Bijzonder bouwproject in Utrecht: van garage naar woning met stalen gevel Bijzonder bouwproject in Utrecht: van garage naar woning met stalen gevel

Bijzonder bouwproject in Utrecht: van garage naar woning met stalen gevel

Bijzonder bouwproject in Utrecht: van garage naar woning met stalen gevel
Foto's: Stijnstijl Fotografie
In de Utrechtse wijk Wittevrouwen is een voormalige garage omgebouwd tot een houten woonhuis met stalen gevel. De eigenaren hebben er samen met bevriende vakmensen 10 jaar aan gewerkt.

In de Utrechtse wijk Wittevrouwen is een voormalige garage omgebouwd tot een houten woonhuis met stalen gevel. De eigenaren hebben er samen met bevriende vakmensen 10 jaar aan gewerkt.

Het Utrechtse Zecc Architecten heeft de gevel, van de woning aan Bouwstraat 45, ontworpen. Het hele project was een uitdagende opgave ‘waarbij goede samenwerking, doorzettingsvermogen en liefde voor het ambacht heeft geleid tot een bijzonder eindresultaat’. Iedere staalplaat en ieder eiken latje ging letterlijk meermalen door de handen van de eigenaren.

Tekst gaat verder onder afbeelding

De woning heeft de naam Steel Craft House gekregen en steekt qua gevel sterk af tegen de andere woningen. Toch past het ook in de omgeving. Zecc laat daarover weten: “Het woonhuis vindt aansluiting bij de aangrenzende bebouwing door vorm, compositie en detail. Kenmerken zoals de typische gevelindeling, de kap met dakkapel en een schoorsteen zijn vertaald in de stalen bekleding.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Op het straatniveau is daarom bijvoorbeeld gekozen voor een transparante pui, die al in het gevelbeeld aanwezig was en op deze manier meer overeenstemming krijgt met de buurpanden.

Het interieur is gevormd door een ‘meubel’ in eikenhout over drie bouwlagen. Extra daglicht valt binnen via een patio en verschillende daklichten. Zo is de dakkapel voorzien van een lichtkoepel en snijdt het zonlicht in de badkamer binnen via een smalle lichtspleet in de ‘erker’ aan de voorgevel.

33 Reacties

Reageren
 1. Pieter

  Heel gaaf ontwerp. En mooi dat de Gemeente dit heeft toegestaan.

 2. Erwin

  Huh dit pand staat er toch al een tijdje.?!

 3. Wim

  Jammer van die houtkachel in de woonkamer.

 4. bawang putih

  heel cool, maar kleurt op een gegeven moment niet de stoep roestbruin, door regen?

 5. ooginaller

  Gaaf huis!

 6. Koel Hoofd

  Gaaf ontwerp, echt heel cool gedaan.
  Maar wordt het in de zomer niet heel erg heet binnen?

 7. Scherpschutter

  Afgrijselijk lelijk en het had werkelijk niet meer met de omgeving kunnen vloeken al zou de ontwerper er specifiek zijn best op hebben gedaan, maar niets dan lof en hulde voor het personaliseren van het huis en het nastreven van een eigen visie. Voor dit laatste: petje af. Voor het eerste: petje over de ogen. Mijn hemel wat een barbaarsheid…

 8. Wim

  En binnenshuis de dissonant van de houtkachel..

 9. wollie

  vroeger grapten we over italiaanse auto’s: roest al in de folder…

 10. arjan S

  @bawang putih. De gevel bekleding is van corten staal. Dat wordt snel bruin maar roest daarna praktisch niet verder.
  @koelhoofd lucht kan makkelijk achter de bekleding stromen door convectie en het huis is goed geisoleerd. Alleen de zijgevel vangt zon in de avond.

 11. HArry

  En nu maar hopen dat de de groene bloemkoolontwerper en vergunningverlener zich bewust zijn van de giftige gevolgen van de oxidatie van ijzer. Maar omdat het officiële kunst is, is de zonde alweer vergeven.

 12. Bas

  Dit huis is nog niet zolang geleden verkocht

 13. Bas

  Dit huis is een paar maanden geleden verkocht

 14. Herman

  Mooi, van binnen eigenlijk nog mooier.
  Deze stadspoort hoort er zo uit te zien.

 15. G.H.

  Dat een dame onder bestuursdwang na 10 jaar de verf van haar huis af moet krabben, en er een wijk verderop gedurende diezelfde 10 jaar wordt verbouwd -wat zullen de buren blij zijn geweest- om een huis op te leveren waarvan de buitenkant bestaat uit roest, daar begrijp ik ik niets van.

 16. Katja

  Kan dít niet beter genomineerd worden voor de Rietveldprijs ?

 17. Stuurvrouwtje aan wal

  Stuurvrouwtje vindt dit best bijzonder, maar niet passen in de bestaande bebouwing.

  Stuurvrouwtje begrijpt niet zo goed waarom dit wel mag en het grijze spoorwachtershuisje van Aline niet.

 18. Bromsnor

  Het heeft wel lang geduurd, maar het resultaat mag er zijn. Tijdloos.

 19. Tja...

  Pfff wat een gedrocht zeg!! Haha. Heel :kunstig’, dat wel. En de welstandscommissie (en buren) vonden dit allemaal wel gezellig en tof enzo?

  Benieuwd naar het milieurapport: of er geen bodemverontreiniging oud voortkomt uit zulk materiaal, of dat straks de plantjes en huisdieren in de omgeving allemaal het loodje leggen ‘door onbekende oorzaak’?

  Over smaak valt niet te twisten, maar ik zou m’n lachen toch niet kunnen inhouden als ik m’n buren uit dit huis tegenkwam…

 20. Jan van Lunteren

  Spannend, als het dondert en bliksemt…

 21. Uuutje

  Prachtig gebouw.

  Als je het trouwens (mijn inziens) over een gedrocht hebt, dan is het wel het rechterbuurhuis van dit schitterend ontworpen tijdloze pand.

  Wel apart dat mensen die een negatief oordeel hebben over dit schitterende ontwerp, zelf vaak in gedrochten van huizen wonen met voor- en achtertuinen van het lelijkste soort.

 22. Geert Snaphaan

  Wel jammer idd dat er zo’n smerige uit de tijd houtkachel in staat die de buren en het milieu niet zal verblijden. Had daar nou ook niet iets moderners voor in de plaats kunnen komen ipv een dergelijke vieze achterhaalde houkachel. ook niet prettig voor het binnenmilieu trouwens!

 23. Bromsnor

  @Tja, Bromsnor denkt dat het onbehandeld cortenstaal is. Roest kan geen kwaad voor het milieu.

 24. Joop

  Schitterend! Zo hoort dat in een stad, ieder “bouw”periode zichtbaar naast elkaar en niet rigide blijven hangen dat iets kunstmatig ouds moeten komen te staan naast bestaande bouw.De stad is een afspiegeling van de diverse tijden en dat is langer dan een mensenleven.

 25. Johan

  @ Geert
  Binnenmilieu kiezen ze zelf voor, moeten ze dus zelf weten.
  Maar de ellende van die kachels is inderdaad de omgeving.
  Co2-uitstoot, fijnstofuitstook en stank.
  Tijd dat er paal en perk aan die dingen wordt gesteld.

 26. Marcel

  Kompleet maf gezicht. Welstand heeft zich hier mee bemoeit. Ik probeerde 2x 3 harmonica deuren in een winkelpand te plaatsen. Met geen mogelijkheid kon dat door de welstand heen. Moest terug in de staat van 1960. Kijk nu is objectief naar deze foto. Daar hebben we welstand voor?

 27. Hetty

  Prachtig, wat een orginaliteit, zowel van buiten als van binnen. Het lijkt me een heerlijk huis om in te wonen, zo sfeervol ziet het er uit. Het is net het sprookje van het lelijke eendje, in dit geval de garage, dat in een prachtige zwaan, dit huis, veranderd. Ongetwijfeld zullen de meningen over dit huis nogal uiteenlopen, maar dat heb je nou eenmaal met originele en baanbrekende architectuur. Ik ben heel blij, dat de gemeente Utrecht met dit mooie ontwerp heeft ingestemd.

 28. Jeroen

  @Marcel

  Het is een prachtpand op een plek waar voorheen zo goed als niks stond. Misschien slaan je harmonicadeuren ook nergens op in relatie tot de rest vh pand. Het halve centrum is verwoest door lelijke goedkope onderpuien, die er vaak door ketens en projectontwikkelaars ingerost zijn.

  Ik vind het prima dat dit tijloze pand want gewoon qua maatvoeringen en verhoudingen en kleur opgaat in de omgeving prima past.

 29. Ton

  Verwijzingen naar het grijze spoorhuisje zijn niet relevant.
  Dit stalen huis is geen beschermd monument (dat gaat nog enkele tientallen jaren duren); het is een verbouwde garage.
  (En die garage was een verbouwd eenlaags huisje: pui eruit, binnenmuren eruit, garage deur er in en de woonkamer is garage. Dat mocht ooit.)

 30. Marcel

  @ jeroen
  Smaak valt niet te twisten? Vredenburgh vindt u dan vast ook mooi. En de Neude vast ook. En dat gekleurde gebouw op de singel. En de verbouwing van het stationsgebied. etc etc. Het winkelpand waar ik het over heb is op de Biltstraat en was perfect in het aanzicht van de bovenbouw en zelfs in 1920 was het precies zo.
  Er zit een groep niksnutten in Welstand dat zijn weerga niet kent. Ik was er op een hearing. Om te janken zoveel nikssers.

 31. Uuutje

  @ Marcel

  Nogal makkelijk om de hele welstandscommissie (heel eenzijdig, want het gaat alleen over uw belang) niksnutten te noemen, zonder dat we de achtergrond kennen. Misschien is de meerderheid van de mensen het wel met wlestand eens. Wij waren niet bij de ‘hearing’.

  U gaat alleen over uw belang. Welstand over het algemeen belang en dat kan haaks staan op uw belang. Jammer maar helaas voor u. Overigens worden die commissies gewoon door onze eigen democratische organen benoemd. Functioneren ze niet, dan moet de gemeenteraad er wat van vinden en iets aan doen. Dat doen ze niet, dus is er waarschijnlijk weinig aan de hand. En de gemeenteraad heeft niks met het college te maken. Ook partijen die nu in de oppositie zitten nemen geen moties aan om iets aan de huidige welstandcommmissie te doen. Zij mogen dat initiatief gewoon nemen als er iets niet in de haak is. Zo werkt het nu eenmaal.

 32. UTRECHTSE JANTJE

  Ik heb ook eens met de welstandscommissie te maken gehad , weliswaar zo’n 50 jaar geleden hoor , dat ging over een dakkapel die ik toen op mijn woning in Hoograven wilde plaatsen en waarvan de tekening werd afgekeurd …Nadat ik mijn standpunt had uitgelegd , en dat de buren er ook zo een wilden , gaf één van de ,,heren ,, uiteindelijk zijn goedkeuring met de woorden , het is goed , plaats u dan maar zo’n ordinaire dakkapel , en op mijn vraag , wat ‘n ordinaire dakkapel was … Antwoorden hij ,, U weet wel zo’n gewone ! Onder gegniffel van zijn medewerkers , weliswaar achter hun hand natuurlijk ………….

 33. over/naaste buren van dit pand

  Wij als buren worden GESTOORD van die gevel. Iedereen die er maar langs loopt, met de hondenketting langskomt, met de fiets tegenaanrijdt. of boodschappentas langs schraapt kinkt alsof men een gong aanslaat. Onleefbaar .. de hele dag in gonggeluid zitten. Je bent er maar klaar mee. De waarde van ons huis is verschrikkelijk gedaald met een ton door dit monsterlijke ontwerp. Bovendien , als je er langsloopt geeft die gevel af op kleding !!!!!!!!! Door de smalle trottoirs in onze straten is hier geen ontkomen aan. Als het stormt of waait lijken we wel een Chinese opera bij te wonen. Gestoord, lelijk en diep triest.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).