Een nieuw buurtje als onderdeel van de bestaande wijk Overvecht, dat moet het gebied rondom de Ivoordreef worden. “Een buurt waar je elkaar ontmoet en waar mensen oog hebben voor elkaar”, leggen ontwikkelaars Amvest, Bo-Ex en ERA Contour uit. Onderdeel van de herontwikkeling is de 10-hoog-flat aan de Ivoordreef. Woningbouwcorporatie Bo-Ex besloot al een paar jaar geleden dat de flat gesloopt moest worden, maar binnenkort gaat daadwerkelijk met de sloop begonnen worden. Daarom deze week: vier vragen over project Ivoordreef.
1. Waarom wordt de flat aan de Ivoordreef gesloopt?
De flat paste volgens Bo-Ex niet meer goed in de huidige tijd en leverde regelmatig overlast op. Toen is eerst gekeken of de flat verduurzaamd kon worden, maar dat project was volgens Bo-Ex te duur. De flat gaat daarom gesloopt worden, zodat er ruimte komt om het nieuwe plan voor de Ivoordreef uit te voeren.
Dat ging overigens niet zonder slag of stoot. In 2018 werd er een toekomstvisie voor de Ivoordreef gepresenteerd aan de buurtbewoners, maar dat bleek al snel financieel onhaalbaar. Vervolgens zijn de gemeente Utrecht en de ontwikkelaars twee jaar lang bezig geweest met het maken van een plan dat wel financieel haalbaar was. Dat lukte vorige zomer en dat is het plan dat nu dus ook wordt uitgevoerd.
De huurders die in de flat woonden, wonen inmiddels allemaal ergens anders. Sindsdien wonen er leegstandshuurders in de flat. Zij moeten op 14 juni hun huis uit.
2. Wat komt er voor de flat in de plaats?
Woningen zijn en blijven belangrijk in het gebied. Er komen namelijk 160 sociale huurwoningen van Bo-Ex aan de Ivoordreef en twee appartementencomplexen met negen verdiepingen aan de Einsteindreef. Tussen de twee flats van Bo-Ex aan de Einsteindreef komt verder een carrévormig gebouw met vijf verdiepingen. Daarin komen 75 middeldure huurappartementen. Tot slot is er plek voor 70 koopwoningen. Die krijgen drie verdiepingen, een tuin en een plat dak. Het zijn best grootse plannen die de gemeente en de ontwikkelaars hebben. Sommige voorzieningen die nu al in de buurt zijn komen in het nieuwe plannen terug, maar er zijn ook helemaal nieuwe ideeën.
Tekst gaat verder onder afbeelding
3. En hoe gaat de omgeving eruitzien?
Afgelopen tijd konden omwonenden van de Ivoordreef via een online enquête laten weten wat ze belangrijk vinden voor hun buurt. De ontwikkelaars kregen daar 59 reacties op, die mee worden genomen in de plannen voor de buurt. Een deel van de uitwerking is al bekend.
Tussen de bouwblokken komt een groot plein, dat helemaal omringd wordt door huizen. Op het plein komt voor kinderen plek om te spelen. Daarvoor wordt onder meer een waterspeelapparaat geplaatst. Bewoners van de buurt willen er ook graag veel bloemen en lange zitbanken, om met de buren een praatje te kunnen maken.
Op het plein mogen geen auto’s komen, net als in de straatjes rondom het plein. Alleen bezoekers parkeren in de rest van de buurt op straat. Het is de bedoeling dat bewoners niet in de straten gaan parkeren Er komt een parkeergebouw van vijf verdiepingen in de wijk. In het gebouw, dat groene gevels krijgt, is plaats voor 150 auto’s en het wordt alleen toegankelijk voor bewoners.
Verder blijft er in de buurt plaats voor de Jeruëlkapel van de Evangelische Broeder Gemeente. Nieuw wordt het sportveld in de buurt, op de hoek van de Kasaidreef en de Oranjerivierdreef. De voorkeur gaat uit naar een veld met tribune, maar het is nog niet bekend welke sporten er straks gedaan kunnen worden. “De balspellen en crossfit voeren een nek-aan-nek race”, laten de ontwikkelaars weten.
4. Wat gaat er de komende tijd gebeuren?
De ontwerpers zijn nu bezig om de resultaten van de enquête te verwerken in de plannen. Verder publiceert de gemeente Utrecht dit voorjaar ook de plannen, zodat bewoners erop kunnen reageren. Vervolgens wordt er een informatiebijeenkomst georganiseerd waar duidelijk wordt wat de ontwerpers van het plein en het sportveld gemaakt hebben. Ook wordt daar besproken welke reacties bewoners bij de gemeente Utrecht hebben ingediend.
In de zomer komt er nog een informatieavond, vlak voordat de sloop van de 10-hoog-flat aan de Ivoordreef begint. De sloop duurt tot begin 2022. In de tussentijd gaat de gemeente het definitieve bestemmingsplan bekendmaken, waarop ook weer gereageerd kan worden.
Volgend voorjaar begint de verkoop van de eengezinswoningen die in de buurt komen. In de zomer van 2022 gaat dan de bouw van de appartementen van start en een jaar later de bouw van de eengezinswoningen. Eind 2024 moeten zowel de woningen als de appartementen worden opgeleverd. Tegen die tijd krijgen de nieuwe bewoners van de Ivoordreef de sleutel.
10 Reacties
ReagerenWeet iemand hoeveel sociale huurwoningen er in het huidige complex zijn?
Ik wil niet reaguren, maar verhouding koop vs huur is misschien nog wel ongunstiger dan elders in Overvecht en lijkt juist één van de oorzaken van de problemen. Gemiste kans? En 59 reacties op een online enquete is ook veelzeggend.
@ GeeWee …nee dat weet ik niet precies beste GeeWee , maar wel dat het er bar veel zijn !!! En er zijn nu al woningen te kort , dus als je zo’n flatgebouw afbreekt , waar laat je dan al deze huidige bewoners … En dat terwijl er ‘n kilometer verderop ‘n hele polder leegstaat , richting Westbroek ….Ga daar dat leuke wijkje bouwen , waar de BO-EX het over heeft ….
GeeWee: van nr 9 t/m nr. 339 (oneven nummers) dus reken zelf maar uit. Tip voor volgende keer: zoom in op een bepaalde plek/gebouw op Maps en dan zie je exact de huisnummers.😉
goed zoekwerk @mees kees! Heb je je al aangemeld voor Bellingcat? 🙂
Okay, dit is nou gentrification op hoog niveau…
“De flat paste volgens Bo-Ex niet meer goed in de huidige tijd en leverde regelmatig overlast op. ”
Een flat levert geen overlast op, maar bewoners kunnen dat wel doen.
flat = arme bewoners = overlast= ?
Oplossing: sloop de flat en zet er iets anders voor terug wat meer geld oplevert.
Uitwerking van die gedachte:
“Er komen namelijk 160 sociale huurwoningen van Bo-Ex aan de Ivoordreef en twee appartementencomplexen met negen verdiepingen aan de Einsteindreef. Tussen de twee flats van Bo-Ex aan de Einsteindreef komt verder een carrévormig gebouw met vijf verdiepingen. Daarin komen 75 middeldure huurappartementen. Tot slot is er plek voor 70 koopwoningen. Die krijgen drie verdiepingen, een tuin en een plat dak.”
Die flat gaat neer, dus 100% sociale (midden?) huur moet weg.
Even tellen, grofweg ongeveer 210 woningen, waarvoor er 160 terugkomen.
“Alleen bezoekers parkeren in de rest van de buurt op straat. Het is de bedoeling dat bewoners niet in de straten gaan parkeren Er komt een parkeergebouw van vijf verdiepingen in de wijk. In het gebouw, dat groene gevels krijgt, is plaats voor 150 auto’s en het wordt alleen toegankelijk voor bewoners.”
Er komen 160 sociale huur, en middenhuur of koopwoningen totaal 145, dus 300 woningen moeten 150 parkeerplaatsen verdelen. Daar zal ook wel een prijskaartje aan hangen, dus enkel de midden en koop zal er een auto kunnen hebben. Dat geeft gelijk selectie aan de poort, sociale huur met een ouwe goedkope auto kan opzouten, of moet maar gaan fietsen.
De gentry die het allemaal wel nieuw kan betalen vind het fantastisch….
Mooi project. Men had veel meer moeten slopen en herbouwen in Overvecht. Veel van de problemen blijven doordat woningcorporaties gedateerde hoogbouw eindeloos blijven renoveren. Zo blijft Overvecht z’n DDR-sfeertje behouden.
339-9 gedeeld door 2 = 164
De problemen worden veroorzaakt door de bewoners en niet door de gebouwen.
Het is voor de zoveelste keer weer zonde van het geld.
Het mag dan gedateerd zijn, zulke ruime en betaalbare appartementen krijg je er niet voor terug. Op andere plekken zijn de flats heel mooi opgeknapt en verduurzaamd. Wat nu gebouwd wordt, is allemaal veel kleiner en dat heet dan midden huur. En alles volgepropt.
DDR-sfeertje haha. Ik houd ervan. Lekker ruim en groen. Heerlijk.