PvdA vreest te dure woningen na grondverkoop Merwedekanaalzone | De Utrechtse Internet Courant PvdA vreest te dure woningen na grondverkoop Merwedekanaalzone | De Utrechtse Internet Courant

PvdA vreest te dure woningen na grondverkoop Merwedekanaalzone

PvdA vreest te dure woningen na grondverkoop Merwedekanaalzone
Een luchtfoto van de Merwedekanaalzone. Foto: DUIC / Robert Oosterbroek
Bulent Isik, raadslid van de PvdA, is bang dat woningen in een gedeelte van de Merwedekanaalzone te duur worden na de hoge winst die is gemaakt bij de verkoop van grond. Het AD schreef over de winst die is gemaakt bij de verkoop van de grond tussen twee marktpartijen. Isik wil dat er actie wordt ondernomen vanuit de gemeente.

Bulent Isik, raadslid van de PvdA, is bang dat woningen in een gedeelte van de Merwedekanaalzone te duur worden na de hoge winst die is gemaakt bij de verkoop van grond. Het AD schreef over de winst die is gemaakt bij de verkoop van de grond tussen twee marktpartijen. Isik wil dat er actie wordt ondernomen vanuit de gemeente.

Het gaat om een transactie tussen Ramphastos en Grey Star, een Amerikaans bedrijf, over een lap grond van 3,6 hectare. De grond, waar het distributiecentrum van de V&D zat en de Praxis nu nog zit, werd verkocht voor 46 miljoen euro. Een jaar eerder was het nog voor 32 miljoen aangekocht door Ramphastos. Dat schreef het AD op basis van gegevens uit het Kadaster.

Toekomstige bewoners

Isik is bang dat de nieuwe hoge prijs voor de grond zal worden doorberekend aan toekomstige kopers en huurders. Isik wil samen met andere fracties het debat voeren over de gang van zaken. Hij noemt de marktwerking onwenselijk.

“We moeten er iets mee. Je kunt niet alles aan de markt overlaten, want als overheid heb je de taak om huisvesting te voorzien voor onderdanen. Als het behaalde rendement wordt teruggevoerd in hogere prijzen draagt het niet bij aan betaalbare woningen. Dan wordt er gekozen voor dure woningen of kippenhokken voor te hoge prijzen.”

Een garantie van investeerders voor betaalbare huizen zou een goede optie zijn, maar die garantie is er nu niet. “Dat kan niet in de commerciële wereld. De Partij van de Arbeid wil daarom de keiharde marktwerking in de woningmarkt terugdringen. De overheid moet meer zeggenschap krijgen in dit soort situaties zodat er voor meer betaalbare woningen wordt gezorgd. Anders wordt in de stad alleen nog maar gebouwd voor de rijken.”

De gemeente heeft geen zeggenschap over de transactie. Isik wil samen met andere fracties een spoeddebat aanvragen of in de commissie het debat voeren.

15 Reacties

Reageren
 1. Johan

  Wanneer marktpartijen grote gebieden in een stad in handen krijgen gaat het eigenlijk altijd mis. Zie hoog-catharijne als ultiem voorbeeld. De winst gaat naar een hoofdkantoor ergens buiten de stad/het land. En wij als bewoners van de stad worden opgezadeld met lelijke/goedkope woningbouw en torenhoge huurprijzen.

 2. cas

  Dat wordt een zijde lintje doorknippen ipv een katoenen…

 3. Jeroen

  Moeten er weer stemmen gehaald worden ofzo? Volgens mij is gewoon een vast deel sociale huurwoningen. De rest is aan de markt. Ik heb een koopwoning in Rivierenwijk. Wat zou het met de waarde van mijn woning doen als aan de overzijde van het kanaal plotseling kunstmatig goedkope woningen worden gebouwd? Klinkt allemaal hartstikke leuke van de PvdA maar er is natuurlijk helemaal niet over nagedacht. Als die woningen te duur worden aangeboden koopt niemand ze, zo simpel is het.

 4. JdV

  Oude socialistische reflexen herleven. Kapitalisme = slecht. Winst maken is verboden.
  Als je als stad woningbeleid moet voeren moet je ofwel zelf meespelen en grondposities verwerven. Of je moet door regelgeving bouwvergunningen afhankelijk maken van de invulling van randvoorwaarden. Niet meespelen en achteraf lopen klagen over misgelopen winsten is typisch socialisme in de praktijk.

 5. Yoshua

  Bulent Isik,moet echt bang te zijn dat de grondprijs wordt doorberekend aan de kopers.
  Wat had de beste man verwacht, dat ze de grond met verlies gaan verkopen?
  Prachtige deal binnen een jaar 14 miljoen cashen.
  Gemeente had die grond natuurlijk zelf niet kunnen kopen en met 14 miljoen winst doorverkopen?

 6. Joepie

  @ Jeroen

  Als je een koopwoning hebt, ben je sowieso al fucked as hell, aangezien de volgende crisis er alweer aan zit te komen.

  Ga maar eens de Tegenlicht aflevering van gisteravond kijken.

  De financiële sector en de overheid hebben geen snars geleerd van de vorige crisis. Sterker nog, ze hebben de problemen verergerd. Er is 28 biljoen in rook opgegaan, betaald door de belastingbetaler.

  Er is kunstmatig geld gecreëerd dat alleen maar aangewend is om de financiële partijen aan woekerwinsten te helpen. Niet bestaand geld is gebruikt om prijzen van woningen kunstmatig hoog op te drijven. De bubbel staat al weer ernstig op knappen.

  IK denk dat jij je pas in de laatste plaats zorgen moet maken over waardedalingen (schandalige geldwolf dat je eigenlijk bent).

  Het is een overheidstaak (zou het eigenlijk moeten zijn), om mensen een dak boven het hoofd te bieden. Wonen is namelijk een recht. Ook wonen in Utrecht is een recht voor de Utrechter. het feit dat het starters al niet meer lukt om te kopen of huren in Utrecht zegt genoeg. Door zo op je waardestijging te zitten draag jij daar aan bij, geldwolf.

 7. Erik

  Het zou juist goed zijn voor Utrecht Zuidwest als daar woningen worden gecreëerd in het duurdere segment. Dit deel van het Merwedegebied bevindt zich in de driehoek tussen Kanaleneiland, Transwijk en Rivierenwijk. Daar is momenteel zeer weinig aanbod voor de mensen die meer te besteden hebben. Dit is juist een kans om aan deze kant van Utrecht mensen met hogere inkomens aan te trekken zodat een diversere bevolkingssamenstelling ontstaat. Er wordt ook een vast deel sociale woningen gebouwd. Ik dacht zo’n 20 tot 30 procent. Het zou juist een leuke buurt kunnen worden met een mooie melange van sociaal-economische achtergronden als daarnaast ook de mensen met hogere inkomens aangetrokken worden. Anders wordt de scheiding Utrecht Oost / Utrecht West alleen maar versterkt.

 8. Sjaak

  “Onderdanen”…?!?!
  Hahahahahaha die pvda toch

 9. JdV

  @joepie. Het recht op wonen staat niet ter discussie. Er is geen woningtekort in NL. Er is wel een tekort op bepaalde plekken en een overschot op andere plekken. Verwende mormels als de huidige generatie starters hebben nooit 17 jaar moeten wachten op betaalbare huurwoningen. Ze zeuren en doen zielig omdat er niet direct een mooi huis met tuin voor 600 euro per maand voor ze is op een A-lokatie. Wil je wonen, een dak boven je hoofd? Plek zat, voor niet teveel geld ook. Alleen niet op de A++ lokaties in Utrecht of Amsterdam. Veel plezier met je huurhuis voor 450 euro in Veendam.

 10. Barend

  Amateuristisch ambtelijk en politiek Utrecht.
  Nu al de grip kwijt op deze stadsontwikkeling.
  Die ezel en die steen en dat stoten….

 11. Peter

  Dure woningen zijn goed voor de stad. Het toevoegen van een dure woning leidt tot 4 tot 6 verhuisbewegingen in de hele keten. Er komen in allerlei prijsklasses woningen vrij (inclusief vaak in het sociale segment).

  Iemand die een nieuwe woning koopt van 8ton in de Merwedekanaalzone, laat een woning achter van 5 ton. Daar trekt weer iemand in die een woning achterlaat van 3 ton. Dat is weer de perfecte (starters)woning voor iemand uit een sociale huurwoning.

  ofwel DUUR BOUWEN is goed voor de stad!

 12. Fred

  @Peter: Ik had het niet beter kunnen verwoorden! Utrecht heeft veels te weinig dure koopwoningen. Goede zaak. Laat die PvdA-droeftoeter Bulent Isik maar kraaien voor de bühne. De reden dat de PvdA decennialang onze hoofdstad heeft mogen besturen, is dat de meerderheid (!!!) van de woningen in 020 een sociale huurwoning was. Mooi dat dit kartel wordt afgebroken.

 13. Wim Vreeswijk

  @ Bulent: Volgens mij groeien de bomen in Utrecht niet tot het paradijs en straks blijven alle potentiële kopers gewoon in hun (oude) woning zitten en komen op termijn al die ernstig overvraagde woningen gewoon leeg te staan. De miljonairs die er zijn, gaan straks gewoon buiten de Randstad een stek zoeken Er zijn ook nog provincies waar geen huizengekte is, zoals Zeeland. De rentestijging zit er ook aan te komen, dus alles kom reg (Zuid-Afrikaans)

 14. Fred

  @ Wim Vreeswijk: Ah, een kenner aan de zijlijn. Rente zal idd ooit eens stijgen. En dan zal er een correctie komen. So what. En die miljonairs vervelen zich in Zeeland te pletter en snakken in no-time naar wat reuring in 010-020-030 en 070.

 15. Jeroen

  @Joepie, knap hoe je in je reactie een volledig ander verhaal weet te bouwen dan waar ik het over heb. Je had mijn naam wel weg kunnen laten want je lult toch gewoon in je eigen straatje.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).