Overzicht van festivals in Utrecht; bekijk hier wat er komende tijd allemaal te doen is Overzicht van festivals in Utrecht; bekijk hier wat er komende tijd allemaal te doen is

Overzicht van festivals in Utrecht; bekijk hier wat er komende tijd allemaal te doen is

Overzicht van festivals in Utrecht; bekijk hier wat er komende tijd allemaal te doen is
Foto: Nathan Reinds.
Er is weer genoeg te doen deze lente en zomer. Festivals zijn druk bezig met de organisatie, starten de kaartverkoop of zijn inmiddels zelfs al uitverkocht. 

Er is weer genoeg te doen deze lente en zomer. Festivals zijn druk bezig met de organisatie, starten de kaartverkoop of zijn inmiddels zelfs al uitverkocht. 

Voor sommige festivals heb je geen kaartjes nodig. Mocht dit wel zo zijn, dan kunnen tweedehandstickets gekocht worden via bijvoorbeeld Ticketswap. We zetten alles op een rijtje. Onderstaande lijst wordt aangevuld, wil je een festival of feest op de lijst hebben? Mail naar [email protected]

Verknipt Festival

Waar: Strijkviertel
Wanneer:
zaterdag 11 en zondag 12 juni
Link: https://www.verknipt.org/

Een festival met elektronische dansmuziek als techno, house en techhouse. En dat allemaal vlak bij het water van het Utrechtse recreatiegebied Strijkviertel.

Foto: Nathan Reinds.

Central Park Festival

Waar: Park Transwijk
Wanneer: zaterdag 18 juni en zondag 19 juni
Link: www.centralparkfestival.nl

Naast de vele technofestivals is er natuurlijk ook nog het popfestival van Utrecht. Met namen als Kensington, Krezip, Snelle, De Staat, Chef’Special en Kraantje Pappie.

Een vorige editie van Lepeltje Lepeltje in Utrecht. Foto: Michiel Ton

Lepeltje Lepeltje

Waar: Park Lepelenburg
Wanneer: vrijdag 24 juni tot en met zondag 26 juni
Link: https://lepeltje-lepeltje.com/utrecht/

Het driedaagse foodfestival Lepeltje Lepeltje komt na twee jaar weer terug naar park Lepelenburg. “Eindelijk mag er weer geproost worden in het park”, schrijft de organisatie. Twee jaar lang ging het festival niet door vanwege de coronamaatregelen, maar nu wordt het weer ‘uit de koelkast gehaald en barst het als vanouds van de sfeerverhogende elementen’.

Een van de deelnemende tuinen op de Herenstraat.

Open Tuinendag

Waar: diverse tuinen en pandhoven in Utrecht
Wanneer: zaterdag 2 juli
Link: https://opentuinendagutrecht.nl/

Op zaterdag 2 juli vindt de elfde Open Tuinendag Utrecht plaats. Meer dan vijftig particuliere tuinen en pandhoven, waarvan de meeste niet openbaar toegankelijk zijn, openen dan hun poorten voor het publiek. De passe-partouts zijn te koop bij de VVV-Utrecht. “Verborgen achter gevels en poorten in en rond de historische binnenstad liggen de Utrechtse stads- en binnentuinen: groene oases van rust en vaak verrassende staaltjes tuinarchitectuur”, schrijft de organisatie. “Van groot tot klein en sober tot uitbundig: alle tuinen zijn uniek en bieden vaak een verrassende blik op de omringende bebouwing.”

Gluren bij de buren

Wanneer: zondag 3 juli
Waar: verschillende Utrechtse huiskamers en tuinen
Link: https://glurenbijdeburen.nl/nl

Op 3 juli vindt Gluren bij de Buren voor dertiende keer plaats in Utrecht. Verspreid door de hele gemeente zijn er optredens in huiskamers en tuinen. Enthousiaste Utrechters stellen hun huiskamer of tuin open voor een act en voor publiek uit de buurt. Op elke locatie wordt een act gekoppeld die drie keer 30 minuten optreedt, denk aan dans, theater, muziek en poëzie. Bezoekers kunnen een route uitstippelen en van locatie naar locatie hoppen. Tot en met 22 mei kan iedereen zich aanmelden om deel te nemen, acts en hosts.

Archieffoto Tweetakt. Foto: Anna van Kooij

Tweetakt

Waar: Neude
Wanneer: zaterdag 25 juni tot en met zondag 10 juli
Link: https://tweetakt.nl/

Na zo’n drie jaar afwezigheid keert Tweetakt deze zomer weer terug naar de Neude in Utrecht. Naast deze locatie in de binnenstad, zijn er nog een aantal plekken die meedoen met dit meerdaagse festival. Tweetakt is naar eigen zeggen een kunstfestival met theater- en dansvoorstellingen, muziekoptredens, beeldende kunst, interactieve installaties en meer. Het evenement duurt meerdere dagen en er zijn ook verschillende locaties in en rond de stad bij betrokken. Dit geldt onder meer voor de Neude, Fort Ruigenhoek en verschillende theaters.

De Leuke Festival

Waar: Voorveldse Polder
Wanneer:
zaterdag 16 juli
Link: www.deleukefestival.nl

Elf uur lang dansen op pop, disco, verschillende liveacts, hiphop en dancehall, verspreid over vier podia en een café. “Een ode aan confetti en een polonaise zonder einde: dát is De Leuke Festival in een notendop”, aldus de organisatie.

Sneeuwbal Winterfestival in 2018. Foto: Bas van Setten.

Zomereditie Sneeuwbal Winterfestival: Sambabal

Waar: Festivalweide Papendorp
Wanneer: zaterdag 23 juli
Link: https://www.sneeuwbalfestival.nl/

Eenmalig ruilt de organisatie van het Sneeuwbal Winterfestival het Après-Ski Café in voor een schuimparty en klinkt er techno, techhouse, deephouse en house door de speakers van de verschillende openlucht stages. “Sneeuwbal Winterfestival is ons dit jaar door de snavel geboord, dus hebben wij besloten om op zaterdag 23 juli een zomereditie te organiseren.” De normaliter winterse gekte maakt plaats voor doldwaze tropische verrassingen, met palmbomen in plaats van kerstbomen.

Foto: Leading Voices/Verkijk Fotografie.

Leading Voices

Waar: o.a. Bibliotheek Neude, ZIMIHC, TivoliVredenburg 
Wanneer:
woensdag 27 juli tot en met zondag 31 juli
Link:
https://leadingvoices.nl/

In het kader van de viering van 900 jaar stadsrechten in Utrecht deze zomer een nieuw evenement plaats voor iedereen die van zingen houdt. Op verschillende locaties in de stad worden er onder andere workshops, concerten, open singings en lezingen georganiseerd. In de bibliotheek aan de Neude is een markt voor muziekuitgeverijen en in de ZIMIHC theaters workshops en ateliers voor amateurzangers en -koren.

Foto: Martin Hols.

Festival Strand

Waar: Haarrijnse Plas
Wanneer: vrijdag 26 en zaterdag 27 augustus
Link: https://www.festivalstrand.nl/

Na twee jaar wachten gaat ook Festival Strand weer door deze zomer. Voor deze editie zijn de artiesten doorgeschoven. Clouseau, BLØF, The Dirty Daddies en Mental Theo zullen te zien zijn op het Utrechtse festival aan de Haarrijnse Plas. “Een heel weekend lang genieten bezoekers van livemuziek en tropische verrassingen, zoals de Ibiza markt en de veelzijdige foodboulevard”, schrijft de organisatie.

La Vuelta

Waar: verschillende locaties in de stad
Wanneer: donderdag 18 augustus tot en met vrijdag 20 augustus
Link: https://www.lavueltaholanda.com/

La Vuelta start in Utrecht met de ploegenpresentatie. Een dag later begint de Ronde van Spanje echt, want op 19 augustus wordt in de straten van Utrecht een ploegentijdrit afgewerkt. Op 20 augustus is etappe 2, die begint in Den Bosch en finisht in Utrecht. La Vuelta zou eigenlijk in 2020 in Utrecht starten, maar dat werd vanwege de coronamaatregelen afgeblazen. Naast de start van de wielerronde zelf zullen in en rondom de stad allerlei evenementen worden georganiseerd.

Festival Oude Muziek

Waar: verschillende locaties in de stad
Wanneer: zaterdag 26 augustus tot en met zondag 4 september
Link: https://oudemuziek.nl/festival/festivalschema/

Dit festival staat in het teken van het thema Galanterie. Volgens de organisatie verkent het grootste oude muziekfestival ter wereld ‘de verfijning van de rococo, die heel Europa aansteekt met een nieuw levensgevoel: licht en vrij’. De Nederlandse Bachvereniging opent het festival en later in de week geven ze salonconcerten in Utrechtse huiskamers. “Met een reeks bijzondere producties beleeft het publiek oude muziek als nooit tevoren”, schrijft de organisatie. Daarmee wordt onder meer een muziektheatervoorstelling bedoeld en een dansvoorstelling. De kaartverkoop start op 1 juni.

Foto: Tim Buiting.

Smeerboel Festival

Waar: Grasweide bij Papendorp 
Wanneer:
 zaterdag 10 september
Link: www.smeerboel.nl

Ook op Smeerboel is een hoop techno te vinden, maar dat is zeker niet het enige op het programma. De organisatie schrijft zelf: “Al jarenlang dé plek waar we samen met de meest uiteenlopende artiesten, een knettergekke randprogrammering en flitsend feestgedruis heel Utrecht uit zijn plaat laten gaan.”

Gekoppelde berichten

10 Reacties

Reageren
 1. RABE

  Genoeg te doen dus. Gezellig hoor.

 2. G. Veldhuijzen

  Als ik alle waarschuwingen lees voor mogelijke drugshandel tijdens de verschillende festivals lijken die festivals wel een dekmantel voor de afzet voor de inmiddels grote voorraden drugs. Komen hier de onderwereld direct in contact met hun klanten uit de gewone maatschappij ?. Waarom wordt er bij de verlening van allerlei vergunningen door gemeente en provincie geen voorwaarde opgenomen dat de handel in drugs niet is toegestaan ?.

 3. Koel Hoofd

  Gezellig! Hoe meer feest hoe meer vreugd!

 4. Rob H.

  G. Veldhuijzen 26/3/2022 – 18:34

  Dat is al bij wet verboden. Het wordt dus niet toegestaan.

 5. G.H.

  G. Veldhuijzen: wij zijn heus slim genoeg om dat tijdig te regelen, ruim vóór het festival.
  Kun je daar fijn onbevangen los gaan 🙂

 6. Bernhard

  @G. Veldhuijzen: U klinkt nogal wereldvreemd. De handel in drugs vindt maar zeer beperkt plaats op de dansvloer/in de festivalweide. Mensen kopen middelen veelal vooraf. Men ontmoet elkaar dan in de openbare ruimte, of de dealer komt bij zijn clientèle langs.

 7. Koel Hoofd

  Utrecht gaat weer helemaal los.
  Kunnen de festivals weer braaf de belasting betalen.

  @G. Veldhuizen, u heeft hier keihard gelijk.

  @Koel Hoofd
  De echte Koel Hoofd is er niet echt van gediend dat een hersenloze pretletter diens naam heeft gejat. Trol

 8. Herman

  Leuk!
  Van de officiële doelen krijg je bijna tranen in je ogen.
  In de praktijk gaat het om borrelen en netwerken.

 9. Scherpschutter

  Ik wens de diverse festivals baggervette winsten toe!
  Helaas ben ik hier zelf te oud voor en woon ik inmiddels lekker in Stadskanaal.

 10. rina konijnenberg

  buurtband witte vrouwen heeft de supportbeurs geopend op 15 juni 2022.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).