Rijk trekt 13 miljoen uit voor woningbouwontwikkeling in Utrechtse wijk Overvecht Rijk trekt 13 miljoen uit voor woningbouwontwikkeling in Utrechtse wijk Overvecht

Rijk trekt 13 miljoen uit voor woningbouwontwikkeling in Utrechtse wijk Overvecht

Rijk trekt 13 miljoen uit voor woningbouwontwikkeling in Utrechtse wijk Overvecht
Archieffoto Overvecht
Utrecht krijgt van het Rijk 13 miljoen euro voor woningbouwontwikkeling in Overvecht. De gemeente deed, met steun van de provincie, een aanvraag bij het Rijk en die is toegekend.

Utrecht krijgt van het Rijk 13 miljoen euro voor woningbouwontwikkeling in Overvecht. De gemeente deed, met steun van de provincie, een aanvraag bij het Rijk en die is toegekend.

Het geld wordt gebruikt om de komende tien jaar meer woningen te bouwen in de wijk. De miljoenen worden geïnvesteerd in de projecten Overvecht Centrum, Ivoordreef en De Mix, zodat de wijk vernieuwt en er een betere mix van woningen komt. De rijksbijdrage is gebaseerd op het toevoegen van 2.000 woningen, waarvan een groot deel sociale huurwoningen en middenhuurwoningen.

In Overvecht moeten meer verschillende woningen komen. De gemeente wil ervoor zorgen dat Overvechters die hun sociale huurwoning willen verruilen voor een middenhuurwoning of koophuis in de wijk kunnen blijven wonen. Nu vertrekken mensen nog uit de wijk omdat ze ergens anders een beter passende woning vinden. De gemeente wil niet dat het totaalaantal sociale huurwoningen in de wijk afneemt, maar meegroeit met de ontwikkeling van de wijk.

Infrastructuur

Het rijksgeld wordt, naast voor woningbouw, gebruikt om de infrastructuur in de wijk te verbeteren. Zo kan een oplossing worden bedacht voor het parkeren bij Overvecht Centrum, zodat ruimte ontstaat voor extra groen en woningen. Verder wil de gemeente de omgeving verbeteren, door onder meer te werken aan veiligheid.

Het geld dat de gemeente krijgt, komt uit de Woningbouwimpuls van het Rijk. Met die regeling kunnen gemeenten geld krijgen voor projecten die bijdragen aan het oplossen van het woningtekort in Nederland.

15 Reacties

Reageren
  1. JdV

    13 miljoen? Zo, das niet niks. Daar kun je 12 rijtjeswoningen in een andere wijk voor kopen 🙂

  2. Gbrie

    Of 65 als je uitgaat van stichtingsbestuur van 2 ton per huis.

  3. Bromsnor

    Bromsnor is blij dat er wat gebeurt voor Overvecht, maar het steld maar wijnig voor. Bromsnor is het in deze met JdV eens, een druppel op een groeiende plaat. Psss, wat gesis, een rookwolkje en verder niks.

  4. Lombokker

    13 miljoen, een druppel op een gloeiende plaat. Diezelfde overheid graait nog steeds 1,7 miljard verhuurderheffing per jaar uit de portemonnee van de Woningbouwverenigingen.

  5. Gewoontjes

    JdV, even benieuwd: denk jij dat de prijs van een koophuis overeenkomt met de bouwkosten van datzelfde huis als nieuwbouw?

  6. Pee

    Waar zijn die miljoenen gebleven die er al een paar keer zijn ingepompt ?
    De bevolking daar moet drastisch worden verandert het word steeds meer een ghetto daar.

  7. JdV

    @gewoontjes. Bij nieuwbouw wel ja. De prijs die de projectontwikkelaar en aannemer rekenen voor de grond plus het bouwen van de woning zijn de kosten voor een nieuwbouwwoning.
    Bouwen in eigen beheer levert in dat soort gevallen een voordeel op, maar met de huidige stijgende tarieven van materialen en arbeid ook een risico.
    Volgens mij bouwen de meeste woningbouwverenigingen niet zelf maar besteden ze het bestek uit aan commerciële bedrijven. Ook de gemeente bouwt voor zover ik weet niet zelf maar gaat in zee met projectontwikkelaars.

  8. Bill

    Schamel bedrag als je bijvoorbeeld kijkt naar de 30 miljoen voor Eindhoven (4000 woningen)…

  9. Gewoontjes

    @JdV: dus een koper schaft volgens jou een woning aan tegen de kostprijs? Sorry, maar dat lijkt me zeker in deze tijd complete onzin.

    Voor 13 miljoen kun je niet 12 woningen bouwen die 1,1 miljoen kosten voor de kopers, maar veel meer. Er zit marge op een woning.

  10. Nina

    “Hè ja, laten we al die mooie groenstroken in Overvecht ook volbouwen.”, zullen de projectontwikkelaars hebben gedacht.

    Die groene ruimtes zijn er om de hoogbouw en daardoor concentratie van mensen te compenseren. Iets met licht en lucht.

  11. Nina

    @ Gewoontjes

    Volgens mij maakte JdV een grappige opmerking door te stellen dat je van dit bedrag 12 woningen kunt kopen in een andere wijk van Utrecht:

    https://www.duic.nl/wonen/jaren-30-woning-in-buiten-wittevrouwen-in-utrecht-vraagprijs-1-150-000-euro/

    Ik moest er in ieder geval om lachen 😄.

  12. JdV

    Dank je nina, jij snapt het tenminste

  13. Koel Hoofd

    “In Overvecht moeten meer verschillende woningen komen. De gemeente wil ervoor zorgen dat Overvechters die hun sociale huurwoning willen verruilen voor een middenhuurwoning of koophuis in de wijk kunnen blijven wonen. Nu vertrekken mensen nog uit de wijk omdat ze ergens anders een beter passende woning vinden ”

    Hoe moeten we dat nou weer interpreteren?
    Mogen Overvechters die sociale huurders waren de wijk niet meer uit en mixen met ‘de betere sociale klasse’ dat ze in Overvecht moeten blijven wonen van de D66/GL gemeente? Dat zou een hele ernstige vorm van discriminatie zijn en staat haaks op links populistisch inclusief.

  14. Paul

    Goed plan veel nieuwbouw er bij…maar bedrag lijkt er laag. Als Overvecht Centrum en Station omgeving op nieuw ontwikkelt worden kunnen er zeker meer dan 2000 woningen komen. Het is ook belangrijk de noordelijke rondweg zo te wijzigen dat hier boven gebouwd kan worden.
    @ Nina, groen bebouwen hoeft echt niet, er is geen wijk met zoveel loze parkeer ruimte die ondergronds kan, met daarboven woningen of een parkje.
    En waarom niet een mooie Vecht jachthaven maken met luxe woningen voor diversiteit ?

  15. Ihsan

    De meeste hoogbouw in Overvecht moet gewoon tegen de vlakte. Hoogbouw is helemaal niet geschikt voor gezinnen met kinderen. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat hoogbouw leidt tot een afname in de ruimtelijke vrijheid, buitenspeeltijd en fitheid van jonge kinderen, en ook beperkt het de mogelijkheden voor toezicht op de kinderen die wél buiten spelen. Hierdoor hebben op straat de (vaak wat oudere) probleemjongeren het voor het zeggen, in plaats van de hordes 5- tot 10-jarigen die je in de parkjes en straten ziet in een wijk als Lunetten (terwijl daar toch ook veel sociale woningbouw is). Het probleem is dus niet sociale woningbouw, maar de concentratie daarvan – met name in verticale zin. Vervangen dus met een mix van laagbouw en gestapelde bouw tot 5 lagen max. De bewoningsdichtheid in Overvecht is nu veel te laag, en door de hoogbouw is al die overgebleven openbare ruimte een groot deel van het jaar toch al niet te gebruiken door kinderen; de microclimaten op de perkjes, straten en pleinen rond de flats zijn in de winter door de enorme schaduw veel te koud, en door de stenigheid, omslotenheid door hoge gevels, en de reflectie van zonlicht hierop, in de zomer veel te heet. Deze modernistische stedenbouw is gewoon mislukt. Tijd om dit te erkennen en serieuze plannen te maken voor de toekomst. Een leefbaar en kindvriendelijk Overvecht, met laagbouw, sociale controle en sterkere lokale netwerken tussen bewoners!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).