Wie op zoek is naar een huis in Utrecht kent de problemen van de oververhitte woningmarkt: lange rijen voor bezichtigingen, hoog boven de vraagprijs bieden en de huizenprijzen blijven ook maar stijgen. Spaarplatform Raisin zocht uit wat je op de Nederlandse woningmarkt nog kan doen met een half miljoen en Utrecht blijkt bijzonder slecht te scoren.
“Een betaalbare woning bemachtigen is in 2021 bijna net zo moeilijk als naar de ruimte vliegen”, aldus Raisin. “Het is niet geheel onmogelijk, maar je moet er een flinke spaarrekening voor hebben. En waar je vorig jaar gemiddeld vijf concurrenten had bij een bezichtiging, ga je nu met elf anderen de strijd aan. Kopers bieden alsof hun leven ervan afhangt. Soms red je het met 100.000 euro bovenop de vraagprijs niet eens.”
De gemiddelde verkoopprijs van een huis in Nederland steeg in het tweede kwartaal van dit jaar naar 410.000 euro, bijna 20 procent meer dan een jaar geleden en de grootste stijging van huizenprijzen in twintig jaar. Het roept de vraag op waar je nog terecht kan. Raisin zette op een rijtje waar in Nederland je het meest krijgt voor je geld en waar het minst.
Om dat te bepalen keek het spaarplatform per stad naar het percentage van de aangeboden koophuizen met bepaalde woningkenmerken. Het gaat dan om het gemiddelde aantal vierkante meters, het aantal slaapkamers, of het huis een tuin heeft en of er een garage is bij het huis is.
Utrecht
Als je op de lijst op zoek gaat naar Utrecht, kan je beter onderaan beginnen. Alleen Maastricht, Amsterdam, Alkmaar, Haarlem en Middelburg scoorden slechter. Voor een half miljoen euro krijg je in Utrecht gemiddeld 79 vierkante meter en vier kamers. Alleen in Amsterdam zijn de huizen voor dat geld gemiddeld kleiner: 65 vierkante meter en drie kamers.
Tekst loopt door onder de afbeelding
45 procent van de huizen van een half miljoen in Utrecht heeft een balkon, 9 procent een dakterras en 50 procent een tuin. Wie een garage wil, kan terecht in iets meer dan een kwart van de Utrechtse huizen van een half miljoen en een bad heb je in 49 procent van de huizen. 5 procent van de huizen voor dat bedrag is een monumentaal pand en wie in Utrecht in het centrum wil wonen heeft zo’n 17 procent kans van slagen.
Winnaars
Steden waar je meer waar voor je geld krijgt zijn bijvoorbeeld Tilburg, Assen en Apeldoorn. Roermond en Groningen completeren de top-5. In die steden krijg je voor een half miljoen minstens 104 vierkante meter en vier tot vijf kamers. In winnende stad Tilburg heeft maar liefst 75 procent van de huizen van een half miljoen euro een tuin.
13 Reacties
ReagerenGrootste probleem bij dit onderzoek is dat het een verkeerde weergave van de werkelijkheid geeft. Er worden hier uitsluitend steden vergeleken (welke definitie is hiervoor gebruikt?). Bloemendaal is geen stad. De Bilt ook niet. Laren is geen stad. Bosch en Duin is geen stad. En zo zijn er nog vele locaties te bedenken waar wonen (aanzienlijk) duurder per m2 is dan in Utrecht. Lastig te vergelijken? Zeker. Maar een vergelijking tussen steden als Zutphen en Amsterdam is ook wel heel vergezocht.
Al met al een onderzoek wat met een flinke korrel zout genomen mag worden.
Dit is een bijzonder vreemd onderzoek dat denk ik bedoeld is als ‘clickbait’ om de organisatie Rozijn op de kaart te zetten. De methodiek (Zoekfilter op Funda invoeren? Hoe lang? Welke momenten?) en de conclusies wekken bevreemding. En het werkt: het staat immers op DUIC.
“Soms red je het met 100.000 euro bovenop de vraagprijs niet eens.” Zelf net mijn Utrechtse huis verkocht voor EUR 180.000 boven de vraagprijs. Lekker man!
@Fred: Je snapt dat als je een ander huis moet kopen, je deze stijging doorgaans weer moet uitgeven? Wat heb je aan overwaarde als een ander huis nagenoeg met hetzelfde bedrag stijgt. Je WOZ daarentegen stijgt wel leuk mee waardoor de lasten alleen maar hoger worden.
@Fred
U noemt dat -begrijpelijk- lekker, ik noem het gestoord.
@subsidie: als fred slim is heeft ie in 2019 een nieuwbouwwoning gekocht. Die is, als hij in 2021 wordt opgeleverd, alweer een stuk meer waard dan wat hij er destijds voor heeft betaald. Daarnaast is zijn huidige woning ook nog 20% meer waard geworden in die tijd. Dat noemen we een win-win. Winst op je nieuwe woning, winst op je huidige woning.
En we lachen alle sukkels die voor 1500 euro per maand een hokje huren hard uit met onze hypotheek tegen 1,5% voor 20 jaar vast. Die huurder heeft over 20 jaar een dubbele huur, wij een gigantische winst op ons koophuis. Neem nog een koffie van 6 euro sukkels.
In feite scoort Utrecht juist heel erg goed in dit onderzoek ! Utrecht biedt duideluhk meer als Amsterdam en is nota bene de meest aantrekkelijke stad van Nederland,. Samen met Amsterdam ook de sterkste economische regio.
Kleine provincie steden die duur zijn dienen zich zorgen te maken kan beter geconcludeerd worden….
Tja, Tilburg goedkoop, dat is logisch.
Woonwaren is veel meer dan de vierkante m en tuintje, deze onderzoek uitgangspunt punten zijn dan ook achterhaalt te noemen.
Woon waarde betekent : hoeveel kans heb ok hier pm een goede baan en carrière te vinden ? Hoeveel voorzieningen zijn er en van welk nivo ? Wat zijn de mobiliteit kwaliteiten ? Hoe veel kans heb ik om hier een leuke levenspartner of aantrekkelijk sociaal netwerk op te bouwen ?
Hoe creatief en toekomst georiënteerd is de stad ?
Indien er een lijst van woonwaarde zou zijn zou Utrecht zondermeer zeer hoog scoren….
@Subsidie: De truuk is om vanuit een overvraagd segment naar een minder overvraagd segment te gaan. Zelf een appartement in Utrecht met een aardige winst verkocht om een 2-onder-1-kap terug te kopen. Wel iets moeten overbieden, maar lang niet zo veel als er overboden is op het appartement. Resultaat in de woonlasten: hooguit een paar honderd euro duurder. Wel 3x meer woonplezier.
Bromsnor denkt dat het wel meevalt in Utrecht, in Haarlem, Middelburg en Alkmaar ben je slechter af 🙂
BTW, Bromsnor denkt dat de foto bij het artikel niet in Utrecht gemaakt is (maar in Duitsland of Zwitserland)
@Jeroen & JDV: dat klinkt inderdaad goed haha. Toch zijn die segmenten moeilijker en moeilijker te vinden.
Stuurvrouwtje weet uit eigen onderzoek dat je in Nijmegen écht wel meer krijgt voor 500k dan in Utrecht.
De ranglijst is op volgorde van Aantal te koop staande woningen met bepaalde kenmerken.
Het zegt niet zoveel over andere waardebepalende factoren zoals:
– tussenwoning of twee-onder-een-kap e.d.
– grootte van de tuin
– staat van de woning
– voortuin én achtertuin of alleen achter
Reken maar dat je in Nijmegen meer waar voor
Je geld krijgt!
Stuurvrouwtje heeft haar zijstraat-singel-appartementje van 42 m2 verkocht in Utrecht. En er een jaren-60-doorzonwoning in Nijmegen voor teruggekocht (80m2 plus zolder en ruime tuin (ook een voortuin). Nagenoeg zelfde prijs (Utrecht zelfs ietsje duurder). Wel heel ander soort wijk. Doorsnee doorzon woonwijk, wel bij bos 🙂
In Utrecht kon ik daar bij lange na niet een eensgezinswoning van kopen. Heb echt lang gekeken. 80 m2 flat in Overvecht of 58 m2 in tolsteeg e.d.