Allemaal Utrechters – Bouba Guindo: ‘Iedereen is welkom in Mali als het terroristenprobleem voorbij is’ | De Utrechtse Internet Courant Allemaal Utrechters – Bouba Guindo: ‘Iedereen is welkom in Mali als het terroristenprobleem voorbij is’ | De Utrechtse Internet Courant

Allemaal Utrechters – Bouba Guindo: ‘Iedereen is welkom in Mali als het terroristenprobleem voorbij is’

Allemaal Utrechters – Bouba Guindo: ‘Iedereen is welkom in Mali als het terroristenprobleem voorbij is’
Foto: Jantine Albers
Allemaal Utrechters is een reeks interviews met onze in het buitenland geboren stadsgenoten. We vragen ze naar hun achtergrond en hun ideeën over Utrecht en tonen zo de diversiteit van onze stad. We streven ernaar alle Utrechtse nationaliteiten te portretteren. Deze keer: Bouba Guindo (40) uit Mali.

Allemaal Utrechters is een reeks interviews met onze in het buitenland geboren stadsgenoten. We vragen ze naar hun achtergrond en hun ideeën over Utrecht en tonen zo de diversiteit van onze stad. We streven ernaar alle Utrechtse nationaliteiten te portretteren. Deze keer: Bouba Guindo (40) uit Mali.

Paspoort

Naam: Bouba Guindo
Land: Mali
Geboorteplaats: Endé-Toro (Mopti)
Geboortedatum: 15 februari 1979
Levensmotto: ‘Live and let live – andermans leven is niet jouw verantwoordelijkheid en probleem’
Aantal mensen met een Malinees paspoort in Utrecht in 2017: 1 (bron: Basisregistratie Personen/BRP)

Zeven talen spreekt Bouba. De officiële taal in zijn geboorteland Mali is Frans, en in het land worden ook nog eens dertien verschillende lokale talen gesproken, waarvan hij er vier spreekt. Daarnaast spreekt hij Engels, en sinds vijf jaar ook Nederlands.

In Mali heeft Bouba gestudeerd voor boekhouder, maar in het corrupte land kon hij geen baan vinden. Hij is dus gaan werken als gids, dat deed hij als student ook al. “De training om een officiële gids te worden, duurde zes maanden. Het bestond uit verschillende onderdelen, waaronder theater, tekenen, spreken met lokale mensen, en natuurlijk geschiedenis, geografie en talen”, vertelt Bouba.

Een jaar lang heeft hij individueel als gids gewerkt, en toen benaderde een Nederlands reisbureau hem en heeft hij een paar jaar voor hen gewerkt. Daarna is Bouba gaan werken met de Nederlandse Maria, de eigenaar van Tara Africa Tours. Met haar werkte hij tien jaar samen, tot het in 2012 onrustig werd in het noorden van Mali en er steeds minder toeristen meer naar het land kwamen. “De etniciteiten die in het noorden wonen, hebben veel macht: er zijn diamant, olie en zilver te vinden. Ze kopen daar wapens van, en verzetten zich tegen de overheid. Het leger heeft geen macht.” Ook wil niemand vechten tegen corruptie. Sommige mensen vluchten met kans op de dood, omdat ze niks kunnen opbouwen”, vertelt Bouba.

Door zijn vriendin kwam hij in Nederland terecht. “Ze was eind 2009 in Mali op vakantie en we werden verliefd. We hebben contact gehouden, en zijn elkaar blijven zien. Toen in 2012 de problemen begonnen in het noorden, stelde ze voor dat ik naar Nederland kon komen”, vertelt Bouba. “Toen ik in Nederland was, heb ik twee maanden een voltijd talencursus gevolgd. Terug in Mali heb ik de eerste inburgeringstoets gedaan, en kreeg ik een visum voor een jaar. Voor het tweede inburgeringsexamen in Nederland, ben ik weer zes maanden naar school gegaan.” Inmiddels heeft Bouba een Nederlands paspoort.

In de afgelopen zes jaar heeft Bouba veel van de wereld gezien: hij heeft in die tijd 28 landen bezocht. “Mijn vriendin houdt van reizen en ik ook, dus we hebben bijna alle landen van Europa gezien. Nederland is een van de schoonste landen waar ik ben geweest, en als iets kapot is, wordt dat gerepareerd. De gemeente doet haar werk goed, dan vind ik het niet erg om belasting te betalen.” In Mali is dat wel anders. “Sommige plekken zijn zo vies. De gemeente doet haar werk niet, en vult alleen maar eigen zakken.” Er is nog wel meer anders in Mali: daar is iedereen buiten. Mensen luisteren muziek, spelen spellen, zoeken elkaar op. Je hoeft er niet te bellen voor je op bezoek gaat, zoals hier. “Nederlanders lijken een beetje bang voor andere mensen. Bij slecht weer zitten de meeste mensen binnen.” In Mali zit het ook in de cultuur om voor je ouders te zorgen. Bouba: “Ik bel bijna elke dag met mijn familie. Mijn ouders zijn 72 en 63 maar werken nog steeds hard in de landbouw. In de regenperiode ga ik naar Mali en help ik ze een aantal maanden. Ook stuur ik iedere maand een beetje geld naar mijn ouders, dat hoort zo in onze cultuur.

“Bouba vindt Nederlanders prettige mensen, en heeft het naar zijn zin in Utrecht. Toch zou hij gelukkig zijn als hij weer in Mali zou kunnen wonen. Bouba zegt dat iedereen welkom is in Mali als het probleem met de terroristen over is. “Het is een super mooi land, het is zo jammer dat het nu niet veilig is voor toeristen en dat het zo’n corrupt land is.”

De reeks Allemaal Utrechters is een samenwerking tussen DUIC en Culturele Zondagen, mogelijk gemaakt door Stichting Dialoog en Gemeente Utrecht. Jezelf of iemand anders aanmelden voor deze rubriek? Dat kan! Mail naar [email protected]We zoeken nog Utrechters uit deze landen:
Albanië, Algerije, Angola, Antigua en Barbuda, Armenië, Azerbeidzjan, Barbados, Benin, Bhutan, Botswana, Burkina Faso, Cambodja, Centraal Afrikaanse Republiek, Costa Rica, Cyprus, Democratische Republiek Congo, Dominicaanse Republiek, Ecuador, Egypte, El Salvador, Gabon, Georgië, Ghana, Guatemala, Guyana, Haïti, Honduras, Ivoorkust, Jamaica, Jordanië, Kameroen, Kazachstan, Kosovo, Laos, Lesotho, Letland, Luxemburg, Malawi, Mauritius, Moldavië, Montenegro, Mozambique, Namibië, Nepal, Niger, Nigeria, Oezbekistan, Oman, Panama, Rwanda, Saint Lucia, Saint Vincent en Grenadines, Samoa, Saoedi-Arabië, Singapore, Slovenië, Sri Lanka, Tadzjikistan, Tanzania, Toerkmenistan, Togo, Trinidad en Tobago, Tsjaad, Uruguay, Vietnam, Zaïre, Zimbabwe

1 Reactie

Reageren
  1. Arjan

    Bouba is een topper ik heb een jaartje met hem samen gewerkt een geweldige man je kan alles aan hem vragen en doet alles netjes echt een top collega altijd heel collegiaal en sociaal een voorbeeld voor velen

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).