Dit is er te doen met Sint Maarten in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Dit is er te doen met Sint Maarten in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Dit is er te doen met Sint Maarten in Utrecht

Dit is er te doen met Sint Maarten in Utrecht
Foto: Robert Oosterbroek
De viering van het eeuwenoude feest Sint Maarten gaat dit weekend gebeuren. De jaarlijkse lampionnenoptocht trekt duizenden mensen. De optocht met lichtsculpturen, orkesten, koren en theatrale acts gaat door de binnenstad van Utrecht. Vanavond wordt er al feest gevierd in Leidsche Rijn met het Vuur van Sint Maarten.

De viering van het eeuwenoude feest Sint Maarten gaat dit weekend gebeuren. De jaarlijkse lampionnenoptocht trekt duizenden mensen. De optocht met lichtsculpturen, orkesten, koren en theatrale acts gaat door de binnenstad van Utrecht. Vanavond wordt er al feest gevierd in Leidsche Rijn met het Vuur van Sint Maarten.

Sint Maarten is de beschermheilige van de stad Utrecht. Het wapen van Utrecht en de vlag vertellen het beroemde verhaal van Sint Maarten waarbij hij de helft van zijn mantel weggaf aan een bedelaar.

Daarbij staat de rode kleur in de Utrechtse vlag voor de mantel en het witte voor het onderkleed van Martinus van Tours, zoals hij heette. Het verhaal van de beschermheilige is ook in veel oude gebouwen, logo’s en schilderijen in Utrecht terug te zien en wordt dus jaarlijks groots gevierd in de stad. De viering wordt ook wel het Feest van het delen genoemd.

Het Vuur van Sint Maarten

De grootste publieksevenementen zijn het Vuur van Sint Maarten in Leidsche Rijn op vrijdag en de grote optocht door de binnenstad op zaterdag. Tijdens het Vuur van Sint Maarten wordt er rond 20.00 uur een groot sculptuur in de brand ontstoken op het Berlijnplein. Voorafgaand aan dit vuur is er een fakkeloptocht door Leidsche Rijn Centrum. Ook is er veel ruimte voor muziekoptredens en kan er gegeten en gedronken worden.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Foto: Bas van Setten

Het Vuur van Sint Maarten is een opmaat naar de Sint Maarten Parade op zaterdag 9 november in de binnenstad. Daar komen duizenden mensen op af die meelopen met kleine en grote lampionnen. De optocht met lichtsculpturen, orkesten, koren en theatrale acts begint op het Domplein om 17.30 uur. Voor het eerst lopen er dit jaar ook dansgroepen mee.

De route dit jaar is ten opzichte van voorgaande jaren ook iets veranderd. Om het publiek betere zichtplekken te bieden worden nu grotere pleinen zoals Neude en Stadhuisplein gepasseerd.

Het hele programma is hier te bekijken.

Gekoppelde berichten

5 Reacties

Reageren
 1. Bram de Goede

  Sint Maarten is op maandag 11 november. Een traditie wordt verkwanseld als de data maar worden aangepast aan de werktijden van ambtenaren of aan verdienmomenten van de commersie.

 2. MJPD

  @Bram de Goede
  Ambtenaren “werken” in de regel op maandagen tot 17.00 uur en de commersie 24/7. Alvast zalig St. Maarten morgen en drink er een glas azijn op.

 3. Toine Goossens

  Maandagavond trekken de kinderen uit Tuindorp met hun fakkels door de wijk. Maar eerst zamelen zij voedsel in voor de Voedselbank Overvecht. De inzameling vindt plaats bij de Paluskerk en de Tuindorpkerk.

  Ik nodig alle Utrechters uit om gul te komen geven. De voedselbank heeft dat hard nodig. Er worden ook nog vrijwlligers gezocht voor de wekelijkse uitdelingen.

  Kijk op de website van de voedselbank. Op de website van Tuindorps Belang staat een affiche met de hardst benodigde artikelen.

  Geef gul, dat is de boodschap van St. Maarten.

 4. Bram de Goede

  Koop dan zelf een stad, niet zeuren constateert Frank Heinen vandaag in de Volkskrant over Utrecht. Ik heb 25 jaar in het centrum gewoond. Werd te druk woon nu in een klein stadje in Noord Holland, waar de traditie van Sint Maarten in ere wordt gehouden, met een optocht met Sint
  Maarten op het paard, z’n mantel wordt gedeeld met een bedelaar bij het stadhuis. Kinderen zingen en gaan langs de huizen zoals dat op 11 november al heel lang gaat. Hier hebben de bewoners nog de regie en niet de welzijnswerkers.

 5. Johannes

  @ Bram de Goede

  U heeft ófwel het essay van Frans Heinen niet goed gelezen, ófwel niet goed begrepen. Beide is jammer.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).