De bouw van woningbouwproject BLOEI030 aan het Berlijnplein in Utrecht gaat begin volgend jaar van start. De bouw kan beginnen dankzij een bijdrage van 3,3 miljoen euro uit de Startbouwimpuls van de Rijksoverheid.
BLOEI030 bestaat uit 264 huurappartementen in Leidsche Rijn Centrum, waarvan 156 sociale huurwoningen en 108 middenhuur-woningen. Het wooncomplex krijgt zes woonlagen en verschillende blokken. In de complexen komen, naast woningen, ook maatschappelijke bedrijfsruimtes en werkplekken. Tussen de blokken liggen verschillende pleinen, straten en binnenhoven. Er moeten ook een ‘klimaattuin’ en een ‘eetbare tuin’ komen.
Veertig van de 264 woningen binnen het project zijn bestemd voor ‘beschermd thuis’, een samenwerking met het Leger des Heils, waar mensen onder begeleiding zelfstandig kunnen wonen. Ontmoeting moet in het wooncomplex centraal komen te staan, zodat mensen uit ‘verschillende leefwerelden’ samenkomen.
Subsidie
De bouw van BLOEI030 moet begin volgend jaar beginnen. De gemeente maakte onlangs bekend dat het project 3,3 miljoen euro subsidie krijgt uit de Startbouwimpuls. De Rijksoverheid heeft deze subsidiepot in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat de bouw van nieuwe woningen, die hard nodig zijn, door kan gaan.
Projectontwikkelaars die aanlopen tegen veranderende marktomstandigheden, zoals stijgende bouwkosten en personeelstekorten, worden met geld uit de Startbouwimpuls weer op weg geholpen. In Utrecht zijn acht nieuwbouwprojecten die geld krijgen uit de Startbouwimpuls. In totaal gaat het om 19,2 miljoen euro, bedoeld voor de bouw van 1.859 woningen.
Gekoppelde berichten
Ruim 19 miljoen euro rijkssubsidie om acht nieuwbouwprojecten in Utrecht vlot te trekken
Utrecht krijgt van het Rijk 19,2 miljoen euro om acht nieuwbouwprojecten in de stad vlot…
11 Reacties
ReagerenHoe ziet de subsidie eruit? Is het geld wat op langer termijn weer terugbetaald wordt? Zo niet dan spek je eigenlijk de winst van de projectontwikkelaar met geld van de burger. Onder het mom van ‘er moeten huizen komen’
Complex van 6 bouwlagen.
Waarom in hemelsnaam niet wat hoger ?
Er zijn zo veel nieuwe woningen nodig, de locatie ligt vlak bij een treinstation / busstation, dus waarom niet wat hogere dichtheden ?
Erg onlogisch.
Hoe lang duurt bouwen tegenwoordig, 2 jaar?
Nog even geduld a.u.b…
Lees: gemeenschapsgeld. Uw en mijn geld.
Eetbare tuin…
Even goed monitoren welke grond daar zal worden ingebracht en hoe het perceel beschermd kan worden tegen de uitstoot en neerslag vanaf o.a. de Lage Weide en de A2, maar ook de abominabele luchtkwaliteit in het algemeen
@ Claire
Inderdaad gemeenschapsgeld, maar wel besteed aan de basisbehoefte wonen.
Er ging in 2022 8,3 miljoen euro subsidie naar het Centraal Museum vanuit de gemeente Utrecht. Dit is een jaarlijkse bijdrage, dus elk jaar weer opniew dit bedrag. Dat is pas veel geld.
Na 10 jaar is dit ruim 80 miljoen euro om een kleine meerderheid van de gemeenschap te dienen voor een niet-basisbehoefte. Dat gaat toch echt nergens meer over?
Bron: https://www.centraalmuseum.nl/nl/over-het-museum/organisatie/jaarverslagen/jaarrekening-2022-1.pdf
@ Claire Obscur: Vanaf 2013 t/m 2022 hebben wooncorporaties meer dan 13 miljard euro aan Verhuurdersheffing betaald; geld dat feitelijk door de sociale huurders is opgebracht. Daar komt nu een heel klein beetje van terug.
“Projectontwikkelaars die aanlopen tegen veranderende marktomstandigheden, zoals stijgende bouwkosten en personeelstekorten ”
Word dat niet ingecalculeerd ?
En waarmee halen ze dat weer terug, wat word er nu weer verhoogd zodat de burger weer de pineut is.
De bouwstop was toch om de CO2 uitstoot te beperken? En nu? Bouwen is intussen ook wel iets duurder maar kon toch altijd riant uit?
meerderheid = minderheid
Prachtig toch. Vroeger was alles beter. Je had een bedrijf, en je maakte of verkocht iets. Voor eigen rekening en risico. Goed berekend? Dan maakte je winst. Slecht berekend? Dan verlies.
Hoe anders gaat het tegenwoordig. Een projectontwikkelaar schrijft (bewust) te laag in op een project. En op het moment dat er daadwerkelijk gebouwd moet gaan worden staat hij met de pet in de hand bij de gemeente. Roept iets over veranderende marktomstandigheden. En voila, de gemeente trekt de knip (het is tenslotte toch maar geld van de nukubu, we verhogen gewoon de parkeertarieven, dat zal ze leren die inwoners en bezoekers!)
Prachtig als je zo je ondernemersrisico kunt afwentelen op de belastingbetaler. Goed geleerd van de banken. Een loterij zonder nieten.