GroenLinks en de ChristenUnie in Utrecht willen dat mensen die gezamenlijk hun woningen willen bouwen en beheren in een wooncoöperatie meer steun krijgen van de gemeente. Daarvoor pleiten de partijen in het plan ‘Utrechtse Wooncoöperaties’ dat ze afgelopen week naar buiten brachten.
“Een wooncoöperatie is een hele mooie manier om betaalbare woningen te creëren en daarbij de krachten en ideeën van bewoners de ruimte te geven”, zegt Floor de Koning, raadslid van GroenLinks.
Jan Wijmenga, raadslid van de ChristenUnie, zegt dat initiatiefnemers van een wooncoöperatie nu nog “heel veel beren” op de weg tegenkomen. “Wij willen dat de gemeente het wooncoöperaties makkelijker maakt,” zegt hij, “door kennis, financiële steun en meer locaties beschikbaar te stellen.”
In wooncoöperaties bouwen en beheren mensen hun huizen samen. Volgens GroenLinks en de ChristenUnie kan dit een gedeeltelijke oplossing zijn voor de woningnood in de stad. “In een wooncoöperatie kunnen mensen zelf bepalen hoe ze hun huizen willen ontwerpen”, zegt De Koning. “Vaak hebben ze een sociale doelstelling en worden er veel faciliteiten gedeeld. Een heel mooi concept dus.”
De twee Utrechtse fracties zeggen het jammer te vinden dat wooncoöperaties ‘door zoveel administratieve en procedurele hoepels moeten springen’. Daardoor gingen volgens hen verschillende projecten de afgelopen jaren ook niet door.
Betrokken huurders
“Collectief eigendom van woningen levert ontzettend veel op,” Frank Mulder, een van de initiatiefnemers van de Utrechtse wooncoöperatie Overhoop, “zoals creatieve architectuur, groene materialen, betrokken huurders en betaalbare woningen.”
Afgelopen jaar werd de groep van drie gezinnen en drie alleenstaanden gezamenlijk eigenaar van een blok sociale huurwoningen in Overvecht. “Het heeft vier jaar gekost om over alle bureaucratische en financiële hobbels te komen die we tegenkwamen bij banken, de woningcorporatie, de gemeente en het rijk”, zegt Mulder. “Het zal nieuwe groepen enorm helpen als iemand bij de gemeente voor ze knokt.”
Gekoppelde berichten
Overbieden in Utrecht de norm geworden: Utrechtse huizen gemiddeld 6,7 procent boven de vraagprijs verkocht
Vraag en aanbod op de koopwoningmarkt zijn ook in 2020 verder uit elkaar gegroeid, meldt…
Ruim 2.700 inschrijvingen voor 40 woningen in Leidsche Rijn
Op nieuwbouwproject Lindehof in Leidsche Rijn, dat bestaat uit veertig woningen, zijn ruim 2.700 inschrijvingen…
Utrechters met huurhuis steeds vaker slachtoffer van intimidatie en woekerprijzen
Utrechters met een huurhuis krijgen volgens de gemeente steeds vaker te maken met woekerprijzen, intimidatie…
8 Reacties
Reageren“Het heeft vier jaar gekost om over alle bureaucratische en financiële hobbels te komen die we tegenkwamen bij banken, de woningcorporatie, de gemeente en het rijk”
Leuker kunnen we het niet maken..
Op zich een goed idee, maar de gemeente spreekt met twee tongen.
De gemeente wil meer flats in Utrecht want meer past er niet bij op de schaarse binnenstedelijke ruimte. En, de gemeente stelt hysterische duurzaamheidseisen, zelfs aan een lullige opbouw die particulieren op hun eigen dak zetten.
Uhm… Hoe groot en hoe rijk moet zo’n wooncoöperatie gelijkgestemden zijn om zo een hyperduurzame flat te kunnen bouwen?
De problemen van Nederland in een notendop: te weinig huizen, te veel ambtenaren.
Het aparte is dat de grote vastgoedboeren/ projectontwikkelaars NIET of minder aan deze eisen hoeven te voldoen en al helemaal niet door zoveel hoepels hoeven te springen. Die kunnen vaak al beginnen met de projectfase, ontwerpfase en zelfs bouwfase, voordat alles rond is (zelfs als er soms nog geen vergunningen zijn). Bizar.
Redactie, waarom plaatst u mijn reactie niet?
@Uuutje
De neoliberale mentaliteit loopt inmiddels al heel lang als een grote rode draad door de overheid en daarom zijn zaken als inclusie en diversiteit geklets want het draait uiteindelijk bij de overheid om het grote geld.
Redactie, ik heb gewezen op de verkeerde afbeelding. Die gaat over een of meer woningbouwcorporaties met huurhuizen, het artikel over coöperatieve verenigingen van eigenaren. Ik wees op het probleem dat dergelijke coöperaties vaak opgericht worden door idealisten, maar dat er later minder idealistische mede-eigenaren voor in de plaats komen en dat er gemakkelijk onenigheid kan ontstaan die zelfs het onderhoud in gevaar brengt. Dit is ook met de vele verenigingen van eigenaren het geval. Soms functioneert zo’n vereniging niet een en is het ieder voor zich (of erger). Naar ik hoop plaatst u deze nieuwe reactie wel.
Leuke foto, lijkt me de Wilhelminakerk aan de Hobbemastraat. Maar waarom deze foto bij een artikel over wooncoöperaties van partokulieren? Zoveel ruimte biedt deze omgeving niet voor woningbouw.