Volledig geautomatiseerde afhaalwinkel Ochama komt naar Utrecht Volledig geautomatiseerde afhaalwinkel Ochama komt naar Utrecht

Volledig geautomatiseerde afhaalwinkel Ochama komt naar Utrecht

Volledig geautomatiseerde afhaalwinkel Ochama komt naar Utrecht
De locatie in Leiden op het Betaplein. Foto: Ochama.
De Chinese retailer Ochama lanceert binnenkort, naar eigen zeggen, een van de eerste volledig geautomatiseerde afhaalwinkels in Europa in Utrecht. Klanten kunnen er terecht voor zowel eten en drinken als bijvoorbeeld voor elektronica en kleding. In winkelcentrum Nova in Kanaleneiland wordt gewerkt aan de locatie van de ‘one-stop shop’, zoals Ochama het zelf noemt.

De Chinese retailer Ochama lanceert binnenkort, naar eigen zeggen, een van de eerste volledig geautomatiseerde afhaalwinkels in Europa in Utrecht. Klanten kunnen er terecht voor zowel eten en drinken als bijvoorbeeld voor elektronica en kleding. In winkelcentrum Nova in Kanaleneiland wordt gewerkt aan de locatie van de ‘one-stop shop’, zoals Ochama het zelf noemt.

De retailer opent in totaal vier robottechnologie-gedreven ‘Pickup Shops’ in Nederland: in Utrecht, Leiden, Rotterdam en Amsterdam. “Ochama wil online winkelen in Europa eenvoudiger, sneller en gebruiksvriendelijker maken”, schrijft het bedrijf.

Het idee is dat klanten er terecht kunnen voor onder meer boodschappen, woonaccessoires, elektronica en kleding. Ochama noemt zichzelf ‘een nieuw type warenhuis’. “Bij Ochama kunnen klanten alles in één keer krijgen, via click and pick. Ze kunnen hun online bestelde boodschappen en non-food artikelen ophalen bij de dichtstbijzijnde Pickup Shop, of gewoon aan huis laten bezorgen.”

Alleen voor leden

Alleen als je lid bent kun je gebruik maken van de winkel. Dat is voor early birds nu nog gratis, maar kost anders 10,00 euro per jaar. Aan het einde van dit jaar opent de winkel in Leiden en de komende maanden in de andere steden, waaronder Utrecht.

Ochama is van een van de grootste Chinese webwinkels en heet in het eigen land ‘JD.com’. JD kiest in ons land voor een andere naam ‘om verwarring met sneakerketen JD Sports te voorkomen’, zo meldt het Nederlandse platform RetailTrends.

25 Reacties

Reageren
 1. Rob H.

  Soort van Kijkshop dus?

 2. Scherpschutter

  Ja, dat is de toekomst he? Overheden maken personeel al jaren veel en veel te duur/riskant met minimumlonen, doorbetaling bij ziekte, torenhoge sociale lasten, contractverplichtingen, etc etc, naast doorlopend andere stijgende overheidslasten…

  Dan vinden ondernemers wel een andere weg (personeelloze winkels), zijn over een paar jaar alle laaggeschoolden hun baan kwijt en zijn het uiteraard opnieuw de socialistische veroorzakers van het probleem die het hardst moord en brand zullen schreeuwen…

  Like it or not; dit is nog maar het begin van de vierde industriële revolutie.

 3. Aniwe

  @robh precies mijn reactie 😁

 4. Pol

  Helemaal snappen doe ik het niet. Kan ik hier nu een 75″ televisie en een pak melk tezamen ophalen?
  Tsjonge, dat is boeiend……..

 5. Pol

  Hoe vaak je je ook via een (anoniem) adres aanmeldt: er blijven altijd 7.645
  plekken vrij……. 😉

  Dus niet alleen de early birds, maar ook de nachtuilen hoeven niet vroeger op te staan om van de ‘vele voordelen’ te kunnen genieten.

 6. Willem

  Dit is de toekomst! Ik wens ze baggervette winsten (vrij naar Scherpschutter).

 7. Ton

  Dit is geen ‘winkel’.

 8. Berk

  @Scherpschutter Deze winkel is ontstaan in China, het land dat bekend staat om zn hoge minimumloon, doorbetaling bij ziekte, torenhoge sociale lasten, contractverplichtingen. LOL!

  Je constante bashen van alles wat met overheid te maken heeft begint pathetische vormen aan te nemen man.

 9. Freddy

  Was gisteren ook op tv bij WNL. Tegelijkertijd was er ook een docu te zien over de oeigoeren in China. Ik ga daar dus niet kopen omdat er mogelijk producten liggen die door Oeigoeren in kampen zijn gemaakt en als signaal naar Chinese overheid dat dit niet kan.

 10. Scherpschutter

  @Berk

  Daarmee etaleert u werkelijk niets anders dan een onthutsend gebrek aan kennis van het Chinese arbeidsrecht en de arbeidsmarkt. Dear lord….Heeft u dan werkelijk geen idee hoe schreeuwend duur personeel vandaag de dag is voor een Chinees bedrijf dankzij de communistische overheid? Chinees personeel is voor een Chinees bedrijf nog veel duurder dan Nederlands personeel voor een Nederlands bedrijf.

  Maar goed, ik spreek u over 5 jaar wel Berk! Als links ook hier de complete retail om zeep heeft geholpen en er alleen nog maar geautomatiseerde winkels zijn, terwijl honderdduizenden laaggeschoolden thuis op de bank duimen zitten te draaien en links natuurlijk het hardste van iedereen gilt om ‘sociale gerechtigheid’, nadat ze deze heeft vermorzeld…Zoals u nu ook al in China kunt zien.

  Wist u trouwens dat JD.com ook een van de grootste magazijnen van China heeft, waar intussen welgeteld nog maar 4(!) man werken….? De rest van het loeidure personeel is allemaal ontslagen en vervangen door robots. Denkt u vooral niet dat dit beperkt blijft tot winkelpersoneel…De loeidure bezorgers heeft JD trouwens ook vrijwel allemaal ontslagen. Levering geschiedt louter nog via betaalbare drones en robots.

  Ik geloof oprecht dat u nog niet het begin begrijpt van hoeveel schade de overheid de economie berokkend heeft en blijft berokkenen, maar ik beloof u; u zult er heel snel achter gaan komen! De vierde industriële revolutie komt eraan…

 11. Mark

  @Freddy, in elke mobiele telefoon of beeldscherm zit onderdelen die door Oeigoeren en politiek gevangenen in elkaar gezet zijn.

 12. Bill

  @Berk: Vergeet trouwens niet dat Scherpschutter klaagt als de overheid te weinig doet, maar óók als ze te veel doet. Ondoordacht reageren vanuit de onderbuik is nu eenmaal makkelijker dan daadwerkelijk iets te proberen te veranderen.

 13. Dirk

  Gister (donderdag 9 dec 2021, om 22u10 op NPO2) op TV, bij Stand van Nederland, van WNL (Wakker Nederland). Daar in beeld het Leidse filiaal, toegelicht door een Nederlandse met kennis van China van nu. Was best interessant. Retail in China ligt voor ten opzichte van Europa en Amerika, zo werd gesteld, en dat lijkt zo te zijn.
  Qua ketenintegratie, shoppen als een online en offline journey door elkaar; je ziet iets fysieks en krijgt meer info op je mobiel en bestelt het, krijgt het direct in de shop of laat het bezorgen. Eventueel wordt – in China althans – je nieuw aangekochte servies meteen gecombineerd met een door restaurant gemaakt gerecht van de door jou geshopte ingrediënten…

 14. Scherpschutter

  @Bill

  Zo ingewikkeld lijkt me dat niet om te begrijpen.

  Het is al erg genoeg dat een melkboer ongevraagd flessen melk op je stoep zet en betaling afdwingt onder dreiging van gewapende mannen die je bezit invorderen als je niet betaalt (of je opsluiten tussen moordenaars, dieven en verkrachters), maar als je dan ook nog eens zure melk geleverd krijgt voor de hoofdprijs….

  De melkboer dient natuurlijk te wieberen, maar zolang die er is kan die verdorie maar beter te pruimen melk leveren.

 15. Kegge

  Scherpschutter, is u dat van die melkboer echt overkomen? Zoals u dat beschrijft lijkt het wel zo, maar je zult het wel metaforisch bedoelen. Begrijpen doe ik het in elk geval niet. Los van je versteende sociaal-economische inzichten krijg ik het idee dat je met je aanstellerige canteclaerstijl de indruk probeert te wekken van een intellectuele klasse waartoe je graag zou willen behoren.

 16. Marko

  Dat gaat sfeer brengen in winkelcentrum Nova! Ik ga snel langs om kennis te maken met het personeel. Ik draag ook graag bij aan de winsten die naar de rijke elite in het ‘socialistische’ China vloeien. Geeft zo’n warm kerstgevoel dit….

 17. Berk

  @Scherpschutter deelt u maar eens wat bewijs van de volgens u uitstekende werkomstandigheden, hoge lonen en uitkeringen en de zee aan vakantiedagen die Chinese arbeiders genieten. Kijken hoever u komt. Succes!

 18. Scherpschutter

  @Berk

  U maakt een beetje een verwarde indruk. Ik geef kristalhelder aan dat Chinees personeel voor Chinese bedrijven schreeuwend duur is door de socialistische overheid….en dan vraagt u nu om bewijs voor uitstekende werkomstandigheden voor de werknemers?! Dat zijn twee totaal verschillende zaken….Gaat u even zitten, neem een thee’tje en zoek even uit wat Chinees personeel een Chinees bedrijf kost dankzij de socialistische overheid. Zo moeilijk is het niet.

 19. UTRECHTSE JANTJE

  Beste @ Mark , ik denk dat die Oeigoeren niet vrijwillig in die kampen zitten en dat werk vrijwillig uitvoeren , dit is gewoon ‘n vorm van moderne slavernij en onderdrukking van ‘n gemeenschap in China , dus ja ik sluit me bij @ Freddy aan … en zal daar zeker niks bij gaan kopen …..Ik heb nog héél lang geprobeerd om uitsluitend Nederlandse producten te kopen , maar dat lukt dus gewoon niet meer , ik weet nog wel , dat toen er ‘n embargo was , om groenten en fruit naar Rusland uit te voeren … Dat er toen ineens véél betere producten in de schappen lagen , dus ik vermoed , omdat dit nu niet meer het geval is , komt omdat dit embargo inmiddels weer is opgeheven , of omzeild word ….Nu wordt er weer veel buitenlandse rommel aangeboden om door ons opgegeten te worden helaas !!! Aan de boeren ligt het volgens mij niet , maar aan de tussenhandel denk ik ….

 20. Kegge

  Scherpschutter, in je verwoede pogingen de verveelde aristocraat uit te hangen, zie je wat dingen over het hoofd. De lonen en secundaire arbeidsvoorwaarden voor werknemers (“personeel”) komen tot stand in onderhandelingen met werkgevers. De overheid speelt daar een zeer beperkte rol in. Dat die overheid “socialistisch”zou zijn, zoals ik uit je eerste filippica meen te moeten opmaken, is ook een misvatting. ( De term “socialisme” wordt nogal eens ten onrechte verward met “sociaal-democratie”). Onze overheid is kapitalistisch, net als de Chinese overheid en net als onze hele samenleving. Kapitalisme definieer ik hier als een systeem waarin geld niet meer alleen een handig ruilmiddel is om de waarde van goederen en diensten uit te drukken, maar een begerenswaardig doel op zich is. Ik gebruik beide termen zonder waardeoordeel over het ene of het andere systeem, maar een belangrijk nadeel van het kapitalisme is dat er geen rem op zit, waardoor het na een paar decennia ongebreidelde groei altijd weer vastloopt. Ondernemers zullen zo veel mogelijk winst willen maken en hebben daarvoor kopers nodig. Om een of andere reden wordt permanente “groei” ook als voorwaarde voor een gezonde economie gezien, en dus moet de markt ook steeds worden uitgebreid, voor een groot deel met overbodige producten. Nogmaals, ik vel geen waardeoordeel, maar “de verwende consument” moet die producten wel kunnen kopen en zal dus ook steeds meer loon nodig hebben. Zo gaat de mallemolen door tot de onvermijdelijke stagnatie. Ondernemers die hun loonkosten zoveel mogelijk willen drukken (zodat er zoveel mogelijk overblijft voor de aandeelhouders) hebben vanuit hun positie groot gelijk. Om de “linkse”overheid de schuld te geven van een verondersteld probleem (ís dat er eigenlijk wel?) getuigt van een canteclaereske dommigheid.

 21. wollie

  kan zo’n onverzekerde fietskoerier het ophalen niet voor me doen?

 22. Jasper

  @scherpschutter. Als ik in naar Shenzen in China kijk (waar veel industrie zit),
  Is het minimum maandloon 2200 CYen oftewel €305 per maand. En dan heb je geen 38 urige werkweek hè. Vind ik nou niet echt overbetaald. Bron: wageindicator.org

 23. Scherpschutter

  @Jasper

  Dat mag je allemaal vinden Jasper, maar het heeft verder niets met mijn punt te maken, namelijk dat Chinese arbeiders loeiduur zijn voor Chinese bedrijven dankzij de socialistische overheid…

 24. Scherpschutter

  @Kegge

  Ik heb zelden zo’n onzinverhaal gelezen. Het zegt alles dat u een eigen definitie van kapitalisme moet fabuleren om de van tevoren bedachte conclusie overeind te houden…LOL. Ongekend.

 25. Koel Hoofd

  De gemeente heeft de intentie (op papier) om de komende jaren 80.000 nieuwe banen te scheppen voor die 100.000 nieuwe inwoners.
  Door dergelijke bedrijven (toegevoegd aantal banen nul) toe te laten gaat dat niet lukken.

  Daarnaast, Nederlanders zijn tot op het bot verwend, alles wordt thuisbezorgd, zelfs als ze boven de winkel/eettent wonen. Dan zouden ze nu moeten gaan fietsen om hun gekochte cheap shit spullies zelf op te halen?

  Dit plan klinkt als ‘legewinkelruimte opvullen voor de buhne’ zodat de leegstand minder opvalt…. Dankzij D66/GL is het bruisend hart uit Utrecht gerukt en vervangen voor plat vermaak van vreten en zuipen en voor de sport hersenloos door de stad fietsen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).