Volgende maand woonprotest op Jaarbeursplein in Utrecht; organisatie verwacht duizenden mensen Volgende maand woonprotest op Jaarbeursplein in Utrecht; organisatie verwacht duizenden mensen

Volgende maand woonprotest op Jaarbeursplein in Utrecht; organisatie verwacht duizenden mensen

Volgende maand woonprotest op Jaarbeursplein in Utrecht; organisatie verwacht duizenden mensen
Archieffoto.
Het Jaarbeursplein is zondag 21 november het decor van een woonprotest. De organisatie zegt duizenden mensen te verwachten omdat de wooncrisis ook Utrecht ‘hard raakt’.

Het Jaarbeursplein is zondag 21 november het decor van een woonprotest. De organisatie zegt duizenden mensen te verwachten omdat de wooncrisis ook Utrecht ‘hard raakt’.

Eerder waren er al vergelijkbare protesten in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. In de hoofdstad gingen op 12 september bijvoorbeeld duizenden mensen de straat op om te laten zien dat ze tegen het huidige woonbeleid van het kabinet zijn.

De demonstratie in Utrecht start op 21 november om 13.00 uur op het Jaarbeursplein. Daarna volgt volgens de organisatie een mars door de stad. “Betaalbare woningen zijn onvindbaar in Utrecht”, stelt de organisatie. “Een koopwoning is onbetaalbaar voor mensen met een laag of middeninkomen, en als je al recht hebt op een sociale huurwoning sta je 12 jaar op de wachtlijst.”

Maatregelen

De demonstranten eisen dat de overheid ingrijpt en maatregelen neemt voor meer betaalbare woningen en woonzekerheid. “We zijn kwaad over wat er in Utrecht en heel Nederland gebeurt. Woningen zijn om in te wonen, niet om zoveel mogelijk winst op te maken. Wonen is een recht en daarvoor moet er nu verandering komen.”

Achter het Utrechtse woonprotest zitten 23 organisaties. Dat zijn onder meer Binnenstad030, Thirty030, VIDIUS, PvdA Utrecht, GroenLinks Utrecht, Initiatiefgroep referendum RSU2040 en Landelijke Studentenvakbond LSVB. Bovendien wordt verwacht dat andere organisaties zich in de loop naar het protest aansluiten bij de initiatiefnemers.

Gekoppelde berichten

31 Reacties

Reageren
  1. Henk

    Ik snap nooit waar deze mensen nou exact tegen protesteren. De aller belangrijkste reden dat de huizen momenteel onbetaalbaar zijn is de rente en dat is nou net iets waar de Nederlandse overheid zo goed als niks aan kan doen. Dat is EU beleid dus dan zal je toch echt in Brussel moeten gaan klagen.

    Een In 2013 stonden mensen nog met tranen in hun ogen omdat ze hun huis niet verkocht kregen, huizen stonden onder water, makelaars gingen failliet, dat was de bodem van de golf beweging, nu zitten we weer aan de top. Zo gaat dat in het leven, het is even afwachten tot we weer naar beneden gaan, maar dan zullen er wel weer andere dingen zijn om tegen te protesteren.

  2. Paul

    Het heeft wat lang geduurd dat hier een protest komt…omdat aannemelijk Utrecht op 1 of 2 positie landelijk staat betreft woningnood.
    Een demonstratie is zeer op zijn plaats, juist nu. De regering en ook lokale overheden en organisatie lijken niet te handelen van uit urgentie. De situatie is in alle opzichten dramatisch te noemen in Utrecht.
    Er bestaat simpel weg geen oplossing plan. Wel bouw plannen, maar geen integraal plan.
    Bij goed project managementbegin je met het probleem en de datum waarop het opgelost moet zijn.
    De overheden en andere stakeholders van de woningmarkt moeten een korter termijn en langer termijnplan maken, en creatief denken hoe .we deze crisis op lossen.
    Wat is bereikt over 5 jaar, over 10 jaar, en oplost over 15 jaar? De tijd is er nu ook rijp voor.
    Betaalbare woningen, studenten woningen, statushouders woningen, expat woningen, en starters woningen , benodigde goede OV infra.
    Zeker, het is een complex thema, maar het gebrek aan commitment tot heden heeft geleid tot deze crisis…

  3. Woningnood Utrecht

    @henk, je zegt het zelf al…dat je er niks van stapt , de woningmarkt inderdaad.

  4. Koel Hoofd

    Duizenden mensen verwacht. Dat geloof ik onmiddellijk.
    Maar passen die duizenden demonstranten wel allemaal op dat kleine pleintje?

    Ze kunnen helaas demonstreren tot ze een ons wegen, ons huidige stadsbestuur wil alleen maar onbetaalbaar exclusief inclusief bouwen en neemt geen enkele verantwoordelijkheid wanneer nieuwbouw bij oplevering inderdaad onbetaalbaar blijkt.
    De demonstanten kunnen 16 maart 2022 beter kiezen voor partijen die zich daadwerkelijk echt hardmaken voor betaalbare woningen.
    Dat zijn dus zeker niet D66 en GL want die laten hier al 15 jaar lang het tegenovergestelde zien: onbetaalbare woningen bouwen en wat betaalbaar was moest tegen de vlakte of onbetaalbaar worden opgepimpt voor de eco-gentry.

  5. Harry M

    Ik ben verbaasd dat GroenLinks Utrecht mee protesteert, zij maken immers het Utrechts beleid…..

  6. Realist

    @Henk Sinds 2013 zijn er bijna een miljoen mensen bijgekomen… zie hier, de reden..

  7. Utrechter2

    @Henk: klopt dat de EU uit de wind wordt gehouden:
    1) kunstmatig lage rente, omdat anders Italië en andere landen in zware problemen komen, tweede Eurocrisis.
    2) overheid mag niet meer zelf bouwen van de EU (behalve voor studenten en bijstandsmoeders) dus ook niet voor verplegers, agenten en onderwijzers. Gemeenten moeten dit aan marktpartijen overlaten. Marktpartijen worden nog wel eens als boeman aangewezen in de pers, maar er wordt nooit gezegd wie ons aan de boemannen heeft overgeleverd.

    Alleen je laatste zin klopt niet: huiseigenaren schreeuwden moord en brand tijdens de crisis die ze deels zelf hebben veroorzaakt. Alle middenpartijen van VVD tot en met de PvdA hebben toen de woningbezitters geholpen, bijna altijd ten koste van de huurders en starters.
    1) verhuurdersheffing (wat huurwoningen duurder en onaantrekkelijk veel onaantrekkelijker heeft gemaakt en koopwoningen daardoor aantrekkelijker en meer gevraagd)
    2) belastingkortingen (werken bijna hetzelfde als subsidies, en kosten het Rijk net zoveel) voor mensen die een tweede huis (voor hun zoon of dochter) wilden aanschaffen. Een maatregel waar eigenlijk vooral de bovenste helft van Nederland van kan profiteren. Eenmaal in het bezit van het huis betalen medehuurders van de rijkeluiszoon en rijkeluisdochter de aflossing op het studentenhuis.. Er zijn nu restricties in de maak, want dat de onderste helft de huur en het appeltje voor de dorst gaat betalen voor de bovenste helft van de bevolking kan kennelijk zelfs in Nederland niet verkocht worden als normaal.

  8. Utrechter2

    @Paul: goed gezien, de urgentie ontbreekt totaal. Bij beleidsambtenaren en bij de middenpartijen inclusief de VVD en D66, want het klimaatakkoord is leidend. VVD en CDA zullen het nooit hardop zeggen maar windmolens gaan in de juridische werkelijkheid in elke gemeente voor op woningen.
    Gemeenten de de Staat hebben namelijk een juridische plicht om aan de klimaatdoelen te voldoen (geen stikstof, geen CO2 en veel duurzame energie leveren) maar ze hebben geen juridische plicht om de woningnood op te lossen. Dat is hooguit een morele ambitie. Woningbouw mag alleen waar het geen enkel klimaatdoel in de weg staat (waar VVD en CDA ook voor getekend hebben in Parijs!). Dus daarom zullen de meeste deskundigen en ambtenaren u uitleggen dat woontorens, inbreiding, verdichting de enige oplossingen zijn. Het is qua grondpolitiek gezien gewoon restwoningbouw omdat VVD en CDA zich al gecommitteerd hebben aan ‘Parijs’.
    Rijnenburg laat dit ook goed zien.
    Een kleiner puntje is dat het Rijk het woningbouwbeleid heeft kapot- en wegbezuinigd (VROM is opgeheven) door het naar de gemeenten over te hevelen zonder wegen en rioleringsgeld.

  9. Henk

    @Woningnood Utrecht ik lees dat je zelf ook constructieve oplossingen aandraagt! Net als Paul trouwens. “Een plan maken”,”betaalbare woningen”, ” gebrek aan commitment”.

    Neen anders het onlangs gepubliceerde rapport van DNB eens door ” Overzicht Financiële Stabiliteit” heet het. Daarna mag je nogmaals uitleggen hóe je alle nutteloze kreten die ik overal lees (o.a. op de bordjes van de protestanten) in praktijk gebracht kunnen worden.

    Velen vergeten dat we (gelukkig) nog in een democratisch land wonen met een (soort van) open markt. Dat is wat Nederland zo veel beter maakt dan vele andere landen. Oplossingen zouden kunnen zijn om Sovjet flats te gaan bouwen, eigendom van de staat, de hele huizenmarkt op slot te leggen, alles en iedereen te onteigenen, vooral de investeerders. En dan kunnen we tegen die tijd zien hoe het er voor staat.

    Ons huidige economisch stelsel is nou eenmaal gebaseerd op ‘rendement’. Voor sommigen een vies woord maar het is nou eenmaal wel nodig om economische groei te creëren, banen te creëren, economische stabiliteit te creëren. Al die dingen hebben we, daarom hebben we hier zo’n fantastisch bestaan op dit prachtige mooie kleine stukje aarde. En helaas is een bijproduct hiervan dat wanneer de rente omlaag gaat mensen en bedrijven “op zoek gaan naar rendement”. Aandelen beurzen gaan omhoog, huizenprijzen gaan omhoog. Maar wees niet bang, zoals ik hier boven al schrijf, dit gaat in golven, over een paar jaar staan er weer nieuwe protestanten, over de volgende crisis dat ze een baan willen en dat hun huizen onderwater staan.

  10. Scherpschutter

    @Henk

    Ze protesteren niet ergens tegen. Ze pleiten ergens VOOR. Groot verschil. Belangrijk om bewust van te zijn.

    Waar pleiten deze mensen dan voor? Totalitaire overheidsmacht. Zie het lijstje deelnemende organisaties. Louter links en linkse organisaties die gevoed worden door links middels subsidies.

    Verder heeft u inhoudelijk overigens volkomen gelijk. Uitstekend betoog.

  11. Massegast

    @Realist — Inderdaad. Dat noemen we de olifant in de kamer. De demonstranten hebben het er niet over. Bang om in het rechtse kamp te komen. En de politiek gaat het ook wijselijk uit de weg. Dus: over het ECB rentebeleid heeft Den Haag geen zeggenschap meer en over migratie wil Den Haag geen zeggenschap. Kortom, blijkbaar is Den Haag geen serieus adres meer voor de woonproblemen.

  12. JdV

    Er is geen woningnood in NL. Op sommige plekken zijn woningen over op andere plekken tekort. Geen enkele reden om daar op in te grijpen. Waar veel vraag is stijgt de prijs. Mensen die dat niet kunnen of willen betalen wijken uit naar plekken die betaalbaarder zijn. Gemeente, provincie of landelijke overheid hoeven echt niet in 030 duizenden woningen te bouwen voor 300k per stuk omdat daar vraag naar is.
    Net zo min dat Apple gloednieuwe iphones moet maken voor 100 euro per stuk omdat er ontzettend veel mensen zijn die zo’n toestel willen hebben omdat ze 1200 euro niet kunnen betalen.

  13. Michel Eggermont

    Wellicht wel zo netjes om SP Utrecht en ROOD Utrecht te noemen, aangezien wij het initiatief tot het organiserend comité hebben genomen.

  14. Teringjantje

    Ik vind het altijd grappig om te zien dat het dezelfde groep mensen is die de ene week protesteren tegen de woningnood en een week daarna weer protesteren voor meer “vluchtelingen”.

  15. Rob H.

    JdV en Scherpschutter willen graag dat iemand 120km moet rijden om de luier van hun moeder te vervangen. Want er is geen woningsnood.

  16. Mark

    @JdV. Op landelijk niveau heb je geheel gelijk. De realiteit is is dat thuiswerken toch niet zo awesome is als iedereen eerst dacht en dat mensen graag een beetje in de buurt van hun werk willen wonen. Helaas zijn de banen vooral in de randstad te vinden. Ik zou zelf best wel in Limburg of Brabant willen wonen, alleen heb ik geen zin in 1,5 uur reistijd buiten de spits.

    In de regio zelf is wel degelijk een groot tekort. Hier moet gewoon flink bijgebouwd worden. De hoge kosten van woningen komen nu ook omdat de grond gruwelijk duur is. Hier heeft de gemeente wel degelijk invloed op. Ze zouden de grond ook een stuk goedkoper kunnen verkopen aan projectontwikkelaars. Maar dan moeten ze wel compensatie uit het rijk krijgen. Nieuwe infrastructuur en groen moet namelijk ergens van betaald worden.

  17. Hans

    Zo kan het dus ook:

    https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2401824-een-appartement-een-zwembad-en-een-bioscoop-in-wenen-is-wonen-wel-betaalbaar

    En nee, niet gaan roepen: “dan ga je toch lekker in Wenen wonen!”

    Er zit een fundamentele systeemfout in het Nederlandse woonbeleid,
    leer van een voorbeeld als dat van Wenen.

  18. Scherpschutter

    @Rob H

    Wat Scherpschutter wil is een oplossing. Die heeft links niet.

    Dit protest is niets anders dan linkse pyromanen die voorstellen om de zelf aangestoken inferno te doven met extra benzine.

    Links heeft haar kans gehad. En wat heeft ze gefaald…Zoals altijd en overal.

  19. Scherpschutter

    @Hans

    Een gemiddeld huis in het socialistische Wenen kost intussen 900.000 Euro, Hans, en dat bedrag is bovendien zeer snel stijgende..Exact welk probleem is volgens u opgelost? LOL. Het enige dat de Weense socialisten hebben ‘opgelost’ namelijk is privaat huizenbezit als zodanig. Dat is echt alleen nog weggelegd voor een heel klein groepje van de bevolking…De super elite. Vrijwel niemand kan nog een huis betalen.

    En bovendien is de bouwsector de linkse afpersing helemaal zat. Er wordt in Wenen jaar op jaar op jaar minder gebouwd. Waarom zou je ook bouwen, als je immers geen winst mag maken…Omdat het je van de straat houdt of…? LOL

    https://www.globalpropertyguide.com/Europe/Austria/Price-History

    https://www.redfin.com/city/20297/VA/Vienna/housing-market

    U zou toch beter moeten weten dan een bericht op de NOS klakkeloos overnemen. De huizenmarkt in Wenen is een totale ramp.

  20. Henk

    @Hans Ja, zo kan het inderdaad ook. Maar het is wel in mijn ogen wel een typisch Nederlands trekje om als er iets minder goed gaat of minder goed geregeld is in Nederland gelijk het allerbeste voorbeeld erbij te halen en dan te zeggen: kijk daar kan het wel. Als de treinen 10 min te laat rijden hoor je: in Japan rijden ze wel op tijd. Als het over zwangerschapsverlof gaat hoor je: In Zweden hebben ze een heel jaar. etc.

    Zoals je in het stuk van de NOS leest gaat dit systeem 100 jaar terug in Wenen en er zijn zoveel zaken mee gemoeid. Huursubsidie, hypotheekrente aftrek, de demografische situatie etc. Alsof je dat zomaar even in een paar jaar volledig op de schopt gooit in een land. Als je naar alle populaire steden in (west) Europa kijkt zie je voornamelijk dezelfde problemen: er willen meer mensen wonen dan dat er plek is en de huizenprijzen gaan omhoog.

    Vierkante meter prijzen liggen in Oostenrijk blijkbaar een stuk hoger dan in NL, een huis kopen zal dus ook in Oostenrijk/ Wenen niet eenvoudig zijn.

    Monaco € 44,522
    UK € 21,179
    Switzerland € 13,280
    France € 12,796
    Austria € 9,609
    Finland € 8,376
    Norway € 8,281
    Sweden € 6,991
    Netherlands € 6,902
    Czech Rep. € 6,688
    Italy € 6,589
    Germany € 5,907

  21. Scherpschutter

    @Henk

    Wat Hans en de NOS even vergeten te vertellen is dat een gemiddelde koopwoning in Wenen 900.000 Euro doet, deze prijzen met 10% per jaar stijgen en natuurlijk dat dit allemaal een gevolg is van de massieve overheidsinterventies. Woningbezit is in Wenen alleen nog maar voor de elite.

  22. Koel Hoofd

    @Hans
    Bedankt voor de link.

  23. RANDSTAD UTRECHT

    @mark. Inderdaad heb medelijden met al die mensen die weer in de file staan op de A2 ,in de ochtend de randstad in, in de avond de randstad uit om in Den Bosch ,of zo te wonen. Hier in de randstad zijn de beste banen en meeste carrière kansen, en traditioneel de laagste werkloosheid in Utrecht.
    Een andere rede die overigens zelde wordt genoemd is dat je sociaal netwerk hier in de randstad je helpt om aan te voelen wat de veranderingen van de toekomst zijn. Platte lands gebieden of provincie steden hobbelen meer achter trends aan dan dat ze trendsettend zijn zo als hier.
    Kijk bv naar het aantal start ups.

  24. Pee

    Woningnood word kunstmatig in stand gehouden .
    Dat is al vanaf de tweede wereldoorlog zo alleen gaat het nu wel erg opbreken .

  25. JdV

    @robh: als je moeder nou gewoon 110 km jouw kant op verhuisd heb je geen probleem en komt hier weer een broodnodige woning beschikbaar. Win-win lijkt me.

  26. CdB

    @organisatoren van de woon demonstratie
    Zoek een andere verzamelplek want begin november starten de werkzaamheden aan het Jaarbeursplein. Zie artikel elders in deze courant.

  27. Utrechter2

    @allen: ook hier zie je weer dat we in Nederland nog erg achter loopt. Hier geven we vol overtuiging de andere politieke kleur de schuld. Maar een Belg, Fransman of Italiaan hoef je er niet van te overtuigen dat overheid en bedrijfsleven gezamenlijk soms vieze spelletjes kunnen uitvoeren. Soms zijn ze tegenstanders van elkaar maar meestal zijn het bondgenoten van elkaar in die landen. Meest duidelijke voorbeeld: bedrijfsleven en overheid zouden wat graag een brug willen bouwen van het vasteland naar Sicilië. Burgers protesteren ertegen los van hun politieke kleur.

    Een reden is dat Nederland voorheen wel een integer land was waar je in vergelijking met het buitenland weinig over corruptie en disfunctioneren van de Staat hoorde, maar de Nederland is hard onderuit gegaan, meerdere keren, teveel keren. Je zou verwachten dat iemand van D66 dit zou zeggen maar nu zeg ik het: veel mensen leven nog in het verleden en denken dat we nog in het land van Vadertje Drees leven.

  28. Hans

    Scherpschutter zegt:

    “Woningbezit is in Wenen alleen nog maar voor de elite”. Dat mag zo zijn, maar dit door de NOS aangebrachte voorbeeld – mogelijk een uitzondering – toont ons wat er wel mogelijk is. En hoe het zou moeten zijn in een land waar je wilt wonen en waar je iedereen een prettig en betaalbaar huis gunt, huur of eigendom.

    Ook in Nederland is het eigen huisbezit nu feitelijk voorbehouden aan de elite. En inderdaad, dit wegens overheidsbeleid. Zonder exorbitante overbiedingen en / of een ton van de ouders komen jongeren er niet meer aan te pas als het erom gaat zich een woning te verwerven.

    Wij danken dit aan partijen als CDA en VVD die al sinds mensenheugenis de subsidie op geleend geld (lees: aftrek van hypotheekrente) in stand gehouden hebben. Geld lenen met subsidie leidt tezamen met een enorm tekort aan normale, betaalbare (huur) woningen tot krankzinnige prijsopdrijving van een eerste levensbehoefte: het dak boven je hoofd.
    Het roer moet om, dat vindt ook Klaas Knot, directeur van DNB. Wanneer trekt de politiek hier haar conclusies uit? Na jaren van overheidssteun wordt het tijd dat huizenbezitters op eigen benen gaan staan en zelf het door hen van de bank gehuurde huur huis gaan betalen. Want alles wat geleend is moet ooit terugbetaald worden.

  29. Scherpschutter

    @Hans 21:24

    Hoeveel door de overheid gemanagde socialistische landen moeten er nog instorten Hans, voordat duidelijk is dat socialisme niets dan ellende voortbracht, voortbrengt en ooit zal voortbrengen? Ongelofelijk…

    Boek anders even een tripje naar Venezuela Hans. En bekijk dan voordat u gaat even de jubelende NOS rapportages van 15 jaar geleden waarin juichend werd aangekondigd dat de laatste kapitalisten eindelijk waren verdreven en nu betaalbaar wonen voor iedereen zou komen, terwijl glimmende appartementen in beeld werden gebracht. Een waar paradijsje! LOL

    Socialisme werkt niet Hans.

  30. KRRR

    En dat buitenlandse investeerders alles opkopen, geen belasting betalen (!) en heel veel geld verdienen is dus oke? Nog geen 10 jaar geleden huurde je voor 1000,- een 2 kamer appartement in de binnenstad, nu is dat 1800,-
    naar mijn idee zit daar een fundamentele fout in het systeem die hopelijk snel aangepakt gaat worden in de grote steden!!
    Zo wordt het steeds oneerlijker verdeeld en daar wordt de wereld niet mooier van.

  31. Hans

    Het gaat hier niet op, beste Scherpschutter, om uw stokpaardjes te berijden en telkens weer te argumenteren dat ‘het socialisme’ niet deugt. De kwestie is geen ideologisch vraagstuk. Of het socialisme deugt of niet en waar, wanneer en binnen welke context is best een studie waard. Maar dit terzijde.
    Wat hier speelt, bij deze woonprotesten, is het manifest worden van hoe een systeem zoals dat in ons land – en daar buiten – is ontstaan zich keert tegen mensen. En dan met name tegen jonge mensen die zich nog een plek moeten verwerven. Een plek, een woning. Een plek, een baan met zekerheid. Bij deze woonprotesten, en ik voorspel u, er zullen er velen volgen staat de vraag centraal hoe lang nog geaccepteerd wordt dat de veel te hoge huren en huizenprijzen zullen mogen voortbestaan. Hoe moeten jongeren een toekomst voor zich zien als ze namelijk niet eens weten of ze een huis zullen hebben? Bovendien gaat het hier niet alleen maar over hoge huren, of over onbereikbare koophuizen.
    De voedingsbodem van de breed gevoelde onvrede zijn lage lonen, flexcontracten, het gevoel dat de overheid zich op tal van manieren zich tegen je keert. De oudere generatie had geluk, met zijn verzekerde pensioen, z’n mazzel op de woningmarkt. De jonge generatie en grote groepen kansarmen moeten leven met een onzeker pensioen, bezuinigingen op de gezondheidszorg, het klimaat wat ontwricht raakt, toeslagenaffaire, aardbevingen veroorzaakt door gaswinning, de gevolgen van covid. Het niet kunnen vinden van betaalbare woonruimte is een uitermate concrete manifestatie van al deze achterliggende fenomenen die ons tonen dat het huidige systeem, noem het gerust ‘kapitalisme zonder remmen’ of ‘neo-liberalisme’ faalt voor zeer grote groepen , met name voor de jongeren in onze samenleving. Verwijzingen naar regimes die nog slechter functioneren dragen niet bij aan oplossingen voor deze problematiek. En ontkenning helpt al helemaal niet. Uitlachen door afkortingen als LOL te gebruiken voegen ook niets toe aan welk argument dan ook.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).