Wethouder over speeltoestel in Zuilen: ‘Hoop dat buurt in harmonie verder kan’ Wethouder over speeltoestel in Zuilen: ‘Hoop dat buurt in harmonie verder kan’

Wethouder over speeltoestel in Zuilen: ‘Hoop dat buurt in harmonie verder kan’

Wethouder over speeltoestel in Zuilen: ‘Hoop dat buurt in harmonie verder kan’
Wethouder Klaas Verschuure (D66) heeft laten weten al meerdere gesprekken te hebben gevoerd met voor- en tegenstanders van de speeltuin aan de Prof. Kohnstammstraat in Zuilen. Hij sprak zijn hoop uit dat de buurt met een nieuwe oplossing in harmonie verder kan.

Wethouder Klaas Verschuure (D66) heeft laten weten al meerdere gesprekken te hebben gevoerd met voor- en tegenstanders van de speeltuin aan de Prof. Kohnstammstraat in Zuilen. Hij sprak zijn hoop uit dat de buurt met een nieuwe oplossing in harmonie verder kan.

Meerdere partijen uit de Utrechtse gemeenteraad stellen donderdagmiddag kritische vragen over de vermeende overlast van de speeltuin aan de Prof. Kohnstammstraat. Verschillende mensen in de buurt zouden geluidsoverlast hebben, als gevolg van kinderen en hangjongeren in de speeltuin.

Wethouder Klaas Verschuure zegt ‘pijn in zijn buik’ te krijgen van de situatie. “Een deel van de buurt nam het initiatief voor de speeltuin. Dat kreeg snel draagvlak.” Vervolgens realiseert de gemeente ook snel het plan voor de speeltuin. De aanleg en de speeltoestellen betalen zij uit een potje, speciaal bedoeld voor initiatieven uit de buurt. “De speeltuin heeft een aantrekkende werking voor de kinderen uit de buurt. Hij is nieuw en mooi.”

Overlast

Het gevolg is dat er dagelijks grote groepen kinderen gebruikmaken van de speeltuin. Daar hebben anderen last van. Verschuure: “Een deel van de bewoners naast de speeltuin had door het intensieve gebruik veel overlast, met name met het mooie weer in de zomer.” De wethouder laat weten dat hierover veel werd geklaagd en dat hij daarom ook meerdere gesprekken heeft gehad met mensen uit de buurt.

De aanhoudende klachten en het groeiende meningsverschil leiden tot de beslissing voor het aanpassen van de speeltuin. Hierover hield de wethouder al in juni 2019 de eerste bijeenkomst. Onder leiding van een onafhankelijke voorzitter hebben beide partijen hun mening kunnen geven. De tweede bijeenkomst, die voor een oplossing had moeten zorgen, werd echter door corona verhinderd. Uiteindelijk vond het tweede gesprek eerder deze week plaats.

Harmonie

‘Heel vervelend en niet gebruikelijk’, noemt wethouder Verschuure de onenigheid over de speeltuin. “Er liggen nu drie voorstellen waaruit een keuze kan worden gemaakt, waarna ik hoop dat deze buurt in harmonie en een fijne leefomgeving verder kan gaan. Met name de kinderen, maar ook alle anderen die eromheen wonen.”

22 Reacties

Reageren
  1. MJPD

    Er is nogal een verschil tussen geluids’overlast’ van kinderen of van hangjongeren.

    Het ene is meestal overdag en acceptabel, te meer omdat de buurt zelf het initiatief heeft genomen voor deze speeltuin zal er vooraf dus genoeg draagvlak zijn geweest. Het tweede niet, dat vindt vaak in de avond en nachtelijke uren plaats en gaat gepaard met rommel en agressie.

    Het probleem van geluidsoverlast zal dus betrekking hebben op hang”””jongeren”””. U weet wel, de groep die de gemeente niet durft aan te pakken en waarbij de gemeente wegkijkt. Als hele groepen “””jongeren””” wekenlang Utrechtse buurten onveilig maken waarbij politie en handhaving niet mogen optreden van wethouder Lot, dan hoef je ook hier niets van de gemeente te verwachten.

  2. Scherpschutter

    Typisch een voorbeeld van een situatie waarin een zak geld op zoek is naar een doel, de overheid een probleem schept door op voorhand niet goed te luisteren naar burgers, vervolgens het woongenot en de sociale cohesie in een hele buurt vergalt, om er vervolgens de handen vanaf te trekken en een halfbakken oplossing te bieden die nog meer geld kost.

    Vakwerk weer, Klaas!

  3. MJPD

    Een van de redenen om als bewoner dus nooit een initiatief uit het Initiatievenfonds te starten. Hoe graag de gemeente dit ook wil. Je krijgt nooit de hele buurt mee en achteraf kan je een hoop gezeik over je heen krijgen als initiatiefnemer van de tegenstanders.

    Alleen zijn hier vermoedelijk de hang”””jongeren””” het probleem. Een probleem dat niet wordt opgelost door het stelselmatige wegkijken en niet-handhaven. De speeltuin zal wel een hele waslijst hebben van gedane meldingen over overlast ‘s avonds en ‘s nachts waarmee niets is gedaan?

  4. Tom

    @MJPD
    Wonende (en tegenwoordig dus ook werkende) naast een kinderopvang kan ik je vertellen dat ook kinderen wel degelijk heel veel geluid kunnen produceren, en dat dit, zeker in de zomer met de ramen open, wel eens hinderlijk kan zijn. Ik kan daar zelf mee leven omdat de opvang er al zat toen ik er kwam wonen, maar kan me voorstellen dat je als je zelf geen kinderen hebt en dus ook niet echt aan buurtgesprekken over speeltuinen deelneemt, je onaangenaam verrast kunt worden door het geluid wat zo’n plek opeens met zich meebrengt.

  5. Jeroen

    Kleine kinderen kunnen ook voor overlast zorgen ‘s avonds. Zeker in de zomer zijn er genoeg kleine kinderen, zeg van een jaar of 5 tot 9 die om tien of elf uur ‘s avonds nog buiten spelen en dat net als overdag uiteraard met flink wat gejuich, gejoel en andere ‘geluidsoverlast’. Je zult dan maar een baby of peuter hebben die wel op tijd in bed ligt, met de raam open vanwege de warmte, of zelf de volgende ochtend om 6 of 7 uur op moeten staan.

    Echt helemaal top dat kinderen kunnen spelen in de stad, maar als het net voor je raam is blijft het lastig, die overlast. Maar gelukkig hebben we altijd de bordjes nog:
    https://www.duic.nl/algemeen/waarschuwingsborden-in-utrechtse-wijk-oog-in-al-moeten-overlast-terugdringen/

  6. Lombok

    Ik woon in Lombok en daar zijn ook kinderen van bepaalde bewoners die na 22.00 nog buiten rennen en schreeuwen, zelfs van 6 of 7 jaar. Terwijl kinderen van andere bepaalde bewoners na Sesamstraat naar bed gaan, als je begrijpt wat ik bedoel.

  7. Bromsnor

    Bromsnor neemt aan dat aan de vergunningverlening een bezwaarperiode is voorafgegaan.

  8. Koel Hoofd

    Onderschat de decibellen niet die kinderen kunnen produceren! Dat is soms erger dan de hangjongeren, die zijn na zo een kinderrijke speeldag slechts de druppel die de emmer doet overlopen.

    Scherpschutter heeft wel gelijk. Bewoners inititatieven ontstaan uit een klein groepje gelijkgestemde geesten die de moeite niet nemen om draagvlak voor hun plannen in de buurt te meten. Het zijn slechts mensen die weten hoe de overheid werkt en hoe de subsidiepotjes leeg te roven zijn.

    Aan de andere kant, er zijn ook steeds meer mensen in de stad die geen kinderen hebben en kinderen daardoor ook als overlastgevend ervaren.
    Ouders met kinderen zijn die pokkeherrie wel gewend, en dan ook zeer dankbaar voor scholen, buitenschoolse opvang, huiswerkcentrales, sportverenigingen, en elke organisatie die ze de verantwoordelijkheid voor het opvoeden van de eigen kinderen uit handen neemt. Ja, justitie valt daar ook onder!

    Voordat de pil werd uitgevonden, resulteerde 75% van de ‘pleziertjes’ in een baby. Dus iedereen had te maken met koters en dat vond men heel normaal.
    Vrouwen gingen ook vroeg dood na het baren van een tiental kinderen, vond men ook heel normaal. Mannen bleven achter met een schare kinderen zonder ‘toeziend oog, voedende hand en opvoedende inzichten van moeder de vrouw’ en hertrouwden jonge energieke meiden, waar dan ook weer koters uit voortkwamen. Sprak ook niemand schande van. Die anticonceptie pil heeft een sociale revolutie teweeg gebracht waar men 60 jaar later nog steeds niet mee kan omgaan.

    Klein pilletje, extreem kostbare en irritante gevolgen…

  9. Bernhard

    Hier in Overvecht is het ook tot na 22 uur nog een dolle bol met jengelende en schreeuwende kinderen. Dat een speelvoorziening alleen overdag ovlast kan geven klopt helaas niet (meer). Dat jonge kinderen bijtijds op bed horen te liggen, zijn bepaalde groepen het niet mee eens.

  10. Knuppel

    @Scherpschutter Prima dagje vandaag weer voor de trollen die niet kunnen lezen. Ik vat samen: de BUURT neemt het initiatief. De GEMEENTE steunt het initiatief. Een ander deel van de BUURT is het er niet mee eens. Bovendien trekt de gemeente de handen er niet van, zoals u kunt lezen. Vroeger kregen we op de staatsscholen nog begrijpend lezen. Bent u van voor die tijd, na die tijd of zat u toen ook al niet op te letten?

    Wel zonde dat we elkaar niks meer gunnen. Zelfs plezier maken buiten mag niet meer? Zelfde situatie in mijn buurt: omwonenden klagen dat de speeltuin op “hun” terrein is (het is gemeentegrond, en de speeltuin is openbaar). Als ik ze wijs dat hun auto voor mijn deur staat, blijkt dat dan een heel andere situatie. Goed nieuws: jullie mogen allemaal blijven parkeren, en ik kom om de zoveel keer gezellig naar “jullie” speeltuin. En goed dat ik nu weet dat er ook een populaire in Zuilen is.

  11. MJPD

    @Knuppel
    Lucht het lekker op?

    “ Wel zonde dat we elkaar niks meer gunnen. Zelfs plezier maken buiten mag niet meer? ”

    U hebt schijnbaar geen moeite met overlast door lachgas om 3.00 uur ‘s nachts…?

  12. Scherpschutter

    @Knuppel

    Nu weet ik dat logica geen onderdeel meer vormt van het staatsonderwijs en de gemiddelde Nederlander hierdoor al decennia geen consequente, heldere en rationele gedachte meer kan vormen, maar u maakt het wel erg bont….

    “Ik vat samen: de BUURT neemt het initiatief. De GEMEENTE steunt het initiatief.”

    U vat erbarmelijk samen omdat u niet logisch redeneert. Het is dus niet ‘DE BUURT’ (als in een totaal eensgezinde groep individuen) die het initiatief nam, het was maar een deeltje van de buurt… Zonder vervolgens eerst bij de andere deeltjes van de buurt te informeren om het draagvlak zorgvuldig in kaart te brengen pleurt DE GEMEENTE dus pardoes een speeltuin neer tegen de wens van vele andere individuen uit de buurt en schept een sociale chaos die heel gemakkelijk te voorkomen was geweest…

    Begint u eens met de werken van Aristoteles. U kunt uw mistige brein nog bevrijden van de wazige sluier en klamme lap die er dankzij het staatsonderwijs overheen gedrapeerd zijn.

  13. Freddy

    Iedereen gunt het kinderen om lekker buiten te spelen. Maar een speeltuin direct naast een woning plaatsen, is vragen om problemen. Er is hier sprake van een slechte ruimtelijke ordening; de gemeente vraagt hier zelf om problemen. Kinderen die spelen, roepen, commanderen, gillen, krijsen en huilen en hebben zelf niet door hoe luidruchtig ze zijn. Als de speeltuin bij een ‘inrichting’ hoort (bijv. een speelplaats naast een restaurant), dan had het nooit zo dicht bij woningen mogen liggen.
    Bescherming tegen geluid(overlast) is een plicht van de gemeente, mensen kunnen er letterlijk ziek van worden…
    Gemeente pak je verantwoordelijkheid en zorg voor een goede ruimtelijke ordening!

  14. Peter Tros

    De buurt oproepen tot harmonie terwijl het doel van de overlast-jongeren (en dat zijn niet spelende kinderen die in de buurt wonen en daarbij geluid maken, maar scooterhelden die fastfood afval, energydrinkblikjes, ballonnen etc achterlaten en tot diep in de nacht geluidsoverlast veroorzaken) juist is de maatschappij te ontregelen. Succes!

  15. Utrechtvoorutrecht

    @MJPD ik woon op een doorgaande straat tussen binnenstad en Utrecht West. Vertelt u me maar niks over overlast door wietrunners, lachgas en dronken kroegtijgers, nog los van hardrijders, foutparkeerders en auto’s met geluid vol aan. Maar dat hoort erbij, ik woon in een stad. Maar kinderen in een speeltuin gebruiken geen lachgas om 03:00, ook niet in de zomer als omwonenden dan nog de deuren open hebben staan.

    @Scherpschutter, grappig dat u over Aristoteles begint! U zult me moeten geloven als ik zeg dat ik zéér goed bekend ben met (een deel van) zijn werk. Maar de relevantie met deze kwestie is verre van triviaal. Maar het klok-klepeldenken is u niet vreemd, dus ik vergeef het u. Vandaag maar wel een ommetje doen? De buitenlucht en stadse geluiden zullen u goed doen.

  16. René

    @Scherpschutter: “Dat kreeg snel draagvlak”, staat er in het artikel over het initiatief van een deel van de buurt. Mij lijkt dat het initiatief van een deel van de buurt daarmee tot een buurtinitiatief is verworden, zoals Knuppel terecht constateert. Is het wellicht een idee dat u eerst toch maar eens voorzichtig probeert om de artikeltjes uit de DUIC (begrijpend) te lezen alvorens zich aan het werk van Aristoteles te vergrijpen?

  17. Utrechtvoorutrecht

    @Scherpschutter, nog eventjes: Aristoteles’ ideeën over ratio vs. gevoel, en vooral die over de maatschappij en de rol vsn het individu en de overheid zullen er bij u niet in gaan als zoete koek. Los daarvan dichtte Aristoteles een belangrijke rol toe aan spel in de ontwikkeling. We kunnen alleen maar gissen wat hij had gevonden van klagende buurtbewoners. Een groot denker noemen, maakt u nog geen groot denker. De bieb is nog open, succes!

  18. Scherpschutter

    @Rene

    Het maakt me niet uit wat er in het artikel staat. Uit de feiten (de halve buurt komt in opstand) blijkt dus dat dat draagvlak er niet was. Punt.

    Vergeet u de vader van het denken nog even. Begint u eens met iets luchtigers. Sesamstraat wellicht?

  19. Freddy

    Punt is, vroeg of laat ondervinden mensen veel en vaak overlast van een speelplaats direct naast woningen, als deze (zoals de initiatiefnemers willen) veel gebruikt wordt. En bij dat spelen hoort geluid, veel geluid (roepen, zingen, fluiten, gillen, huilen, schreeuwen, bonken, klappen etc. etc.). Maar al te vaak wordt dit door de gebruikers en de gemeente niet ingezien. Beheersing van deze vorm van geluidhinder via (gedrags)voorschriften is in de praktijk heel lastig.
    Vandaar gemeente, denk na bij het plaatsen van dit soort voorzieningen in de direct omgeving van woningen. Óf er wordt geen gebruik van gemaakt, óf mensen ervaren (veel) overlast! En beiden wil niemand..

  20. Toine Goossens

    NIMBY gedrag ten voeten uit. Ik wil niet wat jij wilt dat hij niet wil, wat zullie niet willen, dat zij wil, wat ik niet wil. Amen.

    Wat is het alternatief?

    We geven de overheid het exclusieve recht om burgers die niet in hun omgeving passen naar elders te verplaatsen. Bejaarden weg uit een buurt waar gezinnen met jonge kinderen komen wonen. Autogebruikers weg uit de buurt waar alleen fietsers komen wonen, Nederlands sprekenden uit de buurt waar alleen nog maar Engels sprekenden komen wonen. Kinderen de buurt uit waar alleen automobilisten nog mogen wonen.

    Heerlijk, heerlijk zo’n super gesegregeerde samenleving waarin je alleen nog maar gelijkgestemden ontmoet. Die doen precies wat jij/u wil dat zij doen. Zij zijn net als u, nee ze zijn u.

  21. Freddy

    @Toine Volgens mij reageer je op een ander nieuwsitem. Het gaat hier over een speeltuin waar een deel van de bewoners graag hun kinderen laat spelen en waar een deel van de bewoners heel veel geluidsoverlast van ervaart. Dat geluid heeft direct invloed op de persoonlijk leefomgeving (woning).

  22. Uw naam

    Tja, wat wil je dan ook…een speeltuin zo dicht naast woningen vraagt om overlast. En dan is het nog niet eens aan de achterzijde van de woningen. Gemeenten let toch eens op met het plaatsen van speeltoestellen en die niet zo naïef om te denken dat dat kinderen lief spelen en iedereen dat gezellig vindt.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).