Ondanks corona toch een feestelijke opening voor Broese in Post Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Ondanks corona toch een feestelijke opening voor Broese in Post Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Ondanks corona toch een feestelijke opening voor Broese in Post Utrecht

Ondanks corona toch een feestelijke opening voor Broese in Post Utrecht
Foto's: Bas van Setten
Boekwinkel Broese opende donderdag de deuren van hun nieuwe vestiging in Post Utrecht. In eerste instantie waren er allerlei feestelijkheden georganiseerd, maar die konden vanwege de coronacrisis niet doorgaan. Toch ging het moment niet geheel stilletjes voorbij en dat was een verrassing voor de eigenaren van de winkel.

Boekwinkel Broese opende donderdag de deuren van hun nieuwe vestiging in Post Utrecht. In eerste instantie waren er allerlei feestelijkheden georganiseerd, maar die konden vanwege de coronacrisis niet doorgaan. Toch ging het moment niet geheel stilletjes voorbij en dat was een verrassing voor de eigenaren van de winkel.

Erik en Sandra van Doorn hadden een programma samengesteld om de opening van hun winkel in het voormalige postkantoor te vieren. “We hadden allerlei sprekers uitgenodigd en wilden er een mooi moment van maken. Vanwege de coronamaatregelen zagen we alles in het water vallen.”

Zonder dat het echtpaar ervan op de hoogte was, heeft bedrijfsleider Grietje Braaksma in het diepste geheim de Utrechtse schrijver Ronald Giphart gevraagd om de nieuwe winkel te openen. Giphart heeft hier gehoor aan gegeven en op het moment van de opening knipte hij een lint door en verklaarde daarmee de winkel voor geopend. “Dat was voor ons een verrassing, maar wel een hele leuke verrassing. Zo was het toch een gezellige opening.”

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Instroom

Vanwege de maatregelen om het coronavirus in te dammen, kan er maar een beperkt aantal klanten de winkel in. Net zoals in vele supermarkten staat er bij de ingang van de winkel zeep zodat mensen hun handen kunnen desinfecteren, liggen er handschoenen en is er een beperkt aantal mandjes beschikbaar. “We houden de instroom goed in de gaten. Het kan voorkomen dat mensen even moeten wachten. Binnen houdt iedereen rekening met elkaar, mensen gunnen elkaar de ruimte.”

De ingang van Broese is te vinden aan de Oudegracht. De winkel zit deels in het oude gedeelte van het voormalige postkantoor en deels in de nieuwe aanbouw. Omdat het postkantoor een monument is, moest het nieuwe gedeelte er op een slimme manier tegenaan gezet worden. Binnen is door middel van glas goed de scheiding tussen beide gedeeltes te zien.

Broese zat voorheen in een pand aan de Stadhuisbrug. Qua oppervlakte is de winkel er zo’n 400m2 op vooruitgegaan. Het aanbod bestaat naast ongeveer 90.000 boeken ook uit cd’s, vinyl, kaarten, puzzels en spellen.

Fotoverslag

30 Reacties

Reageren
 1. Hugo Aylva

  Wow! Dat ziet er indrukwekkend uit zeg, prachtig! Ik kom zaterdag zeker even wat nieuwe boeken aanschaffen.

 2. Jasper

  Wow, wat ongelofelijk mooi geworden. Echt een aanwinst voor de stad!

 3. Sjors

  Ik was vandaag bij Broese, geweldig in het Oude Postkantoor, wat een keuze, hier ga meer naartoe, dat zeker, heel erg blij mee.

 4. Koel Hoofd

  Ziet er mooi uit!

 5. Herman

  Ziet er prachtig uit, hoop toch tzt de winkel te kunnen bezoeken!

 6. Bernhard

  Wow, wat een mooie boekhandel! Heel imposant.

 7. Barend

  Geweldige aanwinst voor de stad!

 8. jos stelling

  Gefeliciteerd. Mooi. Geweldig.

 9. Erwin

  Ga morgen meteen kijken!!

 10. Kerel

  Volgens mij is het idee van #blijfthuis dat je niet massaal voor de leuk gaat winkelen, maar het hoog nodige koopt (dat kan overigens wel een boek zijn).

  In Brabant wordt nu al gewaarschuwd dat wanneer mensen te laks worden met de richtlijnen omtrent Corona (wat ze met de dag steeds meer aan het doen zijn) er een tweede golf gaat komen, die de zorg in het zuiden in ieder geval niet aankan. De rest van NL ook niet. Dan krijgen we dus wel degelijk Italiaanse en New Yorkse toestanden in Nederland.

  Maar ga maar lekker voor de lol winkelen. We zien over 2 weken dan wel hoe we er voor staan. Niet zeggen dat niemand het heeft gezegd.

 11. Wim

  @ Erwin

  Kijken? Het is geen attractie.
  Ik hoop dat je gaat kopen.
  KOPEN!!

 12. Wouter

  Schitterend!

 13. wollie

  boeken ❤️

 14. eemke

  ja het is heel mooi geworden, alleen voor mensen met hoogtevrees zoals ik is het niet een fijne winkel met al die glazen relingen en open trappen, en vooral dat best wel brede stuk glas in de vloer waar ik dus niet overheen kan lopen, ook had ik een rok aan en dan sta je van beneden af lekker te kijk. Net als in het Universiteitsmuseum met glazen looppaden en de glazen doorgang in het Centraal museum, ik zal blij zijn als die glashype weer over gaat in de nieuwbouw.

 15. Bol.com

  Nu wel allemaal onze boeken daar kopen hè?
  Als iedereen mooi en prachtig roept en vervolgens zijn boeken bij BOl.com koopt dan is deze winkel zo weg en komt er een eettent ofzo in.

 16. Rinke Doornekamp

  Geweldig goed nieuws voor de boekenliefhebbers. Ik ben ook benieuwd hoe het er allemaal uitziet. Het hele complex lijkt mij een grote aanwinst voor Utrecht.

 17. Berk

  Ziet er geweldig uit! Maar ik blijf nog ff binnen 🙂

 18. H. Alblas

  Heel benieuwd, wacht wel tot volgende week

 19. Boek

  Beste Eemke,

  Het brede stuk glas, is geplaatst om de gevel van het postkantoor te blijven zien van boven naar beneden, misschien dat er ( vanwege de rokjes ) nog iets aan gedaan wordt.
  Er zijn open trappen ( maar ook lift en roltrap) dat maakt het ruimtelijk.
  En in deze tijd kun gerust komen winkelen ( zie openingstijden) corona
  regels zijn er en worden toegepast.
  Maar het is prachtig geworden.

 20. Ties

  Qua indeling heeft het een beetje het gevoel van “de Slegte”. Hoekjes, gangetjes, meerdere niveaus. De verstopte trap achterin het entresol. Leuk om rond te lopen.

 21. JM

  Gisteren aan het einde van de middag even gekeken. Fantastisch!!! Helaas moest ik weg vanwege sluitingstijd maar ik kom gauw terug. Wens de eigenaren en medewerkers veel succes en plezier in deze prachtige winkel. Aan winst voor Utrecht!

 22. W

  Héél veel succes met deze boekenaanwinst in het Postgebouw!
  En lieve mensen: boeken koop je toch in een boekenwinkel?!!
  Proef de sfeer en ruik het papier!!!
  Ik ga zo gauw mogelijk in deze winkel een boek kopen en de sfeer proeven! Heerlijk!

 23. Cobie Druppers

  Wat mij betreft kunnen er niet genoeg
  boekenwinkels zijn,ik hoop dat er ook
  plaats is voor de minder dure boeken
  want als je zoals ik vaak 2 tot 3 boeken
  per week leest is het een dure zaak.
  De normale prijs is 24.50 tot 29.95 per
  boek dus bijna niet te betalen met een
  Aowtje.en ik wil niet naar de bibliotheek
  omdat ik ze graag herlees en wil houden.

 24. Wim Hazeu

  Onder leiding van Greetje Braaksma is dit magistrale boekenknooppunt een prachtig leven beschoren. Het zien en aankopen van boeken in zo’n winkel is zoveel meer waard, dan on line kopen. Een trefpunt van nieuwsgierigheid, ontspanning, rust en onrust en verrassingen, kortom leven in een tijd waarin de natuur de mensheid een vervelende klap heeft uitgedeeld.

 25. Monique

  Het is mooi geworden. Alleen de sectie detectives/crime staat nu erg krap bemeten in de tussenverdieping. Dat is jammer.
  Verder zijn er veel leeshoekjes. Dat is een dikke plus.

 26. boekje

  Beste Monique, dank je wel voor je reactie.
  De thrillers hebben nu in het nieuwe pand 2 kasten meer dan op de oude locatie.
  Het lijkt krap omdat je nu op de entresol staat wat het al wat smal is met een reling. Daarom lijkt het minder.
  We gaan er wel voor zorgen dat op de 2e verdieping meer spanning komt te liggen.
  maar het is een mooie winkel een dikke plus voor Utrecht

 27. Ben boks

  Wat een onzin om deze winkel tijdens Corona te openen en open te houden. Er is een veilig digitaal alternatief. Blijkbaar gelden strenge regels omtrent het leven van andere niet voor deze plebs

 28. Boekje

  Beste Hr. Boks,

  We hebben strenge regels volgens RIVM, mandjes poetsen, afstand houden noem maar op, en worden ook gecontroleerd.
  Supermarkten mogen ook open volens strikte regels.
  Maar om ons nou plebs te gaan noemen gaat wel erg ver, we werken er hard voor om omzet te halen en te zorgen dat iedereen zijn salaris krijgt.
  Broese is van een zelfstandige ondernemer, en die voor ons zoveel gedaan heeft zodat we op het eind van de maand salaris krijgen. Maar kom gerust kijken het is een boekenpaleis en veilig.

 29. Suzanne Terwiel

  Beknopte DUIC via email 1x per week?

 30. UTRECHTSE JANTJE

  @Boek(je) bedankt voor je tekst , uitleg en je reprimande … volgens mij ben jij ‘n aanwinst voor de prachtige Boekwinkel Broese ! met ‘n vriendelijke groet …..U.J.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).