NPD-strook in Utrecht is drie wooncomplexen rijker: ‘Smeltkroes worden van bewoners en ondernemers’ NPD-strook in Utrecht is drie wooncomplexen rijker: ‘Smeltkroes worden van bewoners en ondernemers’

NPD-strook in Utrecht is drie wooncomplexen rijker: ‘Smeltkroes worden van bewoners en ondernemers’

NPD-strook in Utrecht is drie wooncomplexen rijker: ‘Smeltkroes worden van bewoners en ondernemers’
Foto's: AM
Op de NPD-strook in de Utrechtse wijk Overvecht zijn dinsdag drie nieuwe woongebouwen opgeleverd. De drie gebouwen, die samen DeBuurt vormen, herbergen 343 energiezuinige huurwoningen van 40 tot 120 vierkante meter groot.

Op de NPD-strook in de Utrechtse wijk Overvecht zijn dinsdag drie nieuwe woongebouwen opgeleverd. De drie gebouwen, die samen DeBuurt vormen, herbergen 343 energiezuinige huurwoningen van 40 tot 120 vierkante meter groot.

DeBuurt moet een smeltkroes worden van bewoners en ondernemers van alle leeftijden en allerlei verschillende culturen. De drie gebouwen heten dan ook Bario, Papiaments voor buurt, Birim, Turks voor eenheid en Blend, dat staat voor het ‘mengen’ van de mensen die samen DeBuurt vormen.

De woningen werden ontworpen door Paul de Ruiter Architects en NL Architects en verschillen flink van elkaar. De gemeente hoopt door die diversiteit dan ook veel verschillende doelgroepen naar DeBuurt te trekken. Alle appartementen in de gebouwen zijn inmiddels verhuurd.

In de gebouwen zitten onder meer zorgwoningen, waar zorg geboden wordt in de vorm van woongroepen, maar ook begeleid wonen. De gemeente wil verder dat bewoners van DeBuurt veel bij elkaar gaan komen. De ‘Superplint’ is daarbij een belangrijk onderdeel. Daarin zijn werkplekken voor mensen uit de buurt, maar ook uit de rest van de stad. Ook zitten er zorginstellingen, zoals een tandartsenpraktijk, een sportschool voor vrouwen, senioren en kinderen met een beperking, een koffiecorner, een park en een centrale hal voor uiteenlopende activiteiten.

Tekst loopt door onder afbeelding

Belangrijke aanwinst

Wethouder Kees Diepeveen is enthousiast over de opening van DeBuurt. “Utrecht, en zeker ook Overvecht heeft een knellend tekort aan woningen voor mensen met een middeninkomen. Daarom is de komst van DeBuurt een belangrijke aanwinst voor de wijk en voor de stad. Ik verwacht bovendien dat de gebouwen van DeBuurt met hun verschillende functies een echte buurt zullen vormen waarin Overvechters plezierig wonen en werken.”

Marco van den Berg is manager wijkaanpak Samen voor Overvecht van de gemeente Utrecht. Hij hoopt dat Overvecht uiteindelijk in alle opzichten een mooiere wijk wordt: “Er zit kwetsbaarheid in de wijk, maar ook heel veel kracht. En daar gaan we mee aan de slag. De opbouw en het mozaïek aan functies dat samenkomt in DeBuurt is een mooie afspiegeling van de transformatie die wij met de wijk Overvecht voor ogen hebben. Hier komen straks oud en jong, huidige bewoners en nieuwe bewoners, kunst, cultuur en horeca bij elkaar om vorm te geven aan het nieuwe Overvecht.”

NPD-strook

De NPD-strook kent een heel andere geschiedenis dan de huidige functie die het gebied heeft. In 1965 werd aan de Brailledreef een centrum geopend voor de overslag van goederen, waarmee de binnenstad moest worden verlost van zwaar vrachtverkeer. Utrecht streefde er in die jaren naar om een internationaal vervoerscentrum te worden. De loodsen werden later eigendom van de Nederlandse Pakketdienst.

De gemeente Utrecht kocht ruim tien jaar geleden de loodsen van de Pakketdienst op en ook het voormalige Spectrumgebouw op de hoek van de Zamenhofdreef en Brailledreef. Het gebied zou herontwikkeld worden, maar de economische crisis zat die plannen in de weg. Het project werd begin 2014 gestopt. De gemeente Utrecht ontwikkelde uiteindelijk nieuwe plannen voor woningbouw op de NPD-strook die in 2017 werden goedgekeurd.

Gekoppelde berichten

19 Reacties

Reageren
  1. Kaat

    En nu doorpakken met de lege en/of lelijke gebouwen ernaast en het winkelcentrum. Toch raar dat op de plaats waar een dealer zat niet meteen mee is genomen in de ontwikkeling.

  2. Zuilen030

    Zoals gewoonlijk mooie praatjes als er weer wat opgeleverd wordt, maar het blijven blokkendozen, eensgezinswoningen, daar is behoefte aan.

  3. Rietje

    Lekker in de dampen van de waterzuivering wonen.

  4. G.H.

    Wat leuk zeg, een luchtplaats met tuintjes. Welke gevangenis heeft dat nou?

  5. Scherpschutter

    Als de ontwerper ging voor de uitstraling van een troosteloze Oost-Europese openluchtgevangenis uit de jaren ’80, dan kan ik niet anders zeggen dan dat hij glansrijk is geslaagd in de missie.

  6. Speak Up

    @ Scherpschutter

    Dat is nu een resultaat van de zo door u gekoesterde vastgoedwereld en marktwerking. Alles moet zo goed mogelijk gebouwd en opgeleverd worden tegen zo hoog mogelijke kosten verkocht en verhuurd worden.

  7. Scherpschutter

    @Speak Up

    Dat is precies wat de socialisten in Oost Europa ook zeiden ja, terwijl ze het ene na het andere blok aan geestdodende flats uit de grond stampten om de bevolking doorlopend in een staat van uitzichtloosheid en depressie te houden.

  8. Koel Hoofd

    Wat een afgrijselijke huurkazernes.
    Doet me denken aan Engelse sociale woningbouw uit de jaren zestig, daar stoppen ze tegenwoordig asbo’s in omdat geen normaal mens er nog wil wonen. Een asbo aantekening krijg je op last van de rechter omdat die aan de hand van wetgeving besluit dat je te asociaal bent om in een normale woning te mogen wonen…
    Over 15 jaar is dit ook compleet verpauperd, daar is het voor gemaakt.

    40m2 is namelijk echt veel te kleine woning voor een volwassene die ook nog een thuiswerkplek nodig heeft….
    Wie wil er op 120m2 wonen als de buren asbo’s zijn?

  9. Hananas

    Ik vind het mooi dat ze Overvecht vernieuwen. Vergeleken met de enorme flatgebouwen die momenteel Overvecht sieren, ziet dit er veel leefbaarder uit. Kanaleneiland heeft ook al een flinke opknapbeurt gehad, dus het is hoog tijd dat Utrecht nu in Overvecht investeert.

  10. Reiger030

    Als (nieuwe) bewoner is het er prima vertoeven. Dure huur (vrije huursector), maar je moet wat als je als starter geen hypotheek krijgt…

    Afijn, fijn dat de gemeente gister de opening kon vieren. Volgende keer misschien ook even de bewoners informeren of uitnodigen. Hoeven we de opening ook niet in de krant te lezen.

  11. Paul

    Mooi gebouwen complex ,goed geslaagd zowel stedenbouw kundig als architectonisch .
    Het gebouw op de hoek voor studenten zou een herhaalt kunnen worden tegenover de C&A. Juist meer hoogbouw concentratie zou de dynamiek van deze wijk ten goede komen.
    Geen lege troosteloze vlaktes meer, en de oubollig dorpse woningen, garage, en autowasstraat, de energie schoorsteen slopen. Parkeren en was straat ondergronds , daarboven groen….

  12. Bromsnor

    Bromsnor is blij met de opknapbeurten van Overvecht en Kanaleneiland, maar maakt zich zorgen over de verplaatsing van de probleemgevallen naar Leidsche Rijn.

  13. GeeWee

    Best aardig geslaagd deze blokken. Ik ben wel benieuwd hoe de expositieruimtes in het middelste blok zich in praktijk gaan vullen en hoe toegankelijk ze zullen zijn voor ‘buitenstaanders’. Is daar al meer over bekend?

  14. Binnenstadbewoner

    Elke flat zou een betaalde conciërge moeten hebben. Iemand die regelmatig de troep uit de plantsoenen haalt, bewoners aanspreekt bij overlast en wangedrag, luisterend oor biedt, de algemene ruimtes onderhoudt etc.. Het hoeft niet zo ingewikkeld te zijn.

  15. Speak Up

    @ Scherpschutter

    Het is toch echt de geestdodende vastgoedsector, de vrije markt, die alleen maar meer en meer wil bouwen in Nederland, die daarvoor de politiek structureel en stelselmatig omkoopt, die massaal inspiratieloze architectuur in Nederland neerplempt. De politiek heeft hier schrikbarend weinig over te zeggen.

    Dit in tegenstelling tot de prachtige Amsterdamse school stijl, die hoofdzakelijk via sociale woningbouw, onder initiatief van de sociaal-democratische wethouder Wibaut, eerst in Amsterdam en later over de rest van Nederland is uitgerold. Daaruit voortkomend de bekende jaren dertig stijl in koophuizen en rijtjeshuizen in de koopmarkt. Zonder de massale initiatieven vanuit de overheid had deze stijl zich helemaal niet kunnen ontwikkelen.

    Sterker nog, bijna overal in de westerse wereld zie je dat eind 19e eeuw en begin 20e eeuw, de prachtigste appartementenblokken zijn ontworpen, bijna altijd vanuit (vaak gemeentelijk) overheidsinitiatief, vaak vooral (sociale) huurappartementen, om de gigantische problemen op de woonmarkt, ontstaan door de wild-west-kapitalistische markt die aan het opkomen was, ontstaan zijn.

    Overheidsinitiatieven hebben vaak geleid tot zeer prettige bouwstijlen, ontworpen gericht op de leefbaarheid.

    Het heeft vanuit westers perspectief (en Nederland is een westers land) geen enkele zin om te kijken naar Oost-Europese geschiedenis (en de DDR was daar een onderdeel van), omdat de motieven om daar snel en goedkoop te bouwen vooral te maken had mat de armlastige situatie van de DDR en andere oost-europese regimes (er was structureel te weinig geld, niet zo vreemd met vluchtende mensen) en er was een gigantisch woningbouwtekort gelet op de oorlogsschade aan het russische front in WO II ontstaan. Daarnaast moet het volk gepleased worden (wij bouwen voor u) zoals zo vaak in een dictatuur. Loze beloftes vaak.

    In Nederland wordt vooral snel en goedkoop gebouwd vanuit kapitalistische motieven. Een heel ander grondmotief.

  16. Hns

    De architecten hebben waarschijnlijk een aantal vakanties in de voormalige ddr doorgebracht of daar gestudeerd. Die gebouwen lijken wel kopieën van de woonkazernes die je daar aantrof en nog aantreft. Eens kijken over een jaar of wat hoe ze er dan bij staan. Het enige verschil is dat het geen rechttoe rechtaan betonnen woonbunkers lijken.

  17. Herman

    ” binnenstad moest worden verlost van zwaar vrachtverkeer. Utrecht streefde er in die jaren naar om een internationaal vervoerscentrum”.

    Wordt geen woord over gezegd, maar compleet mislukt dus…..
    Misschien eens nagaan waarom en proberen lessen te leren? Ook nu zijn de ambities torenhoog,waarom gaat dat nu wel lukken?

  18. Angelique

    Lekker vierkant.

  19. Architectuur

    @ speak up. Weinig kennis en inzicht van de Nederlandse architectuur geschiedenis …
    Het huidige architectuur nivo wint doorgaans ,en ook hier, met vlak en wimpel in zowel uitstraling, concept en materiaal keuze. Bouw technisch gezien ook veel beter dan voorgaande eeuw. Het verhaal van kapitalisme lijkt logisch.., maar is het niet. Juist in de Nederlandse ” socialistische ” jaren 70 werd in alle opzichten op kosten gespaard. De armoedige Lunnetten, is daar ook een voorbeeld van.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).