Komende vijf jaar 5000 nieuwe sociale huurwoningen in Utrecht Komende vijf jaar 5000 nieuwe sociale huurwoningen in Utrecht

Komende vijf jaar 5000 nieuwe sociale huurwoningen in Utrecht

Komende vijf jaar 5000 nieuwe sociale huurwoningen in Utrecht
Foto: Robert Oosterbroek
De gemeente Utrecht, woningcorporaties en huurdersorganisaties hebben afgesproken om de komende vijf jaar 5000 nieuwe huurwoningen op te leveren. Ook zijn afspraken gemaakt met corporaties over gemengde wijken.

De gemeente Utrecht, woningcorporaties en huurdersorganisaties hebben afgesproken om de komende vijf jaar 5000 nieuwe huurwoningen op te leveren. Ook zijn afspraken gemaakt met corporaties over gemengde wijken.

In de afspraken staat onder meer dat woningcorporaties Mitros, Portaal, Bo-Ex, GroenWest, SSH en Habion (samen de STUW-corporaties) de komende vijf jaar nog zo’n 5000 sociale huurwoningen gaan opleveren in Utrecht.

De woningcorporaties hebben daarnaast afgesproken om in de wijken waar een klein aanbod sociale huurwoningen is, tijdelijk te stoppen met de verkoop van die woningen. Het gaat dan om onder meer de binnenstad en West. Die tijdelijke stop duurt totdat er genoeg nieuwbouw in de wijken bij is gekomen. Ook over de hele linie gaan de corporaties minder woningen verkopen.

Huurbeleid

De gemeente heeft verder met de STUW-corporaties afspraken gemaakt over gemengde wijken, huurbeleid, de huisvesting van kwetsbaren en de inzet op duurzaamheid.

Opvallend is het experiment van de gemeente met afspraken die de doorstroom van huurders moeten bevorderen. Een beperkte groep STUW-huurders die van een sociale huurwoning wil doorstromen naar een woning die beter bij hen past, krijgt voorrang. Binnen het experiment moet ook voor andere woningzoekenden nog genoeg kans zijn om een woning te bemachtigen.

De woningcorporaties gaan verder bijdragen aan het doel van de gemeente Utrecht om in 2025 op 20 procent van de huizen zonnepanelen te hebben liggen. Ook blijkt uit de afspraken dat de corporaties vanwege de coronacrisis coulant omgaan met betalingsproblemen en dreigende huisuitzettingen.

30 Reacties

Reageren
  1. bawang putih

    schaf ook gelijk de voorrang af van statushouders!

  2. UtrechtseSjoerd

    Verkiezingen komen er blijkbaar aan. Feit blijft dat % sociale huur in de komende jaren gaat zakken. Zelfs met die 5000 sociale huurwoningen erbij. In Utrecht bouwt men vooral voor de de dikke beurs.

  3. Rietje

    Eerst alle nog enigszins betaalbare woningen verkopen en dan te dure kleine hokjes in grote blokkendozen terugbouwen.
    Randgemeentes kun je ondertussen ook al niet meer terecht.
    Mooi beleid hoor. Super sociaal.

  4. Aad Burger

    Ik hoop dat het snel gebeurt en niet opschuift naar de laatste jaren. En hoe hard is de afspraak? Eerdere plannen van de gemeente zijn vaak niet gehaald. Liever meer dan 5000 dan minder! Woningzoekenden hebben behoefte aan veel meer betaalbare woningen, niet alleen op papier maar in de praktijk.

    Aad Burger

  5. Utrechter

    Van het totaal van 150.000 woningen in de stad is nu al zo’n 50.000 sociale huur. Dat is echt belachelijk veel. Gaan ze er nu nog meer bouwen?
    Er wonen nu te veel mensen in sociale huur met een veel te hoog inkomen. Dat is het probleem. Er zijn zat goedkope woningen.

  6. Lombokker

    Zoiets noemen ze “een druppel op een gloeiende plaat”.
    https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=een+druppel+op+een+gloeiende+plaat.

  7. Isabelle

    Jammer dat de Bo-ex niets doet aan isolatie van platte daken in de binnenstad. Daar stik je van de hitte onder het dak, maar vergroenen en isoleren met sedum: nee hoor! Ik voorzie echt dat er met een komende hittegolf, oudere en kwetsbare mensen naar buiten gedragen worden.

    Ik zou willen dat de gemeente hierin veel dwingender is!

  8. Wim Vreeswijk

    Utrecht staat landelijk nu op de 9e plaats van 355 gemeenten met 3812 inwoners per km2. Met deze 5.000 extra woningen, goed voor 20.000 inwoners, gaan we zeker landelijk nog enkele plaatsen omhoog op de landelijke ranking. Dan kunnen we straks helemaal niet meer voldoen aan de 1,5 meter, of 3 meter in een cirkel, op de huidige 96 km2 die onze stad groot is. Ben ik nou zo slim of het gemeentebestuur nou zo dom ?

  9. G. de Vries

    @bawang putih 10/12/2020 – 10:16
    Mee eens!
    Het bevordert ook de integratie niet immers de statushouders worden in een buurt ‘met de nek aangekeken’ door deze regeling.

  10. Hadjememaar

    Vroeger was “volkshuisvesting” chefsache voor de overheid. Daar was zelfs een minister voor. Privatisering en het plunderen van de kas van volkshuisvesters door de VVD heeft geleid to grote nood onder woningzoekenden in de sociale sector. Nu verlang ik niet terug naar een minister van volkshuisvesting, maar ik verlang wel terug naar vermogende woningbouwverenigingen die portefeuilles aan kunnen houden en afstemming op lokaal en regionaal niveau (zoals de gemeente nu voorstelt)

    Het afschaffen van de voorrang voor statushouders zoals witte ui voorstelt lijkt me niet de oplossing, meer geld voor de woningbouwverenigingen om te bouwen en aan te houden lijkt me een beter idee.

  11. W

    Te Laat!
    UtrechtseSjoerd je hebt een heel goed punt!
    Waar blijven die sociale plannen om voor ouderen in Hun eigen woonbuurt te bouwen? Amersfoort heeft dit soort seniorenwoningen, Maarssen heeft ze, nou Utrecht nog! Dan willen die mensen vast wel uit de grote huizen om plaats te maken voor jonge gezinnen. Maar dit gebeurt niet met het huidige woonbeleid van dit college van B&W.
    Alle gaten in Utrecht worden nu volgestouwd met huizen en men vergeet dat Utrecht achter loopt met het groen per inwoner!

  12. bertjuh

    Waar in west is plek voor nieuwbouw?

  13. cas

    @ Isabella, ga jij dat betalen? of de mensen opzadelen met enorme huurverhogingen? Makkelijk praten als je het idee hebt dat geld aan een boom groeit….

  14. Cor Nelis

    De Gemeente Utrecht had ook “afspraken” gemaakt over de hoogte van de huur in de Merwedekanaal-zone….. Maar daar trok de projectontwikkelaar zich geen fluit van aan. Zulke zaken moet je contractueel vastleggen met een hele forse boeteclausule.

  15. HArry

    Sommige wetmatigheden blijven zo waar als een koe.

    In gelul kan je niet wonen.

    De nieuwe Greta versie;

    Door klimaatgelul kan je niet wonen en wordt je je huis uitgetrapt.

  16. HArry

    Op basis van de geplaatste foto dacht ik even dat ze 5000 woningen in de Dom zouden gaan bouwen.

    Met dit college kan je echt alles verwachten.

  17. UTRECHTSE JANTJE

    @Wim Vreeswijk … Nee hoor Wim , jij bent nog redelijk slim , vergeleken met onze koning , waarvan zijn vrouw Maxima zelf zegt , dat hij een beetje dom is … en het gemeentebestuur dat ook weinig of niks zelf kan bedenken … Ze zouden er verstandig aan doen , om al deze goeie ideeën in DUIC , eens te lezen , en er hun voordeel mee doen …

  18. trol

    Stop gewoon helemaal met voorrang, wachtlijsten etc. iedereen gelijk…Ga je op zoek naar een woning: Start de wachtlijst. Accepteer je de woning niet: Achteraan beginnen. En ja de grote huurwoningen worden schaarser. Ik snap wel dat er vooral kleiner wordt gebouwd. Dat van die statushouders (doet Utrecht dat nog), snap ik al helemaal niet, die kunnen toch ook gewoon een kamer huren?

    Verder hebben we inderdaad een enorm aantal sociale woningen. De doorstroom: Als ik een mooie woning had, zou ik ook niet vertrekken, met als bonus; het is nog goedkoop ook. Wil je doorstroom bevorderen, moet er toch echt wat aan de huurprijs gedaan worden, op basis van inkomen. die 5000 woningen zouden beter gewoon in het middensegment terecht moeten komen.

  19. Scherpschutter

    Tijd om overheden volkomen verbieden zich te bezigen met huisvesting. Ook dit is weer een fluim in het gezicht van de netto belastingbetaler.

  20. Scherpschutter

    Schan-da-lig!

  21. paul

    @ Utrechter , dat lijkt een goed punt, als 33 % nu al sociale huur is… dan lijkt me ook dat vooral doorstroming belangrijker is !
    @ wim vreeswijk, de 9 plaats bewijst dus precies het omgekeerde van wat je beweerd. We zijn de 4e stad, en als Randstad gemeente dus helemaal nog niet dicht bevolkt !.. en dat klopt ook. Utrecht heeft vrij veel laagbouw door dat bewoners snel klagen over te hoog. Ook zijn er overal veel loze parkeer terreintjes in de wijken en verloren groen snippers.
    Kijk na Amsterdam, bouw veel hoger bv aan het AR kanaal bij leidse Rijn, ipv weer laag, of Werkspoor kwartier langs de sporen en haven, nog ruimte zat voor hoogbouw woningen !

  22. Suzanne

    Als ik even kijk naar mijn straatje wordt de helft van de twintig huizen bezet door alleenstaanden. Dit zijn eengezinswoningen met tuin. Waar vind je dat nog in centrum Utrecht aan sociale huurprijzen? Er is gewoon geen betaalbaar alternatief als je dichtbij of in het centrum wil huren. Dus dan blijf je zitten.. 5000 woningen erbij klinkt als echt helemaal niks als er tegelijkertijd heel veel huurwoningen de markt op gaan en te koop gezet worden. Wij hebben 18jr op de wachtlijst gestaan voordat wij iets leuks gevonden hadden.. Er moet echt wat goeds tegenover staan wil je dat loslaten in de huidige schaarste.

  23. trol

    Suzanne…18 jaar wachten voordat je iets leuks had…dat betekent dus dat je heel veel niet wilde (lees 90% van het aanbod). Waarom was dat? Die alleenstaanden die het huis bezet houden…die moete gewoon of meer gaan betalen..of verplicht naar iets kleiners. Het Centrum (of dichtbij) is AAA…dat hoeft niet goedkoop (op andermans kosten) of voor iedereen bereikbaar te zijn.

  24. Joas

    @ Trol

    Wat een onzin, bij ieder huis in Utrecht sta je meer dan 12 jaar op de lijst via woningnet voordat je bij de bovenste 15 plekken op de lijst per woning komt, of dat nu in Kanaleneiland of in Houten is. Dat betekent nog steeds dat 15 mensen boven jou de woning niet mogen of willen hebben, voordat je aan de beurt bent. Sommige mensen hebben dat geluk (soms zelfs korter dan na 10 jaar wachten), maar voor de meesten is dat geluk niet weggelegd. Uitzonderingen zijn er wel bij loterijwoningen of woningen gebouwd voor specifieke doelgroepen (die voorrang krijgen bij toewijzing woning, dan heb ik het overigens niet over statushouders, want dat is maar een hele kleine marginale groep die helemaal niet de oorzaak van de lange wachtlijsten is, als je tenminste een beetje kaas hebt gegeten van sociale woningbouw in Nederland. Iets dat 80% van de reaguurders klaarblijkelijk niet heeft.)

  25. trol

    Ik zeg ook niet dat statushouders een grote groep zijn, ze mogen alleen nimmer voorrang meer krijgen. gewoon iedereen gelijk. Overigens is deze kleine groep gemiddeld jaarlijks net zo groot (of klein) als ieder jaar in Nederland bijgebouwde nieuwe sociale woningen. .

    Verder stoppen met wachtlijsten, direct volledig inkomensafhankelijke huur (dus ook boven sociale grens gaan) invoeren en minimum aantal personen, afhankelijk van woning invoeren. Geen AAA+ locaties meer etc. dan komen we ergens. Wonen is dan nog steeds een recht, alleen met wat meer regeltjes. Niet alles hoeft voor iedereen maar op een presenteerblaadje geregeld te worden.

  26. bawang putih

    wat ook zou helpen is de inschrijving bij woningnet landelijk maken, dus dat je ook buiten de regio kan zoeken, meer spreiding en minder druk

  27. bawang putih

    @Joas
    u behoort tot die zelfbenoemde 20% die alles van sociale woningen weet, ook uw zogenaamde loterijwoningen, kun je die winnen? waar kan ik de loten kopen?

  28. G. de Vries

    @Joas
    Hoezo? ‘…maar een hele kleine marginale groep die helemaal niet de oorzaak van de lange wachtlijsten is,’
    Alleen Utrecht-stad kan al hele woonwijken vullen met statushouders middels de voorrangsregeling.
    De Utrechtse wethouder Maarten van Ooijen:’ Normaal gesproken huisvest Utrecht ongeveer driehonderd statushouders per jaar, volgend jaar zullen dat er minstens zeshonderd worden. Van Ooijen is er ongelukkig mee dat de gemeente deze opgave zo plots op zijn bordje krijgt.’
    Bron:https://www.trouw.nl/binnenland/gemeenten-moeten-plots-meer-woningen-voor-statushouders-vinden-er-moet-een-klein-wonder-gebeuren~b5ae3743/
    13 november 2020, 10:51

  29. Joas

    @ bawang putih

    Misschien je eens inlezen via woningnet. Dan lees je wat loterijwoningen zijn. Hierbij wordt niet naar wachhttijd gekeken, maar maak je kans op een woning dmv loting. Dit zijn vaak woningen waar aan geklust moet worden. Je moet dan infeschreven zijn via woningnet, je lidmaatschap betalen en reageren.

  30. bawang putih

    @Joas
    mijn reactie was ietwat cynisch bedoeld, het aanbod van lotingwoningen is bijzonder klein, woningnet amsterdam is er 2 jaar geleden mee gestopt en dat zal op termijn bij utrecht ook gebeuren vermoed ik, alleen nog voor jongeren

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).