‘Extreme prijsstijging’ Utrechtse koopwoningen ‘Extreme prijsstijging’ Utrechtse koopwoningen

‘Extreme prijsstijging’ Utrechtse koopwoningen

‘Extreme prijsstijging’ Utrechtse koopwoningen
De Utrechtse prijzen van bestaande koopwoningen stijgen buitengewoon hard. De grootste stijging deed zich voor in het centrum. De prijzen zijn hier maar liefst 15 procent hoger in het tweede kwartaal vergeleken met een kwartaal eerder. Volgens Brecheisen makelaars heeft een dergelijke extreme prijsstijging zich in decennia niet meer voorgedaan.

De Utrechtse prijzen van bestaande koopwoningen stijgen buitengewoon hard. De grootste stijging deed zich voor in het centrum. De prijzen zijn hier maar liefst 15 procent hoger in het tweede kwartaal vergeleken met een kwartaal eerder. Volgens Brecheisen makelaars heeft een dergelijke extreme prijsstijging zich in decennia niet meer voorgedaan.

Brecheisen makelaars maakt elk kwartaal een rapport met cijfers over Utrecht. De cijfers zijn opgedeeld in Utrecht ‘centrum’, Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern. In deze stadsdelen stegen de prijzen respectievelijk met 11, 13 en 3 procent. Met uitzondering van Vleuten-De Meern stegen de prijzen in Utrecht een stuk sneller dan landelijk. Volgens de NVM was er sprake van een landelijke stijging van 7,2 procent in het tweede kwartaal, ten opzichte van het kwartaal ervoor.

Mediane huizenprijs

Brecheisen makelaars houdt ook de mediane huizenprijs bij. Dit is een maat waarmee de makelaar uitdrukt wat een ‘typisch’ huis kost. De mediane huizenprijs van een bestaande koopwoning bedraagt in Utrecht in het tweede kwartaal 444.000 euro. Een kwartaal eerder was dit nog 418.500 euro. Het gaat hierbij om de mediane huizenprijs exclusief Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern. Per vierkante meter is de mediane prijs in Utrecht (ten oosten van het Amsterdam-Rijnkanaal) 5.058 euro. In Leidsche Rijn is dit 4.857 euro en in Vleuten-De Meern 4.662 euro.

Massale zoektocht naar koopwoning

Marcel Arendsen, algemeen directeur van Brecheisen makelaars, vertelt dat er momenteel 24.000 ‘actieve zoekers’ zijn in Utrecht. Dit zijn mensen die meerdere malen naar een huis zoeken op Funda. Hoewel er in de zomer altijd wat meer mensen op zoek zijn naar een huis, is de stijging dit jaar een stuk groter dan normaal, vertelt Arendsen.

Het aanbod in Utrecht steekt nogal schril af bij de 24.000 ‘actieve zoekers’. Volgens Arendsen zijn er op dit moment slechts zo’n 400 woningen te koop. Deze scheve verhouding is mede debet aan de hoge verkoopprijzen. Volgens de makelaar komen de hoge verkoopprijzen vaak tot stand doordat één koper fors meer biedt dan de andere bieders. Zo’n bod komt vaak tot stand doordat iemand het wachten en zoeken beu is.

‘Markt blijft naar verwachting oververhit’

Brecheisen makelaars verwacht dat de prijzen de komende jaren gestaag blijven stijgen. Dit komt door de nog altijd relatief lage rente en het beperkte bouwtempo. Ook is er volgens de makelaar te weinig bouwcapaciteit. De makelaar spreekt van een markt die wordt gedreven door ‘fear of missing out’ en verwacht verder oplopende woningtekorten. Ook is de makelaar allerminst optimistisch over de huurmarkt. Brecheisen makelaars verwacht dat beleggers minder in nieuwe huurwoningen investeren als gevolg van de Wet Betaalbare Huur. Hierdoor zal het tekort aan huurwoningen niet worden opgelost, verwacht Brecheisen.

48 Reacties

Reageren
  1. Stefan

    Ongekende prijsstijgingen inderdaad. Wat ik vooral onbegrijpelijk vind is dat mensen zo veel geld overhebben voor een woning in Leidsche Rijn. Voor hetzelfde bedrag woon je op de heuvelrug in het groen en de rust. De reistijd naar Utrecht centrum is nauwelijks langer. Ook staat er niet een sociale huurflat pal achter de heg van je veel te krap bemeten tuin.

  2. JdV

    Vleuten-DeMeern is steeds aantrekkelijker als woonlocatie. Meer huis voor je geld, goede verbindingen voor auto en treinverkeer en snel in het centrum. Ik verwacht dat de prijzen hier snel gaan stijgen omdat de rek er elders in de stad wel uit gaat.

  3. Erik

    @Stefan:
    Prijzen op de Heuvelrug gezien de laatste tijd? Die zijn ook echt bizar hoor.

  4. Utrechtvoorutrecht

    @JdV Ik snap dat je de prijs van je eigen woning op wilt drijven maar V-dM is niet voor iedereen. Ik ken ook mensen die van het leven genieten, die hebben daar natuurlijk weinig te zoeken.

  5. Klaver4

    Ik woon prima in Leidsche Rijn (Hoge Weide). 15 minuten fietsen, ik weet niet hoe je dat vanuit de Heuvelrug doet. Daarnaast ook een ruime tuin op het zuiden.

  6. Scherpschutter

    Tja, als de overheid besluit om jaarlijks 10% extra geld bij te drukken voor het bekostigen van haar luxe levensstijl, bizarre hobby’s, beloften en servicen van haar monsterschulden, dan is het natuurlijk niet zo vreemd dat huiseigenaren ook minimaal 10% meer van dat verwaterde flutgeld eisen in ruil voor hetzelfde huis…

    Het is niet de prijsstijging van huizen die extreem is. Wat extreem is, is de hoeveelheid geld die overheden jaarlijks bijdrukken. De Euro zit op een Zimbabwe pad…

    Zou het overheden ten strengste verboden zijn om extra geld bij te drukken uit lucht, dan zou er dus 0 Euro zijn bijgedrukt en waren de huizenprijzen nu wellicht marginaal iets gestegen door de hoge vraag en het relatief lage aanbod, maar beslist geen 15%.

    “Crush them between the millstones of inflation and taxation”, sprak Stalin ooit.

  7. Meern lover

    Yeah de meern onder het maxima park is een hidden gem. Ov verbinding mag daar wel wat beter. Vaker een bus bijvoorbeeld. En wat meer koffiebarren ofzo. The village, start iets, altijd raak daar!

  8. Kees Truijens

    Bij veel reageerders op Duic zijn de verkeersmaatregelen van de gemeente niet populair. Dat neemt niet weg dat juist in het centrum van Utrecht de woningprijzen het snelst stijgen. Er zijn kennelijk mensen die bereikbaarheid met de auto niet zo belangrijk.vinden.

  9. Yosilvio de makelaar

    Haha De Bilt uit eigen ervaring 100k op de vraagprijs, in een woning die een verbouwing van 80k nodig had. Echt alsof of het niks is.

  10. Utrechtvoorutrecht

    @SS En drukt “de overheid” meer geld in Utrecht dan de rest van Nederland?

  11. Koel Hoofd

    Onze Sharon Dijksma zei laatst bij Nieuwsuur iets merkwaardigs.
    “Die woningen worden alleen nog maar gebouwd als mensen ook daadwerkelijk uit de woningen kunnen. In een stad als Utrecht gaat dat alleen nog maar met het openbaar vervoer en de fiets omdat we de ruimte voor bijvoorbeeld heel veel meer auto’s niet meer hebben.”
    https://nos.nl/nieuwsuur/video/2527204-hoe-zien-gemeenten-de-samenwerking-met-dit-nieuwe-kabinet

    Ze zegt hier eigenlijk dat er in Utrecht geen woningen worden gebouwd omdat mensen alleen nog maar met OV en fiets kunnen als gevolg van het autowerend beleid wat autobezitters de stad uit pest. M.a.w. het GL-P/D66 beleid drijft de woningprijzen op.

    Fijn dat onze burgemeester (die overigens ook spreekt in termen als deugt of deugt niet) dat op TV toegeeft. Terwijl ze bedelde om meer geld bij het kersverse kabinet wat net uit het ei komt en nog niet eens is opgedroogd

    @JdV
    ZIe bovenstaande comment en je snapt waarom VldM zo populair is, de andere kant van het kanaal heeft kneiterslinks links laten liggen.
    Overigens, er is nog steeds een hele grote groep die grof geld neerlegt voor die karakteristieke oud-Hollandse gemetselde woningen met tuintjes gebouwd tot aan de jaren 50 van de vorige eeuw. Het is ook niet voor niets dat nieuwbouw die stijl immiteert.

    @Stefan
    Kijk eens op funda, dan val je spontaan van je stoeltje af.
    Op Wisselspoor worden nu nieuwe hokjes van 40-45m2 voor een dikke vette 3 ton voor een casco gebouwd, ze zijn allemaal in no time at all verkocht!
    Casco, dus dat moet ook nog worden aangekleed en tel de bijkomende kosten koper er ook maar bij op. Dus men dokt 400.000 euries voor een hamsterkooitje vanwege de beleving van het vermaak op kruipafstand.

  12. Lisa

    @ Kees Truijens

    Er is nog nooit enige logica in de reacties van onze reaguurders te ontwaren geweest. Als ze maar kunnen afgeven op links, links, links en allemaal niet kloppende desinformatie de wereld in kunnen slingeren.

    Feit is dat problemen op markten, iig op de middellange termijn, zo goed als altijd groter worden onder rechts conservatieve regeringen (misschien dat er soms wat korte termijnwinst te zien is). Zo ook de problemen op de woningmarkt. De vraag is of deze wel zo noeliberaal gedreven zou moeten zijn.

    Problemen op de woningmarkt ontstaan door een te grote vraag ten opizchte van het aanbod. Het helpt dan niet dat die markt extra overwoekert wordt door investeerders, beleggingsgeld, speculanten, expats, hedgefunds en dat de VVD actief geworven heeft de laatste 10 jaar om dat soort lui de NL woningmarkt op te krijgen, om dus doelbewust de prijzen op te drijven/ aan te jagen. zodat een enkeling daar financieel van kan profiteren.

    Er is niet geanticipeerd op meer ouderen die lang thuis blijven wonen (wel door de overheid aangejaagd> bezuiniging), starters die de markt opkomen, die vaker alleen zijn, nagenoeg niet meegroeiende inkomens (met de markt), waardoor de gemiddelde prijs zelfs alleen nog maar op te brengen is voor mensen die al langer meegaan op de woningmarkt, veel vermogen hebben of een erfenis ontvangen hebben.

    Maar je ziet het, zeer rechtse reaguurders leggen nooit de schuld bij hun eigen politieke kleur neer (iets met een spiegel), het erge is dat de achterban/ de volgelingen er in trappen en zelden de veroorzakers van de problemen (conservatief rechts gedachtegoed) verantwoordelijk houden.

  13. Bernhard

    @ kees, dat klopt. Hier in de Randstad vinden steeds meer mensen eigen auto bezit minder belangrijk. En dat geeft niet alleen een enorm positief kosten verschil, en gezondheid voordeel, maar ook meer vrijheid in locatie keuzes .
    Nu ik zelf ook gestopt ben met werken merk ik ook dat een eigen auto bezit onnodig is. Veel kan op de fiets, of met onze goede OV. Zoniet dan huur een auto . Zelfs met soms met Uber zijn de kosten van mijn uitgaven nog lager dan met eigen autobezit. Veel mensen maken niet de rekensom van de werkelijke auto kosten totaal.

  14. Woningnood

    Utrecht houdt opvallend vast aan laagbouw. Bijvoorbeeld Wisselspoor wijk, daar had minstens 25 % meer gekund aan de brede spoorbanen.
    Ook in Papendorp staat veel laagbouw ,aan het AR kanaal notabene ,gepland. Het lijkt me een onjuiste benadering met deze groeiende woningnood hier in de Utrecht. Waarom toch ? Ga eens op bezoek in Amsterdam en zie hoe men daar bij nieuwbouw projecten veel beter de schaarse bouwgrond benut.

  15. SvV

    @JdV, V-dM steeds aantrekkelijker om te wonen? Net zoals dat het steeds aantrekkelijker wordt om van het dak te springen als de benedenverdieping in de fik staat?

  16. RvD

    @bernard. Leuke observaties uit je gepensioneerde elite stads bubbel, maar feitelijk totale onzin. Het aantal auto’s in Nederland groeit nog altijd harder dan het aantal 18+ers tot 8,7 mln (bron: CBS) en zelfs bij 80+ers neemt het autobezit toe. Slecht 6% van de bevolking heeft bewust geen auto (bron: Planbureau van de leefomgeving).
    Bijzonder trouwens dat jij pas bij je pensionering ontdekt dat je de auto niet nodig hebt….

  17. Binnenstadbewoner

    Utrecht gaat ten onder aan het eigen succes. Gezelligste binnenstad van Nederland. Afgestudeerden willen massaal in Utrecht blijven wonen. Hoge inkomens drijven de prijzen op. Hebben er alles voor over om maar in Utrecht te kunnen blijven wonen. Hier valt niet meer tegenop te bouwen. Hopelijk worden woningzoekers een keer wakker en gaat men op zoek naar woonruimte – koop en huur – buiten (provincie) Utrecht. De eerlijke boodschap moet daarom zijn: laat je niet afzetten en zoek elders woonruimte.

  18. Koel Hoofd

    @SvV
    Ben je wel eens in VldM geweest?
    Stap eens op de fiets en trap over een van de bruggen om er eens te gaan kijken.
    Zal je nog verbazen, er is namelijk een verschil tussen het oude VldM en het sinds 1998 nieuwgebouwde LR. Dat maakt ook gelijk duidelijk waarom die oudere stadswijken zo populair zijn.

    @Bernhard
    Parijs heeft een bijnaam in Frankrijk, Ile de France, het eiland van Frankrijk. Die Parijzenaars verlaten alleen in augustus hun stedelijk eiland om in contact te treden met het diverse Franse achterland.
    Wij hebben ook een naam die het stadseiland van Nederland aanduidt:
    de Randstad. Die bewoners pakken het vliegtuig naar verweggistan of parkeren de auto in de files naar het zuiden en stoppen vooral niet in de diversiteit van het eigen achterland…
    Parijs is onbetaalbaar, net zoals de Randstad.
    Maar Parijs heeft uitstekend sardientjes transport, zowel onder de grond als boven de grond. Dat hebben wij nog steeds niet voor elkaar.

  19. Utrechter2

    @Scherpschutter: dat zei u jaren geleden ook en dat ben ik nooit vergeten. Het was een herinnering aan mijn economielessen op school.
    De prijsstijgingen liggen aan van alles: gemene arbeiders die staken en veel te hoge lonen vragen. Aan de Russen. Maar wat je nooit zult horen is dat het aan de monetaire verruiming van de ECB ligt (centrale bank EU zoals u natuurlijk weet)

    Natuurlijk zijn er grote verschillen tussen de stad en platteland maar gemiddeld kan elke huizenbezitter de afgelopen decennia terugkijken en zich tevreden afvragen of zijn huis van guldens naar euro’s drie keer of tien keer over de kop is gegaan. Een huis is een prima investering als de geldpersen aanstaan.

    Het probleem bij een paar belangrijke westerse landen is verplaatsingsgroei. Fabrieken in de provincie sluiten en verhuizen naar Oost-Europa of Azië of automatiseren. Iedereen trekt vanuit de provincie naar de grootste steden in Nederland waar nog wel werkgelegenheid is. Zie Londen en nog wat steden in de UK en zie Parijs in Frankrijk. En dat is geen goed teken, West Europa is in dat opzicht gaan lijken op Afrika en Latijns-Amerika waar je al veel eerder door armoede een trek naar de grote steden zag, verplaatsingsgroei. Natuurlijk is het welvaartspeil niet te vergelijken maar je ziet bij landen in rijkere fases, of in Duitsland dat de welvaart veel beter gespreid is. Bijvoorbeeld ook geen monocultuur.

    Utrecht:
    Utrecht ligt gewoon heel centraal voor zeer veel consultantjobs en opdrachten. Naast commerciële bedrijven die hier zitten vanwege de centrale functie van de stad heeft Utrecht natuurlijk veel (semi-)overheid die van nature en al decennia veel werkgelegenheid genereert met de NS en ProRail en de Universiteit Utrecht en met overlap de ziekenhuizen, GGZ, en diverse andere overheidsinstellingen.

    Woning-vraag: Verder heeft Nederland ingezet om enorme immigratie, links vanuit idealisme, oud rechts (VVD en CDA een beetje stiekem, zogenaamd een streng beleid maar ondertussen wel een paar miljoen? arbeidsmigranten ritselen.). De expats met belastingvoordelen en de internationale studenten die universiteiten en hogescholen hier naar toe voorlichten met zoveel mogelijk Engelse colleges zijn de kers op de taart.
    Woning-aanbod: klimaatmaatregelen (Rijnenbrug ) maken grootschalige uitbreidingen onmogelijk in tegenstelling tot de zero’s zoals Leidsche Rijn. Dus elke postzegelbouwproject is head breaking news tegenwoordig.
    Gevolg vraag/aanbod vroegah: bij de sociale huur van vroeger zou dit niet tot prijsstijgingen hebben geleid maar tot nog veel langere wachtlijsten dan nu.
    Gevolg vraag/aanbod nu: nu zijn in de sociale huur veel huurwoningen tot aan het maximum van de grens van wat nog sociaal is opgerekt. Veel sociale huur is allang verkocht, en de wachttijden voor de woningen die er nog zijn is alsnog erg hoog. In de particuliere sector exploderen de huren natuurlijk. En het enige waar je Stef Blok de schuld van kan geven is dat woekeraars meer vrijheid hebben, maar of hij terecht de schuld krijgt van de zeer kromme verhoudingen in vraag en aanbod ……

  20. Toine Goossens

    @KoelHoofd,

    Dank voor deze post

  21. Toine Goossens

    @Bernard,

    Ja, zo kan ik het ook. Ik hoef niet meer te werken en nu heb ik de tijd om mijn mobiliteit anders in te vullen. @Bernard, over 15 jaar bent u blij dat u uw rijbewijs nog hebt. Dan bent u namelijk niet afhankelijk van de buren of van de overheid om uw huis nog uit te kunnen komen. Realiseert u zich dat het de mensen die afhankelijk zijn van de regiotaxi één dagdeel kost om een afspraak in een ziekenhuis na te komen?

    Gebruik AUB uw verstand.

  22. Toine Goossens

    Bo-Ex wil op de Ivoordreef 317 nieuwe huizen bouwen. Het complex dat zij bezaten is in 2022 gesloopt; niets stond nieuwbouw in de weg. Er zijn twee jaar voorbijgegaan en het terrein ligt nog steeds braak.

    Wat is het geval. Er wonen drie, welgeteld drie, NIMBY’s in de omgeving die de bouw van het complex tegen houden. Die alles uit de kast halen om hun privaat belangen voorrang te geven op de nationale woningnood.

    Dat is de werkelijkheid van vandaag.

  23. Cornelis

    Deze ontwikkelingen op de huizenmarkt, in Utrecht en erbuiten, geven helaas totaal de verkeerde prikkels in de economie. Werken moet lonen en niet je geboortejaar of het al of niet krijgen van erfenissen. De wal zal het schip wel keren als jongeren geen voltijd werk meer willen doen (omdat ze met de waardeloze euro’s toch geen woning kunnen kopen).

  24. Boogschutter

    Mona gaat het oplossen!

  25. Boogschutter / beste mevrouw Keijzer

    We nemen Mona serieus! Beste nieuwe minister, mevrouw Keijzer u zou er goed aan doen Nederland te helpen van haar schandalige woningnood af te komen door daadwerkelijk in te grijpen in de woningmarkt. Schaf allerlei ‘leuke dingen voor de mensen’ af: belastingvoordelen woningbezitters afbouwen, startersvoordelen eruit gooien, beperking of afschaffing hypotheekrenteaftrek etc. etc. Zo kunnen kopers dan domweg niet meer massaal overbieden en zullen de prijzen vanzelf gaan zakken. Dat heet marktwerking. En o ja, de leennorm moet fors omlaag, weg met die 100%, terugschroeven, eerst sparen voor je kunt kopen (eigen geld) . Last but not least: Mona Keijzer, u moet flink aan de bak met bouwen bouwen bouwen. Er moet derhalve stikstofruimte gecreëerd worden, u bent op de hoogte blijkens een recent persoonlijk voorbeeldje van de regels op dit terrein. Meer ruimte = meer woningbouw die mogelijk wordt = meer aanbod = daling van prijzen. Om die ruimte te scheppen moet het kabinet Schoof de veestapel dus voortvarend gaan halveren, het noodplan van Piet Adema als de donder omarmen (boeren helpen!) en moet Schiphol geweldig krimpen! Lelystad blijft uiteraard dicht.
    Luister naar de Nederlandse Bank mevrouw Keijzer van het kabinet Schoof. En loop niet met je hoofd in de wolken als het gaat om uitzonderingsregels betreffende mest, natuur en stikstof. Zeg dat maar tegen mw. van de BBB. Alles hangt immers samen.

  26. Massegast

    @Beste Scherpschutter — Ik vermoedde het al. Bij de marxisme-les heb je niet goed opgelet. Het was Lenin en niet Stalin met de uitspraak: ‘Crush them between the millstones of inflation and taxation’. Scherp typje hoor, die Lenin. Maar was hij maar in Zürich gebleven en niet met die trein naar St. Peterburg gereisd. Een boeiende story trouwens.

  27. S

    Hahaha al die rechtse reaguurders hier die gewoon in LR blijken te wonen. Triest gedoe! En maar tegen Utrecht aan emmeren. Is er geen LRiC.nl?

  28. Jac

    Daar hebben we S wee, de reaguurder die elke post begint met ‘hahaha’. Wat heeft die man een lol in het leven zeg.

  29. Utrechter2

    @Boogschutter

    Waar mogen van links al die woningen die de woningnood zullen gaan oplossen gebouwd gaan worden?

    Met andere woorden, het gaat niet alleen om stikstofregels, die op initiatief van links zijn ingevoerd, met hulp van VVD en CDA.
    Maar ook om het ruimtelijk ordeningsbeleid. Denk aan Rijnenburg en de windmolens.

  30. JdV

    @S: Scherpschutter woont niet in LR. En verder zie ik hier ook niemand die daar woont. Gaat het wel helemaal goed met u verder?

  31. Boogschutter

    @ Utrechter 2

    “ Waar mogen van links al die woningen die de woningnood zullen gaan oplossen gebouwd gaan worden?”

    Beste Utrechter 2,
    het mooie kabinet waar mw. Keijzer deel vanuit maakt en die het Ministerie voor Volkshuisvestingsbeleid- of hoe het ook heten moge (Visserij & Huizenbouw?) gaat leiden kun je toch bezwaarlijk ‘links’ noemen?

    Ja hoor, echt waar: ultra rechts is nu aan zet. Na 14 jaar behoorlijk rechts van de kabinetten Rutte 1,2,3,4 hoedje van papier.

    Waar komt toch die mythologische onzin vandaan dat links de wooncrisis zou hebben veroorzaakt? Ooit hadden we kortstondig het kabinet den Uyl. Een keurig kabinet met een bevlogen socialist aan het roer. Hij, Joop den Uyl, redde hoogstpersoonlijk de monarchie weet u nog? Door Bernhard uit zijn uniform te hijsen. Maar verder? Nee, het is het neo-liberale rechts wat het Ministerie voor Volkshuisvesting ophief, de sociale woningvoorraad verpatste aan buitenlandse beleggers en zo de schaarste aanjoeg waar iedereen nu mee te maken heeft. Dankuwel VVD. Ook voor het mogelijk maken van dit rampzalige kabinet wat goeddeels gevuld is met hele en halve zolen. Toegegeven, mw. Keijzer steekt gunstig af bij de rest van dit bonte gezelschap. Zij gaat immers de woningnood oplossen met haar briljante toekomstig beleid.

    De verwachtingen zijn dus tamelijk hoog gespannen. Dus:
    mw Keijzer gaat er ongetwijfeld flink tegenaan.

  32. Uuu

    @ Utrechter 2

    De stikstofregels waren helemaal geen initiatief van links, maar zijn er op basis van een gang naar de rechter gekomen: NL behaalde zijn zelf afgesproken/ beloofde doelen niet. NL faalde in beleid maken. Links heeft hier maar bar weinig mee te maken: wel een CDA en VVD die verzuimd hebben om tijdig de pijn over het hele land te verdelen.

    Kap eens met dit soort door radicaal rechts gedreven campanges om links overal de schuld van te geven. Echt sociaal democratisch links zit al dinsds Den Uyl niete meer aan de knoppen. Alle problemen zijn daarna, onder CDA en VVD, rechts economisch, door het neoliberalisme gedreven beleid ontstaan.

  33. S

    @jdv: je woont zelf ook in LR man! Zie je eerdere posts! Met je oprit! Hahaha

  34. Hans

    Ik raad de Blinde Schutter aan dit artikel te lezen:
    https://blog.skepticallibertarian.com/2013/04/15/fake-quote-files-v-i-lenin-on-inflation-and-taxation/

  35. Toine Goossens

    @U,

    De stikstofregels zijn een wereldwijde anomalie. Maak u niet belachelijk. Alleen de klimaatverandering is belangrijk. Dat in Nederland stikstofgevoelige plantjes het moeilijk hebben zal de bewoners van eilanden en delta’s die overstromen, die mensen verdrinken als zij niet vluchten, worst wezen. Doe solidair, doe normaal.

  36. JdV

    @S: wederom fout beste S. Er zijn buiten LR echt wel meer plekken waar huizen met een oprit staan. Maar dat weet jij uiteraard niet als niet-inwoner.

  37. Boogschutter

    @ Toine Goossens

    Kent u de uitdrukking ‘de kanarie in de kolenmijn’?
    Ongetwijfeld. Dit i.v.m. zoals u het zo mooi zegt “ Dat in Nederland stikstofgevoelige plantjes het moeilijk hebben (…)” enzovoorts.
    Er is namelijk een regelrechte correlatie tussen de signalen die deze plantjes ons geven en “bewoners van eilanden en delta’s die overstromen”. Uw oproep om solidair te doen is volkomen terecht. Daarom moet ieder geciviliseerd land wat zich de door u beschreven problematiek aantrekt zijn uiterste beste doen om de eigen verantwoordelijkheid i.z. de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.

  38. Boogschutter

    Niet de verantwoordelijkheid terugdringen natuurlijk, maar de broeikasgasuitstoot. Vertypt nog an toe !

  39. Utrechter2

    @Boogschutter: de reflex van links als mensen durven aan te stippen dat links op zijn minst medeverantwoordelijk is voor zaken als woningnood. Het is de schuld van rechts want rechts is gemeen en links is uiteraard weldenkend en correct.

    Je las over mijn woord Rijnenburg heen. Ging dat trouwens per ongeluk of expres?
    Want dat is toch de gemeente Utrecht die daar windmolens wil plaatsen en dat is niet toevallig. Links gruwt van uitbreiding en zweert bij inbreiding.
    Dus nogmaals de vraag, stel dat de Minister heel veel stikstofruimte creëert door de export te verminderen: waar mag van links dusdanig gebouwd worden rondom Utrecht dat de woningnood opgelost gaat worden?

  40. Utrechter2

    @Uuu: al die mist, al die verwarring.

    Laten we het proberen op te lossen!

    De regels waar Urgenda zich op beroept…. hoe zijn die tot stand gekomen?
    Mocht het van bovenaf zijn gekomen dan moet ik denken aan dhr. Timmermans, een van zijn bijnamen is trouwens klimaatpaus.
    We kunnen op ontdekkingstocht gaan in alle mist en verwarring om uit te zoeken van welke partij hij toch kan zijn.
    Maar dat is in dit stadium nog maar een suggestie

  41. Nina

    De KDW (kritische depositie waarde) voor stikstof hebben alle EU-landen zelf bepaald en doorgegeven aan Brussel.

    In NL hebben we een veel te lage KDW doorgegeven. Er is dus een fout gemaakt met het bepalen van de KDW, waardoor nu niks meer kan qua stikstofuitstoot.

    Het is toch prima uit te leggen aan Brussel dat we deze fout willen corrigeren, zodat we o.a. een basistaak van onze overheid “woningen voor alle inwoners” kunnen uitvoeren?

    We zijn al op de vingers getikt door de VN dat we onvoldoende inzetten op huisvesting in Nederland.

  42. Scherpschutter

    @Utrechter2 22:34

    Wat geweldig om te lezen dat u niet alleen onthouden heeft wat ik jaren geleden gezegd heb over het geldsysteem, maar het nog intrinsiek begrepen heeft ook.

    Een nederige ‘dank u’ daarvoor. Dat is me veel waard.

  43. Boogschutter

    @ Utrechter 2

    Eerstens: ik ben geen lid van welke partij dan ook. Ik ga ook nergens over. Maar nadenken en de krant lezen staat ons allen vrij.

    Nu een antwoord op uw vraag waar er (ook rondom Utrecht) gebouwd mag worden van ‘links’.
    Het zit volgens mij ongeveer zo:
    In het algemeen genomen zijn linkse partijen tegen het bouwen in natuur- en duingebieden. Dus Amelisweerd, nee, daar wil men vanaf blijven. Maar links is zeker niet tegen het bouwen op locaties buiten de stad. Uw vooronderstelling dat partijen ter linker zijde uitsluitend willen bouwen binnen de reeds bestaande stedelijke zones (inbreiden) is onjuist. Locaties buiten de stad die linkse partijen geschikt vinden zijn bijvoorbeeld (voormalige of toekomstig voormalige) weiland of landbouwgebieden. Maar deze zienswijze kan dan weer op veel gemor en weerstand rekenen van met name de BBB (of ‘rechts’ zo u wilt) tezamen met Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO). Links is zeker geen voorstander van bouwen in laaggelegen gebieden zoals Rijnenburg. Dit met het oog op de veiligheid, rekening houdend met de stijging van de zeespiegel, het risico op overstromingsgevaar is daar reëel te noemen volgens de deskundigen van Rijkswaterstaat. Ook het bouwen in overige laaggelegen delen
    van ons land, bijvoorbeeld in de uiterwaarden vindt bij partijen ter linker zijde geen weerklank, hetgeen me overigens wel verstandig lijkt. Kort en goed: voormalige weilanden (ook wel ‘grasfalt’ geheten, geen natuur maar productieland t.b.v. de veevoederindustrie / vleesproductie) zijn de meest verstandige locaties om woningbouw te realiseren. We zien dus een grote politieke verdeeldheid op dit onderwerp. Maar aangezien rechts nu de dienst uitmaakt binnen de sfeer van de Rijksoverheid is zij nu echt aan zet. Het boegbeeld in deze is nogmaals: Mona Keijzer. Alle ogen zijn nu gericht op Kwatta. Hup Mona! Aan de slag! Maar ja, Mona is tegenwoordig van de BBB. Dus ik zie nog niet zo snel dat zij een deuk in een pakje boter gaat slaan. En toch: belofte maakt schuld, dus laten we haar erop afrekenen.
    En tegen Nina wil ik zeggen dat ‘dingen uitleggen aan Brussel’ , ook wel om een ‘opt out’ ’ vragen puur gebaseerd is op het wensdenken van dit met vreemde vogels gevulde kabinet.

  44. Uuu

    @ Utrechter2

    Onjuist. Frans Timmermans of links hebben niks te maken met de door Nederland zelf bepaalde stikstofregels.

    Frans Timmermans is helemaal niet zo’n klimaatpaus. Hij is aangenomen om de green deal in goede banen te leiden, dat heeft hij gedaan. Die deal staat los van de door Nederland zelf bepaalde regels. Die green deal is zelfs afgewzakt om aan kritiek van landen en van boeren tegemoet te komen, DOOR Frans dus.

    Die stikstof regels in NL? Allen tot stand gekomen onder CDA en VVD regime.

    Heb je al door dat het huidige kabinet gewoon een CDA/ VVD regime plus is? PVV = VVD, BBB en NSC zijn CDA.

  45. nina

    @ Boogschutter
    Er is een grove fout gemaakt door de KDW op bijna nul te stellen. Daardoor kunnen we nu al lange tijd niks bouwen of ontwikkelen. Die fout moet worden gecorrigeerd.

    Ga eens praten en in overleg met Brussel, zou ik willen zeggen tegen het kabinet. De EU is er niet om ons tegen te werken, maar om met ons mee te denken.

  46. Boogschutter

    @ Nina
    Ik weet dat je het onversneden standpunt van de BBB vertolkt Nina. Dezelfde BBB die zo innig met de PVV van Geert Wilders is. Broer en zus…
    Schoof was nu al in Brussel (let op!) en wordt daar met uiterste terughoudendheid bezien als baas van een nieuw, raar soort kabinet waarin een extreem rechtse partij probeert de dienst uit te maken. Schoof moet van heel, heel erg goede huize komen wil hij de welwillendheid van Brussel, die al door de Nederlandse veehouderij zwaar is uitgemolken (sorry voor de woordspeling) nog verder oprekken. Of liever: een beetje heel houden.
    Schoof werd daar dus gevraagd naar zijn partijloze achtergrond en hoe dat uitwerkt in zijn opereren als premier. Volgens betrokkenen was er opluchting aan EU-zijde dat hij zich onafhankelijk van de coalitiepartijen toonde en niet als de spreekbuis van PVV-leider Geert Wilders. Maar als je de houding van Geert gezien hebt weet je dat een beetje anders zit Ik verwijs naar het ‘slappe hap’ in incident en de gedweeë reactie van Schoof daarop. Je voelt ‘m al aankomen. De ‘opluchting’ van Brussel zal van korte duur zijn. Eventjes beleefd respijt krijgt Schoof van Brussel. Licht voordeel van de twijfel valt hem ten deel. Nog eens: uit diplomatieke beleefdheid die tegelijkertijd iets heel anders wil communiceren. Want ze zijn niet gek daar.
    Met de vuist op tafel ? Wat Geert en Caroline het liefst zien dat Schoof gaat doen, tja dat maakt geen enkele kans. 0,0. Nee, Nederland zal zich moeten committeren aan de bestaande wet-en regelgeving. Tegen beter weten in blijven hopen op de coulance van Brussel (die was ruimschoots verschaft, maar aan alles zit een eind) is totaal onrealistisch. En daar woningbouwbeleid op zetten, dat wordt al helemaal niks. Je neemt een voorschot op lucht. Mona zal een luchtig toetje blijken, een soort Haagse bluf, tot grote teleurstelling van al haar kiezers.

  47. Utrechter2

    Ik had niet meer gereageerd omdat het bericht al een tijd van de voorpagina verdwenen is. Daarom alleen een algemene beschouwing. Het is wel een open zenuw voor links als je het klimaatbeleid koppelt aan de woningnood. Dat volgens links alleen maar door rechts zou zijn uitgevoerd want Rutte is VVD en daar heb ben ze een klein punt. Vanuit nieuw rechts wordt gezegd dat de VVD vooral voor verkiezingstijd rechts is.

  48. J.J.Teunissen

    Een bestaande woning X jaar oud ,wordt aangeboden voor € 350.000 k.k.
    Na overbieden verkocht voor € 430.000
    Dwz bijna 23 % hoger dan de vraagprijs
    Wie profiteren daarvan?
    1. De verkopende eigenaar due € 80.000 in 1 dag extra ontvangt

    2.de verkopende makelaar die 1,5 % courtage x € 80.000 = € 1200 meer ontvangt dan over € 350.000

    3. De overheid die 2% x € 80 000 € € 1600 meer overdrachtsbelasting ontvangt dan men al betaald krijgt over € 350.000 tw € 7000

    4. De notariskosten die hoger zullen worden

    5. Taxatiekosten pand ook hoger

    6. Evt bankgarantiekosten van een bank die een ” overbruggingskrediet” regelen
    T.w 0,1% van € 430.000 = € 430 ipv € 350

    Iedereen vult zijn zakken en dekt elkaar,
    Niemand heeft kritiek .op de ander .
    Niet te vergeten dus ook de banken die meeprofiteren door extra hogere leningen te verstrekken
    Wie zijn de dupe ?

    Degene met een lager loon,e. Degene zonder eigen vermogen waaruit de ” overbieding ” betaald moet worden .

    De al idiote, buitengewoon irrrealistische markt

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).