FC Utrecht verzuimt het thuis af te maken tegen HŠK Zrinjski Mostar | De Utrechtse Internet Courant FC Utrecht verzuimt het thuis af te maken tegen HŠK Zrinjski Mostar | De Utrechtse Internet Courant

FC Utrecht verzuimt het thuis af te maken tegen HŠK Zrinjski Mostar

In een zinderend hete Galgenwaard heeft FC Utrecht donderdagavond nagelaten de tweestrijd in de tweede voorronde van de Europa League tegen HŠK Zrinjski Mostar al direct te beslissen. Want ondanks grote kansen, scoorde de ploeg van John van den Brom maar één keer. Gyrano Kerk haalde na een uur heerlijk uit, nadat in de eerste helft Miljan Govedarica de gasten uit Bosnië en Herzegovina, zeer tegen de verhoudingen in, op voorsprong had gecounterd.

De 1-1 betekent op papier weliswaar een weinig gunstige uitgangspositie, maar vooral het spel van FC Utrecht in de tweede helft zal de ruim zeventienduizend toeschouwers moed hebben gegeven. Waar de thuisploeg de eerste helft in een te laag tempo speelde om de Bosnische tegenstander écht te verontrusten, ging er na de pauze een tandje bij en werd het veld goed breed gehouden. Daardoor creëerde FC Utrecht veel, heel veel kansen, maar schortte het in de afronding. Of stond doelman Ivan Brkić in de weg.

Venema wild naast

De grootste kansen kreeg FC Utrecht, maar de bal ging er maar niet in. Zo kon Willem Janssen helemaal vrij inkoppen, maar raakte de aanvoerder de bal niet lekker. Justin Lonwijk had de bal voor het intikken op aangeven van Leon Guwara, maar werd uitstekend van een doelpunt gehouden door Brkić. En invaller Nick Venema schoot in de slotfase een prima voorzet van Sean Klaiber veel te wild naast. Het zijn slechts enkele voorbeelden van opgelegde kansen.

De teleurstelling over het gelijkspel was duidelijk van de gezichten van de spelers af te lezen toen zij na de wedstrijd het veld afkwamen. Maar na een korte nabespreking in de kleedkamer, waar bovendien afscheid werd genomen van oud-ploeggenoot Cyriel Dessers, was er ook veel positiviteit te bespeuren bij de spelers die de pers te woord stonden in de mixed zone.

Volgende week afmaken

“Wanneer wij in Mostar hetzelfde kunnen brengen als vanavond de tweede helft, dan zijn wij echt wel het team dat doorgaat naar de volgende ronde”, zei Sander van de Streek na afloop gedecideerd tegen DUIC Sport. “Om nou gelijk al na één wedstrijd te zeuren: de kansen gaan er niet in. Ja, dat klopt. Dat weten we zelf ook dondersgoed. We gaan volgende week laten zien dat we het kunnen afmaken.”

Bekijk het hele interview met Van de Streek en doelpuntenmaker Kerk – zijn heerlijke volley met links betekende het vijftigste doelpunt van FC Utrecht in een Europese thuiswedstrijd – hieronder.