Slecht jaar voor woningzoekende studenten in Utrecht: sterke afname van studentenkamers Slecht jaar voor woningzoekende studenten in Utrecht: sterke afname van studentenkamers

Slecht jaar voor woningzoekende studenten in Utrecht: sterke afname van studentenkamers

Slecht jaar voor woningzoekende studenten in Utrecht: sterke afname van studentenkamers
Het Utrechtse Science Park
Het is een slecht jaar voor studenten die een woning zoeken. Het aantal studentenkamers in Utrecht is dit jaar namelijk sterk afgenomen. Er zijn geen woningen bijgekomen en er zijn 672 kamers minder dan vorig jaar.

Het is een slecht jaar voor studenten die een woning zoeken. Het aantal studentenkamers in Utrecht is dit jaar namelijk sterk afgenomen. Er zijn geen woningen bijgekomen en er zijn 672 kamers minder dan vorig jaar.

De woningnood onder studenten in Utrecht is nog steeds hoog. In het studiejaar 2018-2019 was er een kamertekort van ruim 7.600. Om de markt in evenwicht te brengen moeten er zo’n 2000 woningen bijkomen.

Sterke afname

De gemeente houdt bij hoeveel studentenwoningen er elk jaar bijkomen. 2019 is voorlopig geen goed jaar voor zoekende studenten, want er is sprake van een sterke afname. Dit komt vooral doordat enkele grote tijdelijke projecten de deuren hebben gesloten. Een voorbeeld daarvan is Archimedeslaan, daar moesten in juli bijna 400 studenten vertrekken.

Naast de sterke daling van tijdelijke projecten zijn er ook maar een paar studentenkamers gebouwd. De meest recente cijfers, van de eerste drie kwartalen van 2019, laten zien dat er een afname is van 672 studentenwoningen.

Toekomst

Er is echter ook goed nieuws. De gemeente verwacht dat de komende jaren meer studenteneenheden gerealiseerd worden. Een groot project is bijvoorbeeld de nieuwe woontoren bij het voormalige ziekenhuis Oudenrijn. Daar komen 500 kamers voor studenten in. Ook andere locaties moeten volgend jaar opgeleverd worden waardoor er in total 1400 nieuwe kamers bijkomen in 2020.

De gemeente wil het tekort verder terugdringen. Ook de kwaliteit en de betaalbaarheid van studentenkamers moet omhoog. De lokale overheid geeft aan dit niet alleen te kunnen en werkt daarom op dit moment aan een ‘lokaal convenant studentenhuisvesting’. Hierdoor moet er beter samengewerkt worden met lokale partijen zodat er meer betaalbare studentenhuisvesting gebouwd gaat worden.

10 Reacties

Reageren
  1. Inez

    Ik begrijp hieruit dat de gemeente dit slecht geregeld heeft, studenten op straat zetten voordat er nieuwe kamers zijn.
    En het oude Antonius staat al jaren leeg, waarom duurt dat zo lang?

  2. Ruimtegebrek

    Wat vooral een nekslag is geweest zijn de fysieke eisen die gesteld worden aan studenten kamers. Wanneer een nieuwe studenten kamer gecreëerd wordt, dan moet deze een oppervlakte van 24 vierkante meter hebben. (inclusief gedeelde ruimte). Ik woonde met acht mensen in een huis van 140 vierkante meter. Iedereen had een kamertje en er was een gezellige woonkamer en keuken. Dit komt uit op 17,5 meter per persoon. Meer dan zat. Wanneer iemand nieuwe woon ruimte probeert te creëren in een huis met een gelijk oppervlakte dan kunnen daar nog maar vijf mensen wonen(naar boven afronden mag niet). Kamerverhuur is altijd sociaal dus zeg dat zo’n kamer officieel maximaal 300 euro mag kosten. dan zit er nogal een verschil in de opbrengst. 2400 of 1500 euro per maand. Dan snap ik waarom niemand daar instapt. Dat kamerverhuur streng gereguleerd is snap ik goed. Maar 24 vierkante meter? Zoveel hebben de studiebollen echt niet nodig.

    Wellicht is het leuk om uit te zoeken hoeveel omzettingen naar kamerverhuur er zijn geweest na 1 januari 2016 in vergelijking met de voorgaande jaren.

  3. Katja

    Hè, en je wordt doodgegooid met nieuwbouw ?

  4. Erik

    @Inez:
    Dat wordt al enkele jaren compleet verbouwd tot een heel groot studenten/starters complex met een toren van 70 meter hoog er bij voor zo’n 600 inwoners. Dat duurt gewoon even. Is over half jaar oid wel af.

  5. Monique

    Ik las net op de andere nieuwssite dat er heel veel leegstand is in Utrecht.
    Maak dat tot woningen voor bijv. starters/ studenten. Lijkt mij beter dan wijken indikken tot onleefbaar (plannen dichters wijk/ Croeselaan etc).

  6. JdV

    Zucht. Uiteraard is de gebruikelijke reflex hier dat er meer kamers moeten komen. En wel nu!
    Maar je zou ook een stop op het aantal studenten kunnen zetten dat je toelaat. Beter voor de onderwijsinstelling (niet te massale colleges) en de student zelf. Beter voor de stad (geen dure bouw van studentenwoningen). Beter voor het verkeer (minder dure fietsenstallingen en fietsboulevards nodig). En weer eens wat anders dan het klakkeloos geld uitgeven uit andermans zak.
    Maar ja, daar is lef voor nodig. Het colllege wil ongebreidelde groei faciliteren, dus de kans dat dit gaat worden doorgevoerd is klein. Want lef, daar staat Utrecht nou niet bepaald om bekend.

  7. Nina

    Volgens mij hadden alle woningzoekenden in Utrecht een slecht jaar…..

  8. Erik

    @Monique: dat gaat om de provincie Utrecht, niet om de stad Utrecht. Dat is vooral leegstand in plaatsen als Veenendaal of Nieuwegein, waar geen student wil wonen.

  9. Koel Hoofd

    Niet alleen een studentenstop (voor buitenlanders) zou helpen, maar ook het verlagen van de kwaliteitseisen voor woonruimte van de modernde verwende student zou bijdragen aan meer ruimte.
    Mijn studentenkamertje in het studentenhuis was 9m2, gedeelde badkamer en douche, de ‘huiskamer’was de overloop. Was een leuk huis om te wonen want ‘leuk’ hangt af van de medebewoners, niet van ruimte/inrichting/locatie.

  10. Anthony

    Een zeer belangrijke oorzaak voor het groeiende tekort aan studentenkamers in Utrecht is ook de zeer strenge regelgeving die, in het bijzonder de gemeente Utrecht, hanteert!

    Praktisch ieder jaar wordt de regelgeving aangepast waardoor het enthousiasme voor particulieren om leegstaande kamers te verhuren drastisch afgenomen is de laatste jaren. Hier is regelmatig en op allerlei manieren voor gewaarschuwd door allerlei personen/instanties. Persoonlijk heb ik de laatste 3 jaar al 25 kamers teruggetrokken en de panden verkocht. Met dank aan de gemeente Utrecht !

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).