Huizen duurder in Utrecht, dus gaat prijsgrens opkoopbescherming ook omhoog Huizen duurder in Utrecht, dus gaat prijsgrens opkoopbescherming ook omhoog

Huizen duurder in Utrecht, dus gaat prijsgrens opkoopbescherming ook omhoog

Huizen duurder in Utrecht, dus gaat prijsgrens opkoopbescherming ook omhoog
De prijsgrens waarbij huizen niet opgekocht mogen worden om daarna weer te verhuren gaat flink omhoog in Utrecht. Dit komt doordat de waarden van huizen in Utrecht ook gestegen zijn. Vanaf 1 juli vallen alle huizen in Utrecht tot 487.000 euro onder de regel.

De prijsgrens waarbij huizen niet opgekocht mogen worden om daarna weer te verhuren gaat flink omhoog in Utrecht. Dit komt doordat de waarden van huizen in Utrecht ook gestegen zijn. Vanaf 1 juli vallen alle huizen in Utrecht tot 487.000 euro onder de regel.

Een woning kopen in Utrecht om vervolgens te verhuren, dat moet verleden tijd worden. Daarvoor is opkoopbescherming bedacht. Dat is een regel die ervoor zorgt dat woningen met een bepaalde WOZ-waarde vier jaar na de aankoop niet verhuurd mogen worden. Met de regel moet het opkopen van huizen door beleggers en pandjesbazen voorkomen worden. Zo blijven er meer koopwoningen beschikbaar voor mensen die een huis willen kopen om er zelf te gaan wonen.

Omdat de regel gekoppeld is aan de WOZ-waarde wordt ook de prijsgrens jaarlijks opnieuw bekeken. Eerder lag de grens nog op 440.000 euro, vanaf juli wordt dat dus 487.000 euro. Met dit bedrag moet 60 procent van alle koopwoningen in Utrecht onder de maatregel vallen.

Gekoppelde berichten

15 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Super. Op deze manier komen er nog minder woningen beschikbaar voor huur in Utrecht. Dus stijgen de prijzen van koopwoningen (het enige alternatief) nog harder. Heerlijk. Ga zo door gemeente, wij als huiseigenaren lopen binnen !! Veel dank.

 2. Fred

  Hugo de Jonge gaat de middenhuur reguleren, dus er is überhaupt geen belegger meer die vastgoed in Utrecht aankoopt voor de verhuur. Is namelijk verlieslatend, zeker met 10% overdrachtsbelasting.

 3. Koel Hoofd

  Elke keer als de politiek vanwege idealen ingrijpt in de vrije markt werkt het desastreus uit. Er zullen hierdoor alleen minder huurwoningen beschikbaar komen.

  @JdV
  Niet te vroeg juichen, de overheid (incl. EU) wil maar al te graag haar graaiende plakkende handjes in de pot met overwaarde hangen. Met Kaag op financien (en de prikpop van Macron in Brussel) kon dat wel eens binnen de kortste keren geregeld zijn want blonde immorele idealen gaan altijd boven het algemeen belang.

 4. JdV

  @Koel Hoofd: Klopt helemaal. Daarom gaan wij op korte termijn de overwaarde van ons huis verzilveren door het te verkopen. Van de opbrengst gaan we 1 of 2 huizen zonder hypotheek kopen in het buitenland. In Utrecht kopen we dan weer voor het volledige hypotheekbedrag een nieuwe woning zodat er geen overwaarde meer is. En eventueel verhuren we dat huis in Utrecht vervolgens voor heel veel geld om dan in 1 van onze buitenlandse huizen te gaan wonen en werken op afstand. Win-win !!

 5. Anne Marie ten Berge

  Dus als ik het Catshuis koop moet ik er ook gaan wonen! Prima toch?

 6. Koel Hoofd

  @JdV
  Wees zorgvuldig met uitzoeken landen voor je nieuwe stulpjes.
  De EU is een ondemocratisch regime wat steeds meer macht naar zich toe trekt en lijdt aan blind expansief imperialisme.
  Dat piept en kraakt zowel binnen de EU als aan de buitengrenzen van de EU.

 7. JdV

  @koel hoofd: beide woningen gaan buiten de EU komen want ik ben het helemaal met je eens.

 8. Scherpschutter

  @Fred 19:12

  Natuurlijk. Daarom zijn vele slimme jongens al lang uitgestapt uit het vastgoed om de gure socialistische storm die door Nederland waait uit te zitten…Ook hier krijg je ‘Spanje taferelen’, waarbij je huurders niet meer kunt uitzetten (al betalen ze jaren niet, je komt niet van ze af) en je zelfs de energierekening moet betalen voor je huurder.

  Nederland is een socialistische hel aan het worden en wie dat niet doorheeft gaat een hele hoge prijs betalen.

  @JdV

  Chili is een vriendelijke aanrader! 😉

 9. Bruin

  @JdV,
  Waar denk je dan aan, buiten de EU?

 10. Esrin W.

  Even geduld nog mensen tot zometeen die luchtbel weer uit elkaar klapt, de koopjes liggen dan letterlijk voor het opraken. Hou wat cash achter de hand.

 11. Confusius

  AH, de trollen zijn weer eens instituties aan het afbranden en het wantrouwen aan het aanwakkeren.

  De EU is in de eerste plaats geen ondemocratisch instituut. Bewijs graag dat het dat wel is.

  Dat er dingen mis gaan bij de EU of dat er ook daar mensen werken die niet te vertrouwen zijn is een andere zaak. Dat geldt voor alle geledingen in de samenleving namelijk. Waar mensen zijn is men vatbaar voor geld, macht en corruptie.

  Dat maakt niet het instituut zelf slecht of ondemocratisch.

  Wat hier wel aan de hand is is dat trollen, door andere poppetjes aangestuurd, precies datgene doen wat ze overal doen, namelijk het vertrouwen in de democratie, het bestuur en de instituties ondermijnen, door deels zelfs complotten de wereld in te sturen die een andere agenda dienen. Het is niet zo moeilijk om te bedenken uit welke hoek een anti-EU agenda komt. Forum is bijvoorbeeld zelfs met financiële steun en met denkkracht vanuit R*sland opgericht om de EU aan te vallen.

  En dat je in de EU geen belasting kunt ontduiken of ontwijken lijkt mij een goede zaak.

  Overigens kan je niet zomaar EN in de EU wonen en tegelijkertijd daarbuiten wonen en in de grote steden in Nederland kan je over een tijdje ook niet zomaar meer vastgoed verhuren en terecht, want wat JdV hier eigenlijk zegt is dat hij graag zo iemand is die de prijzen nog verder opdrijft voor eigen gewin (en niet om te wonen), zodat het voor anderen steeds meer onmogelijk wordt om te wonen.

  Ik wens je trouwens veel succes buiten de EU. Niet met hangende pootjes terugkomen als daar de bom barst dan? Of wanneer de ziektezorg er wat minder geregeld is? Of wanneer men daar iets corrupter is dan we binnen de EU gewend zijn? Of wanneer de aannemers je 2 huisjes verkloten en er een onveilig bouwval van maken? Of daar waar de rechtsbescherming wat minder blijkt te zijn of niet aanwezig blijkt te zijn.

  Wil je als je verhuist bent dan ook stoppen met reaguren op het lokale suffertje en niet meer proberen de lokale politiek en besluitvorming met je commentaren te beïnvloeden en manipuleren?

  Ga je goed JdV’tje. En wanneer is het zover? Of is het weer eens loos gelul in de ruimte van je, zoals we je inmiddels kennen?

 12. Utrechtvoorutrecht

  @JdV Wellicht kun u met uw doorgetimmerde plan meedoen aan “Ik vertrek”. Aangezien het aandeel zure reageerders die hier posten maar niet in Utrecht wonen steeds hoger wordt, stel ik voor een alternatieve DUIC te maken waarin alleen artikelen over de gemeente staan.

 13. Ooginaller

  Prima toch? Hebben starters en doorstromers nog minder concurrentie bij de aanschaf van een huis en hoeven ze (vergeleken met een hypotheek) niet anderhalve keer de maandelijkse woonlasten bij zo’n particuliere verhuurder af te tikken.

  Laat die net als JdV maar lekker Turks, Spaans of Thais vastgoed kopen, hebben ze geen last van al die vervelende Nederlandse regeltjes. Benieuwd naar het rendement en de waardevastheid van die investering.

  @Annemarie: dat staat in Den Haag, heeft al een bewoner en staat vast voor meer dan 5 ton in de WOZ-waarde. (Als je niets zinnigs te zeggen hebt, zeg dan niks).

 14. JdV

  @Bruin@Ooginaller@Confusius: Noorwegen. Canada. Zwitserland. USA.
  Buiten de EU. Betere gezondheidszorg dan NL. Betere rechtsbescherming.
  2024 is nu de planning. Volgorde: Huis in NL met heel veel overwaarde verkopen. Huis terugkopen voor de exacte hypotheekhoogte zodat er geen overwaarde meer is. Huis in NL verhuren voor heel veel geld. 2 huizen kopen in buitenland zonder hypotheek. Daar wonen en werken op afstand. Mooi extra inkomen in NL (huuropbrengst-/-hypotheekkosten+ aflossing) gefinancierd door de confusiussen van deze wereld. Love it !!!

 15. Confusius

  @ JdV

  Wat bazel je nu toch allemaal?

  Zowel de USA als Canada hebben een slechtere rechtsbescherming dan Nederland/ de EU.

  De USA heeft echt een ruk gezondheidszorgsysteem dat vergelijkbaar is met dat van een 3e wereldland.

  Noorwegen staat niet los van de EU want erkent veel EU verdragen, werkt in verdragen samen met de EU, hanteert EU wetgeving en betaalt aan de EU. Heeft iets meer zeggenschap over in welke verdragen mee te doen en in welke niet.

  Blijft alleen Zwitserland uit je betoog over, waar je dus als buitenstaander niet zomaar welkom bent. Ik wens je veel succes in Zwitserland. Gaat je niet zomaar lukken echter. Daar zijn ze niet zo dol op buitenlanders en dat ben je toch echt.

  En nogmaals. Niet komen janken als het allemaal zwaar tegenvalt en ontploft in je gezicht. De kans daarop is gigantisch want het is wachten op de echte grote crisissen van deze eeuw, aangezien de beleidsmakers zich steeds aan dezelfde steen blijven stoten. Ga je goed daar. Misschien is de Baselse Internet Courant dan wat voor je?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).