Hoog Catharijne in Utrecht een van de drukste winkelgebieden van Nederland Hoog Catharijne in Utrecht een van de drukste winkelgebieden van Nederland

Hoog Catharijne in Utrecht een van de drukste winkelgebieden van Nederland

Hoog Catharijne in Utrecht een van de drukste winkelgebieden van Nederland
Archieffoto Hoog Catharijne
Hoog Catharijne is een van de drukste winkelgebieden van Nederland. Dat blijkt woensdag uit onderzoek van onderzoeksbureau Locatus. Met 70.000 passanten staat Hoog Catharijne op de tweede plek van grootste retail hotspots van Nederland. Voor het eerst is het aantal winkelgangers weer hetzelfde als voor de coronatijd. 

Hoog Catharijne is een van de drukste winkelgebieden van Nederland. Dat blijkt woensdag uit onderzoek van onderzoeksbureau Locatus. Met 70.000 passanten staat Hoog Catharijne op de tweede plek van grootste retail hotspots van Nederland. Voor het eerst is het aantal winkelgangers weer hetzelfde als voor de coronatijd. 

Hoog Catharijne in Utrecht is het op één na drukste winkelgebied van Nederland, en trok dit voorjaar op een zaterdag ruim 70.000 passanten. Ook Amsterdam, Maastricht en Den Bosch behoren tot de retail hotspots van Nederland. Dat concludeert onderzoeksbureau Locatus. Met deze aantallen is het dit voorjaar weer net zo druk als voor corona in de Nederlandse winkelstraten.

“Deze steden bieden allemaal een leuk aanbod van winkels, goede horeca en culturele instellingen als een bioscoop en een museum. Daarnaast telt de mooie setting van een historische binnenstad mee”, zegt directeur onderzoeker bij Locatus, Gertjan Slob. Dit totaalpakket verklaart volgens Slob het hoge aantal passanten in deze gebieden, omdat het ook mensen van verder weg aantrekt. 

Coronatijd

Ieder jaar gaat onderzoeksbureau Locatus de straat op om het aantal passanten in 33 winkelgebieden te tellen. In de coronatijd drong het aantal passanten in de Nederlandse winkelstraten enorm terug. In vergelijking met 2019 telde Locatus in 2020 en 2021 op veel plekken minder dan de helft van de mensen. In 2022 en 2023 werd een voorzichtig herstel geconstateerd, maar eind 2023 lagen de passantenaantallen nog steeds maar op 75% van de aantallen in 2019.

Dit voorjaar zijn de passantenaantallen voor het eerst weer gelijk aan voor de coronatijd. Dat is met name in grote steden zichtbaar, zoals in Utrecht. Hoog Catharijne trekt naast passanten ook veel treinreizigers. Maar Locatus laat weten dat dit aantal gecorrigeerd wordt door ook de pintransacties in het winkelgebied te tellen.

16 Reacties

Reageren
 1. Katja

  Het is een verschrikking. Het oude HC was nog kleinschalig vergeleken met wat het nu is.

 2. Zo kan die wel weer

  De drukste maar ook één van de lelijkste vind ik persoonlijk.
  Wat is het een ongezellige commerciële hal geworden.

  Het is nu al gedateerd kwa look ook.

 3. Koel Hoofd

  Alleen HC, de binnenstad buiten dat koopgedrocht telt niet mee?

 4. Herman

  Meldt dan ook even de nr. 1, Damrak in Amsterdam.
  HC doet het dus goed, ondanks de vele negatieve reacties die je hier regelmatig leest. Blijkbaar van heren die de wereld vanaf hun zolderkamertje bezien.

 5. Coen

  Inderdaad. Een goede zaak voor Utrecht ondanks de negativiteit van iemand als “koel hoofd”. Een fijn succes voor Utrecht met een sterk verbeterd Hoog Catharijne. Heel veel beter dan voorheen. Ik ben trots op mijn stad. En klaar met de eeuwig zure zijkmensen die onder geen omstandigheid positief kunnen zijn.

 6. Uuu

  Waarschijnlijk komen ze niet uit Utrecht! Vandaar de zure reacties! Goede plek om te shoppen. Mis nog 1 ding en dat is goede designer kleding in Utrecht.

 7. S

  “Met 70.000 passanten staat Hoog Catharijne op de tweede plek van grootste retail hotspots van Nederland. “
  Passanten inderdaad. Het meerendeel loopt van en naar het station.

 8. arbeider

  Toplocatie, wat voor de hele binnenstad voordelen geeft

  Bij slecht weer,lekker binnen winkelen,moderne uitstraling wat hoort bij een grote moderne stad.

  De zure reacties zijn van dezelfde mensen die ook antiauto zijn. Die leven in hun eigen egoïstische bubbel!

  Weet je wat ik lelijk vindt? Muziekcentrum Vredenburg! Die buitenkant had natuurlijk met mooie stenen moeten worden afgewerkt wat bij de oude binnenstad past.

 9. Koen

  @S , goed lezen, dat is gecorrigeerd
  @Coen – helemaal mee eens, het is een groot succes gebleken, en een stuk beter dan wat we hadden, ook trots op mijn stad!

 10. Ton

  En toch staat in HC nog steeds zo’n 25% van alle winkelruimte leeg.
  (al dan niet gecamoufleerd )

 11. Kees Truijens

  @C
  Tenzij bij hondenweer prefereer ik uit de binnenstad komend naar het station het Moreelsepark.

 12. Rietje

  Ik ken echt niemand die daar ooit komt.

 13. Wim

  @ Rietje
  U kent kennelijk niemand

 14. expat

  is high catharine hetzelfde als the mall?

 15. Realist

  HC is een mooi comfortabel winkelgebied, snap wel dat het populair is. De binnenstad is echter veel mooier maar dat houden we liever geheim anders wordt het veel te druk.

 16. Martijn

  @Realist
  Ik woon in de binnenstad en ik kan je vertellen dat het al te druk is, zeker op een zaterdag middag. Maar mij hoor je niet klagen. Het hoort er nou eenmaal bij op die locatie.
  Ik loop ook bijna iedere dag door HC, maar gemiddeld loop ik maar 1 keer per maand daar een winkel in. Ik vraag me af hoeveel mensen dat doen, aangezien je er (bijna) niet omheen kunt tussen het station en de binnenstad.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).