Eerste grote bierfestival in Utrecht tijdens corona: TAPT Festival in Julianapark gaat door Eerste grote bierfestival in Utrecht tijdens corona: TAPT Festival in Julianapark gaat door

Eerste grote bierfestival in Utrecht tijdens corona: TAPT Festival in Julianapark gaat door

Eerste grote bierfestival in Utrecht tijdens corona: TAPT Festival in Julianapark gaat door
Utrecht TAPT, foto van editie 2019
Het is de afgelopen maanden erg stil geweest in Utrecht, tientallen evenementen werden vanwege corona afgelast. Maar er is weer meer mogelijk. Op 12 en 13 september vindt TAPT Festival de Biergarten editie plaats in het Julianapark. Natuurlijk met een aangepast concept, maar er is plek voor honderden bezoekers, spelletjes en natuurlijk bier.

Het is de afgelopen maanden erg stil geweest in Utrecht, tientallen evenementen werden vanwege corona afgelast. Maar er is weer meer mogelijk. Op 12 en 13 september vindt TAPT Festival de Biergarten editie plaats in het Julianapark. Natuurlijk met een aangepast concept, maar er is plek voor honderden bezoekers, spelletjes en natuurlijk bier.

Eigenlijk had TAPT Festival in het weekend van 11 en 12 juli moeten plaatsvinden, maar dat viel in het water door corona. Toen duidelijk werd dat vanaf september evenementen weer mogelijk zijn werden de plannen gewijzigd. Nick de Vree organiseert samen met Simon Leech de festivals al vijf jaar: “Het was een uitdaging om het festival te verplaatsen, en te organiseren met alle coronamaatregelen in gedachten. Maar het is gelukt.”

Zitplekken

Het festival gaat plaatsvinden op 12 en 13 september. De gemeente heeft een vergunning afgegeven. “We kunnen minder mensen toelaten, er vindt een gezondheidscheck plaats, iedereen krijgt een vaste zitplek, er is een systeem opgezet om drankjes te verzorgen en er zijn extra hygiënemaatregelen.”

Toch verwacht Nick dat het festival gewoon gezellig wordt: “Een bierfestival leent zich er natuurlijk goed voor. Ook zittend kan er heerlijk bier gedronken worden en gezellig met vrienden samen zijn. Ook zijn er zeker nog activiteiten, zo roepen we mensen op om eigen bordspelletjes mee te nemen en  er is  silent bingo. Ook staat er achtergrondmuziek aan, en kunnen mensen dus zittend dansen.”

Spannend

Hoewel Nick tevreden is over de voorbereiding vindt hij het ook spannend. “We organiseren de festivals al vijf jaar volgens een bepaald concept. We passen dat elk jaar wel aan, aan de hand van de ervaringen die we opdoen. Maar nu hebben we echt het concept moet omgooien. We willen dat het veilig is voor de bezoekers en voor onze medewerkers. We zijn er zeker van dat TAPT Festival nu een prima evenement wordt.”

Tapt Festival in het Julianapark zal een van de eerste grote evenementen in Utrecht zijn. Er wordt gewerkt in shifts, en per tijdblok is er plek voor 800 bezoekers. De late shift op zaterdag is al uitverkocht. De kaarten voor de middageditie gaan ook hard. Zondag is de familiedag, daarvoor zijn nog voldoende kaarten te verkrijgen. “Maar ook dat gaan we uitverkopen”, aldus Nick.

De organisatie snapt dat de coronamaatregelen een beperking zijn: “Maar het is belangrijk dat we, de bezoekers en organisatie, er serieus mee omgaan. Het is fijn dat we in ieder geval met z’n allen werken aan een evenement waarbij we laten zien wat er juist wel mogelijk is, in plaats van alleen maar te kijken wat er tijdelijk niet kan. We zijn er van overtuigd dat het een gezellig weekend wordt.”

 

23 Reacties

Reageren
 1. Koel Hoofd

  Alcohol en jonge inwoners, fatale combinatie bij corona.
  Kijk maar naar feb/mrt dit jaar met carnaval, dat heeft doden gekost.
  Hoezo is hier nu voor een vergunning afgegeven?

 2. Scherpschutter

  Ha gezellig! Beetje jammer van de totaal onnodige maatregelen in de buitenlucht (niemand raakt buiten besmet, afstand houden of niet) waardoor de organisatie gigantisch veel omzet misloopt en het misschien net een tikje minder gezellig is voor bezoekers, maar erg mooi dat dit soort grotere evenementen weer wat op gang lijken te komen.

  Dat heeft deze angst aangejaagde bevolking ook wel nodig denk ik. Weer even een stukje normaal terug in het absurde abnormaal van de laatste maanden.

  Top!

 3. HArry

  Scherpschutter heeft gelijk dat de kans dat je in de buitenlucht wordt besmet minimaal is. Maar dan moet je niet van elkaars biertje gaan drinken of met mekaar op de bek gaan natuurlijk.

  Mondkapje buiten is dus ook de groooooootste onzin ever. En is het even kritisch hou je je adem toch even gewoon in.

 4. G.H.

  @Koel Hoofd: wat een belachelijke vergelijking.
  Ten tijde van carnaval (22-25 februari) was er nog geen enkel coronageval bekend in Nederland, en ook had niemand op dat moment enig idee wat ons te wachten stond. Laat staan dat er al beperkende maatregelen van kracht waren die door ‘alcohol en jonge inwoners’ werden genegeerd.

  Weet u wat doden heeft gekost? Vraatzucht.
  85% van de IC-opnames ivm corona waren patiënten met obesitas. Door hun gebrek aan zelfbeheersing is een compleet jaar down the drain voor ons allemaal.

 5. arjan S

  Dus minstens 4 shifts van 800 man die samen bier gaan drinken. 3200 man. Klinkt echt super verstandig! Anderhalvemeter is natuurlijk gewaarborgt.
  Bedienend personeel zijn natuurlijk ook 4 verse troepen die geen contact met elkaar hebben gehad.
  Kan niks misgaan.

 6. arjan S

  @G.H. tentijde van carnaval was er een serieuze epidimie in azie, in italie was de situatie al serieus en de eerste gevallen in nederland waren ook al bekent.
  Sindsdien is de verspreiding van het virus in brabant snel gegaan. De eerste maatregelen zijn ook daar genomen. Locale lockdowns voordat het landelijk werd.
  Verder neem ik aan:
  Dat u nooit drinkt.
  Nooit gerookt hebt.
  Een zout arm dieet aanhoudt.
  Slank en fit bent.
  Geregeld sport voor een goede conditie.
  Nou ja, eigenlijk alles wat zorgt dat u in perfecte conditie bent, en dus dus nooit vatbaar bent voor een of andere nieuwe ziekte.

 7. Hans

  @ Scherpschutter

  ‘Niemand raakt buiten besmet, afstand houden of niet’. Dat is niet waar.
  De kans op besmetting buiten is wel kleiner. Maar het is wel degelijk mogelijk om buiten het virus op te pakken van een besmet persoon. Overdracht via druppels bij geen of onvoldoende afstand houden, iemand hoest in je gezicht, buiten, niest je toe, schreeuwt in je oor om boven harde muziek uit te komen. etc. Allemaal mogelijkheden van besmetting. Iemand vliegt je spontaan om de hals, buiten, iemand schudt jou de hand, buiten. Een biertje maakt losser. Daarom is de 1,5 m maatregel van kracht.
  Beter geen onzin verspreiden.

 8. G.H.

  @arjan S: klopt helemaal! Net als bij de al maanden weer geopende terrassen, de grote demonstraties en de gevulde winkelstraten gaat ook hier niks mis.
  Het enige waar het mis kan gaan zijn slecht geluchte binnenruimtes met veel mensen erin.

 9. Kadoendra

  Bij een bier festival tijdens de corona ellende moet ik toch echt steeds maar denken aan dat bier met die naam………..

 10. arjan S

  Er is ook helemaal geen tweede golf G.H. kijk maar.
  https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/grafieken#vanaf-27-februari-2020-462441

 11. G.H.

  @arjan S:
  Uw link laat het aantal bij de GGD gemelde patiënten zien. Dat zegt niets over waar die mensen zijn besmet, dus die grafiek is in dezen helemaal niet relevant.

  Leest u dit alstublieft eens: https://nos.nl/artikel/2334767-besmetting-gebeurt-vooral-binnen-buitensportwedstrijd-is-verantwoord.html

 12. Inez

  Nou ik ben benieuwd. Als er toch mensen besmet worden was het niet zo’n goed idee, en zo niet is iedereen blij.

 13. Denise

  Olidadijee!

 14. Jord in de Kelder

  @G.H.
  Ik en een heleboel andere wisten precies wat er ging komen alleen was onze regering laks in actie ondernemen (zoals gewoonlijk, de aars kussen van miljardairs is belangrijker he). Er werd al lang gezegd dat carnaval voor ellende ging zorgen en inderdaad. Er waren wel degelijk corona gevallen bekend, alleen stopte men hun kop in het zand. Dus het klopt dat er geen maatregelen waren, maar niet dat er niets bekend was. In januari was het al duidelijk voor wie het internationale nieuws volgde.

 15. HArry

  @Arjan S
  Je moet ook op de grafiek vanaf februari drukken.
  Ook zoiets. Tijdslijn opknippen want dan lijkt het erger.

  Zelfde trucje als de KNMI deed met homogeniseren zodat we opeens 27 hittegolven kwijt zijn.

 16. Scherpschutter

  @Hans 17:05

  In de wiskunde bestaat er een prachtige term voor dergelijke redeneringen, Hans. Een reductio ad absurdum.

  Natuurlijk is het mogelijk Hans. Als een coronabesmetteling outdoor een niet-besmetteling kust dan is er een kans dat die ander corona oploopt en ja: sec bezien is dat dan een outdoor besmetting. Dus het kan. Tot zover de reductio. Nu de ad absurdum. Outdoor besmettingen zijn zo extreem zeldzaam dat spreken van “niemand raakt buiten besmet” zo ongeveer hetzelfde is als zeggen dat “niemand overlijdt nadat er een vliegtuig op het hoofd is neergestort”. Dat er vast iemand onder zeer extreme omstandigheden en toevalligheden outdoor besmet kan raken (of doodgaat omdat er een vliegtuig op het hoofd valt) wil niet zeggen dat outdoor besmettingen (ook maar vaag in feite) een probleem zijn. Zulks houdt in de constructieve logica geen enkele stand natuurlijk.

  Pak even lekker een biertje op het festival Hans! Het zal je goed doen om even bij te komen van al die spanningen. Nog maar twee weken en dan zit de R weer in de maand, al is dat voorlopig nog niet de ‘R’ van RO.

 17. Pee

  @ Hans

  Of beter geen onzin maatregelen opleggen.

 18. Rose

  Helemaal met G.H. eens wat dit betreft:
  ‘Weet u wat doden heeft gekost? Vraatzucht.
  85% van de IC-opnames ivm corona waren patiënten met obesitas. Door hun gebrek aan zelfbeheersing is een compleet jaar down the drain voor ons allemaal.’

  Als mensen wat meer om hun gezondheid zouden denken dan zaten we nu niet zo met de gebakken peren. Erger me er kapot aan hoe weinig dat benoemd wordt.

  Alle mensen die ik op tv zie vertellen over hun IC opname of langdurige klachten zijn te zwaar. Heb er nog slank/fit persoon tussen gezien. De overheid zou veel meer aandacht moeten hebben voor preventieve geneeskunde.

 19. Katja

  Drank maakt meer kapot dan je lief is…kunnen we echt niet zonder die alcoholwaanzin ?

 20. Hans

  @ Scherpschutter

  Uw logica is best indrukwekkend, vooral als ze gepaard gaat met termen uit het Latijn. Maar zo ongerijmd is mijn stelling niet, beste Scherpschutter. Wat weggelaten wordt in uw betoog is dat het hier gaat om een grootschalig bierfestijn waarbij het risico van gezellig dicht op elkaar staande bezoekers de kans op lijfelijk contact enorm vergroot. En dat laatste is de factor die tot besmetting kan leiden. Met de aerosolen waartoe uw betoog zich beperkt, zal het wel loslopen, want die zullen immers snel vervliegen in de buitenlucht. Echter via onvermijdelijk nauw contact van op elkaar botsende mensen en – om boven de muziek uit te komen – hard tetterende mensen is helaas de overdracht via grote uitgeademde druppels wel degelijk mogelijk. Maar met een beetje geluk zou het zomaar zo kunnen zijn dat toevallig geen der bezoekers aan dit parkgebeuren besmet is met het virus. Dat is best mogelijk! Laten we het hopen! Dat betekent echter niet dat hiermee bewezen is dat overdracht van het virus in de open lucht dus onmogelijk is. Het zegt, in dat laatste fortuinlijke geval alleen maar dat men elkaar niet kan besmetten als toevallig niemand daar reeds besmet is.
  De vraag blijft nu over of we dit gokje erop moeten wagen. Wat laten we aan het toeval over? Dat is een kwestie van belangenafweging en beleidskeuzes, virologen gaan hier dacht ik niet over.
  Het blijft dus wel degelijk een experiment. De organisatoren van dit feest gaan dat experiment graag aan. Dat begrijp ik, de kassa moet rinkelen. Persoonlijk bedank ik voorlopig voor het biertje onder die omstandigheden.
  Ik wens u nog een fijne en vooral gezonde nazomer toe!

 21. Scherpschutter

  @Rose

  U haalt oorzaak en gevolg hopeloos door elkaar. Het is natuurlijk niet de schuld van obese 70+’ers dat de overheid ervoor KIEST om de tot⁴ale economie te verwoesten en ieders levensplezier onnodig te vergallen.

  Mensen hebben het volste recht om zich vol te stouwen. Al is het maar omdat een overheid per definitie nooit het ‘recht’ kan hebben om mensen dit te verbieden natuurlijk…Zulks is geen recht. Zulks is dwang uit de loop van een pistool.

 22. Koel Hoofd

  Ik denk toch echt dat we het er met zijn allen overens kunnen zijn dat corona voorkomen beter is dan van corona moeten genezen?

  Alle argumenten die hier tegenaan geworpen worden dienen slechts ter cognitieve dissonantie reductie.
  Of zoals Scherpschuter zegt een reductio ad absurbum.
  In gewoon hollands, rationeel denken inzetten ten gunste van een goed gevoel in plaats van gezond nuchter verstand.

 23. Scherpschutter

  @Koel Hoofd

  Oneens.

  Er is geen enkele reden waarom een gezonde en fitte 70-‘er besmetting zou moeten voorkomen en dan hebben we het dus over 99.9% van de bevolking voor wie corona niet meer dan een pittig griepje is. Het risico op gezondheidskwesties voor deze groep is astronomisch klein…De 0.1% moet (desgewenst) besmetting voorkomen en die heeft daar met alle kennis van nu de hulp van de andere 99.9% echt niet meer voor nodig.

  Het is geen 1 dimensionale kwestie, Koel Hoofd. Los van gezondheid is er de enorme sociale schade die wordt aangericht en de economie wordt letterlijk verwoest. De 6000 coronadoden tot nu toe (beter gezegd: de 6000 mensen die zijn overleden met corona waarbij corona niet altijd de doodsoorzaak was) hebben 300.000 banen gekost. Dat is 50(!) banen per ‘coronadode’. Tien procent van de complete economie is weg. Nu al! In vele andere landen is het nog vele malen gekker….Aankomende winter dondert vrijwel de gehele horeca, entertainment en reissector om.

  Het is mooi geweest met deze ongevraagde en onwenselijke ‘veebehandeling’ Koel Hoofd! Je kunt niet 99.9% van de bevolking als offerdier in collectivistische misere storten om 0.1% van de bevolking te beschermen die (hard wellicht) het komende griepseizoen (6400 doden per jaar) waarschijnlijk ook al niet zou overleven. Wat gepakt werd door de griep wordt nu gepakt door corona…Niets meer of minder.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).