De mooiste geheimen in de Domstad; 11 plekken die je gezien moet hebben | De Utrechtse Internet Courant De mooiste geheimen in de Domstad; 11 plekken die je gezien moet hebben | De Utrechtse Internet Courant

De mooiste geheimen in de Domstad; 11 plekken die je gezien moet hebben

De mooiste geheimen in de Domstad; 11 plekken die je gezien moet hebben
In Utrecht valt van alles te beleven. Dat blijkt wel uit het boek 111 plekken in Utrecht die je gezien moet hebben. Schrijvers Henny van der Eng en Fenna Riethof sprongen op de fiets en trokken de stad door op zoek naar de mooiste geheimen van de Domstad. We vroegen Fenna Riethof om ook daar nog eens een schifting in te maken. Dit zijn volgens haar de 11 mooiste plekken van de stad.

In Utrecht valt van alles te beleven. Dat blijkt wel uit het boek 111 plekken in Utrecht die je gezien moet hebben. Schrijvers Henny van der Eng en Fenna Riethof sprongen op de fiets en trokken de stad door op zoek naar de mooiste geheimen van de Domstad. We vroegen Fenna Riethof om ook daar nog eens een schifting in te maken. Dit zijn volgens haar de 11 mooiste plekken van de stad.

Museum Oud Amelisweerd (MOA)
Adres Koningslaan 9
Cultuur-uur in het bos

Las tijdens een zomerse vakantiedag tussen Utrecht en Bunnik eens een cultuur-uur in. We bezoeken allemaal weleens theehuis Rhijnauwen, waar menig spikkelpannenkoek is weggewerkt. We kennen de wandelpaden, de kanoverhuur. Een halte die vaak wordt overgeslagen is Museum Oud-Amelisweerd. U weet wel, dat statige landhuis waar de Veldkeuken naast ligt. Wandel nog vóór de zomerzon op volle kracht is door de alle lichte, krakende kamers, langs eeuwenoude Japanse wandtapijten en de moderne kunst van de onlangs overleden Armando. Een ervaring die aan het magische grenst.

Het Muzieklokaal
Bemuurde Weerd oostzijde 13
‘Hoge’ cultuur, lage drempel

Het eerste klassieke muziekcafé van Utrecht, en vermoedelijk van heel Nederland, zit doodleuk aan de Bemuurde Weerd. Drie keer hoera voor crowdfunding. Op het terras vormt het zomergedruis vanaf de steiger de soundtrack. Binnen klinkt er altijd klassieke muziek. Soms treedt een artiest of gezelschap op. De ruimte is licht en uitnodigend, de drank- en menukaart interessant voor iedereen en de drempel om binnen te stappen daarom laag. En, relax: niemand die kan ruiken dat je nog nooit van Händel had gehoord.

De Bastaard
Jansveld 17
Slammen op het Jansveld

Diep en donker, in een ogenschijnlijk oninteressante straat, ligt al drie decennia café De Bastaard. Een ogenschijnlijk oninteressante zaak waar wel degelijk van alles gebeurt en menig bekende Utrechter zich laat zien. Er zijn kleinschalige muziek- en theatervoorstellingen en elke eerste woensdagavond van de maand vindt de Poetry Slam plaats; jonge dichttalenten nemen het tegen elkaar op met hun voordracht. Het doel: de dagwinst behalen of zelfs een plek in de grote finale in TivoliVredenburg. Een plek in het publiek betekent stemrecht, leuk dus. Toegang is gratis.

Begraafplaats Soestbergen
Gansstraat 167
‘Zitten’ en ‘legge’… en lopen

Aan de ene kant van de Gansstraat ‘zitten’ ze — zoals ooit Volkert van der G. en Mohammed B. — en aan de andere kant ‘legge’ ze — onder anderen Gerrit Rietveld en kunstenares Dirkje Kuik. Het Pieter Baan Centrum is geen plek om te bezoeken, de begraafplaats aan de overkant wél. Soestbergen is de oudste algemene begraafplaats van de stad, een groene oase ontworpen door de landschapsarchitect die ook het Singelpark ontwierp, J.D. Zocher. Kies een van de wandelingen die langs diverse mooie, stokoude bomen leiden… en overdenk uw zonden in stilte.

Oude Hortus
Lange Nieuwstraat 106
Japanse reus in het Museumkwartier

Even genoeg over het Universiteitsmuseum, laten we het hebben over de aangelegen Oude Hortus. Een wandeltuin vol bijzondere planten en bomen, met als grote (!) ster de gingko biloba, een Japanse notenboom die in de achttiende eeuw is geplant. Naar hem is museumcafé Gingko vernoemd, waar het gezellig zitten is op het terras. In de fotogenieke kassen steelt de victoria amazonica de show, een waterlelie die in de zomer een doorsnede van anderhalve meter kan krijgen. Het blad is zo stevig dat u erop zou kunnen staan — niet doen hoor, dat is verboden.

LE:EN
Heuveloord 140
Sprinkhanen in een oude fabriek

In de schaduw van de veelgeprezen WT Urban Kitchen staat het onvoldoende geprezen LE:EN, een Aziatisch fusionrestaurant, een stuk dichter bij de grond in een voormalige metaalfabriek. Restanten van de fabriek nog zichtbaar op muren en aan het plafond — her en der heeft grattitikunstenaar Sjaak Kooij zich uit mogen leven. De planten, loungebanken en leuke stoelen en tafels onder het hoge plafond trekken alles samen tot een on-Utrechts maar fijn geheel. Het menu is een mix van Japans, Koreaans, Chinees en Indiaas. Sake, cocktails, sushi en sprinkhaan behoren tot de keuzemogelijkheden.

Rietveld Schröderhuis
Prins Hendriklaan 50
Geniaal gek huis

Nog steeds niet in het Rietveld Schröderhuis geweest? Dan wordt dat tijd. Het dochtertje van Truus Schröder loog tegen haar klasgenoten: “Ik woon niet in dat gekke huis.” Gek is het huis zeker, maar bovenal geniaal ontworpen. Gerrit Rietveld heeft dat voor Truus gedaan, die ruimte en soberheid wilde. Rietveld maakte gebruik van optische trucs om binnen en buiten naar elkaar toe te trekken en zo het gevoel van ruimte te creëren. Een gids laat elk geheim van het huis zien en dat zijn er nogal wat. Extra tip: als u die rood-blauwe stoelen van Rietveld zat bent na dat Stijl-jaar: niet gaan. Er staat eentje prominent in het interieur.

Drogisterij Woortman
Neude 3
Terug in de tijd

Pontificaal aan de Neude zit sinds 1851 de ambachtelijke drogisterij Woortman. Een stap naar binnen is een sprong terug in de tijd. Het belletje bij de deur rinkelt en het rumoer van de terrassen verstomt. De winkel staat vol rekken met daarin oude en moderne producten: kruiden en specerijen, verse thee, Oudhollands snoepgoed, voedingssupplementen, verzorgings- en schoonmaakproducten. Woortmans specialiteit is boenwas, naar een geheim recept. Eigenaar Hans Rijkhof marcheert over de krakende planken, vaak luid bellend met een leverancier. Tegen klanten is hij hartelijk. ‘Pepermuntje, schat?’

Museum Van Zuilen
Amsterdamsestraatweg 569
Uit de hand gelopen hobby

Wie in Zuilen woont moet hier een keer geweest zijn. Ruim dertig jaar geleden begon Wim van Scharenburg met het verzamelen van ansichtkaarten van de Amsterdamsestraatweg. De overbuurvrouw wilde wel helpen, maar had alleen wat oude foto’s. Die nam-ie aan. Steeds vaker kreeg hij spullen die iets met Zuilen (vroeger een eigen gemeente)  te maken hadden: krantenknipsels, boekjes, servies. In 2009 begon hij dit museum. Dat staat nu zo bomvol dat er verhuisplannen zijn. Ga gauw langs op de huidige locatie. Bijvoorbeeld om tientallen jaren aan krantenknipsels over uit jouw straat door te spitten. Of te ontdekken wie er zestig jaar geleden in jouw huis woonde.

Roost aan de Singel
Paardenveld 1
Zomercafé in de volle zon

Wat eerst alleen een droog veld was, is tegenwoordig een droog veld met daarop een vrolijk zomercafé. Ga naar Roost voor lunch, borrel, buitengeroosterd avondeten en uitstekend zitcomfort aan een tafel, bar of op een fatboy. Het terras biedt uitzicht op het nieuwe deel van de singel. Én op het verkeer dat zich de Amsterdamsestraatweg op of af worstelt — gelukkig waakt de kletterende fontein tussen beide werelden over ieders vakantiegevoel. Soms is er geen plek vrij bij Roost, spreid dan een badlaken uit op het dorre gras en breng eigen drankjes mee want de glazen van Roost zijn buiten het horecaterrein niet toegestaan.

 De Utrechtse Boekenbar
Westerkade 2
Mooie boeken, goede koffie

Boekenliefhebbers blijven het liefst lang in een boekwinkel hangen. De Utrechtse Boekenbar maakt het hen gemakkelijk; er is zitplek en goede koffie van The Village. Kijk dus rustig rond (er zijn romans, maar ook mooie kook- en kunstboeken), confisceer een tafeltje en laat de latte art aanrukken. En welja, een stuk zelfgemaakte taart. In de avond zijn er soms evenementen: voordrachtavonden, exposities en boekpresentaties — altijd jong en toegankelijk. Maar ga eerst langs voor een boek. Initiatiefnemer Tim van den Hoed, een jonge ambitieuze Utrechter met hart voor boek en stad, lacht je tegemoet.

Wil je meer tips over de stad? Het boek 111 plekken in Utrecht die je gezien moet hebben is te vinden in de boekhandels.

1 Reactie

Reageren
  1. Peet

    Leuk dit soort tips,,,complimenten

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).