Bouw van 67 appartementen aan Jagerskade in Utrecht start mogelijk al voor de zomer Bouw van 67 appartementen aan Jagerskade in Utrecht start mogelijk al voor de zomer

Bouw van 67 appartementen aan Jagerskade in Utrecht start mogelijk al voor de zomer

Bouw van 67 appartementen aan Jagerskade in Utrecht start mogelijk al voor de zomer
Impressie van het gebied. Bron: Gemeente Utrecht
De bouw van onder meer 67 appartementen aan de Jagerskade in Utrecht begint mogelijk al voor de zomer. Het college heeft het bestemmingsplan aangeboden aan de gemeenteraad en zodra de leden het plan goedkeuren kunnen de werkzaamheden beginnen.

De bouw van onder meer 67 appartementen aan de Jagerskade in Utrecht begint mogelijk al voor de zomer. Het college heeft het bestemmingsplan aangeboden aan de gemeenteraad en zodra de leden het plan goedkeuren kunnen de werkzaamheden beginnen.

Het gaat om het gebied rondom het voormalige feest- en congrescentrum ‘het Vechthuis’ nabij de Rode Brug. Het grootste deel van dit pand moet tegen de vlakte om ruimte te maken voor 67 appartementen in drie woongebouwen.

Horeca

De drie monumentale panden aan de Jagerskade blijven staan in de plannen. Daarin zou kleinschalige horeca komen dat gericht is op de buurt. In het gebouw van de oude kolfbaan komt kantoorruimte. Alle woningen worden energieneutraal en krijgen geen gasaansluiting, maar halen de warmte uit de bodem en energie uit onder meer zonnepanelen.

Daarnaast moet er meer groen in het gebied komen. Een deel daarvan zal alleen toegankelijk zijn voor de bewoners en een ander deel wordt publiek toegankelijk. Zo is in de plannen te lezen dat er een pad komt van de Loevenhoutsedijk naar de Jagerskade.

Tekst loopt door onder afbeelding

Het Vechthuis. Foto: Eva de Koeijer / DUIC

Reacties

De gemeente zegt de afgelopen jaren meerdere keren gesproken te hebben met onder meer omwonenden. Op het zogenoemde ontwerpbestemmingsplan zijn 28 reacties binnengekomen. Deze gingen voornamelijk over de verkeersontsluiting, de effecten van de geur van de nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallatie en de route voor het bouwverkeer.

Vanwege de reacties is het plan op een aantal punten aangepast. Zo zegt de gemeente aan de slag te gaan met een andere route voor het bouwverkeer en ook wordt onderzocht of de verkeersveiligheid kan worden verbeterd. Dit alles is uitgewerkt in een nieuw plan dat nu bij de gemeenteraad ligt. Het college zegt te verwachten dat de bouw voor de zomer van dit jaar begint.

Binnen de stad

“Utrecht groeit, dus nieuwe plekken om te wonen zijn hard nodig”, zegt wethouder Klaas Verschuure. “In Utrecht kijken we eerst naar plekken binnen de bestaande stad, waar woningen en voorzieningen kunnen worden toegevoegd. Dat is hier het geval waarbij de nieuwe bebouwing op een goede manier ingepast kan worden. Door deze plannen wordt het straks mogelijk om te wonen in het groen aan de Vecht. Deze plannen zijn niet alleen waardevol voor nieuwe bewoners, maar ook vanwege het extra groen voor de huidige omwonenden.”

Gekoppelde berichten

16 Reacties

Reageren
 1. Paul

  Heerlijk die rioollucht en dan de komende jaren bouw van nieuwe zandpad om de hoek.
  Toplocatie!

 2. JdV

  Nu nog wat informatie over de doelgroep voor deze woningen. Starters, studenten, doorstromers?

 3. Rietje

  Heerlijk wonen naast de stinkende waterzuivering. Toplokatie…

 4. Zuilen030

  “Utrecht groeit, dus nieuwe plekken om te wonen zijn hard nodig” , volgens de wethouder, Utrecht hoeft niet te groeien beste man, elk vrijgekomen plekje wordt volgebouwd met blokkendozen, voorafgaand door mooie praatjes over groen enz.
  Feit is dat de buitenruimte kleiner wordt om te recreëren.

 5. Wim

  Maar 3 bouwlagen???

 6. TJA…

  En weer geen plek voor de (welgestelde) senior. Dus weer geen mogelijkheid voor (ooit) starter om door te stromen naar wat grotere woonruimte…

 7. W

  Er blijft geen stukje groen meer over in onze stad!
  Die paar ruimtelijke plekjes met groen voor de mensen, die er al wonen, verdwijnt.
  En die nieuwe plek om te wonen voor Utrechters heet ‘Polder Rijsenburg’ wethouder Verschuure!

 8. Utrechtvoorutrecht

  @Tja, waaruit maakt u dat op?

 9. Joop

  Tja waarom zou de senior door willen stromen?

 10. Wies

  Er stroomt genoeg door op die plek!

 11. TJA…

  @Utrechtvoorutrecht: lees het ‘gekoppelde bericht’ uit DUIC 16/7/2020: Er komen 67 appartementen voor starters aan de Jagerskade in Utrecht.

 12. Willem

  @joop: er zijn enorm veel (redelijk vermogende) senioren die een andere woning zoeken, gelijkvloers bijv. Vrijgekomen woningen (vaak eensgezinswoningen) komen dan vrij voor andere groepen. Logisch toch? Het geld klotst bij mij tegen de plinten, maar een geschikte woning kan ik nergens vinden…
  In mijn huis kan makkelijk een gezin met 4 kinderen wonen terwijl ik daar alleen woon…

 13. Koel Hoofd

  @JdV
  In de link van Duic staat te lezen:
  -48 appartementen van 50 vierkante meter,
  – 12 van 68 vierkante meter
  – 7 van 75 tot 100 vierkante meter.
  – De helft van de woningen krijgt een huurprijs tussen de 720 en 950 euro per maand.
  – De rest komt in de vrije sector.
  – Buurtbewoners die van een sociale huurwoning naar een van de appartementen verhuizen, maken meer kans om een appartement toegewezen te krijgen.
  En in dit artikel: “Daarnaast moet er meer groen in het gebied komen. Een deel daarvan zal alleen toegankelijk zijn voor de bewoners en een ander deel wordt publiek toegankelijk. ”

  Kortom, een nieuwe duurzaam elitaire buurt met exclusief groen want dat is inclusief in een stad welke dagelijks verder versteend (i.e. ontgroend) onder het zeker niet groene en niet duurzame maar wel zeer elitaire bestuur wat met de vingertjes heel diep in de zakken van de belastingbetaler grabbelt en sociale huur liever niet in het volle zicht heeft van de elite. NB het gaat hier om middenhuur en vrije sector!

  En daarmee word de gentrification van Ondiep (op fietsafstand binnenstad) verder doorgezet. De achtergelaten sociale woningen zullen ongetwijfeld worden gesloopt omdat ze “niet meer voldoen aan de eisen van deze tijd” en vervangen voor peperdure konijnenhokjes voor de nieuwe ecobubbelbewoners.
  GL/D66 piepels zijn in geen enkele vorm sociaal, ze doen slechts alsof.

 14. Utrechtvoorutrecht

  @Tja en @Willem Wat mist er dan in deze appartementen? Want met kleine aanpassingen lijkt me dit een goede mogelijkheid.

 15. Debs

  @willem als het geld toch zo tegen je plinten klotst is het vast niet moeilijk ergens een penthouse op de kop te tikken. Gaat gelijkvloers en met lift ook nog lukken. Geluksvogel!

 16. Verena

  Mij lijkt het een prima plan. Nu is het groen op dat stuk grond ook maar minimaal en bovendien geen begaanbaar groen. Het wordt misschien iets minder wild groen, maar dan wel groen waar je in kunt vertoeven! En dan komt er ook nog een gezellig stukje horeca bij, 🙂
  Ook fijn dat het appartementen worden die nog een soort van betaalbaar zijn.

  Minpuntje dat er geen sociale huurwoningen tussen zitten, want daar is een schreeuwend tekort aan voor mensen die echt een woning nódig hebben.

  En voor de rijke meneer die klotsend geld heeft: is één van die appartementen van 75 tot 100 m2 niks voor je? 🙂

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).