Utrechtse binnenstad heeft met het Scriptorium een nieuwe attractie | De Utrechtse Internet Courant Utrechtse binnenstad heeft met het Scriptorium een nieuwe attractie | De Utrechtse Internet Courant

Utrechtse binnenstad heeft met het Scriptorium een nieuwe attractie

Utrechtse binnenstad heeft met het Scriptorium een nieuwe attractie
Wilma Paalman als Chef de Ménage in het Scriptorium. Foto: Marlot van den Berg / DUIC
In de historische werfkelder aan de Oudegracht 188 ontpopt zich vanaf donderdag een live-game met acteurs, waarbij je onderdeel bent van het spel. Doel van het spel is om een kluiscode te kraken in historische 19e eeuwse sferen.

In de historische werfkelder aan de Oudegracht 188 ontpopt zich vanaf donderdag een live-game met acteurs, waarbij je onderdeel bent van het spel. Doel van het spel is om een kluiscode te kraken in historische 19e eeuwse sferen.

De donkerbruine eikenhouten deur van de werfkelder aan de Oudegracht staat op een kier. Binnen hangen flikkerende lampjes die uitnodigen om binnen te komen. Lage bassen en hoge pianotonen wisselen elkaar af. “Welkom, welkom. Treed binnen in het Scriptorium”, zingt Chef de Ménage.

De live-game is bedacht door de Dames van Weleer; de twee actrices Joyce van Esch en Paalman. “Wij zijn spelontwikkelaars en acteurs dus één plus één is twee.” Wilma Paalman benadrukt dat het géén escape room is. Tijdens het verhaal, dat zich afspeelt in de tijd van de industriële revolutie, begeleidt zij de spelers in het teamspel. “Het is een spel in een spel. Wij acteren. Als deelnemer van het spel hoef je niks te spelen, je kan gewoon jezelf zijn.”

Samenwerken

In het spel ontmoeten de spelers eerst Madame Belle des Fleurdelis en Anne Schaep. Vervolgens komt Graaf von Donnersmarck met een bevel naar de kelder om twee diamanten op te eisen. De diamanten liggen al jaren in de kluis en het is de taak aan de spelers om binnen een uur de kluis te openen. “Dit kan alleen gebeuren door samen te werken. Door middel van spelletjes en opdrachten komen de spelers steeds verder waardoor ze uiteindelijk de code van de kluis weten te kraken.”

In de sfeervol verlichte kamer liggen de opdrachten voor het oprapen: “Het is de bedoeling dat je opzoek gaat naar aanwijzingen en opdrachten. Je mag alle lades opentrekken, boeken inkijken en kistjes openmaken”, vertelt Paalman. In een stoffige leren koffer ligt een opdracht klaar: onderzoek met behulp van poeder en een vergrootglas van wie de vingerafdrukken zijn die op het moordwapen staan.

Utrechtse historie

De Utrechtse historie staat centraal in het Scriptorium. “We bevinden ons in een Utrechtse werfkelder in het centrum van de stad. In het verhaal zitten markante personages die verfilmd zijn en tijdens het spel worden geprojecteerd op de wand.” Een voorbeeld is de Beul van Utrecht, die ligt begraven in Utrecht. “Dit personage komt ook terug in het verhaal, net zoals de legende van de basilisk.”

In dezelfde werfkelder is ook de Salon van Weleer. “Een plek waar je gewoon lekker kunt zitten en vertoeven, een appeltaartje kan eten en een kopje thee kan drinken.” In de weekenden is de salon open en doordeweeks is het mogelijk om het Scriptorium te boeken.

1 Reactie

Reageren
  1. petra

    waar kan ik me aanmelden?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).