Basisschool in Utrecht wil acht bomen kappen vanwege ‘extreme vogeloverlast’ Basisschool in Utrecht wil acht bomen kappen vanwege ‘extreme vogeloverlast’

Basisschool in Utrecht wil acht bomen kappen vanwege ‘extreme vogeloverlast’  

Basisschool in Utrecht wil acht bomen kappen vanwege ‘extreme vogeloverlast’  
De bomen staan tussen de twee scholen in
Basisschool De Fakkel in Utrecht heeft een vergunning aangevraagd voor de kap van acht bomen omdat er sprake zou zijn van ‘extreme vogeloverlast’. In de coniferen zitten sinds oktober vele spreeuwen wat zorgt voor een centimeters dikke laag uitwerpselen op het schoolplein.

Basisschool De Fakkel in Utrecht heeft een vergunning aangevraagd voor de kap van acht bomen omdat er sprake zou zijn van ‘extreme vogeloverlast’. In de coniferen zitten sinds oktober vele spreeuwen wat zorgt voor een centimeters dikke laag uitwerpselen op het schoolplein.

Al maanden is de school bezig met het probleem. De directeur laat weten dat ze in samenwerking met de Dr. Bosschool met verschillende partijen gesproken hebben en er tot op heden geen oplossing is gevonden. “Gelukkig zijn we nu met de gemeente, een ecoloog, de GGD en de beide schoolbesturen in gesprek.”

De locatie van de school is vorig jaar gerenoveerd en sinds oktober zitten de vogels in de bomen. De directeur vertelt: “Beide scholen hebben een deel van het schoolplein moeten afsluiten omdat er heel veel uitwerpselen liggen. Onze kleuters spelen eigenlijk daar en we maken ons zorgen om de gezondheid. Het stinkt ook heel erg. Vanwege corona willen we juist veel ventileren maar we moeten de ramen dichthouden door de stank.”

Er is vorig jaar al een keer een professioneel bedrijf ingehuurd om de uitwerpselen op te ruimen. “Maar binnen de kortste keren is het weer vies. Het is echt een centimeters dikke laag. We zitten er erg mee en we krijgen ook veel vragen van ouders over de gevolgen voor de gezondheid van hun kind. De kosten zijn enorm hoog, waardoor we mogelijk moeten bezuinigen op het onderwijs.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Oplossing

Als laatste redmiddel en als ‘noodkreet’ is nu een kapvergunning aangevraagd voor de bomen. “Ook wij zien liever dat de bomen blijven staan, maar de overlast is zo ernstig dat we geen andere oplossing meer zagen.” Verder zegt de directeur: “De coniferen vangen grotendeels heel weinig licht en zijn dus ook bruin uitgeslagen.” De school wil dan ook in gesprek met de buurt over alternatieven.

Sinds de vergunningsaanvraag uiten verschillende mensen hun mening over de kap. De Utrechtse fractie van de Partij voor de Dieren laat op Twitter weten: “Kap van deze bomen is geen oplossing, en ook een heel slecht voorbeeld voor de leerlingen, zo ga je niet met bomen om. De gemeente moet samen met de school en omwonenden een natuur- en diervriendelijke oplossing vinden! De PvdD gaat hier nog mee verder, wordt vervolgd.”

De gemeente heeft nu enkele weken de tijd om te reageren op de kapvergunningsaanvraag.

Wil jij DUIC steunen en een set ansichtkaarten ontvangen met de beste foto’s uit het boek DUIC in 2021? Voor 7,95 euro krijg je twaalf kaarten, van elke maand in 2021 één ansichtkaart. Met de aanschaf van de kaarten heb je niet alleen een herinnering aan 2021 – om op te hangen, te bewaren of te versturen – maar steun je ook de lokale journalistiek in Utrecht.

36 Reacties

Reageren
 1. Rietje

  Jaren geleden ook hier megaveel Spreeuwen gehad. Ze gaan in die grote coniferen zitten. Maar dat zijn geen populaire bomen, dus de slaapplekken zijn schaars.
  De dikke laag uitwerpselen onder zo’n spreeuwen slaapplaats is geen grap, kan ik je uit ervaring vertellen. De stank is echt verschrikkelijk.
  Wij hebben ook gesprekken gehad met van alles en nog wat.
  Maar niemand doet wat.
  Spreeuwen horen bij de stad, maar er is geen plek voor ze.
  Maak dan slaapplaatsen voor spreeuwen op plekken waar ze geen overlast veroorzaken. Maar dat gebeurt niet. We zullen toch een keer moeten leren met de natuur samen te leven ipv te denken dat alles zich maar moet aanpassen aan ons.
  Het zijn schitterende vogels, en ze moeten worden beschermd. Pak ze niet hun slaapplekken af, maar help ze aan betere slaapplekken.
  Hup Utrecht !

 2. Pieter

  Zijn er andere oplossingen zoals inzet van een roofvogel of andere vogelafschikmethoden?

  Ik zie op Google lasers of automatische vogelgeluiden. Vast goedkoper dan die schoonmaker regelmatig inhuren?

 3. Daniël

  In heel Tuinwijk zijn poepende spreeuwen dit deel van het jaar een punt van ergernis. Maar 8 bomen kappen lijkt me met een kanon op een mug schieten. Er zijn vast ook vogelvriendelijkere verdrijfmethodes mogelijk. Daarnaast zal de bomenkap het probleem alleen maar verergeren op andere plekken in de buurt met grote bomen, zoals het van Abcoudeplein en de van der Mondestraat.

 4. JdV

  Ik zou willen voorstellen de school te sluiten en de vogels te laten zitten waar ze zitten. Kinderen veroorzaken veel meer overlast dan vogels over het algemeen.

 5. Baliekluiver

  “De kosten zijn enorm hoog, waardoor we mogelijk moeten bezuinigen op het onderwijs.”

  Betalen deze scholen nou stiekem het groenonderhoud uit het onderwijsbudget, óf is hier sprake van ordinaire chantage? In beide gevallen hebben deze scholen hele andere problemen dan die vogelpoep op het plein.

 6. Lombokker

  Is het misschien een idee om een groot net om die bomen te hangen. Dat doen fruittelers ook, om te voorkomen dat hun kersen etc. worden opgegeten.

 7. Platteland import

  “Zo ga je niet met bomen om” we zijn echt volledig van de ratten besnuffeld met elkaar.

 8. Rutger

  ik hoop voor de kinderen van JdV dat hij kinderloos is.

 9. isabelle

  Helemaal eens met JdV. Meer overlast van gillende kinderen in de stad dan van vogels. Vogels zijn daarnaast ook mooi.. 🙂

  Onmiddellijke sluiting van het schoolplein lijkt vooralsnog de allerbeste optie!

 10. Hetty

  De Fakkel, die 8 bomen wil kappen? Brandhout !
  Er zijn vast wel boomvriendelijker, en ook vogelvriendelijke alternatieven beschikbaar.

 11. Realist

  Kappen is de oplossing, je blijft hier toch niet zo lang mee aanmodderen?Daarnaast, die bomen kunnen zo in de GroenLinkse Biomassacentrale, levert het toch nog wat op.

 12. marinus van zoetenaer

  Als ik het goed begrijp moeten 8, ik herhaal 8 eeuwenoude bomen wijken voor een paar Kinderen????????? Die bomen waren er eerder dan die school? Daarbij veroorzaken veel meer overlast. Bovendien die bomen zijn eeuwenoud, ouder dan die school, waarom die school niet verplaatsen?…….. dit is toch de wereld op zijn kop. voor een beetje vogelpoep bomen weghalen???????????? lijkt me dat de hele fractie daar tegen moet stemmen !! men kan ook met geluid de vogels verjagen. Dit dient iets anders. Als de bomen eenmaal weg zijn, mag een projectontwikkelaar er vrijelijk zijn gang aan aan de nolenslaan 33a .. #schande

 13. JdV

  @rutger: interessante contaminatie.

 14. Pee

  Die bomen gaan ze echt niet zomaar kappen .
  Er zal binnenkort wel gezegd worden dat die bomen ziek zijn om geen toestanden te krijgen met kappen.

 15. Hans

  Voor het eerst in mijn lange leven ben ik het eens met JdV.

 16. Lidia

  Toen ik dit las, dacht ik, dat het een slechte 1 april grap was. Maar het is echt. Bang voor een beetje vogelpoep, waar gaat dat heen? Ik werd er (geen grap) letterlijk misselijk van en heb hiervan moeten overgeven. (geen drama, echt) ………………. ziek.

 17. Scherpschutter

  Wellicht kunnen een paar PVDD’ers een kraaienpak aantrekken en als levende vogelverschrikkers 24/7 in de bomen posteren?

 18. C.

  Hier moet toch een andere oplossing voor zijn dan die bomen kappen en voorts — zo lijkt hier dan de situatie — kinderen in een steriele kooi buiten laten spelen. Is er bijvoorbeeld niet de mogelijkheid met geluid deze vogels te verjagen of door plaatsing van netten/bewegende slingers of iets dergelijks ze weg te houden. Ook dat is natuurlijk het probleem verplaatsen naar elders, maar dat is het rücksichtslos kappen van de bomen ook, zo lijkt me. Misschien kiezen de vogels uiteindelijk toch een plek waar hun overlast niet teveel mensen treft.

 19. Moniek

  Ik weet niet of ze nog bestaan, maar ooit had je bij iedere school een concierge. Die hield o.a. het schoolplein schoon. En anders doen de onderwijzers het zelf maar even, iedere dag een paar emmers water en even schrobben. Doe toch niet zo hulpeloos en klagerig! Vogelpoep laat je toch niet tot een centimeters dikke laag aangroeien? De kleuters laat je tijdelijk maar even ergens anders spelen.

 20. TJA...

  De vogelpoep is een uitstekende bron voor groen gas.
  Mestvergistertje plaatsen, poep erin en gas eruit.

 21. Koppelaar

  Inderdaad zoals iemand opmerkte, school sluiten.
  Liever spreeuwen en bomen dan schreeuwende kinderen

 22. Rik

  Die eksters komen vast van die paar honderd bomen die langs de A27 zijn gekapt.

 23. Gerben

  Coniferen! Waar hebben we het over. Gecultiveerde “bomen”
  Daar hoeft toch geen vergunning voor worden aangevraagd ?
  Weghalen en nieuwe echte bomen planten

 24. Anne Marie ten Berge

  Spreeuwendans

  Kun je verlangen naar het gevoel
  van tienduizend spreeuwen
  als zij samen de aantrekkingskracht
  van de hemel vieren
  in hun dans van zwenken en zwieren ?

 25. de brandweer

  een professioneel bedrijf in het verwijderen van vogelpoep .
  Ik blijf me verbazen

 26. Marcel 59

  Je kan natuurlijk braaf politiek correcte opties blijven afwegen, met als gevolg, dat het een eeuwigheid duurt, voordat er iets gebeurt. Je kan ook een keer de knuppel in het hoenderhok gooien, om de gewenste aandacht te krijgen. Ik zou zeggen: missie geslaagd!

 27. Barend

  Ervaren die kinderen zelf ook eens wat een poepoverlast ze altijd veroorzaakt hebben.

 28. Jaap W.

  Over welke locatie gaat het hier, de tijdelijke locatie aan de Maria van Reedestraat of de vaste locatie aan de Nolenslaan? Het feit dat de Dr. Bosschool wordt aangehaald verondersteld dat het hier om de tijdelijke locatie gaat immers tussen bijde locaties zit een afstand van zo’n kleine 500 meter. Ik neem aan dat de zelfde vogels niet op beide locaties het zelfde probleem veroorzaken. In dat geval zouden zo ongeveer alle bomen in tuinwijk geruimd moeten worden.Om bij een tijdelijke locatie bomen te laten kappen is vrij absurd. Dan maar even doorbijten zou ik zeggen.

 29. Marcel

  De prioriteit voor de school is de aandacht en gezondheid voor de kinderen; weg met die oude te hoge coniferen , het is tijd voor nieuwe mooie bomen of struiken voor mussen en/of andere vogels. Als er te weinig coniferen in onze stad zijn, dan maar op een andere plek.

 30. Savrion

  Gewoon een poepzakje per kind meegeven naar school … en laot die bomen gewoon staan. Wat kenne die vogels er aon doen ? ?

  Hebben op de 1e plaats geen eigen wc, wij wel, anders zouden we die schoolplein ook onderschijten …

 31. Aswinta

  Heel verstandig om bomen te kappen vanwege enig overlast. Heel Utrecht in het beton. Zo voorkom je overlast van bladeren. Zo voorkom je overlast van dieren. Zo kan je nog meer auto’s parkeren. Biologieles hoeft uiteindelijk ook niet meer. Efficiënt en effectief. Ik zie alleen maar voordelen.

 32. Koel Hoofd

  Als het over bomen of paar heilige kindertjes gaat wordt Utrecht gek.

  Huur gewoon een valkenier met een paar roofvogels in, dan zijn die spreeuwen zo weg uit heel Tuinwijk.
  Nog leuk en leerzaam voor de kinderen ook, een echte roofvogel in actie zien. En niet gaan janken als er een spreeuw uitelkaar wordt gereten, dat is de natuur, hard werken voor je eten.

 33. DeVriess

  Iedereen die tegen kinderen is, wie verzorgt jullie tzt?

 34. Vader Jacob

  Ik vind die schreeuwende kinderen en mneen met honden veel meer overlast geven dan een zwerm spreeuwen. Gewoon die kinderen binnen houden! Of weg met die school.

 35. Nina

  Span gewoon een vogelnet over de boomtoppen.

 36. C.

  @ koelhoofd. Ik ben het in hoofdzaak met u eens. Maar er is misschien zelfs nog een mogelijkheid van een soort nep-roofvogel als vlieger aan een staak; zoiets zag ik laatst in Ruurlo tijdens een wandeling. Is ook nog leuk voor de kinderen wellicht.
  @DeVriess Ik reken er niet op dat die kinderen van nu voor mij — bewust zonder kinderen — gaan zorgen. Als ik — recent in Coronatijden en nu inmiddels de maatregelen zijn afgeschaft — zie wat de mentaliteit is — kinderen en jongeren moeten de ruimte krijgen en ‘toch kunnen leven’ en je kan niet verwachten dat ze rekening houden met ouderen/anderen — dan ben ik pessimistisch over die mogelijke zorg. Ouderen lijken voor zich te moeten zorgen (maar ondertussen kinderen alle ruimte te geven, want stel je voor)

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).