Allemaal Utrechters – Yasmeen Smadi: ‘Ik vind fietsen in de stad eng, dus loop overal naartoe’ | De Utrechtse Internet Courant Allemaal Utrechters – Yasmeen Smadi: ‘Ik vind fietsen in de stad eng, dus loop overal naartoe’ | De Utrechtse Internet Courant

Allemaal Utrechters – Yasmeen Smadi: ‘Ik vind fietsen in de stad eng, dus loop overal naartoe’

Allemaal Utrechters – Yasmeen Smadi: ‘Ik vind fietsen in de stad eng, dus loop overal naartoe’
Foto: Jantine Albers
Allemaal Utrechters is een reeks interviews met onze in het buitenland geboren stadsgenoten. We vragen ze naar hun achtergrond en hun ideeën over Utrecht en tonen zo de diversiteit van onze stad. We streven ernaar alle Utrechtse nationaliteiten te portretteren. Deze keer: Yasmeen Smadi (33) uit Jordanië.

Allemaal Utrechters is een reeks interviews met onze in het buitenland geboren stadsgenoten. We vragen ze naar hun achtergrond en hun ideeën over Utrecht en tonen zo de diversiteit van onze stad. We streven ernaar alle Utrechtse nationaliteiten te portretteren. Deze keer: Yasmeen Smadi (33) uit Jordanië.

Paspoort

Naam: Yasmeen Smadi
Land: Jordanië
Geboorteplaats: Kuwait
Geboortedatum: 9 april 1985
Levensmotto: ‘We moeten minder zelfzuchtig zijn en meer om elkaar geven, concurreren met ons vroegere zelf dan met elkaar, samen leven en elkaars verschillen respecteren zonder vooroordelen of enige vorm van discriminatie.’
Aantal mensen met een Jordanees paspoort in Utrecht in 2017: 16 (bron: Basisregistratie Personen/BRP)

Yasmeen nam in haar thuisland een sabbatical om aan de Nyenrode Business Universiteit een MBA te gaan volgen. Het was de bedoeling dat ze na de opleiding terug zou gaan naar Jordanië, maar vier en een half jaar nadat ze begon, woont ze nog steeds in Nederland. Dat is niet omdat ze niet terug zou willen naar Jordanië, integendeel. “Ik was gelukkig in Jordanië, maar er is in het jaar dat ik aan Nyenrode studeerde veel gebeurd. Ik heb veel ondernemers, hoogleraren en zakenmensen horen spreken, en werd geïnspireerd om nieuwe dingen te proberen in plaats van terug te gaan naar mijn oude kantoorbaan. Ook heb heb ik bij Nyenrode vrienden gemaakt vanuit de hele wereld die als familie zijn geworden. Zij woonden ook op de campus, dus waren altijd dichtbij. Het voelde soms zoals op de middelbare school: er waren ruzies, er werd geroddeld en er waren misverstanden. Maar het was een geweldige tijd waarin ik veel heb gelachen, geleerd en goede vriendschappen heb gesloten”, vertelt Yasmeen. Ze lacht: “Op de campus was het leven als een sprookje. We maakten regelmatig de grap: hoe zou zijn als we weer in de buitenwereld gaan leven?”

Na de opleiding vond Yasmeen een baan bij Danone en verhuisde ze naar Amsterdam. Toen ze een baan vond in Nijmegen, ging ze daar wonen. Yasmeen: “Voor mij was het daar best saai, mijn vrienden wonen allemaal in Utrecht of Amsterdam. Dus ik besloot in Utrecht te gaan wonen.” Dat bleek een goede keuze. “Ik kende de stad al van toen ik in Breukelen woonde, er zijn veel leuke plekken om naartoe te gaan, en de stad ligt centraal.”

Naast haar werk bij een farmaceutisch bedrijf houdt Yasmeen zich bezig met veel verschillende dingen. Ze is bijvoorbeeld betrokken bij twee startups: één ervan richt zich op de sociale en deeleconomie, de andere op reizen en onderwijs. Verder doet en schrijft Yasmeen interviews voor het platform ‘Women to Watch’ en voor ‘Startups without borders’, als vrijwilliger. De eerste richt zich op inspirerende vrouwen, en de tweede op vluchtelingen die ondernemen. Het interviewen past heel goed bij Yasmeen. “Ik vind het leuk om te schrijven en mensen te helpen, en het ontmoeten van mensen inspireert me.” Yasmeen zou misschien nog wel een opleiding willen volgen in journalistiek of schrijven. Graag zou ze ooit een boek schrijven. “Misschien een fictief liefdesverhaal, met een twist!” Ook in acteren heeft Yasmeen een passie gevonden. “Ik vind dat zo leuk. Ik merkte laatst tijdens een acteerles dat ik alleen maar aan het glimlachen was.”

Hoe anders zou haar leven zijn als ze in Jordanië was gebleven? “Het grote verschil is dat ik nog bij mijn ouders zou wonen, want je gaat daar pas op jezelf wonen als je getrouwd bent. Ik zou dat ook niet erg gevonden hebben.” Yasmeen deed altijd alles wat ze wilde, ook toen ze in Jordanië woonde. “Ik heb veel gereisd, en kennis gemaakt met veel verschillende culturen.” Haar leven zou daarom niet eens heel anders zijn als ze nog in Jordanië had gewoond. Yasmeen: “Beide start-ups ben ik daar begonnen, en ook de interviews doe ik via contacten die ik heb opgedaan voor ik naar Nederland kwam.”

Waar Yasmeen niet aan kan wennen, is fietsen. “Ik heb in Breukelen wel gefietst, maar in de stad doe ik het niet. Dat vind ik eng. Als het lekker weer is, loop ik van A naar B, en anders neem ik de bus. In Jordanië kun je niet eens wandelen en fietsen, want daar zijn de steden niet op gebouwd.”

De reeks Allemaal Utrechters is een samenwerking tussen DUIC en Culturele Zondagen, mogelijk gemaakt door Stichting Dialoog en Gemeente Utrecht. Jezelf of iemand anders aanmelden voor deze rubriek? Dat kan! Mail naar [email protected]We zoeken nog Utrechters uit deze landen:
Albanië, Algerije, Angola, Antigua en Barbuda, Armenië, Azerbeidzjan, Barbados, Benin, Bhutan, Botswana, Burkina Faso, Cambodja, Centraal Afrikaanse Republiek, Costa Rica, Cyprus, Democratische Republiek Congo, Dominicaanse Republiek, Ecuador, Egypte, El Salvador, Gabon, Georgië, Ghana, Guatemala, Guyana, Haïti, Honduras, Ivoorkust, Jamaica, Kameroen, Kazachstan, Kosovo, Laos, Lesotho, Letland, Luxemburg, Malawi, Mauritius, Moldavië, Montenegro, Mozambique, Namibië, Nepal, Niger, Nigeria, Oezbekistan, Oman, Panama, Rwanda, Saint Lucia, Saint Vincent en Grenadines, Samoa, Saoedi-Arabië, Singapore, Slovenië, Sri Lanka, Tadzjikistan, Tanzania, Toerkmenistan, Togo, Trinidad en Tobago, Tsjaad, Uruguay, Vietnam, Zaïre, Zimbabwe

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).