Hoge woningprijzen Merwedekanaalzone roepen hoop reacties op Hoge woningprijzen Merwedekanaalzone roepen hoop reacties op

Hoge woningprijzen Merwedekanaalzone roepen hoop reacties op

Hoge woningprijzen Merwedekanaalzone roepen hoop reacties op
Het terrein waar de nieuwe wijk komt. Foto uit 2018.
De hoge woningprijzen in de nieuwe Merwedekanaalzone roepen een hoop reacties op. Zo gaat het goedkoopste tweekamerappartement er voor 371.000 euro over de toonbank. Voor een rijtjeshuis wordt 760.000 euro gevraagd. De PvdA vindt het veel te duur. Ontwikkelaar BPD laat weten dat dit samen met de gemeente besloten is – en benadrukt dat er ook betaalbare huur komt. 

De hoge woningprijzen in de nieuwe Merwedekanaalzone roepen een hoop reacties op. Zo gaat het goedkoopste tweekamerappartement er voor 371.000 euro over de toonbank. Voor een rijtjeshuis wordt 760.000 euro gevraagd. De PvdA vindt het veel te duur. Ontwikkelaar BPD laat weten dat dit samen met de gemeente besloten is – en benadrukt dat er ook betaalbare huur komt. 

De woningnood is hoog; voor starters is het kopen van een huis vaak onmogelijk. Toen de eerste woningprijzen van de nieuw te bouwen Merwedekanaalzone werden bekendgemaakt, riepen deze dan ook een hoop reacties op. Verschillende politici en bewoners van Utrecht vinden de prijzen fors.

PvdA-raadlid Bülent Isik maakt zich kwaad als hij de koopprijzen ziet: “We willen toch een stad voor iedereen zijn? Nou, met deze prijzen zijn we dat niet. Een verpleegkundige, een politieagent of een loodgieter zijn hier dus niet aan het juiste adres. Op deze manier zijn we alleen een samenleving voor de rijken.”

De aangekondigde woningprijzen zijn voor de PvdA aanleiding om opheldering te vragen bij het college. “We hebben een woningcrisis, als we op deze manier de woningbouwopgave aanpakken dan gaan we het niet redden. Als we op deze manier gaan verdichten dan kunnen we beter ophouden. We zijn hier geen Parijs, Londen of Tokio, maar gewoon een mooie provinciestad.” De PvdA gaat donderdagavond in de gemeenteraad vragen stellen over de situatie.

Reactie gemeente Utrecht

Overigens staat de PvdA niet alleen. De gemeente Utrecht vindt de prijzen ook fors: “Wij vinden dit ook een hoop geld. Het laat nog eens zien hoe hoog de druk is op de Utrechtse woningmarkt en dat het heel belangrijk is afspraken te maken over een betaalbaar aanbod. In 2014 hebben we wel 20 procent sociaal afgesproken en we zijn nu met BPD in overleg over of we meer betaalbare woningen kunnen toevoegen, zowel sociaal als middenhuur. Dit heeft ook te maken met de ruilafspraken met BPD en Mitros voor het project De Mix in Overvecht. In de gehele Merwedekanaalzone komt uiteindelijk een mix van sociale huur, middenhuur, betaalbare koop en dure koop. De afspraak hierbij is dat in de gehele Merwedekanaalzone 30 procent sociale huur komt.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Impressie van de nieuwe wijk. Bron: BPD

Reactie ontwikkelaar

Ontwikkelaar BPD laat weten dat juist in overleg met de gemeente besloten is om hier ook woningen te bouwen voor ‘kapitaalkrachtige’ Utrechters. De woordvoerder zegt verder: “Op voorspraak van en in overleg met de gemeente is aanvankelijk bepaald dat op deze plek in Merwede ruimte wordt gegeven aan grote gezinswoningen in het vrije segment.”

De woningprijs wordt verder door de markt bepaald, zegt BPD: “De prijsvorming van de koopwoningen wordt door de markt bepaald en grotere woningen aan de rand van de binnenstad zijn schaars.  Dat zal niet veranderen, vanwege de beperkte beschikbare ruimte en de hoge binnenstedelijke grond- en bouwprijzen.”

Rand van Utrecht

De woningschaarste is overigens niet alleen een probleem in Utrecht. BPD: “Dit is zichtbaar in heel Nederland, met name in de Randstad. We komen landelijk nu al 300.000 woningen tekort omdat we alles binnenstedelijk proberen op te lossen. Daar bouwen is tijdrovend en duur en het tekort zal het komende decennium blijven oplopen. Zeker zolang er geen plekken worden aangewezen aan de randen van de stad, waar sneller tot grootschalige woningontwikkeling kan worden gekomen.”

Ook betaalbare huur

BPD laat echter ook weten dat ze voorstander zijn van gemengde wijken. De verschillende websites van ontwikkelaar BPD, van de gemeente Utrecht en van het project De Nieuwe Defensie spreken van 600 woningen, maar dat is volgens een woordvoerder van BPD al gedateerd. Er komen er 800.

De woordvoerder van BPD legt uit: “Aangezien wij net als de gemeente geloven dat gemengde wijken het meest toekomstbestendig en gezond zijn, hebben we afgesproken nog 200 betaalbare huurwoningen extra aan het programma toe te voegen. Dit betreffen 100 sociale huurwoningen en 100 middeldure huurwoningen, waarmee starters en middeninkomensgroepen op de Utrechtse woningmarkt kunnen worden bediend. Er komen op deze plek dus 40 procent sociale en betaalbare huurwoningen en 60 procent koopwoningen in het vrije segment.”

Gekoppelde berichten

94 Reacties

Reageren
  1. Piet

    Je kan wel zeuren en ik zelf vind dat er maar weinig sociale woningbouw tussen zit. Maar het zal straks gewoon allemaal tegen die prijs verkocht worden, dus dan zal dat wel marktconform zijn.

  2. GeeWee

    De prijzen zijn vergelijkbaar met het aanbod aan de andere kant van het water in de Dichterswijk. In die zin niet gek dus. Verder vraag ik me af of er saneringskosten waren voor de bodem van dit voormalige defensieterrein. Dat kan ook een deel van de prijs bepaald hebben.

  3. Tom

    Hebben deze mensen de laatste jaren nooit op Funda gekeken? Dit is gewoon wat een woning in Utrecht kost tegenwoordig. Zeker als je meeneemt dat het nieuwbouw is en je dus de komende jaren weinig aan renovatie en verduurzaming kwijt zult zijn zijn dit (helaas) hele realistische prijzen.

  4. Binnenstadbewoner

    “Betaalbare huurwoningen” in de commerciële sector bestaan niet. Zeker niet in Utrecht en al helemaal niet als een projectontwikkelaar dit roept.

    Utrecht heeft vooral behoefte aan betaalbare koopwoningen zodat inwoners die niet voor sociale huur in aanmerking komen niet veel te duur hoeven te huren en niet overgeleverd zijn aan de ‘betaalbare huurwoningen’ van een projectontwikkelaar. De gemeente had betaalbare koopwoningen kunnen stimuleren door hier eisen aan te stellen zoals bij mitros doet bij verkoop van huurwoningen. Zo zijn al deze woningen nu al voer voor speculanten en huisjesmelkers waardoor de prijzen nog veel meer omhoog gejaagd zullenn worden. Ik mis een beding dat de eigenaar hier zelf verplicht in moet gaan wonen.

  5. Scherpschutter

    Said it before. Will say it again. De overheid is het probleem. Niet de oplossing.

    Er is grond ZAT om op te bouwen in de gemeente Utrecht. We verzuipen in de grond waar zo hele woonwijken op gebouwd kunnen worden. De grond wordt alleen niet vrijgegeven door de Gemeente…Een gekleurde politieke keuze.

    Waar ze wel wordt vrijgegeven betaalt de ontwikkelaar de absolute jackpot aan grondprijs aan de gemeente. Hiernaast dienen projectontwikkelaars te voldoen aan een miljard regels van diezelfde gemeente, betalen ze torenhoge belastingen en ook wordt grond ook alleen vrijgegeven als er een autoloze energie-armoede wijk uit het jaar 1900 gebouwd wordt die in de kokervisie van D66 en GroenLinks past.

    Het probleem op de woningmarkt kan in twee jaar als sneeuw voor de zon verdwenen zijn. Het enige dat hoeft te gebeuren is dat ‘we the people’ de overheid terug in het hok stoppen en haar iedere bevoegdheid om zich op wat voor een manier dan ook met de woningmarkt te bemoeien af te pakken…Geef investeerders en ontwikkelaars de ruimte om te bouwen.

    Dit rabiaat linkse gemeentebestuur weet echter maar al te goed dat als je mensen de keuze geeft tussen een armoedig bestaan in een eco-wijk zonder infrastructuur (zowel qua auto als qua energie) en een normale gezellige en goed bereikbare buurt (vol wegen en vol gasaansluitingen) dat die burgers vrijwel zonder uitzondering optie twee willen. Dus wat doe je als kneiterlinkse gemeente? Je ontneemt burgers simpelweg optie 2 door bewust zo’n gigantische schaarste dat ze de armoedige jaar 1900 wijken maar morrend accepteren…

    En terwijl je de markt compleet om zeep helpt om je totalitaire distopie in de realiteit te brengen waar eigenlijk geen hond op zit te wachten, blijf je als ‘fatsoenlijk’ links bestuur natuurlijk wel heel hard roepen dat het allemaal de schuld van kapitalisme, ontwikkelaars en hebberige speculanten is, terwijl je vaagheden als “Utrecht moet wel een stad voor iedereen blijven” bralt.

    Het is tijd om de woningmarkt terug uit de handen van de overheid te nemen.

  6. Gerard Brugmans

    Keer op keer blijkt dat de gemeente absoluut geen partij is voor de grote vastgoed jongens. De schaamteloze wijze waarop die menen mee te kunnen praten over het woningbouwbeleid maakt pijnlijk duidelijk hoe de verhoudingen echt liggen. Binnenstadbewoner heeft helemaal gelijk, een woonverplichting en andere antispeculatie bedingen doen wonderen, maar dat zijn politieke beslissingen en daar wringt dus de schoen!

  7. Erwin

    Er wordt al genoeg gebouwd voor starters en middeninkomens. Mogen er ook eens huizen gebouwd worden voor de wat meer kapitaalkrachtigen? Of moet de Merwedezone een soort Nieuwegein worden?
    Als die kapitaalkrachtigen laten weer woningen achter. Lang leve de doorstroming.

  8. Jeroen

    @Binnenstadbewoner, als je ‘betaalbare’ koopwoningen bouwt op een plek waar veel hogere marktprijzen gelden dan zullen mensen er het verplichte aantal jaar blijven wonen om ze vervolgens voor de hoge marktprijs te verkopen. Lekkere jackpot is dat..

  9. Barend

    Ik vind dit een mooi project. Het is goed dat er nu ook eens voor het middensegment gebouwd wordt. De druk op de wijken Oog in Al en Tuindorp is extreem groot. Dat geeft al aan hoe gewild dit segment is.

  10. Sjaak

    “PvdA-raadlid Bülent Isik maakt zich kwaad als hij de koopprijzen ziet: “We willen toch een stad voor iedereen zijn? Nou, met deze prijzen zijn we dat niet. Een verpleegkundige, een politieagent of een loodgieter zijn hier dus niet aan het juiste adres. Op deze manier zijn we alleen een samenleving voor de rijken.”
    Inderdaad: een stad voor IEDEREEN. Daar horen, of je het nou leuk vindT of niet, ook mensen bij die wat meer te besteden hebben dan anderen. Ook die moeten ergens wonen. Vanaf het begin was het duidelijk dat veel woningen in deze wijk niet voor de loodgieter zijn. Nou en? We bouwen toch niet alleen voor loodgieters?

    Scherpschutter die altijd pleit voor meer markt zou hier blij mee moeten zijn. Oh nee, het is natuurlijk ook nu weer de schuld van het gemeentebestuur… 😉

  11. Joris

    Volgens mij is de vierkante meter prijs conform de markt.
    Goedkoop zelfs als je je beseft dat het hier nieuwe duurzame woningen betreft…
    Het is natuurlijk jammer voor de timmerman en metselaar dat ze ‘veroordeeld’ worden tot Nieuwegein. Maar ja, zo werkt ons systeem nou eenmaal. Alhoewel er óók sociale woningbouw tussen zit. Dat is dan óók weer ons systeem, wat langzaam uitgekleed is/wordt door het neo liberale gespuis.

  12. Paul W

    Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de gemeente hierin zelf een prijsopdrijvende factor is. Vanuit het stationsgebied zelf ervaren, heeft ze lak aan de belangen van de burgers en gaat vooral voor eigen gewin.

  13. Herman

    In de stad wonen ook beter gesitueerden, dus ook voor hen mag er gebouwd worden.

  14. Projectontwikkelaars Lives Matter

    Eens hoor Scherpschutter, de projectontwikkelaars zijn hier de échte slachtoffers.

  15. Utrechter2

    @Projectontwikkelaars Lives Matter:

    Op zijn best profiteren ze mee met de enorme schaarste die GroenLinks, D66 EN de PVDA om de woningmarkt creëren (woningen kunnen tegen woekerprijzen worden verkocht omdat de drie partijen kiezen voor groen en voor de belangen van zittende woningbezitters). Op zijn slechtst missen projectontwikkelaars wat omzet omdat de genoemde partijen vrijwel niet buiten de bebouwde kom willen bouwen.

    Nog belangrijker is het volgende.
    Het grote misverstand onder alles wat links en progressief is: de
    (linkse) overheid was vroeger een tegenstander van de woekeraars omdat ze de woningnood bestreed. Maar nu is de (progressieve) overheid juist een bondgenoot van de woekeraars geworden omdat ze de woningnood, netto, per saldo gezien, in stand houdt en groter maakt.

  16. Stiekema

    7 ton voor een eensgezinswoning is redelijk absurd. Het zijn niet eens “kasten van huizen”.

    Lees dat een hoop mensen dat een normale prijs vinden… Wat verdien je dan – vraag ik me af – als je een hypotheek van 7 ton kunt krijgen…

  17. Frank

    Op deze manier kun je ook van veel maatschappelijke problemen afkomen. Duur bouwen voor de kapitaalkrachtigen, en de sociale bouw naar de randgemeenten. Kijk naar die cijfers van de afgelopen jaren. Vindt je ook terug in de criminaliteit cijfers. En dat er genoeg gebouwd wordt voor starters en de lagere inkomens betwijfel ik ten zeerste. Alleen als er zware subsidie op zit.en dan nog in de buitenwijken en randgemeenten.

  18. Massegast

    Cees Grimbergen noemt in deze column (Volkskrant; Dinsdag 16 juni 2020) de Merwedekanaalzone. En geeft nog een reden voor de hoge woningprijzen: https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/de-nederlandse-pensioenfondsen-zijn-de-ware-aasgieren~b9e88d0c/
    Maar ja, pensioenen moeten natuurlijk ergens van betaald worden. En waar haal je anders bij een lage rentestand rendement vandaan? Dan wordt grondspeculatie één van de bronnen. Dus niet ‘piepen’ mensen. ‘t Is voor uw gepensioneerde buurman.

  19. Teringjantje

    Geen probleem toch? Als je het kan en wilt betalen dan ga je daar wonen, daar kies je zelf voor. Zo niet, dan niet. Raken ze het voor deze prijs niet kwijt dan zakt de prijs vanzelf. Dat heet vrije marktwerking.

    Ik snap alleen niet waarom er weer zo nodig 30% sociale huur tussen moet zitten. Zodat Koos Werkeloos ook weer voor een dubbeltje op de eerste rang mag zitten? Werk er dan maar voor, dat gepamper moet een keer stoppen.

  20. Marcel

    @scherpschutter
    Wat een verhaal. Ik citeer u o.a.:
    Het is tijd om de woningmarkt terug uit de handen van de overheid te nemen.

    U bent net als het gemeenteraadslid Bülent Isik en doet aan BLA BLA.
    Ik citeer u nog een keer: Er is grond ZAT om op te bouwen in de gemeente Utrecht. We verzuipen in de grond waar zo hele woonwijken op gebouwd kunnen worden.

    Waar dan? En welke infra structuur is daar of moet nog gemaakt worden? Dat kost niks natuurlijk? Het is niet alleen maar huizen prijs. Er moet nog wat omheen en zo.
    De PvdA roept ook maar wat om populair te doen. Hij weet ook wel dat het niet werkt wat hij wil. Bouwers bepalen, de markt bepaalt, de bouwvakkers bepalen en het materiaal idem. Ga maar naar Almere, daar wordt een hele nieuwe wereld gebouwd, 35 min afstand van Utrecht en een stuk goedkoper. En net als het gemeente raadslid: stop aub met dat bla bla.

  21. Hans

    @ Scherpschutter
    Waar ik het gisteren nog zo roerend met u eens was i.z. uw analyse m.b.t. het ‘verdienen aan huizen’, heel goed onder woorden gebracht, chapeau, daar ben ik het nu zo hartgrondig met u oneens. M.n. uw conclusie ‘Het is tijd om de woningmarkt terug uit de handen van de overheid te nemen‘ raakt in deze kant nog wal, Het is juist het volkomen gebrek aan adequaat overheidsingrijpen wat de woningmarkt verziekt, de wooncrisis in stand houdt en de modaal verdienende man of vrouw de stad uitjaagt of verleidt om de hals in de strop van een torenhoge hypotheek te steken. Een zwervend bestaan, dat kan niet. De overheid moet nu de regie nemen, en krachtdadig ook; bouwen voor de middenklasse, inderdaad, dus voor de onderwijzer, de verpleger, de politieman, de loodgieter en noem ze maar op. Zolang de projectontwikkelaars de baas zijn in de grote steden zal er maar een oogmerk zijn wat de boventoon blijft voeren: speculatie, woekerwinst maken en de gezinnen met een bescheiden beurs de stad uitdrijven naar, ja waarheen eigenlijk?
    ‘In gelul kan je niet wonen’. Een beroemd adagium wat nieuw leven ingeblazen moet worden. Gelul is overigens ook: zeggen, als politicus, dat de prijzen ‘fors’ zijn. Dat is het tenenkrommend understatement van het jaar 2020 wat mij betreft.

  22. Wim Vreeswijk

    Als we in 1985, via een referendum, tegen dat idiote open grenzen verdrag hadden mogen stemmen, waren we nu al 35 jaar baas over eigen landelijke/gemeentelijke grenzen geweest en was die overbevolking sindsdien niet zo gaan hollen en die prijzen niet zo extreem hoog geworden en had iedereen, zonder 10 jaar wachttijd, een redelijk, betaalbaar dak boven zijn hoofd gehad. Want ooit komt er ook een moment dat je die absurde hypotheek van 7 ton of zelfs 1,4 miljoen euro aan de bank terug moet betalen en dat in een gebied wat niet toegankelijk voor brandweer, ziekenauto, politie maar zelfs ook niet je eigen auto.

  23. Berendina

    Ook roept de gemeente dat ze geloven in een gemengde wijk als beste oplossing. Dan betaal je 800k voor een woning en dan woont er tegenover je iemand met een nieuwbouwwoning gesubsidieerd door de overheid en waar ze 695 per maand voor betalen. Dan vraag je jezelf ook af waarvoor je werkt. Dan kan je beter stoppen met gehaast leven, je diploma s inleveren en lekker in dezelfde wijk gaan wonen in een sociale huurwoning. Kinderbijslag erbij. Vrouw die beetje zwart erbij werkt in de schoonmaak…. Wat een mooi land leven we toch

  24. Willem

    Veel krokodillentranen hier. Of is gewoon niet goed geinformeerd over woningmarkt en vastgoedontwikkeling ? De goedkoopste grond koop je van de boer. Dit stukje grond is dat al heel lang niet meer dus die lage grondprijs kun je vergeten. En elke partij in de keten haalt zn deel uit de geld-ruif. Des te meer partijen betrokken zijn des te duurder wordt het. Iedereen wist vooraf dat dit daardoor nooit een goedkope plek kon worden. Binnenstedelijk ontwikkelen komt daardoor op heel veel plekken zo moeilijk van de grond. Dat het hier nu eindelijk wel lukt is prijzenswaardig. Al veel te lang waait het zand van deze vlakte ons om de oren. Hup! Bouwen ! Wonen! Het wordt een geweldige wijk.

  25. Rik

    @Scherpschutter: Hoe kan je nou blijven beweren dat het de schuld van de overheid is? Overal in de wereld neemt de inkomensongelijkheid toe door het jou bezongen neoliberalisme. En hoe zo is het tijd om de woningmarkt terug uit de handen van de overheid te nemen? Die is sinds mensenheugenis in handen geweest van de overheid. De problemen zijn ontstaan door de neoliberale geest die dit land in zn greep heeft gekregen begin jaren negentig. Lees het wetenschappelijke meesterwerk De onzichtbare hand van Bas van Bavel eens en zie in dat een vrije markt uiteindelijk iedereen de kop gaat kosten. Utrecht is lange tijd een stad geweest met een hele brede middenklasse, waarin niet zulke grote inkomensverschillen waren als in bv. een schizofrene stad als Den Haag. Laten we dat in Utrecht lekker zo houden, want die (vermogens-)afstand creëert alleen maar problemen. Of dacht je dat het toeval is dat ze in Den Haag zo graag de verbinder Jan van Zanen willen hebben?

  26. WV

    @ Willem

    Hear hear!!

  27. Scherpschutter

    @Hans 16/6/2020 – 12:39

    Alle problemen in de woningmarkt zijn door overheidsinstanties veroorzaakt, Hans. Alle…

    Het grootste probleem was, is en zal altijd blijven: de valsemunterij die een een fiat valuta vormt. De Euro. Perpetuum inflatie. Koopkracht die geroofd wordt van een burger zonder dat hij of zij dit door heeft. Daarom kostte uw huis in 1975 35.000 gulden en levert dat huis nu 300.000 Euro op, waar het precies hetzelfde huis met precies dezelfde intrinsieke waarde betreft. Over nog eens 20 jaar kost precies hetzelfde huis, met dezelfde intrinsieke waarde 1.000.000 Euro. Al sinds mensenheugenis jatten koningen, graven en overheden middels deze valsemunterij vrijwel ongezien enorme hoeveelheden koopkracht…terwijl de burger (thans, zij dit dit mechanisme niet snappen en zich niet kunnen wapenen) armer en armer wordt.

    Het een op 1 na grootste probleem in de woningmarkt is ook een overheidsprobleem. Beschikbare bouwgrond. Overheden weigeren voldoende bouwgrond vrij te geven en wat vrijgegeven wordt, kost tegenwoordig direct de absolute jackpot. De bouwkosten van een modaal rijtjeshuis zijn wellicht 90.000 Euro. De rest zit voornamelijk in door de gemeente peperdure grond en belastingen uiteraard.

    Het op twee na grootste probleem in de woningmarkt is het rampzalige keynesiaanse monetaire ECB beleid. Om de corrupte en defacto failliete zuidelijke EU-staten overeind te houden is jarenlang een bespottelijk lage rente nodig geweest. Wat is daar een nadeel van? Belachelijk veel en goedkoop krediet. Iedereen en zijn moeder wil een huis kopen. Gevolg? De vraag stijgt, het aanbod niet en de prijzen (in Euro’s) schieten de lucht in…

    En ook het volgende probleem is een overheidsprobleem. En dat probleem noemen we maar even linkse dwingende politiek. De Gemeente Utrecht geeft vrijwel geen enkele geen grond vrij om te bouwen, tenzij er linkse eco-stadswijken gebouwd worden. Zonder gas of autoinfrastructuur. Iedere projectontwikkelaar die met een ‘normaal’ plan komt wordt direct afgeschoten. Extra probleem hierbij is dat links u afhankelijk wil van de overheid omdat u anders die jaar 1900 wijken niet accepteert als burger natuurlijk. De gestoorde krankzinnige tegenstelling is dus dat het gemeentebestuur juist schaarste WIL om haar armoewijken erdoor te drukken….waar burgers het bestuur hebben aangesteld om het woningprobleem op te lossen.

    Dus hoe u kunt stellen dat nota bene projectontwikkelaars het probleem zijn (alsof het geld daar in de zakken zit…) is me werkelijk een compleet raadsel! Die verdienen namelijk het minst van iedereen die betrokken is bij een bouwproject. Het gros gaat de zakken van de overheid in (van grond tot vergunningen en van belastingen tot loonheffingen en winstbelastingen) en de winstmarge die overblijft voor een ontwikkelaar is vrij gering…Op een enkel nieuwbouwhuis dat voor 300K verkocht wordt verdient een ontwikkelaar netto (dus echt netto-netto onder de streep) misschien 10-20K. Hooguit!! Het gros zit in de zakken van nutteloze raamambtenaren…

    Hiernaast: ontwikkelaars WILLEN wel bouwen hoor! Ze staan te trappelen…Ze kunnen alleen dus niet. Want op welke D66/GroenLinks grond mogen ze bouwen…?

    De overheid is het probleem. Van A-Z! Nog meer overheid leidt tot niets anders dan nog meer ontwrichting van de woningmarkt. Als we de woningmarkt uit handen van de overheid nemen, alle gronden privaat bezit maken, belastingen opheffen, ambtenaren ontslaan en ontwikkelaars de vrije hand geven dan is er over twee jaar helemaal geen tekort meer, maar een markt die perfect in balans is, vol goedkope betaalbare woningen voor iedereen…

  28. arbeider

    We zijn allang geen stad meer voor “iedereen” sinds dit knettergekke linkse College het hier voor het zeggen heeft. Alhoewel “links” ? Utrecht word een stad voor de yuppies en bewoners uit de omringende dorpen/steden ( zelfs 020) die genoeg geld hebben.

    Enige oplossing is dit College bij de volgende Gemeenteraadsverkiezingen weg stemmen….De partij die foldert voor een bereikbaar Utrecht, betaalbaar Utrecht en het straattuig de oorlog verklaart krijgt heel veel stemmen!

  29. Johan

    Er is aan de westkant van Utrecht helemaal niet veel te koop in het hogere segment met een uitzondering voor Oog in Al. Kijk maar eens op Funda. Bijna alle ‘duurdere’ woningen zijn te koop aan de oostkant van Utrecht. Ik denk dat het daarom goed is als er ook eens een hoogwaardige wijk gebouwd wordt aan de westkant tussen wijken als Transwijk, Kanaleneiland en Rivierenwijk. Hierdoor krijg je juist meer diversiteit in west en trek je de omliggende wijken mee omhoog.

    Ik hoop alleen niet dat ze straks gaan compenseren door relatief veel sociale woningbouw aan de rest van de Merwedezone gaan bouwen (tussen de Rivierenwijk en Transwijk). Daar is momenteel al veel sociale woningbouw en het zou juist goed zijn als daar ook wat meer aanbod in het hogere segment komt. Het lijkt me daarom mooi als de verhouding sociale woningbouw / middensegment/ hoogsegment over de hele Merwedezone gelijk wordt gehouden.

  30. Jeroen

    Ik snap het ook niet zo goed. Heel Leidsche Rijn is toch al volgebouwd met huizen voor lage en middeninkomens?

  31. GGBrie

    Wees blij dat er mensen zijn die dit willen betalen (en ik voorspel dat ze in de rij staan). Door te verhuizen uit hun goedkope (en afbetaalde) koopwoningen kunnen ze dit doen en komen er goedkopere betaalbare woningen vrij. Of is het de kif dat jij aan de onderkant vd samenleving zit en dit niet kan betalen? Had je moeten doorleren toen je de kans had misschien en heb je daar nu stiekem spijt van? Daarna was en is het hard moeten werken. Zo doe/deed ik dat althans.

  32. Joas

    @ Arbeider

    Zo, jij hebt jezelf wel heel erg de verkeerde kant op laten framen.

    Je onderschat de invloed van het college op de wereld van het grote geld. Het college van B en W heeft niks te vertellen joh, dat zijn de vastgoedboeren en de projectontwikkelaars.

    Allemaal dankzij het neo-liberale beleid vanaf de jaren tachtig (Reagan/ Thatcher/ Lubbers/ Bolkesteijn/ Van Mierlo/ Balkenende/ Rutte en zelfs de PvdA die haar ideologische veren had afgeschud), waarbij de overheid zich moedwillig terugtrok; het erge is dat jij denkt dat het aantasten van de positie van de middenklasse en onderklasse de schuld van links is (wanneer en hoe dan), terwijl het eerder het omgekeerde is. Kijk naar het stemgedrag in de kamer van VVD/ CDA/ en PVV en Forum, maar ook D’66 en zelfs PvdA en zie hoe erg zij de kant van het grote geld kiezen. Je doet dus het domme, namelijk rechts stemmen, terwijl je dit alleen maar van de regen in de drup zal doen brengen, rechts is namelijk de oorzaak van datgene waar je tegen aanloopt en waar jijzelf aan ergert. Raar en vreemd dat je dit niet ziet of wil zien. Het zogenaamd linkse college (sinds wanneer zijn D’66 en CU links trouwens?) bestaat niet en heeft veel minder te vertellen dan jij denkt.

  33. Henk

    @scherpschutter
    Dank weer voor deze bijdragen, opnieuw uitstekende analyses! Vrees echter dat het linkscommunisme en het idee dat de maatschappij maakbaar is te diep is geworteld in de redeneertrant van velen, uitgezonderd de bewust opererende valsemunters natuurlijk, om het tij nog te keren. Tenzij er politici opstaan die dit net zo goed kunnen uitleggen. Overweegt u dit zelf? Mijn stem heeft u dan…..

  34. trol

    Massegast…dank…zo had ik het nog niet bekeken. Blijkt eens te meer dat de boomers schuldige zijn 🙂

  35. Geinig

    Kom graag in Londen, daar heb je ook veel van dit soort projecten. Echt gezellig wordt dit type wijk nooit. Wel duur. Gaan we toch naartoe in Utrecht. Sociale huur ‘estates’, yuppenhokken, studentenhuisvesting en daartussen nog een verdwaalde middenklasser en/of oudere die iets in betere tijden heeft gekocht. De balans is een beetje zoek. Ben benieuwd hoe dit zich op lange termijn ontwikkelt. Het kan zo ten negatieve omslaan. Een ding staat voor mij vast: een leuke plek om te wonen moet niet onbereikbaar worden voor de middenklasse die zoveel belasting betaalt relatief.

  36. Scherpschutter

    @Henk 16/6/2020 – 15:10

    Bedankt en graag gedaan Henk! En dan vergeet ik nog te vermelden dat de overheid de markt uiteraard ook nog verziekt met een compleet geschift aantal sociale huurwoningen (uit mijn hoofd in Utrecht iets van 40%), waarin mensen op kosten van andere mensen spotgoedkoop kunnen wonen…Veelal mensen die geen enkele reden hebben om in een sociale huurwoning te wonen (kunnen prima kopen!), anders dan dat het zo lekker goedkoop is.

    “Vrees echter dat het linkscommunisme en het idee dat de maatschappij maakbaar is te diep is geworteld in de redeneertrant van velen, uitgezonderd de bewust opererende valsemunters natuurlijk, om het tij nog te keren.”

    Mark Rutte werd recent compleet uitgelachen toen hij Nederland een in de kern diep socialistisch land noemde. Mark Rutte had echter volkomen gelijk…Zelfs de meest rechtse bewegingen in Nederland zijn sociaal-economisch werkelijk KNEITERLINKS. De PVV bijvoorbeeld haalt de SP nog links in met 200 km per uur…

    “Tenzij er politici opstaan die dit net zo goed kunnen uitleggen. Overweegt u dit zelf? Mijn stem heeft u dan…..”

    Neen. Ik beschouw de politiek (op ieder niveau) als een criminele organisatie. Daar wil ik niets mee te maken hebben. Ik ben een vreedzaam mens en wil simpelweg met rust gelaten worden, zonder dat een zooi (door mij nog nooit gesanctioneerde) incompetenten met zelfverklaarde monopolie op agressief geweld mijn vruchten van arbeid menen te kunnen inpikken en mijn vrijheid inperken.

  37. Inez

    @teringjantje: Sociale huur is niet alleen voor werkelozen, ook voor mensen die weinig inkomen hebben en toch hard werken.
    En heb je wel eens gedacht aan mensen die chronisch ziek zijn en niet meer kunnen werken?
    Genoeg mensen die een sociale huurwoning nodig hebben en hier soms tientallen jaren op moeten wachten.

  38. Massegast

    @Geinig — Eens met je opmerkingen: ‘situatie kan zo omslaan’ en ‘aan de middenklasse wordt niet gedacht’. Op een gegeven moment gaan beide zaken zich ook politiek vertalen. Kan wel even duren voordat iedereen wakker is en tot relevante actie komt. Zal in meerdere opzichten schokkend worden, maar voorlopig zitten we nog even in de bubble.

  39. Massegast

    @Trol — Nou, om boomers nu meteen te ‘criminaliseren’…. tuut, tuut, ho, ho. Wel 40 jaar gewerkt, met pensioenopbouw = uitgesteld salaris. En die pensioenopbouw is natuurlijk versterkt en uitgebouwd met rendementsvolle beleggingen. In principe niks mis mee.

  40. G. Veldhuijzen

    Het zou in Nederland voor de hele bevolking heel goed gaan maar als aan de andere kant het aantal klanten van de voedselbanken blijft stijgen en de huizenprijzen, zowel voor huurders als kopers, zodanig stijgen dat deze zodanig onbetaalbaar worden dat heel veel mensen op straat belanden en vervolgens daklozen genoemd worden, klopt er iets niet met de bewering. Een van degenen die reageerden verwijst zeer terecht naar de kolom van Cees Grimbergen die eerder de documentaire “zwarte zwanen” over de pensioenfondsen maakte waar vele miljarden in rondgaan. Degenen die gewoon een loon ontvangen hebben steeds daarvoor een deel van hun eigen geld ingeleverd voor de opbouw van de pensioenen vervolgens gebeurd met al dat ingezamelde geld iets waar het helemaal niet voor bedoeld is namelijk beleggen in z.g. sociale woningen waarbij tijdens de z.g. projectontwikkeling veel geld aan vele strijkstokken blijft hangen. Ik mis de opbouw naar een transparante grondprijsberekening, er kunnen altijd onder de oppervlakte dieren zijn begraven of afval van een voormalige industrie worden aangetroffen maar dit verklaart nog steeds niet de extreem hoge huizenprijzen ?.

  41. Trol

    Was ook ironisch hoor….maar maak van die 40 maar 30 jaar 😉

  42. Bromsnor

    Bromsnor zegt: Google “Blackstone”, “grondspeculatie” en “Merwedekanaalzone” en je begrijpt waarom de woningen zo duur zijn.

  43. Ties

    Als straks de hypotheekrente negatief is, zeurt niemand meer over dit soort bedragen……
    Verder gewoon uitsmeren over 50 jaar en een deel aflossingsvrij. Dan kost het maar een halve drol. Die kan helaas wel enorm stinken.

  44. Koel Hoofd

    De polder rijnenburg moet een energielandschap worden omdat GL en D66 dat willen. Het gevolg is nieuwbouw in de stad: peperdure stapelwoningkjes in een wijk zonder infrastructuur maar wel draaiend op onduurzame energie.

    Het is tijd voor een Leefbaar Utrecht 2.0 want de linkse elite helpt de stad naar de groene kloten. Maar aangezien politiek een carriere keuze is geworden waarvoor zelfs speciale opleidingen zijn ontwikkeld, zal dat er niet meer van komen.

    Ben het eens met Scherpschutter, de politiek is een criminele organisatie welke het volk aan alle kanten manipuleert om er meer geld aan te onttrekken vanwege de eigen carriere doelstellingen. Daarbij wordt over lijken gaan ook niet geschuwd.

  45. Tim

    Zou het zelf niet overhebben voor deze locatie. Tuurlijk, je zit op steenworpafstand van het station, maar of je daar dan één van de grootste verkeersriolen van de stad en een zwaar deprimerende omgeving voor moet dulden. Tja, het is inderdaad wat de gek ervoor betaalt…

  46. Nina

    En dan straks nog een bank vinden die bereid is de hypotheek te verstrekken…..

  47. Don

    Dit groen slinks D66 college bouwt alleen voor haar eigen groen culturele elitaire achterban. Zieltjes winnen voor de volgende verkiezingen. Inderdaad hoog tijd voor Leefbaar Utrecht 2.0 of een partij die e belangen van de hele Utrechtse bevolking kan behartigen.

  48. Indra

    @Don
    In Utrecht wonen veel stemmende studenten die op scholen zijn klaargestoomd om zich schuldig te voelen over de staat van het milieu èn de druk om er iets aan te doen. Ik heb zelf tieners en kan zeggen dat daar behoorlijk wat promotiemateriaal op wordt losgelaten.

    Die studenten stemmen dus graag GL om het onderbuikgevoel te sussen.

    Ik ben overigens voor het milieu; ik maak er zelf ook onderdeel van uit 😉.

  49. berend

    Wat een prijzen en dan zit je in kanaleneiland ook nog…

  50. Michiel

    Het is vrij simpel. In de basis komen prijzen tot stand door vraag en aanbod. In Nederland, en vooral in Utrecht (en andere grote steden) is er veel vraag en beperkt aanbod. Daar kan de lokale overheid maar in beperkte mate iets aan doen.
    De landelijke overheid daarentegen zou bijvoorbeeld eens kunnen beginnen met de ongeremde bevolkingsgroei eens tegen het licht te houden. Als er ieder jaar 100.000 mensen in je land, dat toch al vrij dicht bevolkt en bebouwd is, bijkomen, dan moet je dus ieder jaar een stad ter grootte van Hilversum erbij bouwen. Ieder jaar weer. En het gros van al die mensen wil in de randstad wonen (en werken). Dát is is de situatie die we nu al jaren (decennia) hebben. Gek genoeg hoor ik in geen enkele discussie iets over waaróm er toch zo veel vraag naar woningen is. Altijd maar weer wordt alleen benoemd dat er meer gebouwd zou moeten worden en hoe we dat dan voor elkaar moeten krijgen. Maar het is dweilen met de kraan open. Dat komt trouwens niet omdat we in Nederland zoveel kinderen krijgen. Het geboortecijfer ligt al tijden lager dan nodig om de bevolking op peil te houden. Dit is allemaal immigratie.
    Daarnaast is het natuurlijk ook nog eens zo dat er steeds meer alleenstaanden zijn, dus waar er vroeger meer mensen in minder huizen pasten, zijn er nu steeds meer woningen die slechts door één persoon bewoond worden.
    Dan is er nog de kwestie van de enorm (kunstmatig) lage rente, wat de hypotheken goedkoop maakt. Dit drijft de vraag nog verder op waardoor de prijzen verder stijgen.
    Maar als we de bevolkinsgroei nou eens voor de komende 10 jaar zouden beperken tot max 10.000 personen per jaar, dan verdwijnt de woningnood als sneeuw voor de zon. Maar ja als je het over immigratie wil hebben dan ben je eng en rechts en zo, dus modderen we maar voort en doen we net alsof ongeremde bevokingsgroei een soort natuurwet is waar we niets aan kunnen doen en waar we het niet eens over mogen hebben. Vooral links is hier allergisch voor, terwijl die enorme bevolkingsgroei natuurlijk ook haaks staat op welk klimaat-, natuur- en milieudoel dan ook.

  51. Sjaak

    @nina: waarom zou dat een probleem zijn als je 2,5 ton per jaar verdient en partner ook ruim een ton 😁

  52. Y

    @michiel

    10 k per jaar? Dan stort de hele economie in. Nederland leeft van de immigratie!

  53. Nina

    @Michiel
    De hypotheekverstrekkers kijken bij de betaalbaarheid niet alleen naar het inkomen, maar naar de jaarlijkse draaglast voor kopers t.o.v. hun inkomen op basis van de rentelast. Ik kon bijv. meer lenen bij een kortere rentelooptijd, omdat de rente dan lager is. De prijzen konden daardoor de afgelopen jaren flink stijgen, omdat de hypotheekrente daalde.

    De hypotheekrente hoeft maar te verdubbelen (en is dan nog steeds historisch laag) en de betaalbaarheid van huizen glijdt onderuit waardoor de verkoopprijzen gaan zakken.

    Geloof mij maar; het groeimodel is er wel uit. Alleen de projectontwikkelaars hebben hun verdienmodellen nog niet afgestemd op de grootste economische crisis in 100 jaar die door economen wordt voorspeld.

    Tenzij we hyperinflatie krijgen natuurlijk, dan stijgen alle prijzen in Nederland.

  54. JJ

    Je analyse klopt deels, maar om hier nu weer rechts-links van te maken…..pfffff

    Je bent trouwens eng rechts als je net doet alsof al die immigranten uit Afrika e.d. komen, zoals het vaak door Forum en PVV wordt voorgesteld. De waarheid is wel dat we Europese en Westerse migratie zien als onderdeel van het geheel. Dit zijn expats (hoger opgeleiden in sectoren waar er een tekort is aan Nederlands hoog opgeleid personeel, of het niveau van het eigen personeel is onder de maat), studente; en ook werknemers uit de glastuinbouw en de distributiecentra behoren bij de grootste groepen immigranten.

    Maar verklaart dit per sé alle druk op de woningmarkt? Dat is maar de vraag. Voor de laatste 2 groepen wordt namelijk vaak snelle en flexibele huisvesting geregeld inmiddels, dus dit zijn vaak geen woningzoekende op de markt.

    Het aantal alleenstaanden heeft natuurlijk wel een enorme impact op de woningmarkt. Daarnaast drukken expats, die met name nodig zijn in de sterke economische regio’s, wel degelijk enorm op de woningmarkt, omdat ze vaak snel en instant woningen zoeken en de baas (de gek) er voor geeft wat hij wil. Ook de enorme vraag naar studentenkamers doet vierkante meterprijs voor simpele kamertjes’s, maar dus ook voor de rest van de omliggende van de panden, enorm stijgen. Daarnaast zien we natuurlijk ook dat wonen een statusdingetje is, met name voor de yup, iets waarmee je jezelf profileert (wonen in een ‘onontdekte oude wijk’ en die verbouwing, nieuwe keuken, hippe tuin), wat ook weer de vraag en de kosten enorm doet stijgen (sommige yuppen verhuizen iedere 3 jaar), ook omdat ze zelf wonen als verdienmodel zien. We zien ook de buitenlandse rijken, die graag in de hippe internationale grote steden een 10e huis of appartement moeten hebben de vraagprijzen enorm opjagen, zie de penthouses in Amsterdam, die weg gaan voor 8 miljoen euro. Kun je nagaan waarvoor die ex-sociale woningbouw huizen die daarnaast staan en nu verkocht worden, weg gaan.

    Daarnaast spelen de woningcoöperaties vieze spelletje door ook als speculant, handelaar, vastgoedboer, projectontwikkelaar (en dubieuze partner in gronddeals met gemeentes) een rol spelen. Zij graaien mee op het verhippen van complete wijken, want ook voor hen, katjang katjing, meer inkomsten (en minder sociale problemen die zij niet meer hoeven op te lossen) Woningbouwverenigingen die groot bedrijfje willen spelen, te zien aan topsalarissen voor de top (kijk maar eens naar Portaal en Mitros, wat daar de directie (soms 2-koppig, soms 3-koppig) wel niet verdienden). Maar zijn ze er voor hun achterban? Ook zij rekenen marktprijzen door in huur, waardoor sociale woningbouw ineens pas begint vaak vanaf 650 euro, voor leeggekomen woningen. Binnen 5-10 jaar of 2 a 3 nieuwe bewoners hebben deze woningen zich al buiten de sociale markt geprijsd door de jaarlijkse huurverhogingen.

    Een mogelijke oplossing voor de sociale huurmarkt, de verhuurders hebben een maatschappelijke taak immers. Zeker als een groot deel van de Nederlandse inwoners uit de middenklasse kukelt en de lage inkomensgroep (door de grote hoeveelheid zzp’ers ook, die vaak nog niet eens in aanmerking komen voor sociale huur trouwens).De oplossing: Flexibele huurprijzen. Bewoners die aangewezen zijn op sociale huur betalen altijd max. 1/3 van hun loon/ inkomsten aan huur, ongeacht de marktprijzen in de wijk of buurt. De huurprijs schuift mee met het inkomen. Mensen mogen na een sterke inkomensstijging 1,5-2 jaar blijven zitten in de woning, om ruimte te hebben om iets anders te vinden. Wanneer iemand wegverhuisd uit een sociale woning wordt er voor de te bepalen huurprijs gekeken naar wat een vergelijkbare sociale huurwoning gemiddeld in Nederland kost, gelet op grootte, aantal kamers en energielabel. De locatie hoort niet meer mee te wegen in de prijs, hetgeen nu wel degelijk meegerekend wordt.

    Bij nieuwbouw koophuizen en koophuizen in de te populaire wijken en buurten waar te veel gespeculeerd wordt moet de koper verplicht zijn huis bewonen, op eigen naam. Financiering mag wel deels extern gebeuren (in aanschaf, niet voor betalen hypotheek, maar dit moet via goede juridisch houdende contracten afgedekt worden> geen zwart geld in huizen bijv.). 2e huizen, huizen voor de verhuur en voor speculatie en huizen bedoeld voor uitmelkende huisbazen voor kamerbewoning zijn niet meer toegestaan. Ook mag een huis pas na 5 jaar of 10 jaar doorverkocht worden, met een boeteclausule in het contract. Alleen bij zwaarwegende redenen (scheiding, andere baan in andere regio, forse inkomensdaling, overlijden in familie, etc.) zou het mogelijk moeten zijn om het huis te kunnen verkopen. Maakt meteen ook duidelijk dat het kopen van ene huis een zwaarwegend ding is en niet iets dat je zomaar even doet. Niet alleen omdat het gevolgen voor je zelf heeft, maar gevolgen voor de hele maatschappij.

    De SSH’s van het land moeten veeeeeel en veeeeeel vaker zo goed als gratis grond / braakliggende grond van gemeentes tot hun beschikking krijgen om complexen bestaande uit flexibele units (die zeker 25 jaar meegaan) snel uit de grond te stampen om bijna alle vraag naar studentenkamers en starterswoningen op te vangen en dan niet tegen huurprijzen van 700 euro verhuren, maar tegen prijzen tussen de 250 en 400 euro. Ook zouden zij panden in eigendom kunnen krijgen die door de wet bebop onteigend zijn door de staat/ overheid, zodat zij deze middels kamerverhuur kunnen verhuren. Er moet niet gekeken worden naar een zich steeds opstuwende vraagprijs bij studentenwoningen, maar gekeken worden naar wat de gemiddelde student te besteden zou kunnen hebben aan huur (via duo/ belastingdienst; en dus ook niet naar rijke ouders die toch wel schuiven). Hiermee haal je meteen en acuut de druk van markt af en bijkomend voordeel is dat je huisjesmelkers uit de markt kan gaan prijzen.

    Je kan het probleem van een tekort aan kamers voor studenten en starters de wereld uit helpen door te beginnen bij genoeg units beschikbaar te hebben voor de aankomende eerste jaar studenten. De flexibele units zijn makkelijk te realiseren in een periode van 6 maanden. Zo kan je binnen een x-aantal jaar succesvol problemen bij de lurven pakken. De eerste jaar worden meteen ingeschreven bij woningnet, hun inschrijftijd loopt door, ook als ze al in Utrecht wonen. Ook kan je meteen al beginnen door bij deze flexibele complexen ook flexibele units voor starters (1, 2 en eventueel 3 persoons) units te bouwen, waar mensen tot hun 35e relatief goedkoop kunnen wonen. Ook hier kan weer gekeken worden na een huurprijs die niet gebaseerd is op opstuwende vraagprijzen, maar kan gekeken worden naar wat de gemiddelde Nederlandse starter (niet alleen de hoger opgeleiden) kan besteden aan huur, wanneer hij 1/3 van zijn loon aan huur kwijt zou zijn. Ook info die de belastingdienst heeft.

    Je zou dan uitkomen op huurprijzen variërend van 550 euro-850 euro. Starters kunnen dan in 5-10 jaar aan een plan gaan werken hoe het daarna verder kan. Wellicht kan een SSH betrokken worden bij het opstellen van een goed deugdelijk financieel plan voor haar huurders, zodat doorstroming na de leeftijd van 35 ook echt mogelijk is. In de tussentijd zou de wachttijd op huurwoningen overigens gewoon door moeten lopen, voor een groep die aangewezen gaat zijn op sociale huur nadat ze starter af zijn (ook sommige hoger opgeleiden hebben lage inkomens namelijk). Men heeft dan inmiddels in het meest extreme geval al 14 jaar wachttijd opgebouwd, als men als 1e jaar student meteen ingeschreven wordt bij woningnet.

    Als het wettelijk gezien toegestaan is, zou je de starterswoningen beschikbaar kunnen maken voor mensen die aan kunnen tonen, dat ze de 5 jaar voordien ingeschreven hebben gestaan in een gemeente in de regio van Utrecht, en/ of dat ze 2 jaar werkzaam zijn in de regio (bij overgang naar vast contract) en/ of een opleiding hebben genoten in de regio Utrecht en dat ze een leeftijd hebben die boven de 24 ligt (tot 24 kunnen jongeren in bijzondere gevallen echt wel thuis blijven wonen). Er zouden wel speciale urgentieregelingen kunnen komen voor jongere starters op de woningmarkt waarbij het niet mogelijk is thuis te blijven wonen wanneer men volwassen is.

    Zomaar wat plannen, die gewoon haalbaar zijn als deze politieke keuzes gemaakt zouden worden.

  55. Toine Goossens

    Citaat BPD:

    ‘Er komen er 800 geen 600…..
    , hebben we afgesproken nog 200 betaalbare huurwoningen extra aan het programma toe te voegen. Dit betreffen 100 sociale huurwoningen en 100 middeldure huurwoningen, waarmee starters en middeninkomensgroepen op de Utrechtse woningmarkt kunnen worden bediend. Er komen op deze plek dus 40 procent sociale en betaalbare huurwoningen en 60 procent koopwoningen in het vrije segment.’

    Hiermee geeft BPD, mede namens de gemeente, impliciet het antwoord. De stichtingskosten van sociale- en middenhuur woningen worden verlaagd om deze betaalbaar te houden. Dat gaat via het verlagen van de grondkosten voor deze woningen. Vervolgens wordt deze grondkorting toegerekend aan de koopwoningen, die worden duurder.

    Datzelfde mechanisme wordt ingezet voor het verdelen infrastructuurkosten en voorzieningen aan de woningen. Daarmee wentelt de gemeente haar kosten af op de nieuw te bouwen woningen.

    Winnaar van dit spel? De bestaande eigen woning bezitters. Die zien de waarde van hun woning stijgen. De koopmarkt wordt nog meer ontwricht. Leest u in dat licht de kritiek van @Scherpschutter nog eens. En wie weet gaat @Scherpschutter zich in dat mechanisme verdiepen. Ik hoop het.

  56. Mikel

    Het zijn appartementen! Flats. 3-4-5 hoog. Niks meer en niks minder. 90%. Daar moet meer dan 3 ton voor worden betaald. Bizarre prijzen voor flatjes.
    Wil je 1 van de maar liefst 60 eensgezinswoningen dan kan je 7 ton betalen. Uiteraard ingebouwd door de flats.

  57. 030

    Het lijkt wel of er maar twee keuzes zijn: sociale huurbouw of retedure vrijbouw. Dat er een hele grote groep tussen dat servet en dat tafellaken valt lijkt niet echt van belang.

  58. erwin

    @030: al een keer ten westen van Utrecht geweest? Ligt een heeeele grote wijk: Leidsche Rijn. Speciaal voor die grote groep waar je het over hebt.

  59. Koel Hoofd

    @Michiel
    Helemaal mee eens!
    Alleen betekend dat wel een complete reorganisatie van onze sociaal economische maatschappij. Terug naar de jaren zeventig met 40 urige werkweken, vrouwen die moeder huisvrouw zijn en studeren alleen voor de presterende slimmen. Daar trapt de millennial nooit meer in!

    Wen er maar vast aan, compacte onleefbare steden waar tonnen moeten worden neergelegd voor een paar vierkante meter leefruimte zonder zonlicht. Dat is de huidige trend, veel kleinere opelkaar gestapelde woningen voor veel hogere prijzen want dat is sociaal en goed voor het milieu. Als je over 20 jaar als alleenstaande een woning hebt van 85m2 met een tuintje, dan wordt je voor asociaal uitgemaakt en verplicht om een wildvreemde onderdak te bieden.

  60. Utrechter2

    We kunnen 20 oorzaken erbij halen maar wat wil de gekozen politiek met Rijnenburg? Zoveel mogelijk woningen of toch perse 1 of meer windmolens erbij?Dat is de Utrechtse realiteit: veel -gepraat- over woningzoekenden maar zodra er een windmolen op het spel staat laten politieke partijen zien waar de echte prioriteiten zitten.

    Als rechtse partijen beter kunnen communiceren aan studenten dat groen beleid in direct verband staat met hun studieschuld dan kan het stemgedrag onder studenten veranderd worden.

  61. Utrechter2

    En wat ook belangrijk is: alle grondposities openbaar maken. Zodat duidelijk wordt hoe marktpartijen op een nepmarkt (grondmarkt kan niet in de fabriek geproduceerd worden namelijk) te werk gaan.

  62. JJ

    @ Utrechter 2

    Rechts is al sinds de jaren tachtig de oorzaak van deze ellende.

    Het hele neo-liberale beleid = hun agenda: VVD en CDA hebben deze agenda er doorheen geduwd. PvdA is door wolven in schaapskleren gekaapt ook deze agenda te volgen.

    PVV is een afsplitsing van de VVD en VOOR neo-liberaal beleid. Forum is economisch gezien rechtser dan de VVD.

    Gelukkig zijn de studenten slim genoeg om niet rechts te stemmen, at zou de situatie alleen maar verERGERENin plaats van verbeteren.

    Er moeten hele andere keuzes gemaakt worden. Het beleid moet niet alleen maar in het voordeel van de rijken en het bedrijfsleven zijn. Het is simpel zat eigenlijk.

  63. Utrechter2

    @JJ: rechtse partijen kunnen wel studenten overtuigen van de prijs die hun idealisme (of erger: naïviteit) heeft bij windmolenavonturen.

    PVV heeft in vergelijking met de PvdA heel weinig toegegeven (Catshuisakkoord). Ze hebben als enige partij een scheidslijn getrokken (toen er nog meer bezuinigd moest worden onderin) tussen compromissen sluiten, en ALTIJD maar blijven tekenen voor VVD beleid.

    Er is nog wel één partij, die extreem vaak als looser partij wordt geframed, maar het is de enige partij die voor loosers opkomt (en durft te stellen dat je in een windmolen niet kunt wonen).

  64. JJ

    @ Utrechter 2

    Misschien moet je eens naar het stemgedrag van de PVV gaan kijken en niet afgaan op wat hun propagandamachine je voorschotelt. Wilders was ooit lid van de VVD en stemt voor +/- 60%, een meerderheid van de gevallen, gewoon met zijn oude club mee. Rutte mag achter de schermen gewoon met zijn handen door het haar van Geert gaan hoor. De PVV stemt echter vaak nog neo-liberaler dan de VVD, de in de pers geuite woorden gaan vaak nergens op en bestaan uit schijnbewegingen, omdat ze weten dat stemmers beweringen niet checken.

    Wat hebben die studenten eigenlijk met die windmolens te maken? Windmolens hebben te maken met een verplichte (voor iedere gemeente) energietransitie, verplicht vanuit landelijke en provinciale overheid. Er zijn overigens een hoop groene en linkse mensen die niet zo’n van zijn van hele grote windmolens en er zijn er ook genoeg die geen fan zijn van biomassa trouwens (zie Urgenda).

    Hier even het stemgedrag van de PVV op een rijtje:

    https://sdproducties.wordpress.com/2015/12/23/wat-beloofde-en-hoe-stemde-de-pvv/

    https://www.trouw.nl/opinie/vergis-je-niet-ook-op-economisch-vlak-is-de-pvv-keihard-rechts~bdb6de73/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F

    https://decorrespondent.nl/6208/de-pvv-is-economisch-helemaal-niet-links-integendeel/373481344192-92be8b24

    https://www.partijgedrag.nl/partijgelijkenis.php

    Vertrouw je de link niet, kan je het zelf nazoeken op de website van de 2e kamer.

  65. Utrechter2

    @JJ: kunnen Trouw en Rutger Bregman ook van de PvdA en D66 zo’n lijstje maken of willen ze dat liever niet?

    Studenten hebben ALLES met windmolens te maken. Want juist in studentensteden scoort GroenLinks hoog: rara hoe komt dat? 1 oorzaak is dat ze (nog) niet de link leggen tussen groen en beperkt woningbeleid en de hoogte van hun kamerhuur/studieschuld.
    En als u wilt stellen de coalitie in Utrecht vooral slachtoffer is van het opgelegde klimaatbeleid; dan mag u de partijen bij het Rijk en de provincie noemen die dit stringente klimaatbeleid mogelijk hebben gemaakt.

  66. Utrechter2

    En eh, de laatste partij waar ik naar hintte is de SP. Een partij die links is gebleven en het oplossen van de woningnood nog op 1 heeft staan.

  67. Utrechter2

    En om het oorverdovende zwijgen te doorbreken in bestuurlijk Nederland. Mag de Nederlandse overheid wel zelf grootschalig bouwen van de EU? Of is ze verplicht (buiten bijstandswoningen en studentenwoningen) om met marktpartijen en projectontwikkelaars in zee te gaan? Je weet wel: EU is allergisch voor staatssteun, en vindt dat alle grote projecten aanbesteedt moeten worden aan marktpartijen.

  68. Koel Hoofd

    @JJ en Utrechter2
    Alle politieke partijen hebben hier schuld aan, dit is geen rechts links kwestie.
    Want GL en D66 drukten hier hun zin door en de rest zweeg en keek toe…
    In de Tweede Kamer was het rechts wat neoliberaal kapitalisme promote, maar links vond het allemaal prima want dat leverde meer geld op voor de linkse hobbies. Links kon er elitair door worden en de arbeider, die links groot heeft gemaakt, de rug toe keren.

    En windmolens er hier nu bij halen is onzinnig. Die energietransitie is afgedongen door de groene linkse elite in zowel de EU als nationale politiek als gesubsidieerde NGOs die er allemaal heel erg goed aan verdienen zonder er iets voor te hoeven doen dan een verkooppraatje te houden aan de politiek. Immers, die transitie wordt betaald door de belastingbetaler, die als dank daarvoor onbetaalbare woningen terug krijgt. Het is de volledige politiek die hier het volk in de kou laat staan omdat hun warme gevoel van binnen moet komen dankzij absurde ideologieen.

  69. Scherpschutter

    Het semantische trucje van kneiterlinks door de PVV en de VVD sociaal economisch rechts te noemen (of neo-liberaal) is al zo oud als de weg naar Rome en al lang doorprikt.

    Als je het mogelijke sociaal-economische spectrum in het geheel beziet als een horizontale staafdiagram waarbij je de rol van de overheid in een totale economie uitdrukt in een percentage, dan staat helemaal links bij 100% het communisme, helemaal rechts bij 0% het liberalisme/libertarisme en in het midden vind je corporatisme.

    Als je vervolgens bedenkt wat er zou gebeuren wat er gebeurt als iedere politieke partij 100% de zin zou krijgen en haar beleid 100% zou kunnen uitvoeren, dan begrijp je al snel dat er helemaal geen economisch rechts in Nederland bestaat. Er bestaat louter links, linkser en nog linkser.

    Forum voor Democratie zou als je het sociaal economische programma doorrekent uitkomen op 55% staatsrol in de totale economie. Dat is uiteraard niet rechts of liberaal, maar net iets links van het intrinsiek al linkse corporatische midden. Links dus. VVD zou ongeveer uitkomen op een rol van 60% in de totale economie. Linkser. De PVV is fors links op 70% en GroenLinks en de SP staan op standje bruut links.

    Om de onderstaande quote van JJ in het enige juiste perspectief te plaatsen:

    “PVV is een afsplitsing van de VVD en VOOR neo-liberaal beleid. Forum is economisch gezien rechtser dan de VVD.”

    Dit zou dus moeten zijn: PVV is een afsplitsing van de VVD en VOOR linkser sociaal economisch beleid dan het linkse beleid van de VVD.. Forum is economisch gezien net iets minder links dan de VVD, maar bevindt zich nog altijd links van het corporatistische midden in het sociaal-economische spectrum van communisme tot liberalisme.

    Er is geen sociaal economisch rechts in Nederland. Er is geen enkele(!) partij die de verzorgingsstaat wil afbreken. Of de belastinginning van de overheid terug wil brengen naar 20 of 30% van het totaal en de overheid fors wil inkrimpen. U kunt ‘kiezen’ tussen links (Forum en VVD), nog linkser (PVV-D66-CDA) of kneiterlinks (SP/GroenLinks).

    De huidige crisis op de woningmarkt is dus hoe dan ook de schuld van links. Partijen die stuk voor stuk een enorme rol in de overheid voorstaan 55-80%. Er bestaat namelijk al 50 jaar geen (sociaal economisch) rechts in Nederland. Er bestaat alleen goedkope retoriek waarmee een kunstmatige verdeling wordt opgeroepen, waar de realiteit is dat de VVD en de SP het op de linkerzijde uitvechten op een stukje links spectrumbar van 25% verschil.

    Neo-liberalisme is een fantoom. Een non-existent spook dat voornamelijk extreem linksen achter iedere boom lijken te imagineren. Er is louter links, linkser of nog linkser in Nederland.

    Wie trapt hier nou nog in? De linkse overheid heeft de woningmarkt verkloot. Niemand anders. Punt.

  70. Bill

    Ja, de markt bepaalt de prijs, en dat is nu eenmaal hoog in een populaire stad als Utrecht. En de locatie bepaalt die prijs ook, in het centrum van de stad kan je nu eenmaal geen eengezinswoningen met een tuintje voor onder de 2,5 ton kwijt, onbetaalbaar qua ontwikkeling!! Leidsche Rijn biedt daarentegen nog voldoende mogelijkheden, en ook de toekomstige inbreidingen in Kanaleneiland en Overvecht komen prima voor de doelgroep die minder voor een koopwoning wil betalen in aanmerking.

  71. JdV

    Mensen met lage inkomens hebben niks te zoeken in centrum 030, oost en dichterswijk/oog en al/tuindorp. Geeft niks, zijn nog genoeg wijken over voor lage inkomrns. Je hebt geen recht op een AAA+ locatie.

  72. JJ

    @ Utrechter 2

    Waar lees jij dat de Merwede ontwikkeld wordt door de gemeente?

    Dat is gewoon een foute aanname van jou en vele anderen. De gemeente koopt grond aan (van defensie) en verkoopt deze weer door (om lichte sturing te houden> woningbouw ipv bedrijfspanden; vastgoud bouwde liever bedrijfspanden; hoge m2-prijs).

    Hier zit gewoon een commerciele ontwikkelaar achter, daarom slaat de kritiek op GL en D’66 niet echt ergens op. Daarnaast is dit plan al vrij lang in ontwikkeling geweest. 80% van de kritiek van de gemiddelde reaguurder laat zien dat ze inhoudelijk geen kaas gegeten hebben van datgene waar ze over mee menen te moeten praten en standaard de verkeerde personen en stanties verantwoordelijk houden (vb. tram>niet lot is eind- of hoofdverantwoordelijk, ook niet de gemeente Utrecht, maar de provincie.).

  73. JJ

    POT VERWIJT KETEL

    Scherp…… past hier het aloude semantische trucje toe door alles wat kneiterRECHTS is als links te definieren. Zodoende valt het niet op dat het beleid en de politiek als geheel steeds verder naar rechts opschuiven, aangemoedigd en gestuurd door roeptoeters op ver rechts.

    Onbetaalbare zorg, onbetaaĺbare woningen, verdringing op de arbeidsmarkt door goedkope arbeidskrachten uit Oost Europa (grenzen moeten alleen dicht voor vluchtelingen, niet als je mensen spotgoedkoop werk laat doen), verplaatsing werk naar goedkope verre landen….allemaal rechts en neo-liberaal beleid. Bedenk dat rechts alleen de belangen van het bedrijfsleven en de multi-rijken dient en net doet alsof de middenklasse daar economisch heel erg van meeprofiteert en voor de onderklasse is er de afleiding van het zich zogenaamd richten op veiligheid en migratie; bedenk: al sinds de VVD justitie leidt heeft de grote georganiseerde misdaad nog nooit zo welig getierd).

  74. Vingervlug

    Zoveel geld in dan zit je tussen zulke ongezellige lelijke wijken zonder horeca, winkels etc en over het volk wat er woont nog niet eens gesproken.

  75. jan

    @Bill:

    Zoek eens op Funda naar het aanbod eengezinswoningen in Utrecht onder de 2,5 ton en je komt bedrogen uit.

    Er wordt meermaals beweerd dat je met een kleine beurs elders in Utrecht dan de Merwedekanaalzone terecht kunt, terwijl het met een modaal inkomen al lastig zoeken is naar een fatsoenlijke eengezinswoning (>2 kamers) in Utrecht.

  76. jan

    @JdV

    Er zijn geen wijken voor lage inkomens in Utrecht. Wanneer je uitgaat van een huishouden met een modaal inkomen (65k) met een maximale hypotheek van 320k en je zoekt op Funda naar fatsoenlijke (>2 kamers) beschikbare eengezinswoningen krijg je maar liefst 10 hits.

  77. Utrechter2

    @JdV: wat heet een laag inkomen in Utrecht vandaag de dag als de norm is dat je gemiddeld een half miljoen euro moet kunnen neertellen voor een woning?

  78. Erwin

    @Jan: wat een onzin! Als ik zoek op Funda met dezelfde zoektermen krijg ik 352 hits in Utrecht. Succes met zoeken!
    En mocht het te duur zijn, dan is het nou eenmaal wat het is. Ik kan ook niet in de grachtengordel of in het Gooi wonen vanwege de prijzen. Dat is dan maar eenmaal zo.

  79. Justin

    @jdv; modaal inkomen 65k?? Waar haal je dat vandaan?
    modaal is 36.5k. Of tel je 2x modaal, er maar even van uit gaand dat allebei de leden full time werken?

    Feit blijft dat dit schandalige prijzen zijn, maar hey, mensen zijn bereid dit te betalen, want dan woon je wel ‘in de stad’ en uitstraling is toch waar het allemaal om draait tegenwoordig?
    Dat je ‘s avonds rondjes aan het rijden bent voor je je tesla kunt parkeren en je een breuk zeult met weekend boodschappen en kinderwagen, dat laten we maar even achterwege (been there, done that).

    Noem mij maar gek, maar zelf 20 jaar geleden verhuisd uit de stad en ondertussen toe aan m’n 2e huis in het o zo verfoeide Leidsche Rijn. Oprit voor de auto, tuin met groen en 5 min fietsen naar het station, 7 minuten treintje en ik sta midden in U. Zouden ze dat vanaf de MWK zone ook redden? Oh ja, en het scheelt een paar ton.

  80. Utrechter2

    @Erwin
    @JdV
    @Bill

    U bevestigd het liberale beleid van dit college op dit punt.

  81. jan

    Begrijpend lezen blijft lastig voor sommigen

    @Justin: modaal inkomen per huishouden. Google helpt je.
    https://www.gemiddeld-inkomen.nl/modaal-inkomen-huishouden/
    Bron van de website is het CBS.

    @Erwin. Probeer het nog eens. Ok excuus het zijn er 19 ipv 10 omdat ik in eerste instantie op de plaats Utrecht had gezocht ipv de gemeente Utrecht. Kun je jouw link ook plaatsen?
    https://www.funda.nl/koop/gemeente-utrecht/beschikbaar/0-320000/woonhuis/
    Bovendien gaat het mij in deze niet om de beschikbaarheid van huizen voor mijzelf of wie dan ook maar om het feit dat de beschikbaarheid van huizen in Utrecht door meerderen tamelijk wordt overschat.

  82. Binnenstadbewoner

    Utrecht heeft het probleem dat de prijzen door speculanten, opkopers en huisjesmelkers omhoog worden gejaagd. Dit wordt allemaal cash afgerekend dus risicoloos en geen gedoe voor de verkoper. De gewone utrechters zijn daar de dupe van. Die kunnen dan of duur huren of worden als ze willen kopen met zeer hoge huizenprijzen geconfronteerd.

    Ook nu is de kans groot dat deze woningen in trek zijn bij speculanten. Aankopen, tijdje verhuren en dan met winst door verkopen. Of blijven verhuren tegen torenhoge huurprijzen als dat bevalt.

  83. Koel Hoofd

    @ Scherpschutter, bedankt voor je heldere analyse, niet alleen zeer vermakelijk was maar ook geheel correct.

    Aan alle reaguurders:
    We zijn het er allemaal unaniem over eens dat het hysterische prijzen zijn voor onaantrekkelijke woningen op een k*t locatie.

    Verder is het al vingertjes wijzend zoekende naar een schandknaapje.
    Die is er niet want het is een samenspel van belanghebbenden, de politiek (zelfs Brussel), de ambtenaren, de projectontwikkelaars, een rijtje gesubsidieerde NGOs, en een kleine bevolkingsgroep welke kennelijk voor de hoofdprijs wil betalen om op een onbereikbare shit locatie te kunnen wonen. Maar vergeet niet, die bewoners zullen andere mensen voor zich de boodschappen en kinderwagens laten sjouwen voor een shitloontje: de import.

    Er zijn wel winnaars: diegene die al lang geleden een huis in Utrecht hebben gekocht en straks een villa in het groen gaan kopen omdat de stad onleefbaar wordt.
    Er zijn ook verliezers: het volk wat maar die op die kneiterlinkse shit politiek blijft stemmen al hopend dat deze HUN belangen zal vertegenwoordigen in plaats van wat de maatschappelijk organisaties wensen.

    Dat zal niet gaan gebeuren, met kabinet rutte 1 gingen VVD en CDA 100 dagen lang het land in om met maatschappelijke organisaties te spreken, en niet met het volk. Daar kwam een akkoord uit wat D66 en GL alsook de PvdA als oppositie iets tegen hadden kunnen doen, maar niet deden. Sterker nog, de enige die dat wel deed, de PVV, werd verguisd en als rechts populistisch geisoleerd. (Scherpschutter had gelijk, PVV is links) Het lenteakkoord kwam er toch omdat D66 en GL zich alleen interesseerde voor cultuur en groen, de hobbies van hun elitaire achterban.
    Zie hier het langetermijn resultaat: peperdure cascos welke onbetaalbaar zijn voor het gewone volk wat niet alleen steeds armer wordt, maar intussen ook de status van Palestijn heeft gekregen: iets wat je achter een muur moet verbergen.

  84. Erwin

    @Justin: “Oprit voor de auto, tuin met groen en 5 min fietsen naar het station, 7 minuten treintje en ik sta midden in U.”
    Man dat klinkt afgrijselijk! Ik heb met je te doen. Geef mij de binnenstad van Utca maar!

  85. Henk

    @ koel hoofd

    Je leest niet goed. De discussie wordt beheerst door de usual suspects. Maar er zijn genoeg reacties te lezen van lezers die blij zijn met dit mooie aanbod in het middensegment. Dat jij als geboren cynicus daar niet bij zit was te verwachten. Ik schaar me in ieder geval ook onder de voorstanders.

  86. Jeroen

    @Justin zo zie je maar weer. Er is voor iedereen een huis te vinden in Utrecht.

  87. Dirk

    Marktconform is marktconform. Kwestie van krapte op de woningmarkt, locatie en voorzieningen. Daar valt weinig aan te doen. Maar kostprijs woning is niet afhankelijk van deze factoren. M.a.w. slapend rijk worden die ontwikkelaars.
    Want zo zit de markt in elkaar toch?
    Ja, zeker!
    Moeten we dat normaal vinden en accepteren?
    Nee zeker niet!
    Ga eens na hoeveel belastinggeld er in dit project is gestopt en wat de kosten van de gemeente waren. Allemaal om ontwikkelaars slapend rijk te maken? Te walgelijk voor woorden. Gemeente doe er wat aan!

  88. Utrechter2

    @Henk: mensen waren voorheen ook blij met de naoorlogse wijken, maar toen er groeikernen kwamen bleek dat de populariteit van naoorlogse flatwijken vooral was gebaseerd op de woningnood.

  89. Utrechter2

    @JJ: waarom profileer jij jezelf ten koste van mij? Ik ben juist degene die wil weten of het niet de EU is die gemeenten dwingt om t.a.v. woningbouw met marktpartijen in zee te gaan.

    En eh, vind jij en/of de studentenpartij en/of SP dat er ook buiten de bebouwde kom gebouwd mag worden?

  90. JdV

    @dirk: onzin. Dd gemeente krijgt via het voorkeursrecht grond in handen en verkoopt dit met woekerwinst aan de hoogst biedende. De grootste grondspeculanten zijn gemeenten die naar willekeur bestemming van grond kunnen veranderen en zo geld binnen harken voor hobbyprojectjes als fietsstraten en wielrenspektakels.

  91. Utrechter2

    @JdV: dat was vroeger: gemeenten hadden voorkennis en kochten (kleine) boeren af voor een fooi, maar met een hoger doel: grote wijken met goede voorzieningen bouwen en nu komt het: betaalbare woningen. Zelfs gecorrigeerd voor inflatie was je voor 200 tot 300 euro klaar (of minder!)!

    Al sinds de jaren ’90 heeft Paars (PvdA, D’66, VVD) de voorkeurslocaties voor woningbouw weggeven waardoor speculanten strategisch kleine lappen grond konden kopen die net dwars & diagonaal door toekomstige woningbouwgronden gaan: de gevolgen mag iedereen zelf bedenken, back to school!

    Second: door bezuinigingen van het Rijk moeten gemeente veel vragen voor grond, wat gewoon neerkomt op woonbelasting (want speculanten en verhuurders en projectbureaus wentelen dit uiteraard af). BTW: ik zal zij aan zij met jou staan als gemeenten veel grondbelasting vragen om hun rare hobby’s te bekostigen of ze nu links zijn of rechts (prestigeobjecten).

  92. Scherpschutter

    @Utrechter2

    “Al sinds de jaren ’90 heeft Paars (PvdA, D’66, VVD) de voorkeurslocaties voor woningbouw weggeven waardoor speculanten strategisch kleine lappen grond konden kopen”

    Van diezelfde gemeente ja… 😉

    “Second: door bezuinigingen van het Rijk moeten gemeente veel vragen voor grond”

    Fout. Gemeenten hebben zelf hun grond voor buitensporig hoge waarderingen in de boeken opgenomen…Als er hier 1 een speculant is, dan is het de Gemeente wel.

    De overheid (zowel lokaal, landelijk als supranationaal) heeft de woningmarkt totaal verkloot, zoals overheden alles laten verdorren dat ze aanraken. Niemand anders!

  93. Utrechter2

    @Scherpschutter:

    Of gekocht van boeren.

    Het één sluit het ander niet uit.

    Als woningzoekenden iets willen veranderen aan hun situatie moeten ze opgehouden met stemmen op de partijen die het beleid de afgelopen 30 jaar hebben vormgegeven. Veel linkse partijen (niet allemaal) kiezen voor groen, de meeste rechtse partijen kiezen partij voor de woekeraars.

  94. Peet hoefsmit

    Echt onbegrijpelijk dat mensen dit betalen om tussen het beton te wonen. Ik woon zelf in Leidsche Rijn tegen oog en al aan maar wat een gribus wijk. Geen groen meer te bekennen en wel 8 ton betalen voor wel vrijstaande woning maar zo dichtbij elkaar dat je bij de buurvrouw haar wimpers ziet zitten. En dat terwijl op 5 minuten achter mij richting Montfoort, n’gein, IJsselstein prachtige woonboerderijen te koop staan voor 9 ton met heel veel grond en uitkijk over weilanden. En je ziet zo op de snelweg ook nog. nee lekker op een kluitje gaan zitten want ja dat doet iedereen en mensen zijn schapen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).