Allemaal Utrechters - Saron Tesfahuney: ‘Ik ben veel meer dan een vluchteling’ | De Utrechtse Internet Courant Allemaal Utrechters - Saron Tesfahuney: ‘Ik ben veel meer dan een vluchteling’ | De Utrechtse Internet Courant

Allemaal Utrechters – Saron Tesfahuney: ‘Ik ben veel meer dan een vluchteling’

Allemaal Utrechters – Saron Tesfahuney: ‘Ik ben veel meer dan een vluchteling’
Saron Tesfahuney. Foto: Jantine Albers/DUIC
Allemaal Utrechters is een reeks interviews met onze in het buitenland geboren stadsgenoten. We vragen ze naar hun achtergrond en hun ideeën over Utrecht en tonen zo de diversiteit van onze stad. We streven ernaar alle Utrechtse nationaliteiten te portretteren. Deze keer: Saron Tesfahuney (21) uit Eritrea.

Allemaal Utrechters is een reeks interviews met onze in het buitenland geboren stadsgenoten. We vragen ze naar hun achtergrond en hun ideeën over Utrecht en tonen zo de diversiteit van onze stad. We streven ernaar alle Utrechtse nationaliteiten te portretteren. Deze keer: Saron Tesfahuney (21) uit Eritrea.

Paspoort

Naam: Saron Tesfahuney
Leeftijd: 21 jaar
Land: Eritrea
Plaats: Asmara
Levensmotto: ‘Als plan A niet werkt, heeft het alfabet nog 25 andere letters’

Saron was 14 toen ze haar geboorteland verliet. Haar ouders vonden het niet meer veilig in Eritrea, en wilden een betere toekomst voor hun kinderen. Maar Saron wil het niet hebben over haar vertrek uit Eritrea. “Dat is gebeurd in het verleden en je kunt er niets meer aan doen, je kunt niks oplossen. Ik zie het als iemand die is overleden, er is geen weg terug.” Eenmaal in Millingen aan de Rijn haalde ze in een jaar tijd haar vmbo-t-diploma, en deed er daarna een jaar over om haar havo-diploma te behalen. Ze ging in Nijmegen naar IMC Weekendschool, waar jonge tieners met een sociaal-economische achterstand zich kunnen oriënteren op wat ze later willen worden.

Saron is veel meer dan een vluchteling, dat vergeten mensen volgens haar vaak. “Mensen zijn nieuwsgierig naar mijn verhaal als vluchteling, en hebben geen interesse voor mijn identiteit. Ik wil dat mensen verder kijken. Ik ben Saron, ik kan zingen, dansen, studeren, mensen helpen. Ik ben zelfstandig en onafhankelijk. Ik ben niet zielig.” Dat wil ze bewijzen. Saron heeft altijd bijbaantjes gehad, en toen ze achttien was haalde ze haar rijbewijs en kocht ze een auto. Twee jaar geleden ging Saron in Utrecht op zichzelf wonen – ‘Het heeft anderhalf jaar geduurd om mijn moeder over te halen’ -, en ze is met zo veel projecten bezig dat ze er zelfs een aantal vergeet te noemen.

Rolmodel

Alles wat Saron doet staat in het teken van het helpen van anderen. Daarom is ze de HBO-studie Social Work gaan volgen. Ze werd ambassadeur van IMC Weekendschool, en inmiddels werkt ze aan een project dat op de Weekendschool aansluit. Het project heet IMC Next, en is voor jongeren van 16 t/m 21 jaar. Saron: “Ik had niet veel rolmodellen toen ik als tiener naar Nederland kwam. Ik moest alles zelf uitvinden.” Het project kende al een succesvolle pilot en zal worden gestart in het hele land. Hier zoekt Saron nog fondsen voor.

Naast haar studie en haar werk bij IMC Next, werkt Saron ook als begeleider van nieuwkomers bij Diversiteit in Hulp. Bij New Dutch Connections ondersteunt ze binnen het project Girl Power Training alleenstaande minderjarige meiden om hun toekomst op te bouwen in Nederland. “Ik wil een rolmodel zijn voor hen, en laten zien dat het kan”, aldus Saron. Naast werken bij verschillende stichtingen heeft ze ook nog veel hobby’s: Saron zingt bij Catching Cultures Orchestra en ook danst en choreografeert ze bij een Eritrese dansgroep, die ze zelf heeft opgericht. Saron acteert ook nog in een filmreeks die haar vader regisseert en speelde in een theaterproductie van Herman van Veen.

Het lijkt of alles haar makkelijk af gaat, maar Saron werkt hard voor wat ze heeft bereikt. “Wat ik wil is mensen helpen. Ik wil dat ze het beste uit hun leven halen, dat ze weten dat ze waardevol zijn en dat het leven heerlijk is.”

Jezelf of iemand anders aanmelden voor Allemaal Utrechters? Dat kan! Bekijk welke nationaliteiten er al zijn geweest in het rijtje hieronder, en mail naar redactie@duic.nl.

Deze landen zijn de revue gepasseerd:
Afghanistan, Argentinië, Aruba, Australië, Bangladesh, België, Bolivia, Brazilië, Bulgarije, Canada, Chili, China, Colombia, Congo, Curaçao, Denemarken, Duitsland, Ecuador, Egypte, El Salvador, Engeland, Eritrea, Estland, Ethiopië, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, India, Indonesië, Irak, Iran, Israël, Italië, IJsland, Japan, Jemen, Liberia, Libanon, Litouwen, Macedonië, Maleisië, Malta, Marokko, Mexico, Nicaragua, Noord-Ierland, Noorwegen, Oekraïne, Oostenrijk, Pakistan, Peru, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, Senegal, Sierra-Leone, Somalië, Spanje, Suriname, Syrië, Tadzjikistan, Taiwan, Thailand, Tsjechië, Tunesië, Turkije, Venezuela, Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Zuid-Korea, Zuid-Soedan en Zwitserland.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).