Allemaal Utrechters - Araya Negash: ‘De directheid van Nederlanders zorgt voor oprechte gesprekken’ | De Utrechtse Internet Courant Allemaal Utrechters - Araya Negash: ‘De directheid van Nederlanders zorgt voor oprechte gesprekken’ | De Utrechtse Internet Courant

Allemaal Utrechters – Araya Negash: ‘De directheid van Nederlanders zorgt voor oprechte gesprekken’

Allemaal Utrechters – Araya Negash: ‘De directheid van Nederlanders zorgt voor oprechte gesprekken’
Foto: Jantine Albers
Allemaal Utrechters is een reeks interviews met onze in het buitenland geboren stadsgenoten. We vragen ze naar hun achtergrond en hun ideeën over Utrecht en tonen zo de diversiteit van onze stad. We streven ernaar alle Utrechtse nationaliteiten te portretteren. Deze keer: Araya Negash (27) uit Zimbabwe.

Allemaal Utrechters is een reeks interviews met onze in het buitenland geboren stadsgenoten. We vragen ze naar hun achtergrond en hun ideeën over Utrecht en tonen zo de diversiteit van onze stad. We streven ernaar alle Utrechtse nationaliteiten te portretteren. Deze keer: Araya Negash (27) uit Zimbabwe.

Paspoort

Naam: Araya Negash
Land: Zimbabwe
Geboorteplaats: Maarssen
Geboortedatum: 30 augustus 1991
Levensmotto: ‘Rekening houden met anderen is een oplossing voor veel problemen’
Aantal mensen met een Zimbabwaans paspoort in Utrecht in 2017: 9 (bron: Basisregistratie Personen/BRP)

Araya heeft zijn pubertijd en het grootste deel van zijn jeugd in Zimbabwe doorgebracht. Hij beschouwt het dan ook echt als zijn thuisland. “Mijn moeder is Nederlands en mijn vader komt uit Ethiopië. Toen ik zes maanden oud was en mocht vliegen, zijn we naar Malawi verhuisd. Toen ik zes was, gingen we naar Zimbabwe. Daar heb ik een hele goede tijd gehad, het is een fijne plek om jong te zijn: er is ontzettend veel vrijheid en er zijn weinig regels. We hebben veel buiten gespeeld; het land loopt een paar jaar achter op het gebied van technologie en internet.” In Zimbabwe zijn volgens Araya veel lieve mensen. “Mensen begroeten elkaar en tijdens een busrit raak je negen van de tien keer in gesprek met iemand. Op die manier leer je de mensen en het land echt kennen.” Het gaat in die gesprekjes namelijk niet over het weer, zoals hier, want het is er altijd mooi weer. Het gaat dan over de waan van de dag: over voetbal of over de slechte economie. In het land zijn veel mensen erg arm. “Vooral tussen 2004 en 2008 ging het heel slecht met Zimbabwe. Winkels hadden geen voorraad, de schappen waren helemaal leeg.” Araya vertelt dat de hele infrastructuur al sinds 2004 plat ligt en dat er geen gemeentelijk water is op de plek waar hij woonde. “De pijpen zijn erg oud en repareren kost veel geld. Dat heeft de overheid niet. Ik woonde in de stad en mijn vader werkte bij de Verenigde Naties, dus onze omstandigheden waren redelijk goed. Mensen met een lokale bron van inkomsten hebben het heel moeilijk gehad.”

In Nederland moest Araya wennen dat mensen lang douchen, het kraanwater laten lopen tijdens het tandenpoeten en een vaatwasser gebruiken. “Voor Nederlanders is het moeilijk te begrijpen dat er mensen zijn die geen schoon water hebben en hun familie moeten voeden met alleen tomaten en uien.” Misschien heeft het leven in Zimbabwe ervoor gezorgd dat Araya aardwetenschappen is gaan studeren en milieuadviseur is geworden. “In Nederland is er ruimte voor het milieu en zijn mensen er mee bezig, in Zimbabwe is het een derderangs probleem.” Integreren in Nederland was niet moeilijk voor Araya. “De directheid van Nederlanders zorgt voor oprechte gesprekken en dat je meningen makkelijk met elkaar deelt. Ik heb vaak gehad dat gesprekken over van alles en nog wat gingen.” Wonen in Utrecht bevalt hem ook goed. “Het is een super toffe stad. De winter is de enige ‘maar’”, lacht Araya. Hij vindt de lichtjes en Sinterklaas wel leuk. En dat je overal naartoe kunt fietsen. “De Utrechtse binnenstad is fantastisch, er zijn zoveel mogelijkheden. Wat je ook wilt doen; het kan allemaal.” Als er iets is dat hij mist aan Zimbabwe, is het dat je daar zo in de middle of nowhere kunt zijn. “Dat is eng – als je autopech krijgt is er niemand om je te helpen – maar ook avontuurlijk.”

Het leven in Zimbabwe is volgens Araya relaxed en langzaam, er komt niet veel van de grond. “Als je een afspraak maakt, wordt die vaak niet nagekomen. Mijn broertje heeft bijvoorbeeld twee jaar moeten wachten op zijn rijbewijs. Ik heb die laissez faire (‘laat op zijn beloop’) wel een beetje overgenomen. Mensen met wie ik omga weten dat ik meestal niet op tijd kom.”

De reeks Allemaal Utrechters is een samenwerking tussen DUIC en Utrecht Marketing. Jezelf of iemand anders aanmelden voor deze rubriek? Dat kan! Mail naar redactie@duic.nl.We zoeken nog Utrechters uit deze landen:

Albanië, Algerije, Angola, Antigua en Barbuda, Armenië, Azerbeidzjan, Barbados, Benin, Bhutan, Botswana, Burkina Faso, Cambodja, Centraal Afrikaanse Republiek, Costa Rica, Cyprus, Democratische Republiek Congo, Dominicaanse Republiek, Ecuador, Egypte, El Salvador, Gabon, Georgië, Ghana, Guatemala, Guyana, Honduras, Ivoorkust, Jamaica, Kameroen, Kazachstan, Kosovo, Laos, Lesotho, Luxemburg, Malawi, Mauritius, Moldavië, Montenegro, Mozambique, Namibië, Nepal, Niger, Nigeria, Oezbekistan, Oman, Panama, Rwanda, Saint Lucia, Saint Vincent en Grenadines, Samoa, Saoedi-Arabië, Singapore, Sri Lanka, Tadzjikistan, Tanzania, Toerkmenistan, Togo, Trinidad en Tobago, Uruguay, Vietnam, Zaïre

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).