Gemeente bereid om meer subsidie aan Utrecht Cangeroes te geven voor sportlocatie Gemeente bereid om meer subsidie aan Utrecht Cangeroes te geven voor sportlocatie

Gemeente bereid om meer subsidie aan Utrecht Cangeroes te geven voor sportlocatie

Gemeente bereid om meer subsidie aan Utrecht Cangeroes te geven voor sportlocatie
Stockfoto
De gemeente Utrecht heeft aangegeven toch ruimer subsidie te willen betalen aan basketbalvereniging Utrecht Cangeroes. Op 22 december kende de gemeente de vereniging een subsidie van 75.000 euro voor vier jaar toe, om de huurverhoging van de sportlocatie in Overvecht op te vangen.

De gemeente Utrecht heeft aangegeven toch ruimer subsidie te willen betalen aan basketbalvereniging Utrecht Cangeroes. Op 22 december kende de gemeente de vereniging een subsidie van 75.000 euro voor vier jaar toe, om de huurverhoging van de sportlocatie in Overvecht op te vangen.

Het bestuur van de Cangeroes liet daarop weten dat de incidentele subsidie niet dekkend zou zijn. De accomodatie David Lloyd wil vanaf 1 januari 2022 een bedrag van 100.000 euro rekenen op basis van een ander huurcontract. De basketbalvereniging moet daarbij onder andere investeren in een vloer om de hal geschikt te maken voor zaalsport. 

“Tot op heden huurden we de zaal gewoon per uur”, zegt Theo Slaats, voorzitter van Utrecht Cangeroes. “Maar de accomodatie was voor David Lloyd verlieslatend. Zij willen daarom andere en meer verhuurders.” Ook de Utrecht Cangeroes willen in de zalen blijven sporten. Dat zou kunnen, als ze de zalen 365 dagen per jaar gaan huren. Dan kunnen ook anderen er gebruik van maken.

Uniek

Slaats: “Het is een unieke situatie. Wat meespeelt is dat de gemeente te weinig binnensportaccomodaties beschikbaar heeft. Het duurt nog zo’n vijf jaar voordat alles wat er gepland staat, af is.” De voorzitter zegt dat de club de samenwerking gaat zoeken met andere verenigingen om de zaal zo optimaal mogelijk te gebruiken. “Wij krijgen nu wel een soort van ondernemersrisico. Dat is niet iets waar we echt op zitten te wachten.”

De uiteindelijke hoogte van de subsidie wordt bepaald op basis van een aanvraag van de Cangeroes. “In goed en redelijk overleg met de vereniging maken we dit bedrag dan definitief”, schrijft het college van B&W aan de gemeenteraad. De subsidie is niet blijvend, maar moet duren zolang de gemeente nog geen nieuwe sportaccomodaties heeft gerealiseerd.

Voorwaarden

Een voorwaarde voor de subsidie blijft dat de sportvereniging ruimte moet maken voor andere sporters in Utrecht. Dat kan door de overige zalen te verhuren, of door alle activiteiten van de club naar Overvecht te halen. Ook zouden de Cangeroes zich moeten inzetten voor de kinderen en jongeren in Overvecht.

Nieuwe afspraken

BC Utrecht Cangeroes maakt volgens de gemeente al twaalf jaar gebruik van een van de drie sporthallen van David Lloyd in Overvecht. Omdat de afspraken zijn gewijzigd, waarin de basketbalvereniging nu is aangemerkt als hoofdgebruiker, moet Cangeroes nu ook de volledige huur van de hal betalen.

De gemeente zegt naar meerdere oplossingen te hebben gezocht. Zo is onder meer gekeken of Cangeroes gebruik kon maken van een gemeentelijke sporthal. “Vanwege de hoge bezettingsgraad in onze gemeentelijke accommodaties blijkt dit geen optie”, was eerder te lezen in een brief aan de raad.

Spelers

Slaats zegt ‘eruit te zijn’ met de gemeente. “De situatie creëert ook weer kansen. Het is leuk dat we daar de ruimte voor krijgen.” Bijvoorbeeld om met basketbal de jeugd in Overvecht aan het sporten te krijgen.

Maar nu komt het nog aan op de deal met David Lloyd. Ook zij moeten akkoord gaan met de huurconstructie. “Het is nu alles of niets. Als er voor 1 januari geen deal is, zou het kunnen dat we een deel van onze teams moeten zeggen dat het hun laatste jaar bij onze club is.”

Gekoppelde berichten

4 Reacties

Reageren
 1. Lombokker

  Dat mijn belastinggeld wordt gebruikt om te stimuleren dat mensen, en vooral jongeren, meer gaan sporten vind ik prima. Dat betekend namelijk dat die mensen gezonder gaan leven, en daardoor op termijn minder (dure) zorg nodig hebben.
  De gemeente doet dit niet alleen in de vorm van subsidies, maar ook door sportaccommodaties ter beschikking te stellen waar sportverenigingen gebruik van kunnen maken. Daar betalen die verenigingen weliswaar huur voor, maar die huuropbrengsten lang om de kosten van die accommodaties te dekken. Tekorten die bij veldsporten overigens vele malen groter zijn dan bij binnensporten.
  Dat er nu ook subsidie wordt verstrekt aan een sportvereniging die wél een kostendekkende huur moet betalen vind ik volkomen terecht. Deze vereniging heeft namelijk geen andere keuze, omdat er voor hen geen plek in een gemeentelijke sporthal beschikbaar is.

  N.B. Op de gemeentelijke begroting ter hoogte van € 1.500 miljoen (anderhalf miljard) bedragen de lasten voor “Samenleven en Sport” € 90 miljoen, terwijl daar slechts € 17 miljoen aan inkomsten (o.a. huur) tegenover staan.
  https://utrecht.begroting-2022.nl/

 2. Nina

  @ Lombokker

  Uiteindelijk betalen de Utrechters het uiteraard allemaal zelf.

 3. JdV

  Is het niet goedkoper om dat hele kleine clubje pp bijv 1000 euro te geven als ze beloven nooit meer lid te worden van een sportvereniging? Waarschijnlijk goedkoper dan ten eeuwige dagen belastingeld blijven pompen in de hobbies van mensen die het wel zelf kunnen maar niet willen betalen.
  Beetje zoals subsidie voor filmhuis of schouwburg, de kleine elite sponsoren van het geld van de niet-elitaire meerderheid.

 4. Baliekluiver

  Alles wat te maken heeft met vastgoed loopt bij de Gemeente Utrecht steevast uit op een kostbare ramp. Het lukt ze zelfs niet om op tijd voldoende sporthallen te bouwen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).