Het weekend van Robbert Kalff, initiatiefnemer Canal Pride Utrecht: ‘We verwachten zo’n 20.000 mensen’ | De Utrechtse Internet Courant Het weekend van Robbert Kalff, initiatiefnemer Canal Pride Utrecht: ‘We verwachten zo’n 20.000 mensen’ | De Utrechtse Internet Courant

Het weekend van Robbert Kalff, initiatiefnemer Canal Pride Utrecht: ‘We verwachten zo’n 20.000 mensen’

Het weekend van Robbert Kalff, initiatiefnemer Canal Pride Utrecht: ‘We verwachten zo’n 20.000 mensen’
Robbert Kalff. Foto: Marlot van den Berg / DUIC
Deze zaterdag vindt de eerste editie van de Canal Pride Utrecht plaats. Robbert Kalff is het brein achter dit evenement en kijkt uit naar een zonnige dag waarop boten door de Utrechtse grachten zullen varen om het feest van de liefde te vieren. 

Deze zaterdag vindt de eerste editie van de Canal Pride Utrecht plaats. Robbert Kalff is het brein achter dit evenement en kijkt uit naar een zonnige dag waarop boten door de Utrechtse grachten zullen varen om het feest van de liefde te vieren. 

Paspoort

Naam: Robbert Kalff

Is: eigenaar Café Kalff

Woont in: Utrecht

Hoe gaat de dag er precies uit zien?

“Het belooft een bijzondere dag te worden. De weersvoorspelling ziet er goed uit en het we denken dat het goed druk gaat worden. De verwachting is dat er zo’n twintigduizend mensen naar de Canal Pride zullen komen; met de vijftigduizend mensen die al op een normale zaterdag in de stad rondlopen, zullen er in totaal ongeveer zeventigduizend mensen zijn. De botenparade start om 13:00 uur vanaf het Ledig Erf. De boten varen de hele gracht af tot de Monicabrug. Burgemeester Jan van Zanen begroet alle boten met een confettidouche vanaf de stadhuisbrug. Na afloop is er een straatfeest bij het Jacobskerkhof.”

In Amsterdam is er al jaren een Gay Pride. Waarom nu ook een tocht in Utrecht?

“In Amsterdam is de Gay Pride uitgegroeid tot een enorm groot volksfeest. Er komen daar meer inschrijvingen binnen dan dat er mensen mee kunnen doen. Voor organisaties die zich inzetten voor de LHBT-gemeenschap is het heel moeilijk om een plekje te bemachtigen. Bovendien zijn de kosten erg opgelopen. Wij willen juist die organisaties een plek bieden. In principe heeft iedereen die zaterdag mee vaart zich het afgelopen jaar actief ingezet voor de LHBT-gemeenschap.”

Wat zijn de verschillen met de botenparade in Amsterdam?

“Het is kleinschaliger, meer lokaal. Daarnaast doen er alleen Nederlandse organisaties mee en geen grote multinationals. Wat mij betreft zou elke stad een dergelijk evenement moeten organiseren. De LHBT-gemeenschap moet zichtbaarder worden. Helaas ziet lang niet iedereen homoseksualiteit als iets gewoons. Maar hoe vaker mensen ermee te maken krijgen, hoe normaler het gevonden wordt. Helemaal ideaal zou het zijn als het niet meer nodig is een botenparade te organiseren voor de acceptatie van de LHBT-gemeenschap.”

Hoop je dat het een terugkerend evenement wordt?

“Dat is wel de bedoeling, we noemen het daarom ook uitdrukkelijk de ‘eerste’ editie. Daarmee suggereren we al dat er meerdere edities zullen volgen. Het hangt er natuurlijk wel vanaf hoe het gaat lopen. Mocht het zaterdag één grote chaos zijn, dan is het misschien niet zo verstandig om het volgend jaar weer te organiseren, maar daar ga ik niet vanuit.”

Wat doe je normaal het liefst in het weekend?

“Voor mij is het weekend eigenlijk niet echt ‘weekend’: ik heb dan namelijk geen vrije tijd omdat ik aan het werk ben in het café. Ik wil andere mensen graag een goed weekend geven door hen een leuke avond te bezorgen. Het leukste vind ik het als mensen naar huis gaan met een grote glimlach op hun gezicht en de volgende dag ook weer wakker worden met die glimlach. In mijn vrije tijd ga ik graag naar een gay café, maakt niet uit waar ter wereld. Ook heb ik een bootje waar ik tochtjes mee maak. Altijd eerste de Oudegracht af en dan door naar een rustigere plek buiten de stad.”

Wat zijn je favoriete plekjes in Utrecht?

“Zelf woon ik in de Twijnstraat, een van de mooiste stukjes van Utrecht. Het Ledig Erf vind ik altijd fijn om te vertoeven. Ik houd van de rustige delen van de Oudegracht. Bij De Zwarte Vosch ga ik regelmatig een hapje eten. Uitgebreid dineren vind ik leuk bij Brass op het Janskerkhof, maar restaurant De Goedheyd op de Hamburgerstraat heeft toch echt de beste keuken.”

4 Reacties

Reageren
 1. Joost

  In mijn beleving doet een canal parade met mannen in leren broekjes de acceptatie van homo’s geen goed; het versterkt niet het gevoel dat ze net als jij en ik zijn.

 2. Ab

  @Joost Ik denk hetzelfde maar misschien gaat het er juist om dat niet iedereen zoals jij en ik hoeft te zijn maar het recht heeft anders te zijn. Dan gaat het er dus niet om dat homo zijn normaal is maar dat iedereen anders is en niet aan de norm hoeft te conformeren om geaccepteerd te worden.

 3. Henk

  Wacht eerst even af of er mensen in leren broekjes op staan?

  Natuurlijk zullen er mensen op staan met pruiken en misschien zelfs wel een enkele leren broek of andere minder alledaagse dingen. Maar zeg nu zelf: zou een parade met allemaal mensen in gewone kleding leuk zijn voor de toeschouwers? Carnaval zonder verklede mensen is het ook net niet. De mensen die op die boten staan gaan maandag weer gewoon naar kantoor en ‘s avonds naar huis en zien er dan weer helemaal uit zoals jij en ik. Dat ze er op zo’n boot misschien wat extravagant uit zien (vast ook niet allemaal) zegt dus niks over hoe je dezelfde mensen in het dagelijkse leven tegen komt.

 4. Eddy

  Helaas ,Joost en Ab denkt de goegemeente niet zo genuanceerd als jullie en gaan ze gezellig een biertje drinken en naar die gekke homo’s kijken en dan morgen fijn naar een homovrije viering in de kerk.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).