Student & Starter: ‘Maak samenwonen met drie personen vergunningsvrij’ | De Utrechtse Internet Courant Student & Starter: ‘Maak samenwonen met drie personen vergunningsvrij’ | De Utrechtse Internet Courant

Student & Starter: ‘Maak samenwonen met drie personen vergunningsvrij’

Student & Starter: ‘Maak samenwonen met drie personen vergunningsvrij’
De raadsfractie van Student & Starter wil het makkelijker maken om een woning met drie personen te delen. Op dit moment hebben verhuurders daar een dure vergunning voor nodig. Volgens Student & Starter is de strenge regelgeving onnodig.

De raadsfractie van Student & Starter wil het makkelijker maken om een woning met drie personen te delen. Op dit moment hebben verhuurders daar een dure vergunning voor nodig. Volgens Student & Starter is de strenge regelgeving onnodig.

De partij zegt dat verhuurders regelmatig niet zitten te wachten op een groep vrienden die samen een woning huurt. Daarom zou de gemeente niet nog eens met extra eisen moeten komen voor het woningdelen. Student & Starter dient donderdag een voorstel in om te vragen de regels te versoepelen.

In 2016 werd er nieuwe regelgeving ingevoerd voor verhuurders die aan drie personen of meer wilden gaan verhuren. Daarvoor is een omzetvergunning nodig, wat gepaard gaat met 20.000 euro aan kosten.

Een ander alternatief is het vormen van een woongroep door huurders, maar ook hieraan worden strenge eisen gesteld: zo moeten de huurders minimaal een jaar wachten na het inschrijven als woongroep voordat ze samen kunnen gaan wonen.

Regelgeving overdreven

Tim Homan, fractievoorzitter van Student & Starter noemt de regelgeving overdreven, ook omdat de gemeente geen extra eisen stelt aan mensen die als stel gaan samenwonen.

“Er zijn zat huizen waar nog een kamer over is die prima bewoond zou kunnen worden, maar dat mag dus niet van de gemeente. De oplossing voor dit alles is eigenlijk vrij simpel:
maak het vergunningsvrij om met drie personen samen te wonen. Met een simpele regelwijziging kunnen weer veel mensen een woning vinden in Utrecht zonder dat er ook maar één schop de grond in hoeft”, aldus Homan.

19 Reacties

Reageren
 1. Tim

  Normaal ben ik het wel eens met de ideeën van S&S, maar dit lijkt me zeer onverstandig. Hiermee maak je de weg voor huisjesmelkers en grote beleggers vrij om zonder moeite in grote getale woningen op te kopen, ze op te splitsen en voor veel geld te verhuren. Dit gebeurt dan juist met wat kleinere woningen die ideaal zijn voor de starter en startende gezinnen. Er moeten gewoon veel meer studentenwoningen bijgebouwd worden.

 2. Rietje

  Leuk. Totdat je een groep studenten naast of boven je hebt en je geen nacht meer normaal slaapt door de herrie.
  Ik heb hier ook zo’n groep. Dolle pret.

 3. trol

  Inderdaad niet echt een heel slimme oplossing en dit zet de deur we iets meer open naar meer opkopen specifiek voor de verhuur. Voor de vrije kamers is al een regeling, namelijk de hospita regeling, maar die geldt alleen als je als eigenaar een kamer wil verhuren en je er zelf woont. Lijkt me prima.
  En Rietje, ik heb zelf liever een groep studenten naast mij wonen dan een gezin met schreeuwende kinderen, maar dat is persoonlijk. Je hoeft niet te doen alsof elke student herrie maakt. De meeste burenoverlast komt toch echt van “normale” gezinnen…Een groep kun je aanspreken een kind schijnt herrie te horen maken, want: “kinderen” 🙂

 4. Berk

  “De meeste burenoverlast komt toch echt van “normale” gezinnen” . Ja sure, nooit zelf student geweest zeker? Met deze maatregel jaag je gezinnen de stad uit en blijven er alleen studenten en starters over. Misschien moet deze ‘partij’ eens over zn eigen schaduw heen kijken

 5. Zuilen 030

  Komt ook nog bij dat als een van de 3 huurders zijn/haar baan verliest er naar het gezamenlijke inkomen per adres gekeken wordt ivm een eventuele uitkering, dan mogen de overige 2 de 3de onderhouden.
  Gewoon laten zoals het is, en dat eeuwige gezeur over bijbouwen dan maar, moet ook maar eens afgelopen zijn, vol is vol.

 6. Martin

  @trol, waar haal je die wijsheid vandaan, dat de meeste overlast van normale gezinnen komt? Ik k woon in een kinderrijke buurt. Maar de meeste overlast komt toch echt van een paar studentenwoningen, waar tot diep in de nacht harde muziek aanstaat, alle ramen open en meelallen. En als je ze aanspreekt lachen ze je uit.

 7. Rietje

  @trol. mijn buurkinderen maken idd ook een bak herrie. Maar dat is overdag. Ze gaan ook nog naar school en spelen buiten. En weet je wat, ze slapen de hele nacht. Het zal wel dus.
  En natuurlijk maken niet alle studenten herrie. Maar deze hier wel en vooral ‘s nachts. Ik weet niet hoe goed jij functioneert met slechts een paar uurtjes slaap, nacht na nacht, maand na maand ? Ik niet zo heel best in ieder geval.

 8. Dorine

  Er wordt momenteel waanzinnig veel gebouwd voor studenten en starters. Als ik het allemaal goed gelezen heb zoveel dat er straks geheid een overschot is. Woningen die voor andere doelgroepen niet geschikt zijn. Laten we dus de woningen die wel voor andere doelgroepen geschikt zijn maar koesteren en niet ook nog hieraan opofferen. Er zijn ook andere samenlevingsvormen die willen (en moeten en kunnen) wonen.

 9. Geen student

  Eigenlijk zouden ze mensen van boven de 60 uit de binnenstad moeten weren. Scheelt een hoop gezeik en geklaag. En de bejaarden tehuizen die vrij komen kunnen dan ingezet worden voor jonge frisse studenten die het nog plezierig vinden om in een jonge dynamische stad te wonen.

 10. cas

  Student en Starter, denk alleen maar aan voordelen voor student en starter, dus van dit soort kortzichtig beleid hoef je niet te schrikken.

 11. Hadjememaar

  Grappig, volgens mij is het voor het eerst dat iedereen het hier eens is (behalve dan of families meer herrie maken dan studenten). Dat geeft hoop 🙂

 12. Brigitte

  Zie hier de constructieve bijdrage van Student & Starter op de vraag: hoe houden we het allemaal een beetje acceptabel en leefbaar in ons drukke stadje. Tsjongejonge, wat een kortzichtig voorstel.
  Overigens bestond de verplichting voor een omzettingsvergunning bij meer dan 2 personen in één zelfstandige woning/huishouden, al voor 2016. Het enige verschil is dat toen de eisen zijn aangescherpt (waaronder minimum vierkante meters oppervlakte).
  Ze zullen D66, zelfde achterban, achter zich weten te scharen. Die partij zat indertijd al flink te protesteren toen de de nieuwe splitsing- en omzettingsregels door de raad heen moesten.
  Mag toch hopen dat GL hier niet in mee gaat.

 13. Michel

  Ik woon in een huis met 3 kamers waarvan wij er maar 2 mogen bewonen. Wekelijks staan er figuren van de gemeente voor de deur om dit huis te mogen onderzoeken. Gezinnen kunnen hier echt niet wonen en de huur met z’n tweeen ophoesten kan niet. Met een paar kleine aanpassingen bijv. Logeerkamer, airbnb, geen kleding enz.. is er niks aan de hand

 14. Dirk

  Het lijkt me niet handig dat we gaan stimuleren dat nog meer woningen geschikt voor gezinnen aangepast gaan worden voor studenten. Zo gauw je huisjesmelkers de ruimte geeft dan gaan ze all-out met verbouwingen en de huren voor alle eensgezinswoningen gaan dan direct met ongeveer de prijs van een gemiddelde kamerhuur omhoog.

  Ik zou het niet erg vinden als we de markt vrij zouden laten rondom de Uithof zodat commerciële partijen daar flats met kamers voor studenten kunnen bouwen. Dan minimaliseren we ook al die vervoersstromen door de stad.

 15. Katja

  Er worden al zoveel goede woningen omgezet naar kamerverhuur voor mensen die hier maar tijdelijk zijn, en dus onttrokken aan de verkoopbare woningvoorraad. Stop met die onzin.

 16. Thomas

  Een uitstekend voorstel! Een goede middenweg voor starters die op zichzelf geen huis kunnen betalen. Ik heb het hier over starters, dus mensen met een baan die echt niet dinsdagnacht tot drie uur ‘s nachts herrie zullen maken.

  Het is natuurlijk een ander verhaal voor studenten, want dat zou inderdaad wel is meer overlast kunnen geven. Voor starters zie ik echter geen problemen. In Amsterdam testen ze dit starter model al met groot succes.

 17. Braincell

  Als je denkt dat het doorsnee burgertje het hier mee eens is heb je het mis.
  En de politiek weet dit, vandaar ook de regelgeving.
  “Huisjesmelken” is er alleen voor de grote coorperaties, niet voor jan met de pet die wat centen opzij heeft gelegd, en zichzelf van een beter inkomen wil voorzien.
  Huisjesmelken, de naam alleen al, het burgertje valt ervoor.
  Investeren in vastgoed heet het onder hen die geen 80 jaar lang willen werken om daarna te eindigen met een pensioen die elke jaar weer gekort wordt.
  Slim werken heet dat, maar dat begrijpt het doorsnee burgertje niet….
  Die werkt liever door tot zijn 72e…en maar klagen over hoe zwaar het allemaal wel niet is, tegen zijn mede burgertjes.
  Het doorsnee burgertje zal altijd blijven bestaan……en de politiek wil dat.

 18. Jeroen

  Voor ons, drie full-time werkende vrienden tussen de 27 -29 jaar zou dit voorstel ons helpen. Wij ervaren een enorme uitdaging iets te vinden voor ons 3en.

  We bevinden ons momenteel in een vreemd stadium, waarin we ons met onze huidige levensstijl niet thuis voelen in een studentenhuis (we staan alle drie elke ochtend voor 7 uur op), maar tegelijkertijd nog niet klaar zijn om samen te gaan wonen met onze (toekomstige) vriendin. Alleen wonen zou ons ongelukkig maken, en we willen ook niet een iemand alleen laten, dus vandaar dat we heel graag met z’n drieën zouden willen samenwonen. Dat is echt ontzettend lastig in Utrecht en wij vragen ons af of dat niet makkelijker kan?

  Om ons heen zijn we meerdere leeftijdsgenoten tegen gekomen die tegen hetzelfde aanlopen. In mijn ervaring (en de werkelijkheid kan natuurlijk anders zijn) gaan mensen steeds later met hun partner samenwonen, maar wij hoeven echt niet meer in een studentenhuis te wonen hoor. Zeker nu met de corona crisis wil je kunnen thuiswerken met mensen met dezelfde levensstijl.

 19. Bastijn Kamphuisen

  Lastige kwestie, alleen is deze wet voor een aantal studenten uitermate teleurstellend. Menige student maakt veel lawaai en zorgt voor overlast. Dit is alleen niet altijd het geval, ik als 18-jarige student wil graag met twee vrienden samen wonen op een manier die te vergelijken is als met een gezin. Echter is dit bijna niet mogelijk omdat wij onder het “studenten” label vallen, erg jammer!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).