Ruim 19 miljoen euro rijkssubsidie om acht nieuwbouwprojecten in Utrecht vlot te trekken Ruim 19 miljoen euro rijkssubsidie om acht nieuwbouwprojecten in Utrecht vlot te trekken

Ruim 19 miljoen euro rijkssubsidie om acht nieuwbouwprojecten in Utrecht vlot te trekken

Ruim 19 miljoen euro rijkssubsidie om acht nieuwbouwprojecten in Utrecht vlot te trekken
Archieffoto Merwedekanaalzone
Utrecht krijgt van het Rijk 19,2 miljoen euro om acht nieuwbouwprojecten in de stad vlot te trekken. Met het geld kan de bouw van in totaal 1.859 woningen volgend jaar beginnen.

Utrecht krijgt van het Rijk 19,2 miljoen euro om acht nieuwbouwprojecten in de stad vlot te trekken. Met het geld kan de bouw van in totaal 1.859 woningen volgend jaar beginnen.

Verschillende bouwprojecten in Utrecht kampen met vertraging, terwijl er tegelijkertijd veel vraag is naar woningen voor zowel reguliere woningzoekenden als bijzondere en kwetsbare doelgroepen. Projectontwikkelaars lopen aan tegen veranderende marktomstandigheden, zoals stijgende bouwkosten en personeelstekorten. Het Rijk heeft de Startbouwimpuls (SBI) in het leven geroepen om bouwprojecten te ondersteunen die hiermee te maken hebben.

De gemeente Utrecht neemt meerdere maatregelen om de woningbouw in Utrecht op peil te houden en een van die maatregelen is dus de subsidieaanvraag bij de SBI. De subsidie is bedoeld voor woningbouwprojecten die op de planning stonden om snel gebouwd te worden, maar die door de veranderende marktomstandigheden financieel niet meer haalbaar zijn. Met de subsidie kan de bouw toch starten.

Tekst loopt door onder de afbeelding

Merwede. Bron: marco.broekman en OKRA

Betaalbaar segment

De subsidie die nu is toegewezen, gaat naar acht projecten, waaronder twee bouwblokken in Merwede, het project aan de Lomanlaan en New Roots. In totaal is er subsidie voor 1.859 woningen, waarvan 1.408 woningen in het ‘betaalbare segment’. Daaronder vallen sociale huur, middenhuur en betaalbare koop (met een marktwaarde onder de 355.000 euro. Hieronder is te zien welke projecten subsidie krijgen, hoeveel huizen daar komen en hoeveel geld er beschikbaar komt.

Tekst loopt door onder de afbeelding

Bron: Gemeente Utrecht

Wethouder Eelco Eerenberg is blij met de subsidie. “Een prachtig resultaat voor onze stad. Er is een groot tekort aan passende woningen in Utrecht. Daarom nemen we in Utrecht al langer maatregelen om de nieuwbouw van woningen op peil te houden. Deze bijdrage van het Rijk betekent daar bovenop voor deze 8 projecten net dat laatste zetje en kunnen daarmee spoedig van start. Zodat we in Utrecht ook doorbouwen aan een passende woning voor alle Utrechters.”

‘Het beschikbare budget is niet genoeg geweest om alle aanmeldingen te voorzien van de gevraagde bijdragen’

Zestien projecten

De gemeente had een aanvraag ingediend voor zestien projecten in de stad, maar de subsidie is voor acht projecten toegekend. Projecten die geen subsidie hebben gekregen zijn onder meer de Kruisvaartkade, de 140 meter hoge toren MARK, het havengebouw in Smakkelaarspark en een woontoren in Nieuwe Defensie.

Tekst loopt door onder de afbeelding

Artist impression Smakkelaarspark

Volgens het college van B&W bleek er landelijk veel animo voor de SBI. In totaal werd voor 832 projecten in heel Nederland subsidie aangevraagd, voor een bedrag van 860 miljoen euro. Het budget was 300 miljoen euro.

“Het beschikbare budget is niet genoeg geweest om alle aanmeldingen te voorzien van de gevraagde bijdragen”, staat in een brief van wethouder Eerenberg aan de gemeenteraad. “Samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken evalueren we de uitkomst om ook te leren van de projecten die nu niet in aanmerking zijn gekomen voor de regeling.”

Consequenties

Wat er gebeurt met de projecten die geen subsidie hebben gekregen, is niet duidelijk. De gemeente legde eerder aan DUIC uit dat de bouw niet direct van tafel is, maar dat er wel gekeken moet worden hoe de businesscase financieel haalbaar wordt. Er kan daardoor vertraging optreden of de bouw kan uitgesteld worden.

Gekoppelde berichten

18 Reacties

Reageren
  1. Geenstijl@Utrecht

    O wat goed zeg,ik maakte mijzelf al zorgen om al die mensen die op een woning wachten, zoals bv statushouders, want verdienen per direct een woning.
    Goed nieuws dus voor iedereen …..

  2. Koel Hoofd

    €10.362 subsidie per woning.
    Logisch dat al die projecten met te weinig sociale woningbouw ook geen subsidie krijgen, zoals Smakkelaarsveld.

  3. JdV

    Champagne. Bij de projectontwikkelaars en bouwers uiteraard !!

  4. Herman

    Ordinaire, dure verkiezingsstunt zo vlak voor de verkiezingen……

  5. Claire Obscur

    Subsidie? Mooi eufimisme voor gewoon belastinggeld van u en mij. Gemeenschapsgeld dus.

  6. jan

    Heerlijk toch als de projectontwikkelaars hun winstmarge niet hoeven aan te passen mbv overheidsgeld. Lekker weer op vakantie naar tropische eilanden

  7. a sociaal

    het meeste geld, bijna 10 millioen, gaat naar een project met meer dan een derde (379) níet betaalbare woningen? Apart.

  8. J

    @ koel hoofden en dan is 10.362 dus echt nog te weinig om die sociale woningen te realiseren, zal t verschil (helaas ) niet maken

  9. Bert

    Dus even samengevat:

    – De overheid helpt de huizenmarkt om zeep
    – De overheid helpt de hele economie om zeep
    – De lokale overheid maakt slechte deals met vastgoedjongens
    – De overheid maakt regels zodat de hele bouw stilstaat
    – De overheid importeert een hele lading migranten, zodat de drukte op woningmarkt nog meer toeneemt
    – De overheid gebruikt nog meer belastinggeld om te zorgen dat het voor private partijen meer dan winstgevend is.

    En dhr Eerenburg (wiens partij medeverantwoordelijk was voor deze puinzooi), noemt dat een “prachtig resultaat”.

  10. Don

    Het rijk stort nog even 19 miljoen belasting geld in de bodemloze geld put van de gemeente utrecht. Aangesloten bouwbedrijven zijn zeer dankbaar timing is ook perfect zo net voor het eind van het jaar. Ze kijken gulzig uit uit naar de eindejaarsbonus die met deze rijks cq belastinggeld bijdrage extra aantrekkelijk zal zijn. Vreemd dat het rijk niet heeft gekeken naar waar de gemeente utrecht wel haar belasting geld aan uitgegeven heeft. Met een simpel optel sommetje heb je die 19 miljoen zo bij elkaar met onzin uitgaven en het afkopen van door de gemeente opgedragen prutswerk. Zal wel met de verkiezingen te maken hebben.

  11. Richard

    En hoe zit het met de Galaxy Tower? Die staat nu al bijna een jaar stof te happen zonder zicht op een oplossing. Het is bijna klaar! Zou toch low hanging fruit moeten zijn om snel extra huizen klaar te hebben. Woningnood kan je zo ook expres in stand houden…

  12. Katja

    In het staatje, staat “aantal betaalbaar”. De rest is dus niet te betalen ?

  13. Toine Goossens

    Het ABP en bpfBouw gaan voor eigen rekening 1500 sociale woningen bouwen. Investering € 267.000 per woning. Daar komt de prijs voor de grond nog bij en dan gaat het mis. De gemeente Utrecht eist zoveel geld voor die grond dat er niets gerealiseerd wordt.

    Asociaal beleid door linkse gemeente voor de bouw van sociale woningen.

    Die 19,2 miljoen verdwijnen rechtstreeks in de kas van de gemeente.

  14. Stekel

    Dus 451 onbetaalbare woningen die subsidie krijgen, bizar.

  15. Koel Hoofd

    @Toine Goossens
    De overheid is al heel lang de grootste grondspeculant in heel Nederland.
    Binnenstedelijk bouwen levert de gemeente kas meer op dan bouwen in de buitengebieden wat het hele land meer oplevert.
    Utrecht heeft er ook zo zijn pijnlijke momentjes mee.

  16. Scherpschutter

    Wiens idee was het eigenlijk om de overheid de woningmarkt te laten bestieren in plaats van dit gewoon simpelweg aan de markt over te laten? Het loopt …eh… niet zo heel erg lekker allemaal hè? LOL

    En had u het maar kunnen zien aankomen! Het is immers niet zo dat er in ieder land ter wereld waar de overheid de woningmarkt bestiert altijd enorme problemen zijn die alleen maar groter en groter worden…Oh, wacht…LOL.

  17. Nina

    Ik schaam mij dat hier wel geld voor is, maar medemensen in Nederland op dit moment honger en kou lijden en zorg ontberen. Uiterst zorgelijke besteding van ons geld.

  18. Splinter

    @scherpschutter slaat volledig de plank mis. Juist in Nederland wordt het bouwen van woningen bepaald door de markt. Tijdens 12 jaar VVD heeft de overheid alleen maar bezuinigd op woningcorporaties en dus voornamelijk op sociale huur.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).