijl@Utrecht

  Hier zullen niets aan missen hoor,typische D66 wethouder,veel noten op de zang, maar weinig presteren.

 4. W

  13.000 Woningen, maar voor welke doelgroep?
  Senioren?
  Sociale woningen?
  Starters?

 5. Koel Hoofd

  RSU is echt niet iets om trots op te zijn.
  Ik wens hem voor de toekomst veel personeel toe.

 6. Scherpschutter

  RSU is in geest mogelijk wel het meest ondemocratische stuk tekst uit de moderne geschiedenis van Utrecht. Een wethouder die denkt even het beleid voor de komende 20 jaar te kunnen schetsen is eerlijk gezegd ronduit ongehoord…

  Exemplarischer voor de deplorabele staat waarin deze democratie zich bevindt, wordt het in ieder geval niet dan een wethouder met twijfelachtig mandaat voor 4 jaar (de helft van de bevolking stemt niet eens meer), die een verkiezing of 5(!) over zijn spreekwoordelijke politieke graf denkt te kunnen heersen, waarbij vooral ook mag (en misschien ook wel moet) worden opgemerkt dat de wethouder in kwestie daar op geen enkele manier vakinhoudelijk (werkervaring/opleiding etc etc) gekwalificeerd voor lijkt te zijn.

  Mogelijk dat het vertrek van deze wethouder de massaal afgehaakte stemmers weer een sprankeltje hoop geeft, maar zolang RSU niet resoluut naar de prullenbak is verwezen is die kans niet heel erg groot in ieder geval.

 7. Anne Marie ten Berge

  Klaas Kerschuren(D66) , Liliane Ploumen(PvdA) : twee politici die ontslag hebben genomen nadat zij het zo vreselijk goed gedaan hadden????

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).