Actiegroep: ‘TivoliVredenburg viert genocide met kinderfestival’ | De Utrechtse Internet Courant Actiegroep: ‘TivoliVredenburg viert genocide met kinderfestival’ | De Utrechtse Internet Courant

Actiegroep: ‘TivoliVredenburg viert genocide met kinderfestival’

Actiegroep: ‘TivoliVredenburg viert genocide met kinderfestival’
Actiegroep De Grauwe Eeuw beschuldigt TivoliVredenburg van het vieren van genocide met het kinderfestival My First Festival. Dit evenement stond afgelopen editie in het teken van cowboys en indianen. “Een cowboys en Indianenfeest is hetzelfde als een nazi’s en Jodenfeest”, aldus de actiegroep.

Actiegroep De Grauwe Eeuw beschuldigt TivoliVredenburg van het vieren van genocide met het kinderfestival My First Festival. Dit evenement stond afgelopen editie in het teken van cowboys en indianen. “Een cowboys en Indianenfeest is hetzelfde als een nazi’s en Jodenfeest”, aldus de actiegroep.

TivoliVredenburg veranderde zondag 4 juni in het wilde westen. Het thema van dit festival, dat gericht is op kinderen van 2 tot 12 jaar, is tegen het zere been van Actiegroep De Grauwe Eeuw. Deze groep liet vorig jaar ook al van zich horen, toen zagen ze graag straatnamen die verwijzen naar het koloniale verleden verdwijnen uit het Utrechtse straatbeeld. Nu ageren ze dus tegen het cowboys en Indianenfeest.

De groep meent dat het een racistisch festival is omdat er gebruik zou worden gemaakt van racistische stereotypes als ‘redface’ en vindt dat er geen entertainment gemaakt moet worden over de koloniale geschiedenis van het Amerikaanse continent.

Directeur van TivoliVredenburg, Frans Vreeke, laat weten dat er gesproken is met de actiegroep. “Laten we het vooral niet groter maken dan het is. Dit is voor ons nooit een racistisch festival geweest. Die motivatie hebben wij ook nooit gehad. TivoliVredenburg staat juist voor diversiteit en inclusiviteit.”

34 Reacties

Reageren
 1. Tom

  Hou toch op.
  Ik heb in mijn jeugd duizenden keren indiaantje en cowboytje gespeeld.. Ben op diverse (kinder) feestjes geweest net ditzelfde thema.. Ik heb daar geen discriminerde associatie bij. Nooit gehad ook.
  Dat gezeik.

 2. Zittend Zwijn

  Met de stelling “Een cowboys en Indianenfeest is hetzelfde als een nazi’s en Jodenfeest” neem ik aan dat deze groep wil insinueren dat joden de oorspronkelijke bewoners van Duitsland waren, en door nieuwkomers zijn gedecimeerd, ondanks dat de joden duizenden krijgers op de been brachten die zich nog met wapens hebben kunnen verzetten? Dat lijkt me niet helemaal een juiste vergelijking als ik eerlijk ben.

  Het lijkt me zinvol dat we strijden tegen vooroordelen, maar kinderen bijbrengen dat cowboys en indianen identiek zijn aan nazi’s en joden… ik weet niet hoeveel zinvoller dat is.

 3. Bill

  Duic, is dit nou nieuws dat de voorpagina bij jullie moet halen? Besteed aub niet al teveel aandacht aan mensen met deze negatieve insteek!

 4. X

  Doorslaan

 5. Stefan

  wat een verschrikkelijke droeftoeters… Laat kinderen kinderen zijn. Ze leren ooit wel wat er gebeurd is in die tijd en laat ze daar zelf een mening over maken. hebben die gasten echt niks beters te doen?

 6. Michiel

  Ik vind dat ze wel een punt hebben. Wat er met de amerikaanse indianen is gebeurd en nog steeds gebeurd, is nou niet bepaald vrolijk te noemen. Vind ik ook geen goed thema voor een kinderfeestje. Vergelijkingen met nazi’s liggen natuurlijk heel gevoelig, is ook korter geleden en dichterbij. Die vergelijking zou ik zelf niet zo snel maken.

  Dat Tivoli het niet racistisch bedoeld heeft geloof ik graag, ze hebben er waarschijnlijk nooit bij stilgestaan. Maar dat wil niet zeggen dat het niet racistisch is.

 7. G.H.

  @Michiel: Eens, maar om dan hysterisch te verkondigen ‘Tivoli viert genocide’… dan is bij mij het begrip meteen verdwenen.

 8. Utrechter2

  Tja, Zwarte Piet, genderneutrale kleding, genderneutrale toiletten, kerstbomen en nu weer Cowboy en Indiaantje. Alsof er geen verkiezingsuitslagen zijn geweest regeert de PPR (opgegaan in GroenLinks) gewoon door via sleutelfiguren in het lokaal bestuur, onderwijs, de aktiewereld, en zelfs in het bedrijfsleven. Het laat zien dat het stemmen op de VVD en het CDA geen indruk heeft gemaakt op hen.

 9. Think

  De rechtse droeftoeters zijn weer eens in hun eer aangetast, ware het niet dat de actiegroep die iets aan de kaak wil stellen wel degelijk gewoon gelijk heeft. Er is genocide gepleegd op de oorspronkelijke bewoners en het is bizar dat bij ons die periode een vrolijke en romantische noot meekrijgt. Daar mag de organisatie van TivoliVredenburg best wel eens over nadenken.

 10. sjef

  Wow

 11. Bahangsa Pagalyamanya

  Alles wat je aandacht geeft groeit.

 12. De Dierenpartij

  En de bizons worden gewoon compleet genegeerd!

 13. berend huisman

  Old Shatterhand en Winnetou? Ze kunnen lullen wat ze willen, maar wat een helden waren dat. En dan heb ik het nog maar niet over Sinterklaas en Zwarte Piet. Doei Grauwe Eeuw.

 14. Berend

  Goed dat dit aan de kaak gesteld wordt. Weg met ons, en wel zo snel mogelijk!

 15. Grauwe Eeuw

  @Dierenpartij je hebt gelijk en we besteden er morgen een item aan.

  @Michiel aan de ene kant zeg je dat de genocide nog voortduurt maar dat de nazi’s korter geleden waren. Je weet dat de American Indians op grotere schaal door politie VS wordt vermoord dan de zwarte bevolking? En dan heb ik het nog niet over de nummers over “latino” “mexican” etc wat ook gewoon oorspronkelijke bewoners van het continent zijn’

  Anyway bedankt voor de support want die is natuurlijk welkom.

  @Berend Winnetou was het favoriete boek van Hitler. Fijn dat jullie dat gemeen hebben. Toch?

 16. Ratelaer

  Gossie, daar hebben we weer de Flauwe ”iedereen is fout” Geeuw.
  De vergelijking tussen koeiendrijvers en nazies slaat de plank geheel mis, niet elke Duitse VW-dealer was ook automatisch meteen ‘n nazi, laat staan dat Hitler ooit VW-dealer is geweest.

  Gezicht rood verven is inderdaad beetje over de top, daar ‘n uurtje hoogtezon ook gewenst resultaat geeft zonder dat je als ouder de rest van de dag die kindergezichtjes in de afbijt hoeft te zetten…

  Laten we tijdens zo’n festiviteit in godsnaam herdenken dat er tussen kolonisten en inheemsen ook een tijd goede (handels-) betrekkingen hebben bestaan.

 17. Leon

  Na de Spaanse en Franse overheersing in het verleden moeten we de nakomelingen uit ons land weren, Franse woorden uit onze taal verwijderen en restaurants sluiten. Boeten moeten ze, voor wat ze ons ooit hebben aangedaan. En Italianen moeten helemaal weigeren, slaven handel, decimeren van Germaanse stammen. Daarom een verbod op pizzabollen. Ik kan het Julius niet vergeven. Etc etc etc.

 18. Scherpschutter

  Ik denk dat ik als directeur van Tivoli toch echt even stiekem met Den Dolder gebeld zou hebben voor een privé transport met witte jassen toen Actiegroep Het Grauwe Brein hun zaak kwam bepleiten, omdat het immense gevoel van medelijden met deze gekken het onder de streep toch zou winnen van de intense aandrang om in een schaterlach uit te barsten.

  Triest, hoe diep een mens kan zinken op het moment dat hij of zij ervoor kiest om niet langer het brein te gebruiken.

 19. Tjerk

  Prachtig, nu worden cowboys en indianen voorgesteld als Nederlandse cultuur. Het relativeert in elk geval het ‘kom niet aan onze tradities’ verhaal.

 20. isabelle

  Busje komt zo.

 21. Robert

  @grauwe eeuw. Selectieve verontwaardiging en verdraaiing van feiten is heel handig om uw punt te verdedigen. De latino’s zijn zeker geen oorspronkelijke bewoners. De conquistadors hebben niet onder gedaan voor wie dan ook. Lees het boek sapiens. Hierin blijkt dat wij als sapiens de andere mensapen hebben uitgemoord. Wij moeten hiervoor boeten! Collectief zelfmoord!

 22. Katja

  Selectief shoppen in de geschiedenis is de mode.

 23. G.H.

  @Grauwe Eeuw: Met die laatste godwin maakt u zich onsterfelijk belachelijk. Is dat werkelijk het beste dat u kunt brengen om mensen voor uw -op zich niet onterechte- punt te winnen?
  Mocht u niet begrijpen wat ik bedoel (wat mij gezien uw redeneertrant niet onwaarschijnlijk lijkt): Hitler was vegetarisch. Alle vegetariërs zijn voor u dus nazi’s?

 24. Annabel

  Hitler was vegetariër of at vegetarisch, om het even correct te zeggen G.H.

 25. Karl Marks

  Heb al wat acties gezien van die Grauwe Eeuw dwazen. Overigens dragen ze zelf een tamelijk anti-semitisch standpunt uit. Gewoon weer een facistisch clubje zoals zovelen…

 26. Pop

  De rechtse schreeuwlelijk zijn ook weer eens uit hun holen gekropen hoor. Er verandert weer eens iets kleins in onze samenleving en zij kunnen dat niet handelen (wie heeft er dan een probleem eigenlijk?).

  De actiegroep heeft gewoon iets aangegeven bij de directie, in een goed gesprek, om de in de toekomst rekening te houden met bepaalde zaken. Zo raar is dat toch niet.

  Voortschrijdend inzicht in en over onze eigen geschiedenis noemen we dat.

  Ik heb ook zonder me van enig kwaad bewust te zijn cowboy en indiaantje gespeeld, met de playmbolbilpoopetjes van cowboys en indiaantjes gespeeld, graag Lucky Luck gelezen en kijk graag naar Back to the Future 3. Alleen weet ik inmiddels dat er niks romantisch is aan de uitroeiing van zo goed al alle indianen op dat continent, die vaak nog steeds geen gelijke rechten kennen.

  Verder is er niet zo veel aan de hand, er komt alleen geen cowboy en indiaantjesfestijn meer in de toekomst. Lucky Luck kan en mag je nog steeds lezen, Back to the Future kan je nog steeds kijken, alleen de playmobilpoppetjes gaan waarschijnlijk uit de handel en het is misschien slim om je kinderen wat te leren over de geschiedenis.

 27. Mark

  -“Je weet dat de American Indians op grotere schaal door politie VS wordt vermoord dan de zwarte bevolking?”Graag bewijs. (ow en…foei: je zei zwart, mag dat tegenwoordig wel?)
  -“Winnetou was het favoriete boek van Hitler. Fijn dat jullie dat gemeen hebben. Toch?” Graag bewijs….vraag me alleen wel af wat het één met het ander te maken heeft, net als WO2 met cowboys/indianen? Maar dat werd net al gevraagd. Ik heb altijd geleerd dat inhoud van literatuur een bepaalde vrijheid van interpretatie en vrijheid van een auteur heeft.
  -Probleem met actiegroepen is, is dat ze altijd wat actie te voeren moeten hebben (anders einde bestaansrecht). Ik heb ook overwogen een groepje te beginnen, ideale inkomstenbron, aangezien ik altijd wel ergens gesubsidieerd tegenaan zou kunnen schoppen. Maar helaas heb ik teveel realiteitszin, dus ik blijf maar andere arbeid doen.
  Overigens zijn het vaak valide punten, waar actiegroepen over vallen. Bepaalde gebeurtenissen in de geschiedenis moeten goed verteld worden en kan ook niet vaak genoeg bijgebracht worden. Sommige gebruiken zijn ook wel aan een opfrissing toe zoals zwarte piet en er zijn genoeg andere onderwerpen.
  Maar: beste actiegroepen, ga nou ook eens wat meer actie voeren tegen huidige problemen, of zorg dat het oude met het nieuwe uitgelegd wordt. Je kunt wel iets roepen over de VS, maar wat leren we daarvan, behalve dat iemand hard loopt te roepen….?
  Bijvoorbeeld:
  Beste feministen: Ga demonstreren bij salafisten, jihadisten in plaats van bij een plaszuil of een politicus waarvan je zijn of haar mening niet aanstaat. (jij wel een mening maar hij niet, typisch actiegroepje).
  Beste Racisme en slavernij roepers: Doe iets aan moderne slavernij en stop dus met koffie drinken chocolade eten, telefoon gebruiken, voetbal kijken en ga je eigen kleren breien. En: vertel het hele verhaal, ja wij waren fout (wij….geen idee wie dat waren trouwens), maar het verhaal is breder dan dat.
  Zo kan ik nog wel even doorgaan. Er wordt altijd voor een veilige weg gekozen, waardoor de huidige problemen (niet de geschiedenis) totaal onbelangrijk wordt gevonden. Het is gewoon makkelijk, laf en het haalt niks uit.

 28. Sjaak

  De Romeinen hebben hier in de Lage Landen behoorlijk huisgehouden en vele oorspronkelijke bewoners uitgemoord. Daar hoor ik deze actiegroep nou nooit over.
  Of over Fransen of Spanjaarden.

 29. JdV

  De arabieren waren en zijn tot op de dag van vandaag de grootste slavenhandelaren. Ik daag de Grauwe Eeuw hierbij uit tot een demonstratie in Riyad. Wel allemaal op komen dagen dan, daarmee lossen we het probleem van dit dwazenclubje meteen netjes op.

 30. Paul

  Als ik dus gratis publisiteit wil, noem ik mij aktiegroep en is pers zo geil om dit te publiceren.
  Jongens kom op. Vanwaar dit soort aandacht?

 31. Arjan Verhoeven

  Kinderen die Indiaantje spelen, hou toch eens op met zanikken. Overal worden synagogen beschermd, maar het echte probleem is kennelijk kinderen van 6 die lol hebben met een veren- of koiboihoed op hun hoofd. Heel goed vergelijkbaar met een “nazi en joden-feest”. Nog zo’n paar feestjes, ziet u, en die kinderen gaan op Indianenjacht.

  Heeft De Grauwe Eeuw 1 (één) echte Indiaan, pardon Oorspronkelijke Amerikaan, gesproken die “gekwetst” is? Of is dit een poging het laatste record “deugen” te overtreffen?

  Ze lopen op straat, ondragelijk rechtschapen,
  En zien nog steeds het echte monster niet.

 32. Erwin K

  Weer een mooi voorbeeld hoe feit en fictie door elkaar lopen.

  Het cowboy en indianenverhaal is pure fictie. Cowboys waren precies wat het woord aangeeft. Loonwerkers, ZZP-ers in de agrarische sector zouden we vandaag de dag zeggen. Zeker niet die blanke held op een paard dat indianen opjoeg. Pistolen hadden ze niet, waren geen helden en blank waren ze ook al niet. De helft al was latino. De cowboy zoals we die kennen, is in de eerste helft van de 20 eeuw verzonnen door de filmindustrie.

  Die actiegroep ageert dus feitelijk tegen een Hollywood verhaal. Nogal genant.
  In werkelijkheid was het de Amerikaanse overheid die de inheemse bevolking achterna zat. Dit kon het leger prima zelf, hadden ze geen cowboy voor nodig.

  Kijk, je mag best misstanden aan de kaak stellen. Maar hier slaan ze de plank dus volledig mis.

 33. Goh

  Wat hebben we het toch goed als we ons hier druk over kunnen maken.

 34. Willem

  Zijn kinderfeestjes zoals het sinterklaasfeest en my first festival in TiVre nou het enige waar de grauwe eeuw zich druk om kan maken….?
  Dat zegt wel iets over de leden (lid?) van dit kluppie.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).