Aantal verkochte woningen in Utrecht daalt; kopers worden kritischer Aantal verkochte woningen in Utrecht daalt; kopers worden kritischer

Aantal verkochte woningen in Utrecht daalt; kopers worden kritischer

Aantal verkochte woningen in Utrecht daalt; kopers worden kritischer
De voorraad beschikbare koopwoningen in Utrecht blijft laag en het aantal verkochte woningen in de stad daalt. Dat blijkt uit de rapportage van Brecheisen Makelaars over het derde kwartaal. Kopers lijken kritischer te worden en er wordt minder boven de vraagprijs geboden.

De voorraad beschikbare koopwoningen in Utrecht blijft laag en het aantal verkochte woningen in de stad daalt. Dat blijkt uit de rapportage van Brecheisen Makelaars over het derde kwartaal. Kopers lijken kritischer te worden en er wordt minder boven de vraagprijs geboden.

Brecheisen maakt in het rapport onderscheid tussen Vleuten/De Meern, Leidsche Rijn en de rest van Utrecht. In de stad, Vleuten/De Meern en Leidsche Rijn niet meegerekend, stonden op het moment dat het rapport werd opgesteld 259 woningen te koop. Dat is volgens Brecheisen extreem weinig.

In Utrecht-Zuid daalde het aanbod het hardst: 37 procent in een kwartaal. In Oost en West was daarentegen een lichte stijging van het aanbod.

Ook het aantal verkochte huizen in de stad neemt af. In Utrecht werd in het voorjaar nog een verkooppiek geregistreerd, maar het aantal transacties is de afgelopen drie maanden afgenomen met 15 procent. Volgens Brecheisen is de daling volledig te wijten aan de daling van ‘het (leuke) aanbod’. “Het lijkt erop dat men dit kwartaal een beetje pas op de plaats maakt.”

Voorzichtigheid

De makelaars zien voorzichtigheid bij kopers. Als een huis niet aan specifieke eisen voldoet, wachten kopers vaker af. Ook wordt minder boven de vraagprijs geboden. Dat was 12,5 procent en is nu 6,5 procent, aldus Brecheisen. De makelaar denkt dat dit vooral te maken heeft met het feit dat verkopers hogere vraagprijzen stellen.

De gemiddelde verkoopprijs van huizen in de stad daalde wel voor het eerst in jaren van 464.000 euro naar 462.000 euro. Volgens Brecheisen heeft dat mogelijk te maken met de kritische houding van kopers. 

De druk op koopwoningen is ondanks dat nog steeds groot. Omgerekend zijn er volgens Brecheisen per beschikbare woning in de stad 113 kandidaat-kopers. Woningen wisselen, net als vorig kwartaal, ook weer sneller van eigenaar. Een huis in de stad staat gemiddeld 19 dagen te koop.

Leidsche Rijn en Vleuten/De Meern

De situatie in Leidsche Rijn en Vleuten/De Meern verschilt van de rest van Utrecht. Waar in Utrecht het woningaanbod daalt of maar licht stijgt, nam het aantal te koop staande woningen in Vleuten/De Meern juist met 55 procent toe. Volgens de makelaars komt dat mogelijk doordat mensen tot na de zomervakantie hebben gewacht met het te koop zetten van hun woning. Het aantal transacties in de wijk daalde daarentegen met 40 procent. Mogelijke redenen daarvoor zijn dat woningen langer te koop staan of dat de zomervakantie van invloed is.

Tekst loopt door onder afbeelding

Leidsche Rijn maakte ook een grote omslag. Vorig kwartaal was er nog een forse stijging van het aanbod, maar dit kwartaal daalde het aanbod met ruim 25 procent naar 26 woningen. Brecheisen ziet daarvoor geen duidelijk aanwijsbare reden, maar mogelijk heeft het te maken met dat mensen die wonen in Leidsche Rijn minder behoefte hebben om te verhuizen. Dat kan komen doordat ze er nog niet lang wonen of omdat er minder doorgroeimogelijkheden zijn.

Volgens Brecheisen blijkt al jaren dat kopers in Utrecht de prijzen in het centrum te gortig vinden en dat de prijs-kwaliteitverhouding niet meer klopt. Ze geven het op in het centrum, wat leidt tot prijsstijgingen in bijvoorbeeld Leidsche Rijn. De prijzen stegen daar afgelopen jaar met 31 procent en het aantal huizen is schaars: in de wijk staan 39 woningen te koop, terwijl 7.505 mensen daar een huis zoeken.

Oplossing

Volgens de makelaars van Brecheisen is bouwen de oplossing voor de woningcrisis. Daarbij is volgens hen cruciaal dat er gebouwd wordt naar de wens van de consument. “Naast een woningtekort is er namelijk ook al jaren sprake van een ongezonde mismatch. Mensen wensen een 4- of 5-kamerappartement in Utrecht, maar die zijn er niet.”

Tekst loopt door onder afbeelding

Rijnenburg.

Brecheisen ziet bouwen in de polder Rijnenburg als oplossing voor de mismatch. “Als je dieper op de woonwens ingaat, blijken het gezinnen te zijn die hun hoop op een grondgebonden woning met tuintje al lang hebben laten varen en zijn uitgeweken naar een appartement. Daarom stellen we: bouw voor gezinnen grondgebonden woningen, daar is de meeste behoefte aan. En doe dat dan gelijk grootschalig. […] In de polder Rijnenburg zou plaats zijn voor tussen de 20.000 en 25.000 woningen. Een ideale bouwlocatie.”

Gekoppelde berichten

12 Reacties

Reageren
  1. Scherpschutter

    Het is wachten op de rentestijging, de beurscrash en dan een jaar of twee a drie later ‘correctie’ van de huizenprijzen gerekend in Euro’s. Een herhaling van zetten van 2008 in essentie, alleen op een wat grotere schaal. We naderen het einde van de gebruikelijke mania-fase in de cyclus…

  2. Koel Hoofd

    “een grondgebonden woning met tuintje”
    Je kan er werkelijk vanalles van vinden, maar die menselijke behoefte naar de duurzame menselijke maat van een eigen plek op de grond met ‘ruimte om te ademen’ zit heel erg diep.
    Wat doet Utrecht?
    Die negeert de menselijke maat en dwingt mensen om als een stel labratten in gestapelde kooitjes te gaan wonen, Goelag030

  3. Massegast

    @Koel Hoofd — Het is een leuke: Goelag030. Moet even zoeken wat labratten zijn hoor. En verder: inderdaad jongens, de kopersstaking is begonnen; eindelijk!

  4. Lombokker

    Het enige ‘voordeel’ van zo’n huizentekort is dat overprijsde kippenhokken zonder gasaansluiting en parkeerplaats toch verkocht worden. Omdat er domweg niets anders te vinden is.

  5. De Econoom

    Denk dat je kunt stellen dat de situatie na een periode van extreme ongekende prijsstijgingen zich stabiliseert. En niet te vergeten dat veel meer woning zoekende het gevoel hebben dat nog verder zoeken en proberen, zonder dat je zelfs ooit een kijk afspraak kan krijgen, onbegonnen werk is met zo extreem weinig aanbod…
    In Tuinwijk is bijna 7.000 euro per m2 al bijna gewoon.
    De nieuwe energie prijzen en dito te verwachte inflatie, en afremming van de economie spelen denk ik ook.
    Een hoge inflatie is straks een idiaal scenario voor overheden na forse corona schulden.
    Steeds blijkt dat de zogenaamde woningmarkt kenners hier boven al snel hun mening weer geven, maar weinig de brede macro economische aspekten begrijpen.
    In Amsterdam was al eerder een afvlakking te zien.
    Intressant is hoe Utrecht binnen de randstad zich verhoudt. Na Amsterdam nog steeds de meest populaire stad van Nederland.

  6. Meijer

    Prijzen blijven hoog en zullen dat ook blijven na (zeer kleine )rente correctie . Het nieuwe energie neutraal bouwen is TE duur en zal door de hoge prijzen de bestaande voorraad tevens mee zuigen in haar kielzog . Het is wachten op subsidie voor renovatie/energie besparing. Nederlandse stedeb zijn goedkoop tov het buitenland .

  7. Toine Goossens

    Bouw meer grote, minimaal 4 kamer, appartementen. Ouderen die nu het aanbod van grote, energetisch verouderde, gezinswoningen blokkeren, gaan niet in konijnenhokjes wonen. Die wensen dezelfde privacy voor elkaar als zij nu ook hebben.

    Zet voor huur- en koopwoningen aparte strategieën uit. Zet een systeem in elkaar waarbij investeerders akkoord gaan met matige aanvangsrendementen en pas op de langere termijn overrendement kunnen realiseren.

    Stimuleer dat kopers van de vrijkomende woningen alles doen om de woning zo te renoveren dat het energieverbruik zo laag mogelijk wordt. Lenen is zo goedkoop dat verouderde woningen ingrijpend worden gerenoveerd. Maak daar gebruik van.

    Laat Utrechters zien wat dat voor gevolgen heeft voor de CO² reductie, de kern van het klimaatakkoord. Weg met politieke doelen als 40.000 woningen van het (aard)gas af.
    Zet in op de meekoppelkansen die verandering van bewoners voor de energiereductie kan betekenen. Kijk micro en meso en niet, politiek, macro.

  8. Wim Vreeswijk

    Utrecht staat met 3812 inwoners per vierkante kilometer nu al landelijk op de 9e plaats (Bron Metatopos) en 28% van de Utrechters heeft nu al chronische geluidsoverlast met alle medische problemen van dien en staat hiermee landelijk op de 2e plaats. Van rijkswege is er inmiddels zelfs een subsidie mogelijk voor Utrechters die aantoonbare fysieke schade ter zake ondervinden. Het is dan ook niet sociaal om al die feiten te negeren uit pure bestuurlijke hebzucht. Zo krijgt Utrecht voor iedere extra inwoner 2299 euro per jaar, (Bron: waarstaatjegemeente.nl), dus dat gaat met de beoogde extra 100.000 inwoners een flinke financiële verruiming geven voor de huidige begroting van circa 1,6 miljard doch ik maak echter toenemende zorgen over de leefbaarheid binnen Utrecht. Het idee van een referendum tegen een nòg vollere stad Utrecht was dan ook zeer terecht !

  9. Marten Hoekstra

    De toekomstige bevolkingsgroei is een slag in de lucht. In de stategie van devgemeente (RSU) wordt ook te weinig gekeken naar de woonbehoeften van verschillende categorieën bewoners. Hoogbouw zonder parkeerplaatsen zoals in de Merwedekanaalzone zal voor door de nood gedreven starters misschien in een behoefte voorzien. Maar voor voor doorstroming van ouderen tbv gezinnen zeker niet. In het artikel staat terecht dat gezinnen ‘grondgebonden’ willen wonen. En die starters willen dat later ook, wie weet graag krijgen ze ook andere mobiliteitsbehoeften.

  10. Paul

    @wim. Niemand is verplicht om in Utrecht te gaan wonen, de waarheid is dat vele graag in een compacte stad willen wonen. Sterker…daar waar de bewoning dichtheden lager zijn, zijn ook de m2 prijzen aanzienlijk lager. Rara, hoe komt dat ? Vergelijk Lunnetten met zeer weinig woningen per km2 , met andere wijken, en zie het verschil.
    Zeker, er is ook nog steeds behoefte aan rijtjes huisjes met tuintje,maar die worden ook gebouwd al in onze stads regio.
    Ik denk dat tuintjes mis interpretaties zijn voor het willen bezitten van een grotere buiten terras, dat is in gestapelde bouw goed realiseerbaar.
    Door komende energie prijzen stijging wordt het logisch om om eerder een appartement te bewonen dan een groot woonhuis alleen…
    Meer woon oppervlakte is ook meer klimaat belasting.

  11. Zonnewende

    Als we naar de ideaalwens van de mens bouwen, is er straks geen natuur meer over in ons land. Dan wordt elke polder en elke vrijkomende agrarische kavel volgebouwd met grondgebonden woningen.

    Een grondgebonden huis met tuin voor iedereen die dat wil en op de locatie waar die dat wil is gewoon onrealistisch.

    Er is al te weinig natuur in Nederland. Statistisch misschien niet, omdat water ook meetelt als natuur. Gebruik die vrijkomende polders en agrarische kavels voor én natuur én duurzame landbouw én woningen. Elk een derde.

    Zolang dit niet vanuit de overheid geregeld wordt, stuurt de markt en de korte-termijn-behoefte.

    Zoals het rapport van Remkes al zei: niet alles kan!

  12. cas

    @ Paul, wat is de definitie van een “compacte stad” en wil iedereen op max 60 m2 wonen zoals nu vooral wordt gebouwd of verteld de “markt” dit om grote gestapelde flats te bouwen voor een hoger rendement?
    tuintjes en een betonnen uitsteeksel is echt een hele wereld van verschil, tuintjes is minder in trek omdat de grote steden leeglopen met jonge gezinnen.
    En wat is de logica tussen de energieprijzen en iemand alleen in een groot huis te zetten tov een appartement? Hoeveel mensen wonen er alleen in een groot huis? een paar ouderen misschien maar het een heeft niks met het ander te maken.

    Ik snap ook wel dat kopers kritischer worden, de bovenkant van de prijzen is geraakt. de vroegere overbieding is nu in de prijs meegenomen en de ruimte voor aanpassingen en verbouwingen is daarmee bijna weg.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).