Overzicht van festivals in Utrecht; bekijk hier wat er komende tijd allemaal te doen is Overzicht van festivals in Utrecht; bekijk hier wat er komende tijd allemaal te doen is

Overzicht van festivals in Utrecht; bekijk hier wat er komende tijd allemaal te doen is

Overzicht van festivals in Utrecht; bekijk hier wat er komende tijd allemaal te doen is
Een eerdere editie van het Fonteyn Wijnfestival op het Janskerkhof.
Er is weer genoeg te doen deze lente en zomer. Festivals zijn druk bezig met de organisatie, starten de kaartverkoop of zijn inmiddels zelfs al uitverkocht. 

Er is weer genoeg te doen deze lente en zomer. Festivals zijn druk bezig met de organisatie, starten de kaartverkoop of zijn inmiddels zelfs al uitverkocht. 

Voor sommige festivals heb je geen kaartjes nodig. Mocht dit wel zo zijn, dan kunnen tweedehandstickets gekocht worden via bijvoorbeeld Ticketswap. We zetten alles op een rijtje. Onderstaande lijst wordt aangevuld, wil je een festival of feest op de lijst hebben? Mail naar [email protected]

Kleinkunst- en cabaret-act KLØT. Foto: Reinier van Olderen.

Café Theater Festival

Waar: verschillende Utrechtse cafés
Wanneer: zaterdag 21 mei en zaterdag 4 juni
Link: https://cafetheaterfestival.nl/

Op 30 april en 7 mei vonden de eerste 2 zaterdagen van de aangepaste editie van het Café Theater Festival (CTF) in Utrecht plaats. In plaats van in een weekend is het dit jaar verspreid over 4 zaterdagen met voorstellingen van nieuwe makers, zoals dansers, operazangers en cabaretiers. Naast de binnenstad nemen ook veel horecazaken in Lombok deel. “Ons motto is: wie je ook bent, tijdens het CTF is er in jouw stamkroeg, favoriete koffietentje of rustige leesplek een voorstelling te zien”, aldus de organisatie. Kaarten reserveren kan niet: er is vrije inloop en Pay what you can achteraf.

Bruno Beltrão en zijn danscrew. Foto: SPRING.

SPRING

Waar: verschillende Utrechtse theaters en publieke ruimtes in de stad
Wanneer: donderdag 12 mei tot en met zaterdag 21 mei
Link: https://springutrecht.nl/

Tijdens de tiende editie van SPRING Performing Arts Festival maakt het publiek volgens de organisatie kennis met gedurfde, hedendaagse, rauwe en politiek kritische voorstellingen. Die voorstellingen zijn gemaakt door een mix van gevestigde en jonge (inter)nationale theatermakers en choreografen. Een première op het programma is onder meer van de Braziliaanse choreograaf Bruno Beltrão. Met zijn mix van hiphop en hedendaags dans reageert hij op de extreemrechtse acties van het Bolsonaro-bestuur in Brazilië. De kaartverkoop ging op 7 april van start.

Een eerdere editie van het Fonteyn Wijnfestival op het Janskerkhof.

Fonteyn Wijnfestival

Waar: Janskerkhof
Wanneer: vrijdag 20 mei tot en met zondag 22 mei
Link: https://www.fonteyn-wijnfestival.nl/

Utrechtse wijnliefhebbers kunnen hun hart ophalen: ook het Fonteyn Wijnfestival keert dit jaar terug naar Utrecht. Op het Janskerkhof zijn er tijdens dit festival allerlei wijnen en gerechten te vinden. Ook is er livemuziek van bandjes, singer-songwriters en Utrechtse dj’s. “Als kers op de taart is er een uitgebreid cultureel programma en op zondagmiddag is er een speciaal programma voor de kleintjes”, schrijft de organisatie.

Foto: Guy Houben.

Soenda Festival

Waar: Ruigenhoekse Polder
Wanneer:
zaterdag 21 mei
Link:www.soenda.net/outdoor-festival-utrecht/

Verschillende podia met nationale en internationale artiesten zijn te bezoeken op Soenda. Het festival, met vooral veel techno, is ondertussen een vaste prik in Utrecht.

Maximus Proef de Lentefestival

Waar: Maximus Brouwerij
Wanneer: zaterdag 28 mei
Link: https://www.maximusbrouwerij.nl/maximus/agenda/

Het eerste festival van Maximus is een feit. Van 13.00 tot 23.00 uur zal het Proef de Lentefestival plaatsvinden aan de voorkant van de brouwerij. Buiten is er dan muziek met bands en dj’s. Ook is er een foodtruck en een buitenbar met allerlei voorjaarsbieren. Die bieren zijn zowel van Maximus zelf, als van bevriende brouwerijen. Een kaartje kopen is niet nodig. Bij de ingang kun je een proefglas en muntjes kopen.

Pet van de Luijtgaarden. Foto: Bas van Setten.

Dichtersfestival

Waar: Neude
Wanneer: zaterdag 28 mei
Link: https://www.hotstar.nl/projecten/dichters-festival-neude

Poëzieliefhebbers verzamelen zich op het klein voor de allereerste editie van het Dichters Festival. Het gratis evenement is een initiatief van de Utrechtse kunstenaar Pet van de Luijtgaarden. “Gelauwerde en minder gelauwerde taalkunstenaars geven acte de présence in en rondom bontbeschilderde kunstcaravans”, is te lezen op zijn site. “Waar kun je beter een dichtersfestival houden dan op het plein voor de bibliotheek?” Van 13.00 uur tot 18.00 uur treden verschillende dichters op met ‘muzikale omlijsting wordt verzorgd door Utrechts talent’.

Start festiviteiten Utrecht 900

Waar: Domplein
Wanneer: donderdag 2 juni (tot en met vrijdag 11 november)
Link: https://www.ontdek-utrecht.nl/900jaar/

Op 2 juni beginnen de festiviteiten om te vieren dat het dan precies 900 jaar geleden is dat keizer Hendrik de Vijfde Utrecht stadsrechten verleende. De Utrechtse band Kensington treedt die dag op vanaf de Domtoren. Stadsbeiaardier Malgosia Fiebig speelt mee op het carillon. Ook zijn alle Utrechtse musea de hele dag gratis te bezoeken. Na 2 juni zijn er tot 11 november allerlei festiviteiten, zoals wijkfeesten, festivals, voorstellingen, een opera en nog veel meer. “Er zullen tussen 2 juni en 11 november zo’n 200 unieke activiteiten zijn door de hele stad”, zegt wethouder Anke Klein (Utrecht 900 jaar). “Sommige activiteiten vinden meerdere keren plaats. Dus al met al zijn er zeker 600 feestjes te bezoeken.”

Festival Trek

Waar: Griftpark
Wanneer: donderdag 2 tot en met maandag 6 juni
Link: https://www.festival-trek.nl/

Naar eigen zeggen van de organisatie is Trek ‘het grootste rondreizende foodfestival van Nederland’. Het reist door acht grootste en mooiste stadsparken. Begin juni strijkt Trek neer in het Griftpark dat die dagen even een groot openluchtrestaurant wordt. Naast eten, is er ook entertainment van jonge theatermakers, kleinkunstenaars en muzikanten.

De kleinschalige Canal Pride in 2021. Foto: Bas van Setten.

Utrecht Canal Pride

Waar: door de Utrechtse grachten
Wanneer: zaterdag 4 juni
Link: https://www.utrechtcanalpride.nl/

Dit jaar kan de Utrecht Canal Pride wel weer in volle glorie plaatsvinden. Vijftig boten met met daarop weer een boel vrolijke en kleurrijke mensen. De voorbijgaande boten met muziek en dansende mensen haalden vorige edities het beste in de nietsvermoedende voorbijgangers naar boven. Dat zal dit jaar niet veel anders zijn. Het doel van de Utrecht Canal Pride is het zichtbaar maken van organisaties die zich bezighouden met de LHBTI+-gemeenschap. De vierde editie had in 2020 plaats moeten vinden, maar dat kon vanwege de coronamaatregelen niet doorgaan. Ook in 2021 kon geen groot evenement wordt gehouden. Vorig jaar trok een kleinschalige tocht over de singel en de Oudegracht.

Verknipt Festival

Waar: Strijkviertel
Wanneer:
zaterdag 11 en zondag 12 juni
Link: https://www.verknipt.org/

Een festival met elektronische dansmuziek als techno, house en techhouse. En dat allemaal vlak bij het water van het Utrechtse recreatiegebied Strijkviertel.

Foto: Nathan Reinds.

Central Park Festival

Waar: Park Transwijk
Wanneer: zaterdag 18 juni en zondag 19 juni
Link: www.centralparkfestival.nl

Naast de vele technofestivals is er natuurlijk ook nog het popfestival van Utrecht. Met namen als Kensington, Krezip, Snelle, De Staat, Chef’Special en Kraantje Pappie.

Een vorige editie van Lepeltje Lepeltje in Utrecht. Foto: Michiel Ton

Lepeltje Lepeltje

Waar: Park Lepelenburg
Wanneer: vrijdag 24 juni tot en met zondag 26 juni
Link: https://lepeltje-lepeltje.com/utrecht/

Het driedaagse foodfestival Lepeltje Lepeltje komt na twee jaar weer terug naar park Lepelenburg. “Eindelijk mag er weer geproost worden in het park”, schrijft de organisatie. Twee jaar lang ging het festival niet door vanwege de coronamaatregelen, maar nu wordt het weer ‘uit de koelkast gehaald en barst het als vanouds van de sfeerverhogende elementen’.

Een van de deelnemende tuinen op de Herenstraat.

Open Tuinendag

Waar: diverse tuinen en pandhoven in Utrecht
Wanneer: zaterdag 2 juli
Link: https://opentuinendagutrecht.nl/

Op zaterdag 2 juli vindt de elfde Open Tuinendag Utrecht plaats. Meer dan vijftig particuliere tuinen en pandhoven, waarvan de meeste niet openbaar toegankelijk zijn, openen dan hun poorten voor het publiek. De passe-partouts zijn te koop bij de VVV-Utrecht. “Verborgen achter gevels en poorten in en rond de historische binnenstad liggen de Utrechtse stads- en binnentuinen: groene oases van rust en vaak verrassende staaltjes tuinarchitectuur”, schrijft de organisatie. “Van groot tot klein en sober tot uitbundig: alle tuinen zijn uniek en bieden vaak een verrassende blik op de omringende bebouwing.”

Gluren bij de buren

Wanneer: zondag 3 juli
Waar: verschillende Utrechtse huiskamers en tuinen
Link: https://glurenbijdeburen.nl/nl

Op 3 juli vindt Gluren bij de Buren voor dertiende keer plaats in Utrecht. Verspreid door de hele gemeente zijn er optredens in huiskamers en tuinen. Enthousiaste Utrechters stellen hun huiskamer of tuin open voor een act en voor publiek uit de buurt. Op elke locatie wordt een act gekoppeld die drie keer 30 minuten optreedt, denk aan dans, theater, muziek en poëzie. Bezoekers kunnen een route uitstippelen en van locatie naar locatie hoppen. Tot en met 22 mei kan iedereen zich aanmelden om deel te nemen, acts en hosts.

Archieffoto Tweetakt. Foto: Anna van Kooij

Tweetakt

Waar: Neude
Wanneer: zaterdag 25 juni tot en met zondag 10 juli
Link: https://tweetakt.nl/

Na zo’n drie jaar afwezigheid keert Tweetakt deze zomer weer terug naar de Neude in Utrecht. Naast deze locatie in de binnenstad, zijn er nog een aantal plekken die meedoen met dit meerdaagse festival. Tweetakt is naar eigen zeggen een kunstfestival met theater- en dansvoorstellingen, muziekoptredens, beeldende kunst, interactieve installaties en meer. Het evenement duurt meerdere dagen en er zijn ook verschillende locaties in en rond de stad bij betrokken. Dit geldt onder meer voor de Neude, Fort Ruigenhoek en verschillende theaters.

De Leuke Festival

Waar: Voorveldse Polder
Wanneer:
zaterdag 16 juli
Link: www.deleukefestival.nl

Elf uur lang dansen op pop, disco, verschillende liveacts, hiphop en dancehall, verspreid over vier podia en een café. “Een ode aan confetti en een polonaise zonder einde: dát is De Leuke Festival in een notendop”, aldus de organisatie.

Sneeuwbal Winterfestival in 2018. Foto: Bas van Setten.

Zomereditie Sneeuwbal Winterfestival: Sambabal

Waar: Festivalweide Papendorp
Wanneer: zaterdag 23 juli
Link: https://www.sneeuwbalfestival.nl/

Eenmalig ruilt de organisatie van het Sneeuwbal Winterfestival het Après-Ski Café in voor een schuimparty en klinkt er techno, techhouse, deephouse en house door de speakers van de verschillende openlucht stages. “Sneeuwbal Winterfestival is ons dit jaar door de snavel geboord, dus hebben wij besloten om op zaterdag 23 juli een zomereditie te organiseren.” De normaliter winterse gekte maakt plaats voor doldwaze tropische verrassingen, met palmbomen in plaats van kerstbomen.

Foto: Leading Voices/Verkijk Fotografie.

Leading Voices

Waar: o.a. Bibliotheek Neude, ZIMIHC, TivoliVredenburg 
Wanneer:
woensdag 27 juli tot en met zondag 31 juli
Link:
https://leadingvoices.nl/

In het kader van de viering van 900 jaar stadsrechten in Utrecht deze zomer een nieuw evenement plaats voor iedereen die van zingen houdt. Op verschillende locaties in de stad worden er onder andere workshops, concerten, open singings en lezingen georganiseerd. In de bibliotheek aan de Neude is een markt voor muziekuitgeverijen en in de ZIMIHC theaters workshops en ateliers voor amateurzangers en -koren.

Foto: Martin Hols.

Festival Strand

Waar: Haarrijnse Plas
Wanneer: vrijdag 26 en zaterdag 27 augustus
Link: https://www.festivalstrand.nl/

Na twee jaar wachten gaat ook Festival Strand weer door deze zomer. Voor deze editie zijn de artiesten doorgeschoven. Clouseau, BLØF, The Dirty Daddies en Mental Theo zullen te zien zijn op het Utrechtse festival aan de Haarrijnse Plas. “Een heel weekend lang genieten bezoekers van livemuziek en tropische verrassingen, zoals de Ibiza markt en de veelzijdige foodboulevard”, schrijft de organisatie.

La Vuelta

Waar: verschillende locaties in de stad
Wanneer: donderdag 18 augustus tot en met vrijdag 20 augustus
Link: https://www.lavueltaholanda.com/

La Vuelta start in Utrecht met de ploegenpresentatie. Een dag later begint de Ronde van Spanje echt, want op 19 augustus wordt in de straten van Utrecht een ploegentijdrit afgewerkt. Op 20 augustus is etappe 2, die begint in Den Bosch en finisht in Utrecht. La Vuelta zou eigenlijk in 2020 in Utrecht starten, maar dat werd vanwege de coronamaatregelen afgeblazen. Naast de start van de wielerronde zelf zullen in en rondom de stad allerlei evenementen worden georganiseerd.

Festival Oude Muziek

Waar: verschillende locaties in de stad
Wanneer: zaterdag 26 augustus tot en met zondag 4 september
Link: https://oudemuziek.nl/festival/festivalschema/

Dit festival staat in het teken van het thema Galanterie. Volgens de organisatie verkent het grootste oude muziekfestival ter wereld ‘de verfijning van de rococo, die heel Europa aansteekt met een nieuw levensgevoel: licht en vrij’. De Nederlandse Bachvereniging opent het festival en later in de week geven ze salonconcerten in Utrechtse huiskamers. “Met een reeks bijzondere producties beleeft het publiek oude muziek als nooit tevoren”, schrijft de organisatie. Daarmee wordt onder meer een muziektheatervoorstelling bedoeld en een dansvoorstelling. De kaartverkoop start op 1 juni.

Foto: Tim Buiting.

Smeerboel Festival

Waar: Grasweide bij Papendorp 
Wanneer:
 zaterdag 10 september
Link: www.smeerboel.nl

Ook op Smeerboel is een hoop techno te vinden, maar dat is zeker niet het enige op het programma. De organisatie schrijft zelf: “Al jarenlang dé plek waar we samen met de meest uiteenlopende artiesten, een knettergekke randprogrammering en flitsend feestgedruis heel Utrecht uit zijn plaat laten gaan.”

Gekoppelde berichten

7 Reacties

Reageren
 1. RABE

  Genoeg te doen dus. Gezellig hoor.

 2. G. Veldhuijzen

  Als ik alle waarschuwingen lees voor mogelijke drugshandel tijdens de verschillende festivals lijken die festivals wel een dekmantel voor de afzet voor de inmiddels grote voorraden drugs. Komen hier de onderwereld direct in contact met hun klanten uit de gewone maatschappij ?. Waarom wordt er bij de verlening van allerlei vergunningen door gemeente en provincie geen voorwaarde opgenomen dat de handel in drugs niet is toegestaan ?.

 3. Koel Hoofd

  Gezellig! Hoe meer feest hoe meer vreugd!

 4. Rob H.

  G. Veldhuijzen 26/3/2022 – 18:34

  Dat is al bij wet verboden. Het wordt dus niet toegestaan.

 5. G.H.

  G. Veldhuijzen: wij zijn heus slim genoeg om dat tijdig te regelen, ruim vóór het festival.
  Kun je daar fijn onbevangen los gaan 🙂

 6. Bernhard

  @G. Veldhuijzen: U klinkt nogal wereldvreemd. De handel in drugs vindt maar zeer beperkt plaats op de dansvloer/in de festivalweide. Mensen kopen middelen veelal vooraf. Men ontmoet elkaar dan in de openbare ruimte, of de dealer komt bij zijn clientèle langs.

 7. Koel Hoofd

  Utrecht gaat weer helemaal los.
  Kunnen de festivals weer braaf de belasting betalen.

  @G. Veldhuizen, u heeft hier keihard gelijk.

  @Koel Hoofd
  De echte Koel Hoofd is er niet echt van gediend dat een hersenloze pretletter diens naam heeft gejat. Trol

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).