Het wordt gemakkelijker om een woonruimte te delen in Utrecht. Het college heeft besloten dat vanaf 1 juni maximaal drie personen zonder vergunning een woonruimte mogen delen. Hiermee hoopt de gemeente Utrecht de woningcrisis te verminderen.
Het is bekend dat Utrecht een grote woningnood kent, terwijl er wel woningen met kamers zijn die momenteel niet gebruikt worden. Ook is het op dit moment zo dat je nog een vergunning moet aanvragen als je met meer dan twee personen wilt samenwonen. Het Utrechtse college van B&W wil de bestaande woonruimte beter benutten en daarom maken ze het vanaf 1 juni makkelijker om vergunningsvrij te wonen voor maximaal drie personen.
Wethouder Dennis de Vries (wonen) zegt dat ze er alles aan doen om zoveel mogelijk woonruimte toe te voegen om de woningnood te verminderen. “Enerzijds door het bijbouwen van nieuwe woningen, anderzijds door het zo goed mogelijk benutten van de woningen die we al hebben. Deze maatregel is daar een goed voorbeeld van.”
Woningdelen cruciale oplossing
Een van de partijen in de Utrechtse gemeenteraad die zich heeft ingezet voor het gemakkelijker maken van woningdelen is Student & Starter. De partij is dan ook blij met het plan van het college. Raadslid Annemarijn Oudejans van Student & Starter: “Voor veel jonge Utrechters is het belangrijk om een plek in de stad te vinden. Er is een enorme woningnood en met zo’n grote stad met zulke uitdagingen kan je niet op dezelfde manier blijven nadenken over woningen. Een nieuwe, creatieve manier van wonen is nodig en daarom is woningdelen een cruciale oplossing voor deze woningnood.”
25 Reacties
ReagerenIk hoor huisjesmelkers krijsen van geluk. Het is een verschrikkelijk slechte ontwikkeling. De tinyhousificering van Utrecht waarin je mensen conditioneert dat het normaal is om op 20m2 te wonen als volwassen persoon.
Leg er minimaal een minimale persoonlijke prive leefruimte voorwaarde op. Een 30m2 die volledig prive is.
weer het zoveelste lapmiddel van die wethouder, verzin eens structurele oplossingen!
Natuurlijk prima om een woning te delen vooral voor studenten. Maar hoe zit het met bijstandsgerechtigden? Als iemand, met een bijstandsuitkering, een vriend/ vriendin opvangt met dezelfde uitkering dan valt men onder de kostendelersnorm (voordeurdelersregeling) en duikt de uitkering naar 70 procent. Met een derde persoon er bij wordt het nog lager. Gezamenlijk worden de vaste lasten betaald maar verder voert iedereen een eigen huishouden.
Yeeaaahhh! Ik kan er weer een huurder bij proppen!!
Nu nog elke derde ambtenaar eruit! #minderoverheid
Zoon kon na zijn studie in Leiden – hij werkt nu in den Haag- geen betaalbare woonruimte in die regio vinden. Woont sinds december weer thuis. Is ook een vorm van woningdelen. Gebeurd helaas steeds vaker.
Student&Starter vertegenwoordigd een deel van de doelgroep en is blij met het initiatief van de wethouder.
Dan denk ik in al mijn eenvoud dat het een werkbaar voorstel is.
Met vriendelijke groet,
PeterH
Intensieve menshouderij. Gaaf. Nog even en het gemiddelde scharrelvarken heeft wettelijk recht op meer ruimte dan een inwoner van 030 🙂
Ohohoh, naast het volledig uitverkopen van de huizenmarkt door al die omzetvergunningen naar kamerverhuur/onzelfstandige woonruimte, dus onttrekking aan de woonvoorraad, wordt nu door de gemeente een alternatieve vorm ingevoerd. Daar gáát de stad.
Uhm, je mag je huis juist pas na jaren verhuren rn straks ook nauwelijks meer tijdelijk maar wie aleen verhuurhuis heeft mag dit? Benieuwd verder voor welke uurprijs en hoe je huurders er evt weer uitkrijgt. Bijzonder impulsief beleid.
Niet handig van Student & Starter om voor lapmiddelen te pleiten. Als de crisis kleiner wordt gemaakt met lapmiddelen wordt deze nooit definitief opgelost. daarnaast is dit natuurlijk echt een godsgeschenk voor de huisjesmelkers. Het wordt daarmee nog aantrekkelijker woningen aan de woningvoorraad te onttrekken om er studentenstallen van te maken.
Al met al geen handig koers. Een oplossing die zichzelf in de staart gaat bijten…
@Nate Otter: huisjesmelkers hebben hier GEEN voordeel bij, ze verhuren een pand dat een bepaalde huur opbrengt en die wordt hier niet door verhoogd. Dit is een middel van de gemeente om 3 mensen samen een woning te laten huren, iets wat nu nog niet mogelijk is. Het blijft verboden om zelfstandige woonruimte zonder vergunning om te zetten in niet-zelfstandige woonruimte, daar blijf je een vergunningvoor nodig hebben. Huisjesmelkers mogen dus niet zomaar kamers verhuren, ze mogen alleen het hele pand verhuren aan meer mensen dan eerst. Ik zie het als win/win: 3 mensen kunnen nu de huur delen ipv dat de huur eerst met 2 mensen opgebracht moest worden. Daarnaast is er nu voor 1 persoon extra woonruimte.
@Jan, ja, zeker een win-win. Mochten er tot op heden maximaal 2 mensen op 35m2 wonen dan kunnen dat er nu 3 worden. Toppie !!!
@ Jan
Ik heb hier wél voordeel bij. In de huisjes die ik verhuur kon ik eerst slechts twee studenten kwijt. Nu drie. Tel uit mijn winst!
Heb bij voorbaat medelijden met alle ouderen die nu rustig in hun flat wonen. Dat is binnenkort helemaal voorbij. Massaal zijn studenten binnenkort hun nieuwe buren. Die kunnen meer betalen, die zijn aan de prijzen voor kamers gewend.
Deze wethouder vindt de geluidsoverlast op de Nobelstraat niet ver genoeg gaan. Dan breng je die dus bij de mensen thuis. Van een links college moeten studenten het hebben. En dan maar hier zeuren dat BBB zo veel stemmen trekt.
@cash is king: ik vraag me af of jij wel verhuurt. Het blijft nog steeds niet toegestaan om kamers te verhuren. Je mag alleen het hele pand verhuren aan een groep van maximaal 3. Daarbij wil je het liefst dat ze geen overlast of schade veroorzaken en dat je er op kunt rekenen dat je elke maand de huur overgemaakt wordt. Dan kies je dus niet voor studenten.
Tuurlijk wel Jan, je bent bijzonder naief als je denkt dat een verhuurder niet denkt:
2 huurders = 1000 euro
3 huurders = 1300 euro
Ik zou gieren van geluk als ik huisjesmelker was.
Wat een oplossing overigens is, als de gemeente als voorwaarde eist dat het puntenstelsen wordt gehanteerd en capaciteit maakt om dat actief te controleren. Een dikke boete als dat niet het geval is of was.
Uitstekend initiatief waarbij met name grotere woningen eindelijk veel beter kunnen worden benut. Met name studenten en starters, die graag met z’n drien willen samenwonen en de kosten willen delen, zijn hierbij enorm gebaat.
Je moet met deze huidige crisis toch wat doen als lapmiddel en studenten zijn er gebaat mee denk. Als de wooncrisis later is opgelost kun je het weer aanpassen.
bij meer dan twee (en straks drie) personen een vergunning? behalve als je een gezin met kinderen bent natuurlijk, dan gelden er opeens hele andere regels… merkwaardig.
@ Jan
U heeft geen benul. Mijn studenten betalen keurig en van schade geen last. Al vele jaren. Ook wil ik het contractuele concept wel eens uitleggen aan u hoor. Maar dat lijkt me eerlijk gezegd paarlen voor de zwijnen.
Massa is kassa!
Verhuurders gaan hier heel blij mee zijn.
@Jan
Een woning = 3 huurders,
die woning splitsen = 6 huurders en…
die gaan allemaal de dikke vette hoofdprijs betalen want de investering in verduurzaming moet uiteraard wel heel snel worden terugverdiend voordat de eisen weer zwaarder worden.
Met het aanpakken van huisjesmelkers heeft de beperking aan woningdelen (let op, niet ‘woningsplitsen’) niets te maken, omdat het meestal inwonende eigenaren betreft die hun woning delen voor op of onder de gangbare huurprijs. Om de oplichters aan te pakken, die vrijwel nooit zelf in de woning wonen, is er het puntensysteem. Daar mag de gemeente wel eens wat meer proactief op inzetten, door bijvoorbeeld alle huurders in de stad een brief te sturen en hen te wijzen op hun rechten. Het verbod op ‘friendswoningen’ was puur om de woningwaarde van de meer bedeelde groepen te beschermen tijdens de vorige crisis, door kunstmatig krapte op de woningmarkt te creëren.
@Koel Hoofd
Natuurlijk niet. In Havanna aan de Vecht dient u de eigenaar van uw woning (de gemeente) te gehoorzamen en mag u het bezit van de gemeente (uw woning) niet verhuren voor een bedrag boven de maximumprijs die de eigenaar van uw woning (de gemeente) heeft vastgesteld.
De vraag is dan ook niet welke huisjesmelker hier gelukkig van wordt (geen), maar wat de eigenaar van alle woningen in Utrecht (de gemeente) hier nu denkt te bereiken….Want wie offert nu zijn of haar privacy op voor de habbekrats van een fooi die je van de gemeente nog mag vragen voor het verhuren van een deel van uw woning van de gemeente?
Het is allemaal totaal onzinnig wat de gemeente hier doet. Er komt geen woning extra van bij en niemand die vrijwillig op 20m2 gaat wonen voor een fooi natuurlijk. Niemand die hier blij van wordt. Gemeente, verhuurders niet en huurders ook niet.
Met giga overlast op de koop toe.
Ik heb zo’n volgepropt huis boven mijn hoofd.
Zonder isolatie, met laminaatvloertje.
Lekker ‘snachts leven. Dolle pret.
Stel dan ook de geluidsnormen en zo maar flink bij, want ik voorspel wat irritatietjes over en weer.
We wonen al hutjemutje met zijn allen.
Smile
Alle eerlijke ouders met een hospita regeling kijken nu op hun neus. Gewoon lekker illegaal rommelen loont.