Magistrale comeback bezorgt FC Utrecht uitzege in Den Haag | De Utrechtse Internet Courant Magistrale comeback bezorgt FC Utrecht uitzege in Den Haag | De Utrechtse Internet Courant

Magistrale comeback bezorgt FC Utrecht uitzege in Den Haag

Supporters van FC Utrecht moeten zondag na een klein half uur angstig hebben teruggedacht aan begin april van dit jaar. Toen werd met 5-0 verloren van en bij ADO Den Haag en zondag was de tussenstand na 25 minuten wedstrijd 2-0 in het voordeel van de Hagenezen. Een magistrale comeback in het tweede half uur van de wedstrijd bezorgde FC Utrecht alsnog de zege: 2-4. En daarmee pas voor de tweede keer in tien voetbaljaargangen een driepunter in de seizoensouverture.

Ten opzichte van het duel donderdag in Mostar was er één opvallende wijziging in de formatie van John van den Brom. David Jensen had zaterdag van de technische staf te horen gekregen dat hij naar aanleiding van zijn optreden gedurende de gehele voorbereiding niet langer eerste doelman van FC Utrecht is. De 21-jarige Maarten Paes schuift een plekje door in de hiërarchie.

Vrije trap Meijers

Voor Paes betekende het duel in het Cars Jeans Stadion zijn tweede Eredivisiewedstrijd voor FC Utrecht. Waar hij in zijn debuutwedstrijd vorig seizoen tegen PEC Zwolle de nul hield, moest de Nijmegenaar zondag twee keer de bal uit het net halen. Aaron Meijers schoot na 21 minuten een makkelijk gegeven vrije trap fraai langs de goalie, Erik Falkenburg verdubbelde amper vijf minuten later de marge door een corner van Meijers hard langs Paes te koppen.

“Die vrije trap werd goed binnengeschoten, daar kun je alleen maar applaus voor geven”, zei Adam Maher na afloop voor de camera van DUIC Sport. “Maar die 2-0 uit een corner mag eigenlijk niet gebeuren, daar moeten we sterker in zijn. We hebben daarna veerkracht getoond en zijn sterk teruggekomen.”

Atletisch hoogstandje

Van den Brom greep in en bracht na een half uur wedstrijd Issah Abass in de ploeg voor Justin Lonwijk. Een belangrijke wissel bleek al snel, FC Utrecht kreeg meer grip voorin. Gyrano Kerk boog nog voor rust de achterstand om in een gelijke stand. Tien minuten na de 2-0 haalde de vleugelaanvaller hard uit, raakte de lat en zag de bal vervolgens via de rug van doelman Robert Zwinkels in de goal belanden. Acht minuten later was het opnieuw Kerk die met een atletisch hoogstandje een voorzet van Sander van de Streek over de uitkomende Zwinkels heen wipte.

Na rust was het FC Utrecht dat domineerde op het Haagse kunstgras en als enige ploeg nog scoorde. Emil Bergström kopte in de 52e minuut een corner van Maher naar de verre hoek en zag de bal via de kruin van Lex Immers tussen de palen gaan. Invaller Nick Venema gaf de comeback extra glans door elf minuten later een voorzet van Kerk, na een prachtige steekpass van Van de Streek, hard binnen te schieten.

Europese echec

De weerstand van ADO Den Haag was daarmee definitief geknakt, terwijl bij FC Utrecht in de slotfase de vermoeidheid van het Europese echec in Mostar duidelijk zichtbaar werd. De ploeg van Van den Brom hoefde niet zo nodig meer en nam wat gas terug. ADO kreeg daardoor weer wat ruimte, maar slaagde er niet in te scoren. Mede doordat Paes zich in de laatste minuten van de wedstrijd nog enkele keren onderscheidde en zijn ploeg op de been hield.

De 2-4 zege op ADO Den Haag betekende bovendien een clubrecord voor FC Utrecht. Nooit eerder in het bestaan van de club lukte het om vier keer te scoren in een wedstrijd waarin het tegen een 2-0 achterstand aankeek. DUIC Sport sprak na de wedstrijd niet alleen met Maher, maar ook Willem Janssen verscheen voor onze camera. De aanvoerder blikte terug op de Europese uitschakeling, de keeperswissel en natuurlijk de glorieuze comeback in Den Haag.