Kassaloze Aldi in House Modernes in Utrecht opent maanden later dan gepland Kassaloze Aldi in House Modernes in Utrecht opent maanden later dan gepland

Kassaloze Aldi in House Modernes in Utrecht opent maanden later dan gepland

Kassaloze Aldi in House Modernes in Utrecht opent maanden later dan gepland
Het nieuwe Aldi-filiaal op de hoek van de Oudegracht en de Lange Viestraat gaat maanden later open dan gepland. De winkel zou begin 2022 haar deuren openen, maar dit wordt in ieder geval tot mei uitgesteld. Het kassaloze systeem waarmee de winkel moet gaan draaien wordt nog getest.

Het nieuwe Aldi-filiaal op de hoek van de Oudegracht en de Lange Viestraat gaat maanden later open dan gepland. De winkel zou begin 2022 haar deuren openen, maar dit wordt in ieder geval tot mei uitgesteld. Het kassaloze systeem waarmee de winkel moet gaan draaien wordt nog getest.

Vorig jaar oktober kondigde Aldi aan een filiaal in de binnenstad te openen, en wel in het prominente House Modernes. De aankondiging kwam net voordat het pand na een jarenlange verbouwing werd heropend. Sindsdien hangen achter de ramen van de onderverdieping doeken van de supermarktketen, maar de winkel laat dus nog even op zich wachten.

Kassaloze winkel

Eerder dit jaar opende de supermarktketen in Londen al een kassavrije winkel. Het nieuwe concept houdt in dat klanten niet meer met hun boodschappen langs de kassa hoeven. Klanten moeten voordat zij de winkel binnengaan een app installeren. Door middel van camera’s en sensoren houdt de winkel vervolgens bij wat de klant meeneemt. Bij het verlaten van de winkel worden de boodschappen via de app automatisch afgerekend.

Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.

51 Reacties

Reageren
 1. Len

  Kijk, dat dit allemaal technisch mogelijk is is natuurlijk mooi. Maar waarom willen we dit eigenlijk? Stelt iemand zich die vraag weleens? Van gebogen TV schermen tot een QR-samenleving. Het hoeft allemaal niet hoor jongens. Ontwikkeling is niet altijd vooruitgang.

 2. Katja

  Zo haal je de mens uit de maatschappij. En Aldi lekker meer winst laten maken. Wat een armoe.

 3. Scherpschutter

  @Len

  Waarom zou iemand niet stukken goedkoper en heel veel sneller boodschappen willen doen zonder enig gehannes met rijen en betaling?

  Je loopt de winkel in, pakt wat je wil en loopt zo de winkel weer uit. Briljant! Nu nog een parkeerplaats voor de deur en het is perfect.

 4. Katharine Sykes

  Omdat het kan, Len.
  Voor mij hoeft het ook niet, ik vind een zelfscankassa of een zelfscanner ook prima.

 5. Fred

  “Klanten moeten voordat zij de winkel binnengaan een app installeren”.

  En laten er nou mensen zijn die of geen mobiele telefoon hebben of daar geen software van winkels, overheid e.d. op willen hebben. Deze mensen kunnen deze winkel overslaan zonder iets te missen.

 6. Suus

  Heel jammer dat er in dit prachtige pand een Aldi zit met rekken voor de ramen waardoor je geeneens naar binnen kan kijken. Geen mooie winkel maar een Aldi zonder enige allure.

 7. Harm

  Verwacht je niet bij een Aldi, ben benieuwd! Wat betreft ‘ontwikkeling is niet altijd vooruitgang’, klopt, vooral in Nederland is men bij voorbaat al azijnzeiker. Ik mis vaak diezelfde kritiek op de huidige gang van zaken.

  Het verbaasd me dat bijvoorbeeld NS niet veel geautomatiseerder is. Niks tekort aan mensen, gewoon automatische treinen en gratis OV.

 8. Barbara

  Ik zie liever mensen. Saar kun je mee praten

 9. Chris

  Vraag voor een vriend, wat gebeurt er met de verswaren die al wel een tijdje in het betreffende filiaal aanwezig lijken te zijn?

 10. Fred

  @ Len
  Exact ! Dat vraag ik me dus ook steeds af, waarom willen we dit eigenlijk ?
  De enige reden voor de supermarkt is dat ze weer meer winst kunnen maken, want minder personeel nodig.
  En al dit soort zaken worden dan in een verhaaltje verpakt dat het allemaal zo handig zou zijn, maar dat is niet zo.
  Blijkbaar is iedereen ook graag voor alles afhankelijk van hun telefoon.
  Maar goed, mij zullen ze daar niet zien.

 11. herman

  Ze hebben problemen met de werving van caissières?

 12. De count

  Dus je moet eerst de aldi-app installeren? Dat is een vrij grote digitale drempel om daar naar binnen te stappen voor velen lijkt me

 13. BdV

  @Len: Ik wil het niet en ik zal zeker geen app gaan installeren.

 14. Bromsnor

  Bromsnor snapt de commotie niet. Dat je geen app van de Alsi wil installeren soit, daar kan Bromsnor nog wel inkomen, maar dat je problemen hebt met het feit dat je een winkel in kan lopen, spullen kan pakken en weer kan weglopen? Dat lijkt Bromsnor het ware paradijs. Dat geklooi met die zelfscanner moet Bromsnor niet, rijen voor de kassa ook niet.

 15. Ab

  De caissières kunnen dan in de horeca gaan werken. Als je met ze wil praten kan je met je boodschappen doorlopen naar de/het Neude waar ze graag met je praten terwijl je wat besteld met het bespaarde geld.

 16. Bill

  Ik had het niet gedacht, maar ik ben het met Scherpschutter eens. Ik…weet niet zo goed wat ik met deze realisatie aanmoet.

 17. Ben Bovenlander1

  Ik las “Kansloze Aldi in House Modernes in Utrecht…” en ik denk dat dat dichter bij de waarheid komt

 18. Hans den Hartog

  @fred ‘laten er nou mensen zijn die of geen mobiele telefoon hebben’: in 2021 had 95% van de Nederlanders een smartphone. Haal daar de hoogbejaarden en kinderen vanaf die toch waarschijnlijk al niet in staat zijn boodschappen te doen (in het centrum van een drukke stad) of het kassaloos afrekenen te begrijpen en je ziet dat dit niet echt een probleem is waar de Aldi (of iedere andere winkel) zich druk over hoeft te maken

 19. Justin

  Top hoor. Ik ben benieuwd hoe de winkelervaring zal zijn. Aldi is sowieso een goede supermarkt.

  Bovendien is het gebouw zelf al mooi zat. Wat boeit het nou wat voor winkels erin zitten. We kunnen niet de hele stad volplempen met koddige boutique winkeltjes.

 20. Realist

  Mooi initiatief, past precies bij het gebouw. Jammer dat het wat langer op zich laat wachten.

 21. Van Hoorn

  Wat Aldi betreft.De kassa loze kassa is belachelijk.Ikzelf heb geen ab.Wat nu,jullie sluiten groepen uit.
  Denk daar aan.

 22. Moniek

  Een app “moeten installeren”. Dank je wel. Overal gevolgd kunnen worden. Nee, dank je wel.
  Dan word ik maar geen klant bij de Aldi.

 23. Ton

  Tja, voordat een totaal nieuwe publieksattractie als een geolied naaimachientje draait kan even duren.
  En het zal wel wat kosten; zowel het systeem zelf als het onderhoud (alle producten moeten probleemloos scanbaar zijn). En de ‘implementatie’ wordt zo ook wel heel erg kostbaar.
  Maar dan heb je wel een publiekstrekker. Voor zolang het duurt.

 24. Gregor

  Dit is een ideale ontwikkeling. Dat verplicht langs kassa’s en in mindere mate werken met zelfscanners is een verschrikking. Je loopt naar binnen, pakt wat je pakken wil en loopt weer naar buiten zonder naar iemand of iets om te kijken. Enige wat ik mij afvraag: Hoe houd je bij wat het kost wat er in je mandje ligt? Ik vermoed dat veel mensen onaangenaam verrast worden door hoge kosten achteraf. Dat zou nog wel fijn zijn als je ergens kan zien wat je afrekent voordat je naar buiten wandelt. ZO zou het met treinen ook moeten gaan. Instappen en uitstappen zonder gedoe met OV-chipkaarten.

 25. Fred

  ….en nog afgezien van dat ik me niet kan voorstellen dat dit systeem ook altijd goed werkt.
  Alles moet geregistreerd worden d.m.v. camera’s.
  Zien die alles correct wat je meepakt ? qua aantal, juiste artikel, en als je iets bij nader inzien toch weer terug in het schap legt ?
  Wat als 2 mensen erg op elkaar lijken ? kunnen de boodschappen verwisseld worden ?
  Of als iemand wil frauderen en ineens een trui uittrekt of hoed opzet ?
  En dan later alles moeten nalopen/controleren of het wel klopt, kost veel tijd.
  Dan liever toch maar een gewone kassa met mensen waar je tegen kunt praten.

 26. M.a

  Ach ja ouderen zijn de doelgroep niet en doen er steeds minder toe

 27. Bert

  @scherpschutter

  Dat stukken goedkoper valt volgens mij wel mee, zeker gezien de locatie van de supermarkt. Tot dusver heb ik nog geen financieel voordeel meegemaakt bij de zelfscankassas van de concurrentie (t.o.v. de reguliere kassa)

 28. W.

  Ik mag toch hopen dat tegen die tijd de zowel de Aldi als de SoLow die afschuwelijke schermen voor de ramen weghalen, hoewel die laatste al open is.

  Het is toch volslagen idioot dat dit pand voor 70 miljoen euro is verbouwd, waarbij de glazen gevel het gezicht van het gebouw is geworden en dan komt er een flutzaak als de SoLow die doodleuk alle ramen gaat blinderen met de meest lelijke schermen die je kunt bedenken. Voor de Aldi is er nog hoop, omdat die nog geopend moet worden, maar SoLow is toch al een tijdje open. Je kunt niet eens naar binnen kijken. Onvoorstelbaar zonde.

  Daarnaast vind ik de ‘ontmenselijking’ van ons dagelijks leven een legitiem en belangrijk probleem, maar ik geloof tegelijkertijd niet dat we op dat gebied nou veel te verliezen hebben bij de Aldi, net als bij veel andere supermarkten overigens.

 29. Jeff

  Een Aldi? Serieus? Jeetje hoe erg

 30. Peter

  De lokatie van deze supermarkt lijkt me absoluut ongeschikt voor een grote hoeveelheid boodschappen.

 31. Jan

  Wie komt er op het idee een supermarkt in dat pand te vestigen.
  Bewoners van de binnenstad?

 32. Ton

  “loopt weer naar buiten …. zonder naar iemand of iets om te kijken”
  Dat dus.

 33. Scherpschutter

  @Bert

  Dat komt doordat zelfscankassa’s als extra optie naast personeel wordt aangeboden in supermarkten. Personeel is schreeuwend duur in socialistisch Nederland. Als die kostenpost wegvalt voor een supermarkt, dan concurreert de supermarkt in kwestie iedereen kapot op prijs.

  Zo zou ik het doen. Concurrentie eerst vermorzelen en erna je eigen prijzen verhogen.

 34. Koel Hoofd

  Je hebt dus een smartphone nodig om er te kunnen shoppen en in de winkel wordt je aan alle kanten geobserveerd. Die app verzameld data over je koop gedrag en voorkeuren (en misschien nog wel meer ook), en de geobserveerde data laat je latente voorkeuren zien. Daarmee geeft iedereen die de app gebruikt en in die winkel sjopt informatie weg die onbelangrijk lijkt, maar waardoor big data wel precies weten wie je bent, waar je woont, wat je wanneer waarom hoe vaak koopt, wat je gaat doen en…. daarmee is je gedag heel erg sterk te beïnvloeden zonder dat je het merkt.
  Dus mensen geven letterlijk al hun vrijheid op voor een beetje hersenloos gemak en comfort.

  Helaas, de wereld zal er pas achter komen dat de criticasters gelijk hadden als ze heel diep in de ellendige shit zitten vanwege een paar algoritmes.

 35. P-trus

  @Scherpschutter:

  Idd een parkeerplaats voor de deur? Zeker: voor de fiets!

 36. JdV

  @Peter: Waarom? Is de Jumbo City of de AH beter geschikt qua locatie? Tegenover de supermarkt zit de La Vie Parkeergarage. Kun je je hele bestelbus volladen met kratten bier desnoods.

 37. Scherpschutter

  @P-trus

  Een “fiets” zegt u? Mmm. Ik moest even Googelen om te zien wat dat precies is.

  “Een vervoermiddel dat wordt aangedreven door middel van spierkracht en op zijn minst twee wielen bevat”

  Interessant om van u te vernemen dat er zo in de 21e eeuw toch nog enkele mensen bestaan die deze 19e/20e eeuwse traditie in stand proberen te houden. Is u Amish of…?

 38. Peter

  Kom eens in de buurt van het station kijken, Scherpschutter (hoewel u daar niet hoeft te zijn, dat begrijp ik), hoeveel Amish er wel in Utrecht wonen en/of werken.

 39. Bernhard

  Wat een gejammer over ‘of dit nu werkelijk nodig is’. Wie geniet er nu van in de rij staan voor de kassa? Wie heeft er lol in om alles zelf te moeten scannen in de supermarkt en dan nog eens af te moeten rekenen bij zo’n kastje?

  @Fred: Aan al die scenario’s is gedacht. In de VS, China en Japan bijv. zijn er al supermarkten die een soortgelijk camerasysteem gebruiken. Dat gaat prima.

 40. JdV

  @scherpschutter: ik vermoed dat deze mensen/amish ook nog de was doen in de tobbe en in de avond gezellig de kolenkachel opstoken als ze moe van het fietsen aankomen in hun studio van 30m2 met een huur van 4 cijfers.

 41. trol

  Over de Sow Low, ik vind het verbazingwekkend dat onze Groen Links stad die het zo op heeft met de wereld en de medemens, een Sow Low toestaat. Die winkel representeert exact alees wat er mis is. Wegwerpspullen die niemand echt nodig heeft. Knappe formule…dat wel.

 42. wollie

  voor je snelle boodschap eerst een app moeten installeren. top-idee.

 43. Yoshua

  Dit is beter dan zelfscanners.
  Er zijn mensen die geloven dat ze sneller zijn door een zelfscanner te gebruiken.
  De fabrikant van zelfscanners uit Raalte geeft aan dat zelfscannen niet voor de snelheid, maar voor het gemak is ontwikkeld.
  https://www.gfactueel.nl/Home/Achtergrond/2006/12/Klant-scant-zes-keer-trager-dan-caissiere-GFA106758W/
  Voordeel van het systeem is dat de consument langer aanwezig is in de winkel wat gunstig is voor impulsaankopen.

 44. Wim

  Een app. Voor al uw data richting big brother. In dit geval Aldi.

 45. Fred

  @Hans den Hartog:
  Wekelijks doe boodschappen met een zelfscanner bij de supermarkt. Maar op die mobiele telefoon wordt niets gezet behalve hetgeen ik er graag op wil.

 46. wollie

  “Personeel is schreeuwend duur in socialistisch Nederland.”

  laten we dan vermogen zwaarder belasten, zodat belasting op arbeid omlaag kan.

 47. Scherpschutter

  @JdV 16:50

  Tussendoor nog ff handmatig boter karnen in het kaarslicht, al gebroederlijk hymnen opdeunende, onder begeleiding van een gitaarspelend groezelig kind in derdehands lompen. Klinkt inderdaad als iets dat prima past in het moderne Utrecht. LOL

 48. Scherpschutter

  @wollie

  Het lijkt me verstandiger dat de overheid gewoon niet zoveel uitgeeft. Dan hoef je vermogen niet te belasten en geen belasting op arbeid te heffen.

 49. Jaap

  Kom regelmatig bij de Aldi en was verheugd er een om de hoek te krijgen. Maar als dat uitsluitend met een app kan dan kom ik niet, helaas.
  Aldi doe normaal !

 50. Utrechtvoorutrecht

  Het lijkt erop dat deze fomule de tragere shoppers afschrikt, terwijl de AHs en de Jumbo’s nu nog meer in kunnen zetten op slowshoppen. Win-win!

 51. Kaat

  Hoe doet Aldi dit als je bv losse stuks fruit wilt kopen? Ik vermoed dat alleen voorverpakte goederen gekocht kunnen worden. Ben bang dat dit concept op het verminderen van plastic weer heel veel stappen terug is…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).