Mitros pompt 250 miljoen euro in Overvecht: ‘Over tien jaar is dit een plek waar iedereen graag woont’ Mitros pompt 250 miljoen euro in Overvecht: ‘Over tien jaar is dit een plek waar iedereen graag woont’

Mitros pompt 250 miljoen euro in Overvecht: ‘Over tien jaar is dit een plek waar iedereen graag woont’

Mitros pompt 250 miljoen euro in Overvecht: ‘Over tien jaar is dit een plek waar iedereen graag woont’
Overvecht. Foto: Robert Oosterbroek
Woningcorporatie Mitros gaat de komende tien jaar 250 miljoen euro investeren in de Utrechtse wijk Overvecht. Het geld wordt onder meer gebruikt voor nieuwbouw en renovatie.

Woningcorporatie Mitros gaat de komende tien jaar 250 miljoen euro investeren in de Utrechtse wijk Overvecht. Het geld wordt onder meer gebruikt voor nieuwbouw en renovatie.

De woningcorporatie heeft de plannen voor Overvecht uitgewerkt in een Wijkvisie. “In de wijk Overvecht is één derde van de woningen van Mitros. We voelen een grote verantwoordelijkheid voor de wijk en de bewoners”, zegt Norbert Drenthe, wijkconsulent in Overvecht.

Mitros is van plan om ieder jaar zo’n 300 woningen te verduurzamen. Deze huizen moeten na de renovatie allemaal het energielabel ‘A’ krijgen. Het is de bedoeling dat de werkzaamheden met name worden uitgevoerd door jongeren uit de wijk.

Het gaat dan om jongeren die willen werken of zich willen laten omscholen. “Er komt een traineeship voor de functie van buurtbeheerder. Zo profiteren de wijk en haar bewoners zoveel mogelijk van de aanpak”, is te lezen in een persbericht van Mitros.

Mix

De gemeente Utrecht heeft eerder al de wens uitgesproken om het aanbod van woningen in Overvecht gevarieerder te maken. Dit houdt bijvoorbeeld in dat sociale huurwoningen plaats moeten maken voor huizen in de categorie middenhuur en goedkope koopwoningen. Mitros ziet graag dat bewoners van sociale huurwoningen in de wijk voorrang krijgen als zij willen doorstromen naar de huizen in de andere categorieën. Ook dit is terug te lezen in de Wijkvisie.

De gemeente had eerder al samen met bewoners, professionals en ondernemers in Overvecht de wijkaanpak Samen voor Overvecht ontwikkeld. “In het programma ‘Samen voor Overvecht’ steken we onze nek uit, maar daarnaast willen we onszelf ook scherp houden met doelen waar we direct invloed op hebben, daarom hebben we ze opgeschreven in een Wijkvisie. We zijn ambitieus en hoopvol. Over tien jaar is dit een plek waar iedereen graag woont, werkt en verblijft”, aldus Drenthe.

Gekoppelde berichten

23 Reacties

Reageren
 1. Utrechtsch

  Prachtig nieuws. Goed bezig, Mitros!

 2. Lachgas

  Minister Vogelaar verklaarde Overvecht Pracht/krachtwijk in 2007. Overvecht zou het helemaal worden. Sindsdient is het er alleen maar slechter op geworden. Dus waarom zou dit nu wel slagen?
  Bovendien klagen woningbouwcorporaties syeen en been over hun afdracht naar het rijk. Dus hoezo ineens 250miljoen beschikbaar? Waar gaat dit ten koste van?

 3. Tom

  @Lachgas Volgens het regeerakkoord wordt de verhuurdersheffing met ingang van 2023 afgeschaft. Dit is een plan voor de komende 10 jaar, dus die heffing zit 9 van de 10 keer voor die 25 miljoen per jaar niet in de weg.

 4. Confusius

  Met renovatie en nieuwbouw maak je een wijk niet beter.

  Problemen in de wijk liggen aan de sociaal0economische samenstelling van haar bewoners.

  Problemen in de wijk liggen aan het slechte ontwerp van de wijk.

  @ Lachgas

  De coöperaties in Utrecht bulken van het geld. Ze gedragen zich ook als het groot bedrijfsleven, maken winst en de top (alle managementlagen met bullshitjobs) krijgt dikke salarissen. Met de verkoop van sociale huurwoningen (het aanbod wordt steeds beperkter) worden woekerwinsten gemaakt en Mitros staat er om bekend dat het onderhoud van lik me het vestje is, hier wordt dus al geen geld aan uitgegeven.

  Mitros weet dat hun huurders vaak de sociaal zwakkeren zijn. Die weten dus vaak niet hoe de juridische wegen te bewandelen, dus men (Mitros) gaat lekker zijn gang in het naaien van de huurders, omdat het kan.

 5. Pee

  Waar is het geld gebleven van de voorgaande keren dat ze in overvecht hebben geïnvesteerd want dat geld is weg maar verbeteringen zijn er nooit gekomen.
  Er moet een radicale beslissing worden genomen om overvecht interessant te maken .
  Om te beginnen moet de samenstelling van de bevolking volledig anders want daar ligt het grootste probleem.

 6. Katja

  Ontwerp van de wijk was niet slecht, de mensen maken de wijk.

 7. Piet

  Das toch best mooi alle reactie hierboven. Ik heb het idee dat veel mensen al een tijdje niet in Overvecht zijn geweest. Er zijn behoorlijke stukken inmiddels aardig opgeknap en er zijn ook echt stukken waar je echt niet wil wonen, maar op onderdelen zoals bij de donaudreef/Maria van Hongarijedreef ed maar ook bij de vierheemskinderendreef is het behoorlijk opgeknapt en dan zal ik vast gedeeltes vergeten. Hopelijk lukt dit met behulp van Mitros ook om andere delen te verbeteren.

 8. Alex

  @Confusion, vrees dat je gelijk hebt. Kanaleneiland (noord) heeft ook veel nieuwebouw en renovatie nu. Veel oorspronkelijke bewoners zijn uitgeweken. Maar om een probleemwijk te blijven heb je maar een paar handen vol raddraaiers nodig en guess what, die wonen er voldoende.

  Leuk dat er een paar Nederlanders wonen met een hypotheek maar dat verbetert niet veel.

 9. Lombokker

  @Pee

  Waar al dat geld voor de Vogelaarwijken is gebleven?
  Ik denk dat het meeste is opgegaan aan onderzoeken door dure consultancybureaus en salarissen van beleidsmedewerkers. En er zijn ook nog een paar jongerenwerkers aangesteld.

 10. UTRECHTSE JANTJE

  Beste @ Alex , dat was ook de reden , dat ik 10 jaar terug alweer mijn woning daar verkocht heb , om elders ‘n leuker- veiliger en gezonder leven te lijden …. En nog steeds geen dag spijt !!! Maar in m’n hart altijd wel Utregter gebleven natuurlijk !!

 11. Koen

  heel goed nieuws!

 12. Sue

  Dat Mitros gaat investeren in de oude complexen is fijn en ook niet meer dan normaal, daar betaal je huur voor. Iedereen heeft altijd een oordeel klaar over Overvecht. Maar we zijn veel groter als een stad als Culemborg, dus het is maar net waar en hoe je kijkt.
  Het beeld dat het hier alleen maar kommer en kwel is klopt totaal niet. Ik hou van Overvechters en met Overvecht is het al goed, ik vind het heerlijk om hier te wonen en velen met mij.

 13. Bernhard

  Onzin. Alle grimmige DDR-hoogbouw die onder meer qua geluidsisolatie en ruimte niet meer aan de eisen van deze tijd voldoet, wordt (of is al) gerenoveerd. Het grootste probleem van Overvecht: te veel mensen met een laag opleidingsniveau, weinig centen en alle problemen van dien te dicht op elkaar, wordt zo in stand gehouden. Dat doorbeek je alleen door de grauwe blokkendozen te ontmantelen en er moderne (gemengde) woonvormen voor te herbouwen. Mitros heeft helemaal geen belang bij het verbeteren van de wijk, maar wil kwetsbare mensen juist zo lang mogelijk in krotten laten wonen.

 14. Alex

  @Utrechtse Jantje, zonde! Verhuren die handel! Ik pluk er dagelijks de vruchten van.

 15. Utrechter2

  @Sue: dat is de hamvraag: als onderhoud tegenwoordig als een gunst van wordt gebracht dan is dat weer een bevestiging van de tijd waarin we leven.

 16. Marcel de Korte

  Vroeger woonden er veel ‘Utregters’ in Oudwijk: van het soort, dat je liever niet tegenkwam. Gelukkig gebeurt dat ook niet meer – waar zijn ze gebleven? – en is het nu een populaire prachtwijk.

 17. Koel Hoofd

  Tijd voor een ander perspectief.

  “De gemeente Utrecht heeft eerder al de wens uitgesproken […] dat sociale huurwoningen plaats moeten maken voor huizen in de categorie middenhuur en goedkope koopwoningen.”

  Het PBL heeft becijfert dat 30% van de middeninkomens niet eens genoeg verdiend om middenhuur (koop is niet eens optie voor ze) te kunnen betalen. Kortom, D66/GL pesten heel bewust lage en middeninkomens letterlijk de stad uit door vol in te zetten op gentrification met groene ecobubbels in onbetaalbare konijnenhokjes en melkloze latte in de plinten. D66/GL politiek zijn hier dus de ‘bad guys’ want rechts telt niet mee in extreem linksasociaal Utrecht.

  Mitros wil elk jaar 300 woningen renoveren en…2.500 nieuwe sociale huurwoningen bouwen. Waarbij huidige sociale huurders voorrang krijgen bij verhuizing.
  Raar maar waar, maar dat maakt Mitros de ‘good guys’ omdat zij sociale woningen toevoegen aan de woningvoorraad waar de politiek ze weg wil hebben. Dat kunnen ze nu ook eindelijk doen omdat die verhuurdersheffing (het kabinet rutte 2 VVD/PvdA had destijds veel geld nodig en….het zou maar voor één jaar zijn) eindelijk wordt opgeheven.

  Onderzoeker Cody Hochstenbach heeft er een boek over geschreven, “Uitgewoond”. Over hoe sociale woningbouw wordt verkwanseld voor politiek correcte idealen en wereldvreemd wensdenken waardoor de woningnood alleen maar toeneemt.

 18. Elsbeth

  Prachtig geschreven. Volgend jaar hang ik de vlag uit omdat ik vertrek uit Overvecht. Ik ben er klaar mee.

 19. wollie

  voor een koopwoning in overvecht moet je tegenwoordig ook 2x modaal verdienen. gentrificatie hoezee!

 20. Ooginaller

  Begin deze eeuw twee jaar in Overvecht gewoond, vlak bij het grote Winkelcentrum. Fijne, ruime flat, alle winkels om de hoek, redelijk groen, bussen en station om de hoek…. er was weinig mis mee leek het.

  Totdat in de derde nacht letterlijk een autobom onder mijn slaapkamerraam ontplofte. Gelukkig had ik de gordijnen al opgehangen, want de glasscherven waren anders recht mijn bed in gevlogen.

  De buren waren niet eens verbaasd.

  Het bleef niet bij dit ene incident.

  Ik ben snel vertrokken.

  Bottom line: het probleem ligt zeker niet alleen bij de beroerde huizen, maar zeker ook bij sommige bewoners van de wijk.

 21. Sue

  Zeker. De andere kant is dat de overgrote meerderheid van bewoners in Overvecht, laag inkomen of niet, geen problemen veroorzaakt en hier gewoon woont en zijn steentje bijdraagt.
  Er wonen heel veel mensen met onmisbare beroepen. Echte banen geen bullshitjobs. En de wijk heeft ook een hele belangrijke functie voor de stad. Hoeveel mensen, jong en oud, hebben hier niet een betaalbare woning gevonden? Nog wel. Het zou mooi zijn als dat ook eens gezien wordt. Overvecht is geen zwakke wijk, maar een hele sterke en mooie wijk. Gelukkig zijn er veel bewoners die de mooie kanten zien en er samen voor gaan.

 22. Bernhard

  @Sue: Succes met al die mooie betaalbare woningen en prachtige mensen. Ik ben de overlast, het zwerfvuil en de algehele rotsfeer zat en ben blij dat ik binnenkort afzwaai.

 23. Overvecht heeft alle mogelijkheden!

  @lachgas je kent overvecht niet, er is al veel veranderd!
  Diversiteit van maatschappelijke groepen is een van de belangrijkste zaken. Daarvoor hoeven zelfs geen sociale woningbouw voor te verdwijnen… Door slimme hoge verdichting van Station Overvecht tot Centrum Overvecht met hoogwaardige luxe woon omgeving, langs de vecht een luxe jachthaven met werf appartementen ( bij joodse begraafplaats ) wordt de wijk veel boeiender. Daarbij hoort ook bijzondere architectuur die inspireert om het monotone te onderbreken. Ook veel parkeerterreinen kunnen verdwijnen onder mooie appartementen complexen.
  Er is al erg veel mooi groen, en bij de nieuwbouw van overvecht centrum is te zien hoe leuk beperkte ruimte kan zijn.
  Tot slot, hier niet genoemd: Door de noordelijke rondweg deels te overkappen ontstaat bovendien een zeer goede koppeling met het prachtige Noorderpark gebied met Forten, water, bunkers etc !

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).