Drie bedrijfsgebouwen op verschillende plekken in Utrecht worden komende jaren omgebouwd tot woningen Drie bedrijfsgebouwen op verschillende plekken in Utrecht worden komende jaren omgebouwd tot woningen

Drie bedrijfsgebouwen op verschillende plekken in Utrecht worden komende jaren omgebouwd tot woningen

Drie bedrijfsgebouwen op verschillende plekken in Utrecht worden komende jaren omgebouwd tot woningen
De Zusters aan de Lomanlaan is een van de gebouwen die omgebouwd wordt. Foto: Het Utrechts Archief
Drie bedrijfsgebouwen in Utrecht worden de komende tijd omgebouwd tot woningen. Het gaat om het oude kantoorpand ‘De Zusters’, aan de Lomanlaan, Gansstraat 143 – 147 en een kantoorpand aan de Willem Dreeslaan. In totaal komen in de nieuwe complexen 322 woningen.

Drie bedrijfsgebouwen in Utrecht worden de komende tijd omgebouwd tot woningen. Het gaat om het oude kantoorpand ‘De Zusters’, aan de Lomanlaan, Gansstraat 143 – 147 en een kantoorpand aan de Willem Dreeslaan. In totaal komen in de nieuwe complexen 322 woningen.

Aan de Lomanlaan, grenzend aan Park Transwijk, wil woningbouwcorporatie Mitros het oude kantoorpand ‘De Zusters’ vervangen door een wooncomplex met 215 betaalbare huurwoningen. Het is daarmee van de drie projecten het plan met de meeste nieuwe woningen.

De woningen moeten energiezuinig worden en zijn volgens de gemeente geschikt voor senioren ‘die het liefst in hun eigen buurt blijven wonen’. De woontorens moeten minder breed worden, waardoor er meer ruimte ontstaat voor groen en ontmoetingsplekken voor bewoners. Ook wordt het park vanaf de Lomanlaan beter zichtbaar. De parkeergarage gaat ondergronds en naast de woontorens komt een brug naar de nieuwe wijk Merwede.

Tekst loopt door onder afbeelding

Foto: Het Utrechts Archief

Gansstraat

Aan de Gansstraat 143 – 147 maken bedrijfsgebouwen ook plaats voor woningen. Op deze plek komen woningen, een atelier, een groen binnenterrein en parkeerplaatsen in de Gruttostraat. Het gebouw moet aan de Gansstraat vier bouwlagen krijgen en aan de Gruttostraat drie lagen. 

In het gebouw komen 45 woningen, waarvan dertien studio’s in de categorie sociale huur, negen woningen in het middensegment en 23 vrije sector huurwoningen. Een van de woningen is bedoeld als woon-/werkatelier, met het werkgedeelte aan de straatkant.

“We zijn enthousiast dat er initiatiefnemers zijn die, in samenspraak met bewoners, de Watervogelbuurt mooier willen maken en woningen willen toevoegen aan de stad”, zegt wethouder Klaas Verschuure over het project aan de Gansstraat.

Tekst loopt door onder afbeelding

Willem Dreeslaan

In de Staatsliedenbuurt staat het derde project gepland. Aan de Willem Dreeslaan 55 wordt door ontwikkelaar Wonam, die in Utrecht ook actief is in Leidsche Rijn, een kantoorpand omgebouwd tot wooncomplex met commerciële ruimten op de begane grond. Het complex krijgt 62 appartementen, waarvan twintig in de sociale huur. 42 appartementen zitten in het segment middenhuur of worden betaalbare koop. De appartementen hebben een oppervlakte tussen de 50 m2 en 75 m2.

De verdeling van het type woningen is 35 procent sociale huur en 65 procent middenhuur. Daarmee moet het project zorgen voor een betere menging van woningen in verschillende prijsklassen in Noordoost en doorstroom van mensen vanuit sociale huurwoningen. Het complex krijgt een inpandige garage en een gezamenlijke binnentuin. Ook komt er een fietskelder, waarin per appartement drie stallingsplekken beschikbaar zijn.

Tekst loopt door onder afbeelding

De nieuwe gevel van het gebouw wordt volgens de gemeente teruggeplaatst om een oude plataan te sparen. Ook moet er veel groen rond en op het dak van het gebouw komen en worden de gevels deels groen. Omwonenden hebben daarnaast gevraagd om natuurinclusieve bouw, waarbij een complex zo wordt gebouwd en ingericht dat het positief bijdraagt aan de lokale biodiversiteit. Wonam zet om die reden 62 vleermuiskasten neer.

Planning

Als alles volgens planning gaat, begint de sloop van het kantoorpand aan de Lomanlaan begin 2022. De nieuwbouw wordt dan in 2025 opgeleverd. De bouw aan de Gansstraat begint naar verwachting eind 2022 en aan de Willem Dreeslaan moet de bouw in het derde kwartaal van 2022 van start gaan.

11 Reacties

Reageren
 1. Natte Otter

  Over de Gans, ik weet dat de bewoners uit de buurt niet blij zijn. Zeker niet met die 4 hoog.

 2. erwin

  “naast de woontorens komt een brug naar de nieuwe wijk Merwede.”
  Huh? Dat wordt een hele lange brug dan…

 3. Laurens

  @Natte Otter, bij elke ruimtelijke ontwikkeling zijn er bewoners niet blij. Omdat een deel van de mensen het liefst geen enkele verandering wenst in de eigen woonomgeving. Een extra dakkapel bij de buren zorgt voor een aanzienlijke groep mensen al voor gevoelens van overlast.

  Gegeven de grote woningbehoefte in het land en in deze stad in het bijzonder vind ik dit goede ontwikkelingen. Ik ben redelijk op de hoogte van de ontwikkelingen in andere grote steden in het land en vind de schaal en bouwhoogte van plannen in deze stad juist vaak (relatief) kleinschalig.

 4. kerstin steinhart

  Willem Dreeslaan 55 ligt in Lauwerecht, niet in Staatsliedenbuurt. Met Woman een prettig participatietraject gehad! Voorbeeld voor andere.

 5. MA

  het is Watervogelbuurt, niet WatervogelENbuurt! (het woord watervogelen bestaat toch helemaal niet! ;)) heeft de wethouder dit echt gezegd of is het een fout vd journalist? wat een nitwit, wie dan ook deze fout maakte… Het is een detail maar het gaat wel om de foute benaming van een hele buurt! 🙂

 6. Alexander

  @Erwin inderdaad, dat zie ik ook niet zo voor me, haha

 7. Tim

  In het pand aan de Lomanlaan zitten al jarenlang woningen, dat is dus allang geen bedrijfsgebouw meer.

 8. Natte Otter

  @Laurens de hele wijk is drie lagen, nergens voor nodig, behalve voor de particuliere investeerder die de boel verhuurt, om die extra laag er boven te gooien. Dat zullen ook de duurste huur huizen zijn. Die concurreren niet met een woning in het midden of lage segment.

  Ik vind niet dat je een complete woonlaag met een dakkapel kan vergelijken overigens.

  Daarnaast wordt voor de mensen met een dakterras, en dat zijn er aardig wat (want arbeiderswijk met bovenwoningen), het uitzicht weg gehaald richting het noord-oosten.

  En ook deze Natte Otter is uit pure afgunst niet blij want hij mocht geen miniskuul opbouwtje boven de trap op zijn dakterras zetten. Maar een particuliere investeerder die het voor de centjes doet mag wel een complete woonlaag er op zetten. (Overigens mag de rest van de wijk wel huisjes er op zetten, maar ik woon in een straat waar dat om obscure redenen niet mag).

  Persoonlijk maak ik me meer zorgen over het uiterlijk van dat ding wat ze willen bouwen. Lijkt er op dat het weer zo’n aftandse lichte bouwsteen wordt in plaats van een klassieke steen die bij de wijk hoort.

 9. Ed.

  OMGEBOUWD dat is dus geen SLOOP!

 10. Anne Marie ten Berge

  En worden dat dan sociale woningen die de minima kan huren zonder dat Mitros BoEx, Portaal, het Gr. Huis enzovoort weer aan de huursubsidies kunnen verdienen ?

 11. Paul

  Willem Dreeslaan is architectuur drama, armoede. Slopen ! Dit gebouw is juist een oude puist op de opgeknapte omgeving

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).